Sombatze: Skillnad mellan sidversioner

Från Ereb altor
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
 
(15 mellanliggande sidversioner av 2 användare visas inte)
Rad 29: Rad 29:


''Från Akrogals historia:''
''Från Akrogals historia:''
:''Staden Gawla, i det blivande Sombatze, hade lyckats bli det dominerande kulurcentrat bland flera små statstater under 4800-talet f.O. Trotts att man använder sig av stenverktyg har man mycket skickliga hantverkare, statsplaner och båtbyggare. Många av de större städerna har uppfört både palats och de stora ziqquraten som fortfarande finns i Furgia. Under 4100-talet f.O. försvagas dock riket men istället för att falla tas dess roll över av statstaten Faori och dess kung Palofar.''
:'''''Stenarnas ålder (6000-5000 f.O.)'''''
:''Staden [[Gawla]], i det blivande Sombatze, lyckas bli det dominerande kulturcentret bland flera stadsstater under 4800-talet f.O. Trots att man använder sig av stenverktyg har man mycket skickliga hantverkare, stadsplanerare och båtbyggare. De större städerna uppför både palats och de stora ziggurater som fortfarande finns i [[Furgia]].''
 
:''Under 4100-talet f.O. försvagas dock riket men istället för att falla tas dess roll över av stadsstaten Faori och dess kung [[Palofar]].''
 
''Från Historia-Kronologi:''
 
:'''''Kolonisationstiden (1500-1080 f.O.)'''''
:''Sjöfarten har nu utvecklats så pass mycket att färder över Kopparhavet är möjliga. Högkulturerna som börjat bli överbefolkade börjar sprida sig över Ereb. Rikena vid Golwyndas tre stränder börjar gå skilda vägar.''
:'''''Sombatze och Efaro'''''
:''Golwyndakulturens kärnområde Sombatze i norra Soluna levde ett fredligt liv med undantag av strider med stammar från grannen Efaro. De två kulturerna blandades och kom att präglas av mystik och religion.''
 
:'''''Härarnas tid (1080 – 950 f.O.)'''''
:''Härarnas krig är den tid då uppladdade krafter gjorde upp om framtiden.''
:'''''Sombatze'''''
:''Efarierna fick tack vare [[Ärekriget]] (1080-1065 f.O.) i Kopparhavet möjlighet att besegra Sombatze, men då man inte hade någon disciplinerad här urartade det hela till ett skövlingståg som ledde till kaos fram till år 1000 f.O.''
 
==Kronologi==
;1080-1065 f.O.
:Sombatze stödjer [[Krunska riket]] i vad som kommer att kallas [[Krunska kriget]].
;499 e.O.
:[[Sombatziska kriget]].


=Geografi=
=Geografi=


==Karta==
[[Fil:Sombatze.jpg]]
''Sombatze''
[[Fil:Sombatze-colour.jpg]]
''Handritad karta.''


==Klimat==
==Klimat==
Rad 46: Rad 76:
[http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=37495#p37495]
[http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=37495#p37495]
===Sar-sem===
===Sar-sem===
Sar-sem är är en militär stad vars huvudsakliga uppgift är att försvara Sombatzes gräns mot Efaro. Här ligger också Sombatzes stora golwyndaflotta för ankar. Majsfält och söckerlönnsalléer omger staden. Vägen mot Kahr Vosekhe (Kwoske) i Efaro går härifrån och det finns många handelshus med kontor i staden och kontakter västerut. En stor koloni brunankor lever i Sar-sem.
Sar-sem är är en militär stad vars huvudsakliga uppgift är att försvara Sombatzes gräns mot [[Efaro]]. Här ligger också Sombatzes stora golwyndaflotta för ankar. Majsfält och söckerlönnsalléer omger staden. Vägen mot Kahr Vosekhe ([[Kwoske]]) i Efaro går härifrån och det finns många [[handelshus]] med kontor i staden och kontakter västerut. En stor koloni [[ankor|brunankor]] lever i Sar-sem.


