Jorpagna

Samlingsplats för alla länder och platser
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Regil skrev:Syntes:

I västra delarnma av Jorpagna (gränsande mot Zorakin) har utvecklingen nått lite längre. Här lierar furstarna sig med varandra i ständigt skiftande allianser som åtminstone någorlunda håller sams sinsemellan. Ett feodalsystem som sträcker sig utanför varje stormans svärdsmakt kan skönjas. Här bildas olika allianser mellan kurfurstar, samtidigt som LV båda grenar för utlopp för sin kamp. Området blir en tummelplats för konflikter som undertrycks annortsädes. Zorakin, Caddo, Erebos och Feliciens bakgård. Längre österut faller all övergripande politik enligt Peters beskrivning.

Kanske lite väl kompromissartat. Sen innebär det ju att det som redan är skrivet om området öster om Zorakin får stryka på foten eller modifieras. Har inte läst det mer än ytterst översiktligt, så jag har ingen uppfattning om det är bra eller dåligt.

Åsikter?
Terra Oro:
757 f.O.
I Imperiet råder fred med nordens barbarer. Senaten bjuder detta år in folken från norr om Imperiet att gå i tjänst upp som legosoldater i Imperiets armé. I utbyte erbjuds de som tar värvning sold i guld vid tjänstgöringens slut, eller joriskt medborgarskap och mark inom Imperiet. Under århundradenas lopp tar tusentals barbarer värvning och ett hundratal av dem bosätter sig i Imperiet. Med bevarande av Narguri traditioner bosätter många av dem som väljer att stanna sig tillsamman. Halvön mellan Jorpagna och Aidne, del av provinsen Jorpagna, får namnet Terro Oros, ”landet av guld”, i minne av den guldsold som krigarna valt bort. Med tiden blandas bosättarna upp med den övriga befolkningen, men många traditioner lever kvar i århundraden.
170-180 f.O
Jorpagna/Terro Oros. På halvön Terro Oros, det som i folkmun idag kallas Halvland eller Lilleland, grundas tre Aerldömen Ertikaia, Bendika och Erbula. De är organiserade med ett likartat system där visa och mäktiga män väljs som representanter för ett antal familjer. Dessa möts på ting där man i sin tur väljer Aerl (hövding), Marsk (ÖB) och Drots (finansminister). Naturligtvis domineras maktkampen av ett fåtal familjer som någon gång under Mörkertiden tagit sin makt med våld eller list. Terro Oros invånare tror på en panteon av gudar både från Aesirdyrkan och från de Unga Gudarna.
44-24 f.O.
Den starke mannen Tarangi Ulvåse har annamat granländernas idéer och kallar sig kung. Han slår därmed ihop ämbetena aerl och marsk. Som drots utnämner han sin svärfar, släkten Grivp’s överhuvud. Tarangis ambitioner är dock större än så, och han inleder militära erövringsexpeditioner från sin rundborg Bendika, väster och söder ut. Under tjugo år strider han för att förena de tre aerldömena med våld och mutor. Mot slutet har han militär dominans över hela området mellan dagens Jorpagna och Zorakin, från havet i söder till bergen i norr, men inte tillräcklig för att lyckas driva in skatt. När han dör under en straffexpedition mot landets centrala delar, svärs en allians mellan de tre aerldömena om gemensamt försvar och handel, med respekt för varandra.
3 e.O.
Terro Oros/Brandika. Ringborgen Bendika krossas av en invaderande svartfolksarmé. Lojal mot sina löften om hjälp rider stridsmän från söder och väster, och tillsammans lyckas de besegra svartfolken. Efter slaget beslutar de tre allierade landskapen att binda än starkare lojalitetsband. Man utser ett centralt ting att utse alliansriket Brandikas aerl, marsk och drots. Landets mäktigaste släkter håller flera bröllop korsvis för att ytterligare stärka alliansen.
