Vapen
...En svärdets dag, en yxans dag, stålets röda dans...
I Ereb vinnes och förloras ära, liv och land med vapen i hand. Här följer något om vapenbruk och vapentyper. I olika nationer favoriseras olika vapen och vissa länders eller folks smiden är eftertraktade långt över gränserna.
Knivar och Dolkar
Svärd
Svärdet är ett enhandsvapen lämpat för hugg och/eller stick. De är talrikast i södra ereb. På många platser anses svärdet som ett nobelt vapen och är förbehållet överklassen.
Det Argaldika stålet är vida känt för sina kvalitéer i svärdsmide. Vidare är Entikaklingorna ansedda som några av erebs mest förnämsta. Faltraxklingorna i sin tur är massproducerade och relativt billiga. Kvalitén är på intet sätt undermålig, men förnämare folk fnyser gärna viktigt åt dem.
Kortsvärd
ca 60-80 cm Kortsvärdet är främst ett stickvapen. Det anses vedertaget att det jorpagniska rikets gladiussvärd är anfadern till alla erebiska svärd. idag är kortsvärdet relativt vanligt hos krigare och soldater över hela ereb då deras kostnad i svärdsammanhang kan anses som ringa.
Bredsvärd
ca 80-110 cm Bredsvärdet är främst ett huggvapen. Bredsvärd av olika modeller är talrikast i Aidne,Magilre och Berendien. Svärdstypen sammankopplas mycket med feodalstaternas riddarväsende och är lika mycket en symbol på status som ett dödligt vapen. Även i Jorduashur och Hynsolge syns dom på välbeställda kämpar, men här är yxan det favoriserade huvudvapnet.
Långsvärd
Falchion/Huggare
Bastardsvärd
Kroksabel
ca 80-110 cm Anses som en akrogalisk svärdstyp. I ereb favoriseras svärdet i Krun och Nidland.
Shamshir
Nidländskt militärt standardvapen. Nyttjas av nästintill samtliga reguljära marktrupper. ca 80cm
Tvåhandssvärd
Yxor
Krossvapen
Stångvapen
Bågar och Armborst
Pilbågar förekommer i så gott som alla erebiska länder som ett jaktvapen och det har naturligt inpassats som också ett militärt vapen. Traditionellt tillverkas bågarna av idegran, al, alm, lärk, björk eller pil, men varianter förekommer. Bland halvmänniskor och djurfolk har särskilt alverna utmärkt sig som dugliga bågskyttaroch bågbyggare. Vapnet används också fliigt bland svartfolksstammar.
Caddobåge
Den dalkiska långbågen är något kortare än den typiska långbågen på fastlandet. Den är gjord av den sega appogranen och är utan tvekan det mest populära avståndsvapnet på Caddo. Caddiska bågskyttar är beryktade ereb över och nyttjar denna båge med stor precision.
Lardemenderbåge
En pilbåge från Lardamendrien i Berendien, som skiljer sig något från den vanliga långbågen, främst genom sin smäckra och vackra utformning men också på grund av sin oöverträffliga räckvidd. Den tillverkas av skickliga bågmakare av trä från den nordberendiska idegranen. Den nyttjas nästan enkom av nordberendierna och kräver mycket tid och övning för att bemästra den till fullo.
Ransardisk hornbåge
De ransardiska bågarna är järnhårda och oerhört svåra att spänna för den som inte är tränad i konsten. Bågens hårdhet består i dess sammansättning av olika träslag och benlager. Det sägs att de kan genomborra båd sköld och stålhjälm med ett skott. Bågarna används främst som komplement i formeringarna och från hästryggen. Gripburna bågskyttar är ovanligt men desto mer fruktade då deras träffsäkerhet är legendarisk.
Thangir
Korta, kraftfulla bågar av nagerträ från Nidland.
Bågar av ickemänskligt ursprung
Eilathlon
Kort båge av silverlind, nyttjad av alviska spejare.
Hir´eliath
Mytomspunnen alvisk långbåge med legendarisk räckvidd och precision.
Tolgulderbåge
En jättelik långbåge tillverkad av horn från uroxen. Används av det storväxta tolguderfolket och kräver en ofantlig styrka att spänna.
Kastvapen
Övrigt
Traximiliska stålfurstarnas tekniker:
http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=3281#3281
Jorpagna/Argaldisk stål:
http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=3290#3290
http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=3302#3302
Klingor från Entika:
http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=3342#3342
Dvärgisk rustmästeri: