De historiska solriddarna innan splittringen efter Stora Schismen
Typ
Solorden var den första andliga riddarorden som bildades. Det hade helt sedan det Första Soltåget då den värdsliga Solfararorden skapades varit en plan hos exarkerna att skapa en andlig motsvarighet. Likt de värdsliga riddarordnarna följde Solorden en ordensregel, men svor även munklöftet om celibat, fattigdom och troskap till den Lysande Vägen som fastlagts av den helige Dericus. Solorden existerar inte längre i sin ursprungliga form utan är likt den Lysande Vägen splittrats i två grenar, Solriddarorden (Solens riddares Orden) som följer den aidniske grenen och Justinerorden (S:t Justins Orden) som följer den dalkiska grenen. Båda solriddare och justiner ser sig som de sanna arvtagarna till Solorden och deras benämningar av sig och sina ordnar kan vara högst förvirrande för den oinvigde. När orden bildades stod den Lysande Vägen på höjden av sin makt och många av de intentioner som fanns innan splittringen efter den Stora Schismen var inte längre aktuella för vare sig Solriddarorden eller Justinerorden.
Säte
Huvudsätet låg i Arno på Caddo där Justinerorden nu har sitt säte i Justins Hus (d. Ísetinis Úggo). Två övriga säten fanns, i Kardiska Ekeborg och i Zorakins huvudstad Pendon. Solriddarorden har efter Stora Schismen sitt huvudsäte i Ekeborg där den aidniska exarken förlade sitt ämbete och som även senare blev Kardiens huvudstad.
Storlek
På höjden av sin makt förfogade Solorden över ungefar 1800 riddare och lika många väpnare. Utöver dessa ordens egentliga medlemmar tillkom en mängd lekmannabröder som tjänstegjorde som allt ifrån hantverkare till uppassare och tjänare. Inga meniga soldater fanns innom orden då vakttjänst tillkom väpnare att utföra och själva krigförandet när detta krävdes var riddarnas lott.
Tillträdeskrav
Vem som helst kunde ursprungligen träda in i Solorden och börja sin tjänst längst ner i den av ordensregeln fastlagda hierarkin. Undantag gjordes dock for redan dubbade riddare som kunde träda in direkt som väpnare om de avsvor sig alla andra troskapsband och accepterade munklöfterna om fattigdom och celibat. Detta forhållande gjorde att väldigt många riddare från Zorakin och Kardien kom att ansluta sig till denna orden som annars var bildat av en dalk och låg i ett icke-feodalt samhälle, men det var möjligheten att ägna sig åt den ädla stridskonsten i Etins tjänst som lockade ädlingarna till Caddo. Ovriga, icke-adliga medlemmar var tvungna att börja en lång skolning i krigskonst och andlig bildning. Den andliga undervisningen fick även genomgås av väpnare men gick gärna snabbare då de genom sin adliga uppväxt ansågs ha tagit till sig mycket av den Lysande Vägens principer redan.
Rikedomar
Obegränsade. Orden förfogade genom sitt underlydande till exarken over hela den Lysande Vägens rikedommar när tron stod på sitt mäktigaste innan den Stora Schismen.
Makt
Orden skapades av exarken och all den makt som tillkom den Lysande Vägen var från början även Solordens makt. När sedan orden blev etablerad och Justin tog sig an positionen som ledare blev den mera självständig men fortfarande fullkomligt lojal mot den Lysande Vägen och exarken. Många av de riddare som anslot sig till orden var från borjan mäktiga män med goda kontakter i sina respektive hemland och även om alla gamla troskapsband ersattes med lydnat mot ordensregeln så kunde dessa förbindelser fortfarande utnyttjas till att öka Solordens makt.
Organisation
Solordens överhuvud var exarken i Arno. Direkt under honom stod stormästaren som skulle fungera som militar rådgivare och vara en länk mellan exarken och orden. Under stormästaren som helt från början var Justins position stod ett råd av erfarna kämpar och även solmunkar. Dessa solmunkar tillhörde inte orden men fungerade som frivilliga rådgivare. Orden var organiserad i priorier där ett kompani riddare leddes av en prior med en kapten for varje tionde riddare under sig. Priorierna förlades till platser dar militära krafter var nödvändiga for att säkra den Lysande Vägens interessen och kom att lyda under den bontisâl som ansvarade för respektive bontisât.
Syfte
"Att stå som ett bolverk mot mörkrets makter och med vapen i hand försvara den Lysande Vägen och dets exark". Orden skulle vara exarkens egna militara styrka och skapa en motvikt till de aidniska kungarnas inflytande över den Lysande Vägen utanför Caddo.
Grundades
Solorden grundades formellt 233 e.O. i Arno på Caddo. Detta år hittade den unge skomakarlärlingen Justin (d. Isetin) från Metera det svärd som enligt legenden tillhört den helige Odo. Exarken såg detta som Etins önskan om att en väpnad styrka skulle bildas for att försvara den Lysande Vägen och att denna unga lärling skulle leda den. Ynglingen var just en lärling och han hade foga kännedom om vare sig den Lysande Vägen eller krigskonst. Därfor kom ordens första tid att vid hjälp av riddare inbjudna från Solfararorden och solmunkar, handla om utbildande av Justin, och även andra, samt det administrativa skapandet av en helt ny organisation. Först 251 e.O. svor Justin troskap till exarken och Solorden i Arnos solkatedral infor vitnen som Borodrik den Krokige av Zorakin och Brand Tallerinsbane av Kardien. Vid detta tillfälle svor även många medföljande riddare från Aidne troskap till Solorden och det var först nu den kunde börja sin riktiga verksamhet. Under den långa fredsperiod som följde fram till Stora Schismen bröt ut 278 e.O. byggde solmästarna Justin Metera och (efter Justins död 274 e.O.) Abin Edelfara upp Solorden till en kraftig maktfaktor.
