Jerome Monardes

Från Ereb Altor
Hoppa till: navigering, sök


Jerome Monardes är närmare 60 år gammal och en av de Lärde vid Biblioteket i Pendon. Hans utseende förmedlar samma sorts seghet som gamla tallar som växt sig krumma på någon vindpinad och mager ståndort. Han är skallig, väderbiten, senig och tämligen muskulös. Samtidigt rör han sig förvånadsvärt smidigt för sin ålder.

Han påminner inte så lite om en hök. Näsan antar rovfågelaktiga proportioner med en skarp böj som skulle få örnar och Jorpagniska kejsare att gråta av avundsjuka. Han är skarpögd och blixtrande intellektuell.

Personlighet

Jerome har Pendons sämsta morgonhumör och en tunga som kan vara vass som en rakkniv och giftig som hemlock. Han saknar uppskattning för magiker, präster, adelsmän och, inte minst, konkurrerande lärda män. Han har ett stort ego och kan upplevas som väldigt bufflig, vasstungad och rent av hänsynslös. Vid sällsynta tillfällen kan helt andra sidor visa sig: han kan uppvisa stora mått av värme, empati och berättarglädje, speciellt mot unga eller de som uppvisar ett genuint intresse och nyfikenhet, utan baktankar, om botanik, faunistik eller om platser och folk han besökt.

Trots att han är en ganska dålig pedagog och sällan tar sig an noviser eller lärljungar (förutom som hjälpredor vid längre expeditioner), respekteras Jerome oerhört inom lycéet. De böcker han skriver gör det omöjligt att hota hans akademiska ställning.

Få vet att Jerome är en mycket skicklig sagoberättare som kan härma djur och fåglars ljud och utnyttjar visuella trick med eld, ljus och skugga – det är inte ofta han visar denna egenskap.

Biografi

Jerome föddes till zorakiska föräldrar någonstans utanför Nohstril i Erebos, där hans far, Itzak Monardes, tjänstgjorde som missionär.

Han skickades vid fem års ålder till solklostret i Indarsol för att gå i lära. Han var ett tystlåtet barn med en oerhörd koncentrationsförmåga. Munkar och präster var förtjusta i att ha en så motiverad elev, även om de ofta oroades över Jeromes skeptiska och djuplodande frågor. Ämnet religion tråkade ut Jerome, men geografi och vetenskap var speciella intressen. De stunder han inte tillbringade läsande i klostrets salar var han i skogen, klosterträdgården, eller nere i hamnen där han förhörde sjömän och handelsmän om världen utanför Indarsol.

Vid nio lämnade Jerome Indarsol och tog sig, på egen hand, till Pendon där han med envishet och övertalningsförmåga lyckades få plats som novis hos en lärd tillknuten De Lärdes Skara inom ämnet medicin.

Jeromes brist på vänner gjorde honom utsatt i den kultur av maktkamp och pennalism som finns bland noviser och acolyter. Genom att studera människokroppen och träna sig själv lärde han sig att hantera stav och spjut till en hög nivå. Han har besegrat kämpar många gånger större än han själv. Många tror att Jerome använder sig av magi, men det är mer troligt att han använder sina kunskaper i drogkunskap. Han bär alltid en läderväska innehållande flaskor och påsar med olika substanser.

Jerome har gjort många resor runt om i Ereb Altor tillsammans med lärjungar och äventyrare. På äldre dagar blir dessa resor färre och han använder sig nu desto mer av betalda hantlangare eller noviser som söker akademisk ära.

Bibliografi

Jerome har under årens lopp författat ett flertal litterära verk. Flera av dessa är reseskildringar, som tillkommit under hans botaniska expeditioner. Dessa kan lite fräckt anses vara biprodukter till det verk som gett honom hans odödliga akademiska status;Erebs skogar och träd.

Literatur i urval

Till Spelledaren

Jerome Monardes är väldigt smart. De böcker han skriver är svårlästa, men förstår man dem lär man sig om växter, örter, djur, varelser, mineraler, droger eller gifter. Han har en nästan övernaturlig förmåga att förstå andra varelsers motivation och är därför väldigt bra på övertalning och att köpslå.

Spelledare kan använda Jerome Monardes som uppdragsgivare. Jerome är alltid på jakt efter exemplar av specifika växter, djur eller mineraler och betalar gärna äventyrare för att skaffa dessa. Jerome har tillgång till lycéets resurser så kan betala i silvermynt ibland, men lycéet är inte rikt. Jerome använder ofta istället sitt intellekt och sina kunskaper att lista ut komplicerade planer för hur äventyrarna kan hitta (eller ta) skatter på vägen. Jerome själv är inte intresserad av pengar eller magiska föremål.

Jerome följer möjligtvis med på en expedition. I sådana fall är han noga med att gruppen är stark nog att skydda honom från de faror man väntas stöta på. Han är dock tämligen kapabel att skydda sig själv. Med örter och brygder kan Jerome skapa magi-liknande effekter. Han kan bättra på sin styrka, öka sitt naturliga skydd och bli nästan osynlig i mörka miljöer. Han kan bara göra detta för sig själv, eftersom drogernas effekt endast infinner sig på grund av Jeromes kontroll över sin kropp och sin andning. Han talar aldrig om och delar inte med sig av sina kunskaper i självförsvar.