10 e.O.
Felicierna kommer till södra Tolan och driver bort de fiskarfolk och herdar som bor där. En del av flyktingarna seglar västerut och når Terro Oros där de tillåts bosätta sig vid ån Almin där deras skicklighet i mattväveri blir en viktig inkomstkälla. I detta område talas sedan dess en svårförståelig grötig dialekt av nyjori.
67-68
Släkten Grivp har genom smarta bröllop och allianser växt till rikets dominanter med ägor runt hela Brandika. År 67 gör man slag i saken och lyckas få tinget att godkänna Adam Grivp som kung, samt hans far Regvid som drots. Familjerna Saga, Ulvåse och Rese motarbetar och bestrider tingets beslut, tills de besegras bland kullarna söder om Bendika vintern 68.
69
Kung Adam kröns som Brandikas kung, Bendika utropas som huvudstad (då Grivp sedan länge förstått att rikets ekonomiska framtid är med länderna i väster). Ett tiotal frälsesläkter utnämns och får sina bästa män dubbade till riddare. Riket växer från nu ut mot en riktig feodalstat, men med ovanligt fria bönder. Omvärlden kallar från denna tid konungariket för Brandika.
73
När drotsen Regvid Grivp dör, försvinner också ämbetet.
99
Rikslag stiftas av kung Hargardaval att ersätta de tre landslagar som tidigare funnits. Landslagarna och lokala byalagar lever dock vidare på landsbygdens tingsplatser.
118
Kung Uriens äldsta son prins Accolon tas på bar gärning i kungens unga hustrus säng (hustru nummer två). Drottning Niagrom visar sig också vara en häxa, som när hon och Accolon skall brännas på bål för äktenskapsbrottet, undkommer genom att förvandla sig till en råtta. Skandalen och sorgen är för mycket för Uriens som dör av sorg innan året är slut.
144
Kung Lot Loevekrans som ägnat sitt liv åt att finna häxan Niagrom, får se sin son Gorloris straffa häxan innan kungen själv dör av den sjukdom häxan gett honom.
161
Kung Ulvebrede bekänner sin tro på Etin.
169
Ulvebrede den Obändige är kung, och han följer Etins lära. Han är mycket gudfruktig enligt den välmutade Lysande Vägen. Brandikerna erfar dock hans hårda nypor, och adeln splittras mellan de som får gods av kungen och de som ser sina ägor skänkas till den Lysande Vägen. Tillnamnet den Obändige får kungen av allmänheten efter ett beryktat uttalande om hur ”prelater och kväkare må bända sig dubbla både framåt och bakåt, men mig bänder ni icke!”
269
Befolkning börjar bli sjuk. Mindre utbrot av pest och kolera dyker upp.
272-280
Pesten sveper över Brandika som en syndaflod. Grannländerna vägrar handla med Brandika och brandikerna issoleras på sin sjuka halvö. Märkligt nog tycks Brandikas många halvlängdsmän vara immuna mot sjukdomarna. Dett leder i sin tur till att människorna ger halvlängdsmännen skulden för pesten och beskyller dem för samhöre med onda gudar. Halvlängdsmännen tvingas organisera sina små samhällen i en federation för att kunna försvara sig mot de allt mer galna människorna.
276
Hela kungafamiljen dör i en grym böldpest. Rikets råd lägger skulden på halvlängdsmännen och samlar en straffexpedition. Halvlängdsmännne är dock redo och lyckas bita ifrån sig. Innan människohären lyckats samla ihop sig för ett nytt anfall överrumplas de en natt av en invaderande svartfolksklan. Ingen människa lämnas levande. Halvlängdsmännens spejare har sett vad som skett och anar vad som väntar. Snabbt omringar halvlängdsmännens armé svartfolken och sätter eld i en ring kring dem. Lortingarna bränns till knastrigt kol.