===Kon-nok-nor===
===Kon-nok-nor===
Kon-nok-nor är Sombatzes religiösa centrum. Staden ligger öster om [[Heliga Bergen]]s utstickande halvö i sötvattenshavet och har sedan Golwyndakulturens glansdagar varit ett mål för pilgrimer. Alla de stora kulterna har stora tempelkomplex i staden och [[Klepsydret i Kon-nok-nor]] är Altors största vattenur.  
Kon-nok-nor är Sombatzes religiösa centrum. Staden ligger öster om [[Heliga Bergen]]s utstickande halvö i sötvattenshavet och har sedan [[Golwyndakulturen]]s glansdagar varit ett mål för pilgrimer. Alla de stora kulterna har stora tempelkomplex i staden och [[Klepsydret i Kon-nok-nor]] är Altors största vattenur.  


===Sa-Enki===
===Sa-Enki===
Sombatzes huvudstad och största stad. Här har Stormogulen sina tolv palats och här samlas Regnrådet under monsunen för sina överläggningar. Vattenplantagerna söder om Sa-Enki breder ut sig över ett enormt område och förser stora delar av Sombatze med grödor av alla tänkbara sorter. Exporten över Golwyndahavet är också mycket omfattande.
Sombatzes huvudstad och största stad. Här har Stormogulen sina tolv palats och här samlas Regnrådet under monsunen för sina överläggningar. Vattenplantagerna söder om Sa-Enki breder ut sig över ett enormt område och förser stora delar av Sombatze med grödor av alla tänkbara sorter. Exporten över [[Golwyndahavet]] är också mycket omfattande.


===Pal-nok-sa===
===Pal-nok-sa===
Pal-nok-sa är palofariternas, de blekhyades, stad. Här lever de fritt från de stränga levnadsregler som tradition och prästerskap pålagt spillran av hjälten [[Palofar]]s ättlingar i det övriga sombatziska samhället. Pal-nok-sa består av en yttre del där vanliga sombatzier lever och en inre där palofariterna skyddas. Många godsägare har hus i staden då det anses mycket fint att leva nära palofariter.
Pal-nok-sa är palofariternas, de blekhyades, stad. Här lever de fritt från de stränga levnadsregler som tradition och prästerskap pålagt spillran av hjälten Palofars ättlingar i det övriga sombatziska samhället. Pal-nok-sa består av en yttre del där vanliga sombatzier lever och en inre där palofariterna skyddas. Många godsägare har hus i staden då det anses mycket fint att leva nära palofariter.


===Wogwa===
===Wogwa===
Wogwa är utskeppningshamn för ädelträ och annat timmer som huggs i Sombatzes enorma regnskogar. Här finns stora skeppsvarv och staden är helt och hållet byggt i trä. Skogsjättar och djungelfolk arbetar i staden. Strax söder om Wogwa finns ett vätterike som helt sedan [[Bronsets Ålder]] haft kontakt, av växlande slag, med sombatzierna.
Wogwa är utskeppningshamn för ädelträ och annat timmer som huggs i Sombatzes enorma regnskogar. Här finns stora skeppsvarv och staden är helt och hållet byggd i trä. Skogsjättar och djungelfolk arbetar i staden. Strax söder om Wogwa finns ett [[vättar|vätterike]] som ända sedan [[Bronsets Ålder]] haft kontakt, av växlande slag, med sombatzierna.


===Nok Byno===
===Nok Byno===
Nok Byno är ett lärdomscentrum i östra Soluna. Kunskap från Golwyndakulturens finns här samlat, inte i stora [[Bibliotek]] som i Ereb utan i många små som ägs och finansieras av Sombatzes godsägare. I Nok Byno skolas många av det stormoguliska rikets otaliga administratorer och de skickligaste diplomaterna har alla skolats här. Många sombatzinska lärde är besatta av kunskap från det sjunkna [[Irendor]] och [[Irendiska upptäckargillet]] är kanske de som vet mest om vad som döljer sig ute bland öarna i Valgussjön.
Nok Byno är ett lärdomscentrum i östra [[Soluna]]. Kunskap från Golwyndakulturen finns här samlad, inte i stora [[bibliotek]] som i [[Ereb]] utan i många små som ägs och finansieras av Sombatzes godsägare. I Nok Byno skolas många av det stormoguliska rikets otaliga administratörer och de skickligaste diplomaterna har alla studerat här. Många sombatzinska lärde är besatta av kunskap från det sjunkna [[Irendor]] och [[Irendiska upptäckargillet]] är kanske de som vet mest om vad som döljer sig ute bland öarna i [[Valgussjön]].