Heraldik
På svart en gyllene sol. Ordensriddarna bär svarta vapenkjortlar och mantlar med en gyllene solen över hjärtat. Vita bälten och gyllene sporrar bars av alla och kaptenerna även gyllene hjälmplymar.
Solriddarorden
De nuvarande aidniska solriddarena
Typ
Andlig riddarorden tillhörande den Lysande Vägen.
Säte
Efter den Stora Schismen då de aidniska riddarna ur Solens Orden lämnade Justins Hus i Arno på Caddo samlade de sig först i Ekeborg for att besluta om ordens framtid. Fästena i Faltrax och Pendon diskuterades men slutligen kom Solorden att ha sitt huvudsäte utanfor staden Skapen i Kardien.
Storlek
Solorden förfogar over ungefär 1500 riddare, varav tre fjärdedelar är stridande medans en fjärdedel är tjänande. Väpnarnas antal är ungefär 2500 fördelade under de stridande riddarna. Antal tjänande lekman - riddarulepper - varierar beroende på de olika priorâtens storlek och verksamhet. Ulepperna sköter både orden borgar och ordens övriga egendomar.
Tillträdeskrav
Endast adliga kardier och zorakier som tillåts träda in i orden och en grundutbildning i klassiska aidniska riddarkonster är en förutsättning. Detta varit en tradition snarare än en regel och undantag har alltid förekommit, på senare tid allt oftare. En summa av ? silvermynt betalas och löften om lydnad, celibat och fattigdom avläggs. Vid inträdet rangerar man som väpnare oavsett tidigare status men trots att inga titlar längre officiellt har någon betydelse tenderar det att bli konflikter när en tidigare högadlig tvingas lyda under någon som haft lägre rang.
Rikedomar
Solorden finansieras av den Lysande Vägen och de ekonomiska ressurserna är därefter. En ordensriddare tillåts ingen personlig egendom utöver de två stridshastar och den uppsättning stridsutrustning i form av vapen och rustning som utdelas när en väpnare tas upp som riddare.
Makt
Solorden har all den makt som Lysande Vägen förfogar över och att motsätta sig orden är att motsätta sig Exarken. Detta är något solriddarna är mycket noggranna med att handhäva och även om orden tillåts ta självständiga beslut sker dessa efter noggranna överväganden och detaljerade rapporter till kerisâriet. Orden straffar själv brott som begåtts av sina egna.
En riddare tillhörande Solorden kan kallas som vittne och fälla ett enkelt för eller emot i en civilrättslig fråga. Solriddaren anses då uttala sig på exarkens vägnar och således även förmedla Etins vilja. Detta sker dock mycket sällan då det anses vara ett mycket allvarligt beslut av en domare. Den enskilde solriddaren undviker också helst detta då det annars kan föra in orden i politiska tvister och riddaren själv måste svara inför sina överordnade om avgörandet. En förfrågan genom en riark kan ordensriddaren själv välja om han vill hörsamma men kommer den från en bontisâl måste ett utlåtande ges.
Organisation
Orden är direkt underlydande exarken i Ekeborg genom glath-kerîgassen och en stormästare. Solriddarna är verksamma huvudsakligen i Aidne och är organiserade i såkallade priorât eller militärdistrikt. Dessa består av ett geografiska område som lyder under en prior med säte i en ordensborg. Priorerna har till sitt förfogande ett antal kompanier av ordensriddare - själva grundindelningen av orden - lydande under kaptener. Som nydubbade skickas solriddarna till huvudsätet Skapen för att där tjänstgöra under en kort tid. Sedan skickas de ut till något av ordens priorât för att där fortsätta tjänstegörningen som stridande riddare i ett kompani. Äldre ordensriddare verkar som tjänande antingen i ett priorât eller i huvudsätet Skapen.
I dagsläget finns 23 priorât utöver huvudpriorâtet Skapen: 7 i Kardien, 12 i Zorakien, 2 i Nostratiet, samt 2 specialfall i Magilre respektive Berendien.
Ordens nuvarande stormästare är riddar Oban Starke av Ellmunsberg.
Syfte
Solorden har som sitt syfte att vara Exarken och den Lysande Vägens främsta militära skydd och tjänare.
Grundades
Egentligen en definitionsfråga då Solorden menar sig vara den sanna Solens Orden och således grundat redan 233 e.O. Efter den Stora Schismen 281 e.O. splittrades orden och riddarna som svor troskap till den aidniska grenen av den Lysande Vägen omorganiserade sig och bildade Solriddarorden. Mandelmunkarna som studerar och skriver ner historien använder i sina kronologier 281 e.O. för grundandet.
Heraldik
Likt sitt ursprung i Solens Orden har Solorden som vapen en gyllene sol mot svart bakgrund. Solorden övergick dock tidigt i sin historia från en caddosol till en S:t Dericussol for att inte förknippas med varken Justinerriddare eller staten Caddo. Svarta vapenrockar med solen på bröstet och svarta mantlar med solen på ryggen bärs av alla ordensriddare, likaså vita bälten och gyllene sporrar. Kaptenerna har i tillägg svarta hjälmplymer och gyllene halskedjor. En prior har ingen sol på vapenrocken men istället en guldbrosch med solsymbolen over hjärtat, och deras hjälmplymer är gyllene. Sköldar och banér är svarta med en S:t Dericussol i mitten.

Verksamhet
...text kommer...
Justinerorden
De nuvarande caddiska solriddarena
Typ
Säte
Storlek
Tillträdeskrav
Rikedomar
Makt
Organisation
Syfte
Grundades
Heraldik
Verksamhet