279
Svartfolk från nordost gör flera plundringsräder genom det utslagna riket. Till råga på allt inträffar en jordbävning som raserar stora delar av huvudstaden Bendika. Myckna regn skapar också översvämningar vilket leder till ytterligare svält, sjukdom och död. Exarken i Arno förklarar att det är Etins straff för brandikernas syndiga leverna.
281-286
Draken Gorondvivax lämnar Aidnebergen och härjar över hela Brandika. Detta är den sista dödsstöten för alliansriket Brandika. De få överlevande med ambition på att upprätthålla riket förlorar all tro. Brandika försvinner ur historieböckerna. Enda kvarvarande civiliserade samhället på halvön utgörs av halvlängdsmännnens federation. Människorna sprider sig över området mellan Jorpagna och Zorakin och bor i glesa byar skyddade av ringborgar. Ibland enas några byar under en hövding, men mest lever man från dag till dag och försöker överleva de återkommande svartfolk- och rövarräderna.
Draken slår sig tillslut ner i en grotta på södra delen av östkusten. Efter flera års plundrande från Kra i Zorakin, Dakkilo i Erebos till Jorgund i Jorpagna blir draken till sist besegrad av Thor Rödfjäder från Jorpagna. Hjälten dubbas till riddare av kejsaren, men stupar några år senare under äventyr i Erbulasbergen på Tolanhalvön.
286
Caddo och den joriska Helige Odos orden försöker förmå halvlängdsmännen på halvön Terra Oros, det nyss avlidna riket Brandika, att erkänna just deras version av Etins lära. När Caddo besätter södra hälften av halvön, gör Jorpagnerna det samma i norr. Halvlängdsmännen som inte vill ha några storvuxna herrar, eggar de båda sidorna till strid. När Helige Odos orden efter stora förluster besegrar dalkerna, anfaller halvlängdsmännen riddarna. De tillfångatar ordens ledare och säger sig godta Aidniska vägen av Etins lära mot ett fredsavtal på 500 år. Orden accepterar villkoren, och halvlängdsmännen får i Hodryda se Exarken av Pendon underteckna den 500 åriga fredsgarantin. Halvlängdsmännens ledare Tango ”Tunnan” Vinfat utropas till Gammeldrotz över vad Exarken i traktatet kallade federationen Terra Oros. För Caddo sved naturligtvis nederlaget, men insikten om att zoraker och jorpagner nu skulle komma småfolket till stöd, avblåser alla hämndaktioner, och dalkerna vänder blickarna mot Morelvidyn sitället. Halvlängdsmännens land kallas bland storfolken för Halvland eller Lilleland. Själv kallar de landet för kullarna och sig själva för kullarnas folk.
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Psipo skrev:
Peter skrev:Själv ser jag gärna stora hopar av härjande svartalfer och andra rövarsvartfolk på regelbundna plundringståg. Kanske är det en svartisk snuva som spridit sig till de vekliga människorna och utvecklats till mördande pest?
Coolt. Givetvis som Sopodlare nämnde botas pesten med svavel från Trakorien.
I europa lät man faktiskt bränna svavel i eldfat för att röken skulle förhindra spridningen av pesten.

Likaså ansågs rökandet av tobak vara en förträffligt medel som skyddade mot svavel.

Pesten har förmodligen redan härjat ett par gånger så den orsakar inte den jättelika massdöd som den första pesten orsakade. Så fungerade digerdöden i Europa som tog död på färre och färre antal människor efter varje utbrott.

Den är dock fortfarande dödlig för många och minnet av den första fasansfulla pesten som härjade gör den därmed väldigt fruktad.
Mikael
Admin
Inlägg: 5399
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Regil skrev:
Mikael skrev: Det här vilda "äventyrslandet" som vissa av er vill se i jorpagna är vad jag föreslagit finns mellan Zorakin och Jorpagna (och varför gränserna inte går ihop) minus Kullarnas folk och en permanent adel. Rövare, svartfolk, rovriddare, fallen civilisation osv.
Men då missar man ju poängen i att det är Imperiets kärnland, nedlusat med lämningar från den svunna civilisationen som har fallit ner i barbarins avgrund och inte förmår kravla sig upp. Fåraherdar på forum romanum är liksom mycket roligare än ifall de ränner runt i Marseille. Tycker jag.