===Gulom-nok===
===Gulom-nok===
Gulom-nok är södra Sombatzes största handelsstad. Härifrån går karavanleder genom jungeln mot [[Thelgul]] och [[Pokti]] i västra Soluna. Även en stor flottbas finns för att skydda kusten mot pirater och onämnbara faror från Irendor. Sjöhandeln med [[Traxilme#Nem Nen|Nem Nen]] i [[Traxilme]] är omfattande. Det lite torrare klimatet har gett Gulom-nok en lite annorlunda vegetasjon och staden är känd för sina vackra trillingblommor som smyckar träd och husfasader i vackra färger. Staden är också känd för det mycket exklusiva nattsilket som produseras här.
Gulom-nok är södra Sombatzes största handelsstad. Härifrån går karavanleder genom djungeln mot [[Thelgul]] och [[Pokti]] i västra Soluna. Även en stor flottbas finns för att skydda kusten mot pirater och onämnbara faror från Irendor. Sjöhandeln med [[Traxilme#Nem Nen|Nem Nen]] i [[Traxilme]] är omfattande. Det torrare klimatet har gett Gulom-nok en lite annorlunda vegetation och staden är känd för sina vackra trillingblommor som smyckar träd och husfasader i vackra färger. Staden är också känd för det mycket exklusiva nattsilket som produceras här.
 
'''Övriga städer'''
 
''Nohmbor, stad i Sombatzes inre där handelsvaror fraktas med elefantdjur...[http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=4796#p4796]''


=Befolkning=
=Befolkning=
Rad 83: Rad 117:


=Kultur=
=Kultur=
==Trädgårdar==
http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=42260#p42260


[[Category:Soluna]]
[[Category:Soluna]]
[[Kategori:Sombatze]]

Nuvarande version från 28 april 2025 kl. 04.48

Landsfakta

Invånarantal:
Befolkning:
Huvudstad:
Statsöverhuvud:
Styrelseform:
Exportvaror:
Importvaror:
Välstånd:
Armé:
Religion:
Övrigt:


Historia

Från Akrogals historia:

Stenarnas ålder (6000-5000 f.O.)
Staden Gawla, i det blivande Sombatze, lyckas bli det dominerande kulturcentret bland flera stadsstater under 4800-talet f.O. Trots att man använder sig av stenverktyg har man mycket skickliga hantverkare, stadsplanerare och båtbyggare. De större städerna uppför både palats och de stora ziggurater som fortfarande finns i Furgia.
Under 4100-talet f.O. försvagas dock riket men istället för att falla tas dess roll över av stadsstaten Faori och dess kung Palofar.

Från Historia-Kronologi:

Kolonisationstiden (1500-1080 f.O.)
Sjöfarten har nu utvecklats så pass mycket att färder över Kopparhavet är möjliga. Högkulturerna som börjat bli överbefolkade börjar sprida sig över Ereb. Rikena vid Golwyndas tre stränder börjar gå skilda vägar.
Sombatze och Efaro
Golwyndakulturens kärnområde Sombatze i norra Soluna levde ett fredligt liv med undantag av strider med stammar från grannen Efaro. De två kulturerna blandades och kom att präglas av mystik och religion.
Härarnas tid (1080 – 950 f.O.)
Härarnas krig är den tid då uppladdade krafter gjorde upp om framtiden.
Sombatze
Efarierna fick tack vare Ärekriget (1080-1065 f.O.) i Kopparhavet möjlighet att besegra Sombatze, men då man inte hade någon disciplinerad här urartade det hela till ett skövlingståg som ledde till kaos fram till år 1000 f.O.