Kullarnas folk tar ju också liten udden av det vilda.
I Grivela vallar fårherdarna fortfarande sina getter...får på Forum. Staden har aldrig återhämtat sig som viktig hanelsstad. Numera fungerar den som hamn för transporter in i landet längs floden (Tiber :roll: eller vad den nu kallas). Det forna Jorpagna som provins (Jorpur) inkluderade allt land mellan Aidne och Tolan så även Terro Oros har antika ruiner. Det är bara att bygga dit dem. :wink:
Kullarnas folk är en mycket begränsad lite bubbla av civilisation i vildmarken.
Bergdahl
Barbisk Hövding
Inlägg: 947
Blev medlem: 2007-01-28 21:40
Ort: Örebro

Inlägg av Bergdahl »

Gillar idéen att schismen inom LV tar sig mer handgriplig/våldsam karaktär i Jorpagna. En ide som på sistone snurrat runt i mitt huvud som rör Krun, Caddo och Jorpagna är om inte det skulle vara möjligt/intressant att slänga in krunska legosoldater som slåss åt de dalkisktrogna furstarna. Krun har börjat att intressera sig mer för områdena väster om landet, de har goda kontakter med Caddo. Krun har gått om folk/manskap, och dalkerna gott om pengar, så med dalkiskt guld och med den krunska kejsarens tillstånd kan "den ansvarige i Stabul" (har ingen titel på denne ännu) sätta upp krunska legosoldatförband för att understöda furstar i Jorpagna med "rätt" inställning. Genom detta samarbete ökar Krun och Caddo sitt inflytande i Jorpagna... Vad skulle ni tro om något liknande upplägg?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9066
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Krunska legosoldater hyrda för dalkiskt guld låter spännande!

Ser före mig ett äventyr där en krunsk kondottiär med hemliga order från kejsaren i Krun även har egna motiv rörande arvegods förlorat vid Grivela 1065 fO...
Bergdahl
Barbisk Hövding
Inlägg: 947
Blev medlem: 2007-01-28 21:40
Ort: Örebro

Inlägg av Bergdahl »

Ser före mig ett äventyr där en krunsk kondottiär med hemliga order från kejsaren i Krun även har egna motiv rörande arvegods förlorat vid Grivela 1065 fO...
Ingen dum ide, har tänkt mig att man i Krun ser sig som de rättmätiga arvtagarna till det Jorpagniska kejsardömet. Antagligen kan den krunska kejsarfamiljen, genom ingifte av uppsatta joriska släkten, visa upp impinerande släkträd där de är ättlingar till de första krunska kejsarna som t.ex. kejsar Garhues av Krun. Om kejsaren av Krun skulle få tag på kejserliga klenoder/regalier skulle det ju styrka deras anspråk till att vara de rättmätiga arvtagarna... så ännu en anledning till krunsk inblandning i Jorpagna.
Användarens profilbild
anders
Dalkisk landsprofet
Inlägg: 1678
Blev medlem: 2007-07-20 15:40
Ort: Ashland, OR

Inlägg av anders »

Så om vi skulle sammanfatta Jorpagnas nuvarande relation med Caddo (både vad gäller handel, diplomati och militär), hur skulle det se ut?
Caddo
Den Lysande Vägen

Discord: clerical_error#3473
Mikael
Admin
Inlägg: 5399
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Förslag:
Fastlandsvägen dominerar Jorpagna, men den sanna Arnoriska tron är ännu utbredd bland jorpagnerna. Dalkiska missionärer och solriddare reser inkognito och med stor fara för livet mellan de olika småfurstarnas hov. Häxbål är uppskattat nöje hos många jorpagner.
Argaldiskt stål till rustningar och hjälmar importeras av dalkerna via det Jorgundska Handelsförbundets hamnar. Dalkiska bågar och bågskyttemästare är eftertraktade bland alla konfliktbenägna herremän i Jorpagna. Jorpagnas eftersatta situation gör dem mycket sugna på jordbruksprodukter från omvärlden, alla typer och gärna från Caddo. Jorpagna kan uppvisa viss överproduktion av nötboskap som exporteras i olika form.
Relationerna mellan nationerna skulle jag ändå kalla dåliga, kättare osv. Detta sätter dock inget hinder för handeln. Caddiskt guld finasierar Krunska legotrupper till stöd för de rättrogna.
Bergdahl
Barbisk Hövding
Inlägg: 947
Blev medlem: 2007-01-28 21:40
Ort: Örebro

Inlägg av Bergdahl »

Mikael skrev:Förslag:
Fastlandsvägen dominerar Jorpagna, men den sanna Arnoriska tron är ännu utbredd bland jorpagnerna. Dalkiska missionärer och solriddare reser inkognito och med stor fara för livet mellan de olika småfurstarnas hov. Häxbål är uppskattat nöje hos många jorpagner.
Argaldiskt stål till rustningar och hjälmar importeras av dalkerna via det Jorgundska Handelsförbundets hamnar. Dalkiska bågar och bågskyttemästare är eftertraktade bland alla konfliktbenägna herremän i Jorpagna. Jorpagnas eftersatta situation gör dem mycket sugna på jordbruksprodukter från omvärlden, alla typer och gärna från Caddo. Jorpagna kan uppvisa viss överproduktion av nötboskap som exporteras i olika form.
Relationerna mellan nationerna skulle jag ändå kalla dåliga, kättare osv. Detta sätter dock inget hinder för handeln. Caddiskt guld finasierar Krunska legotrupper till stöd för de rättrogna.
Med tanke på att den LV-tron som beskrivs i EA-kampanjboken (fastlandsgrenen) beskriver kyrkans organisation för Zorakin, Kardien, Magilre och Berendien (EA-kampanj sid. 35) så tycker jag inte att vi borde göra fastlandsgrenen allt för dominerande, då vi inte har några officiella källor som tvingar oss till det. Jag anser att en allt för homogen situation kan var till ondo, och att en mer mångsidig situation religonsmässigt kommer att göra landet mer intressant. Kanske även dyrkan av "de gamla" och "de unga" gudarna är förhållandevis vanligt?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9066
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Bergdahl skrev:Med tanke på att den LV-tron som beskrivs i EA-kampanjboken (fastlandsgrenen) beskriver kyrkans organisation för Zorakin, Kardien, Magilre och Berendien (EA-kampanj sid. 35) så tycker jag inte att vi borde göra fastlandsgrenen allt för dominerande, då vi inte har några officiella källor som tvingar oss till det. Jag anser att en allt för homogen situation kan var till ondo, och att en mer mångsidig situation religonsmässigt kommer att göra landet mer intressant. Kanske även dyrkan av "de gamla" och "de unga" gudarna är förhållandevis vanligt?
Låter klokt, att inte fastlandsgrenen är totalt dominerande samt att dyrkan av de joriska gudarna fortfarande är utbredt.
Mikael
Admin
Inlägg: 5399
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Dominerande behöver egentligen bara vara ett 70/30 förhållande, tex. Kampen pågår fortfarande.
Dessutom tycker jag också att en rad olika religioner från imperiets dagar och senare skall leva kvar bland folket...långt då från Kerisgassätet. I öster de Unga gudarna tex.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9066
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Två olika kerigasser i Jorpagna eller bara en från fastlandsvägen?