Kronologi

1080-1065 f.O.
Sombatze stödjer Krunska riket i vad som kommer att kallas Krunska kriget.
499 e.O.
Sombatziska kriget.

Geografi

Karta

Sombatze.jpg

Sombatze

Sombatze-colour.jpg

Handritad karta.

Klimat

Platser

Flora & Fauna

Städer

Stad

[1]

Sar-sem

Sar-sem är är en militär stad vars huvudsakliga uppgift är att försvara Sombatzes gräns mot Efaro. Här ligger också Sombatzes stora golwyndaflotta för ankar. Majsfält och söckerlönnsalléer omger staden. Vägen mot Kahr Vosekhe (Kwoske) i Efaro går härifrån och det finns många handelshus med kontor i staden och kontakter västerut. En stor koloni brunankor lever i Sar-sem.

Kon-nok-nor

Kon-nok-nor är Sombatzes religiösa centrum. Staden ligger öster om Heliga Bergens utstickande halvö i sötvattenshavet och har sedan Golwyndakulturens glansdagar varit ett mål för pilgrimer. Alla de stora kulterna har stora tempelkomplex i staden och Klepsydret i Kon-nok-nor är Altors största vattenur.

Sa-Enki

Sombatzes huvudstad och största stad. Här har Stormogulen sina tolv palats och här samlas Regnrådet under monsunen för sina överläggningar. Vattenplantagerna söder om Sa-Enki breder ut sig över ett enormt område och förser stora delar av Sombatze med grödor av alla tänkbara sorter. Exporten över Golwyndahavet är också mycket omfattande.

Pal-nok-sa

Pal-nok-sa är palofariternas, de blekhyades, stad. Här lever de fritt från de stränga levnadsregler som tradition och prästerskap pålagt spillran av hjälten Palofars ättlingar i det övriga sombatziska samhället. Pal-nok-sa består av en yttre del där vanliga sombatzier lever och en inre där palofariterna skyddas. Många godsägare har hus i staden då det anses mycket fint att leva nära palofariter.

Wogwa

Wogwa är utskeppningshamn för ädelträ och annat timmer som huggs i Sombatzes enorma regnskogar. Här finns stora skeppsvarv och staden är helt och hållet byggd i trä. Skogsjättar och djungelfolk arbetar i staden. Strax söder om Wogwa finns ett vätterike som ända sedan Bronsets Ålder haft kontakt, av växlande slag, med sombatzierna.

Nok Byno

Nok Byno är ett lärdomscentrum i östra Soluna. Kunskap från Golwyndakulturen finns här samlad, inte i stora bibliotek som i Ereb utan i många små som ägs och finansieras av Sombatzes godsägare. I Nok Byno skolas många av det stormoguliska rikets otaliga administratörer och de skickligaste diplomaterna har alla studerat här. Många sombatzinska lärde är besatta av kunskap från det sjunkna Irendor och Irendiska upptäckargillet är kanske de som vet mest om vad som döljer sig ute bland öarna i Valgussjön.

Gulom-nok

Gulom-nok är södra Sombatzes största handelsstad. Härifrån går karavanleder genom djungeln mot Thelgul och Pokti i västra Soluna. Även en stor flottbas finns för att skydda kusten mot pirater och onämnbara faror från Irendor. Sjöhandeln med Nem Nen i Traxilme är omfattande. Det torrare klimatet har gett Gulom-nok en lite annorlunda vegetation och staden är känd för sina vackra trillingblommor som smyckar träd och husfasader i vackra färger. Staden är också känd för det mycket exklusiva nattsilket som produceras här.

Övriga städer

Nohmbor, stad i Sombatzes inre där handelsvaror fraktas med elefantdjur...[2]

Befolkning

Samhälle

Sociala stånd

Styre

Stormogulen

Regnrådet

Utrikespolitik

Militärmakt

Religion

Kultur

Trädgårdar

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=42260#p42260