Kanske bara en även om ett 70/30 förhållande råder?
Bergdahl
Barbisk Hövding
Inlägg: 947
Blev medlem: 2007-01-28 21:40
Ort: Örebro

Inlägg av Bergdahl »

För att märka lite ord, så skulle jag i sådana fall vilja säga att det i Jorpagna finns en övervikt av troende tillhörande fastlandsgrenen av lysande vägen, och inte precisera det mer. Dominerar låter lite för kraftigt. Övervikt öppnar ju mer upp för de andra möjliga religionerna också... det sagt så anser jag att det skall finnas två kerigasser som ständigt ligger i luven på varandra och titt som tätt fördömer varandra.
Så om vi skulle sammanfatta Jorpagnas nuvarande relation med Caddo (både vad gäller handel, diplomati och militär), hur skulle det se ut?
Svår fråga, men jag anser nog att man inte kan säga att Caddo har relationer med Jorpagna, utan relationer varierar mellan olika jorpagniska furstar. Där Caddo har goda relationer med ett antal som bekänner sig till caddismen och kanske ett fåtal caddovänlig som bekänner sig till andra religioner men som har goda handelsavtal med Caddo. Övriga har de nog sporadiska, inga eller dåliga kontakter med. De furstar som bekänner sig till caddismen och som dalkerna har handelsförbindelser med stöder man nog diplomatiskt, militärt och ekonomiskt. Hur detta stöd yttrar sig kan ju variera mellan de olika furstarna... Troligen finns väl de flesta caddovänliga furstarna någorlunda nära kusten, kanske i östra Jorpagna?
Användarens profilbild
anders
Dalkisk landsprofet
Inlägg: 1678
Blev medlem: 2007-07-20 15:40
Ort: Ashland, OR

Inlägg av anders »

Så för att generalisera (vilket vi till slut måste göra), kan vi säga att Caddo har "Sporadiska Kontakter" (SK) med Jorpagna. En del goda relationer med furstar, en del dåliga. Viss handel, men en del dålig historia...?

Jag tror inte på att Caddos handelskontakter främst grundar sig på samma tro. Caddo är ju ett handelsimperium, men det finns inga andra nationer som bekänner sig till den dalkiska vägen. Caddo har mao inte stora problem att handla med oliktänkande länder - så länge de inte HELT motsätter sig kyrkans lära.
Caddo
Den Lysande Vägen

Discord: clerical_error#3473
Bergdahl
Barbisk Hövding
Inlägg: 947
Blev medlem: 2007-01-28 21:40
Ort: Örebro

Inlägg av Bergdahl »

Så för att generalisera (vilket vi till slut måste göra), kan vi säga att Caddo har "Sporadiska Kontakter" (SK) med Jorpagna. En del goda relationer med furstar, en del dåliga. Viss handel, men en del dålig historia...?
Låter väl som en vettig generalisering...


Jag tror inte på att Caddos handelskontakter främst grundar sig på samma tro. Caddo är ju ett handelsimperium, men det finns inga andra nationer som bekänner sig till den dalkiska vägen. Caddo har mao inte stora problem att handla med oliktänkande länder - så länge de inte HELT motsätter sig kyrkans lära.
Inte att det främst grundar sig på samma tro, men då det finns caddistiska furstar i Jorpagna, lär ju handeln med dem vara enklare än med dem som tillhör fastlandsgrenen. Sen så tror jag även att dalkerna kan handla med furstar tillhörande andra religioner, som t.ex. de unga och de gamla gudarna. De som de kanske undviker att handla skulle ju vara de fastlandstroende då denna tro ju som bekant helt motsätter sig den dalkiska läran.
[...] men det finns inga andra nationer som bekänner sig till den dalkiska vägen.
Kanske inte några hela riken, men iaf områden som t.ex. Nya Arno, och då eventuellt olika furstendömen i Jorpagna... men visst dalkerna är väl rätt pragmatiska i sina handelsrelationer skulle jag tro.
Skriv svar