Ordnar - diskussion

Information om religionerna och dess utbredning
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9430
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Ordnar - diskussion

Inlägg av birkebeineren »

Du verkar ha en plan Snibben. :)

Att flytta några årtal för att bättre passa med den historiska utvecklingen i världen borde inte vara något problem vad jag kan se. Många av årtalen är ju hämtade från forumsinlägg som redan är kraftigt redigerade för att passa med den tolkning av Lysande Vägen forumet har kommit fram till. Tror också att flera avårtalen bara var tillfälligt valda. De ändringar du föreslår ser bra ut tycker jag.

S:t Mellins Orden och S:t Kefims Orden som särskilt ägnar sig åt läkekonst respektive fattigvård blir då de nyaste ordnarna men dessa sysslor sköts rimligtvis av andra ordnar också i varierande grad?

Tror alla ordnar getts vissa särdrag (och kan säkert få fler) men om S:ta Giolderanas Orden är rätt obeskriven, eller hur?
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1330
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Re: Ordnar - diskussion

Inlägg av Snibben »

Om S:t Cardors ordens närvaro i olika länder:

Kardien
I det land orden grundades i är den idag näst störst. Här har orden sin representation hos Exarken och Ordû-Kerigassen i Ekebrog och hos Kerigassen i Faltrax. Orden har två egna viktigta pilgrimscentrum och därtill är man fungerande kanikriarker i ett flertal bôntisat och flera stadstempel. Fördelningen mellan de bägge kerisatten är inte jämn utan och de flesta hus ligger i Ekeborgs kerisatt med nästan 300 bröder på dryga 20 platser medan Faltrax Kerisatt har ca 200 bröder på nästan lika många platser.

Zorakin

Man brukar säga att orden för sin tystastes tillvaro i Zorkain. Detta betyder inte att orden är obefintlig i Zorakin. Zorakin är det land och Kerisatt som har tredje största närvaro av Cardorbröder med ca 250 bröder på drygt 25 platser. Orden anses som tyst eftersom man inte arbetar i några viktiga tadoser eller soltempel. Ordens verksamhet är dock lika livlig med fritänkande teologer och bokskrivande som i övriga Ereb.

Jorpagna
Jorpagan är det land som orden har störst representation i. Bland Jorpagniska furstar och adelsmän har det under de senaste 250 åren varit populärt att bjuda in munkar och nunnor att grunda kloster för att få själafrid. Cardorsorden har ibland setts som ett billigare alternativ då man inte har behövt avsätta land för att bygga ett kloster, utan de kan leva på intäkterna från sina riarkat, dock kräver man en särskild avsättning för förbönerna fortfarande. Det är i Jorpagna man främst hittar de små cardorshusen som bara består av fem bröder vid ett lokalt soltempel.

Brendien

Då Brendien är ett rike som inte fullt ut konverterats till läran har man väldigt lite närvaro här. Ett fåtal småhus har spillt över från Jorpagna men inga viktiga tadoser eller tempel.

Magillre
Cardorbröderna har anspassat sig mycket bra till den kontinentala varianten av kyrkan. Faktum är att den är en av de drivande krafterna i det systemet med en öppnare syn på caddiska skrifter och större musikalt utbud. Det finns flera Cardorshus i Magillre och de flesta är knutna till tadoser i städer eftersom det är svårt att övertala adeln att det inte skall spela någon roll från vilket stånd en riark skall upptas ifrån (magillisk adel vill inte ha riarker på hög nivå som inte är adliga själva)

Klomellien
Klomellien är ett splittrat land med flera småstater och olika religioner. Cardorbrödernas närvaro beror mycket på vart i Klomellien man är och orden har bara närvaro i stadsstaterna Addiaska och Yolev. Som störts är orden i Addiaska där men har ett eget kloster, Eitas Fäste, samt innehar domsen i ett flertal bontisat. I Yolev har man inte lika starkt fotfäste ännu och det enda domsen man sitter i är Yolevs bontisat - som i och för sig är det starkaste i den stadsstaten.

Caddo
Orden har ingen officiell närvaro på Caddo. När fred råder händer det att bröder åker på pilgrimsfärder hit men då ryktet ibland sprids om att de vill översätta Den gyllene boken har det hänt att det blivit hätsk stämning mot dem och till och med lynchningar har förekommit. Cardorbröder går oftast väl med lärda caddiska rairker och man debatterar gärna olika ståndpunkter med dem. Cardororden har också agenter på Caddo som har i uppdrag att skicka rapporter eller kopior av nya teologiska och kyrkliga skrifter.

Övriga länder
I övrigt har orden inte någon närvaro i andra länderna. Man har fått inbjudningar att öppna hus i Erebos men eftersom detta inte har ansetts tillräckligt inkomstsäkrade har inga bröder nappat på att flytta dit. Palinor är också ett land där Den Lysande Vägen är den härskande religionen men inga inbjudningar har utgått härifrån
Då orden inte är en missionerande orden har man inga planer på att upprätta nya hus eller domsen i länder som inte har en stark tillhörighet till Den Lysande Vägen.
Senast redigerad av Snibben den 2023-10-21 10:12, redigerad totalt 1 gånger.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9430
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Ordnar - diskussion

Inlägg av birkebeineren »

Ser bra ut. Gillar detaljerna och sammanhangen som binder samman och gör världen mer komplex. :)

Lägger till en ny länk i wikiartikeln för S:t Cardors Orden
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9430
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Ordnar - diskussion

Inlägg av birkebeineren »

Snibben skrev: 2023-02-06 20:05 Jag tänker mig att S:t Dericusorden är en oorganiserad orden dvs att det inte finns en central ledning utan varje kloster är sitt eget och man styrs av Ordû-Kerigassen.

Jag ser också att S:t Andamins orden är egentligen bara S:t Dericusorden men organiserad (styrd av en generalabbot och samlar sig till stora ordenskapitel dåd och då) och en utökad förklaring av S:t Dericus regler. Jag ser också att man skulle kunna flytta fram S:t Andamins levnad till tiden runt Stora schismen och hans orden grundas efter det. Det gör att S:t Andamins orden blir mera Kardiska kyrkan men striktare hierarkier och kontroll. tillägas kan att flera Dericuskloster i Zorakin, Kardien och Jorpagna har konverterat till S:t Anadmins orden.

Cardorsregeln är mer öppen och lättare att tillämpa. Cardorsregeln är känd för att vara mer förhandlingsbar och att skapa mera fritänkare inom teologin.
S:t Cardors orden => Carorsregeln 199 e.O ca 1500 bröder
S:t Arrfols orden => Cardorsregeln tillrättalagd av S:t Arrfol någon gång 270-290 e.O (hellre lite senare under 300-talet eftersom de känns väldigt mycket som en post-schism orden, 311 e.O?) ca 500 bröder
Luciterna => Cardorsregeln tillrättalagd av en grupp magiker 515 e.O knappt 50 bröder och systrar?

Dericusregeln är en mer klassisk regel och ordnar som dessa är mer "äkta" munkar och nunnor. Fokus ligger på lydnad, kyskhet och egendomsgemenskap
S:t Dericusorden => Dericusregeln 210 e.O Kardiska grenen ca 25 000 munkar och nunnor inklusive de 4 nämnda efter.
S:t Vendlocks orden => Dericusregeln
S:t Dolorez orden => Dericusregeln
S:t Gioldernas orden => Dericusregeln
S:t Innedas orden => Dericusregeln
S:t Andamins orden => Dericusregeln förklarad av S:t Andamin 292 e.O ca 12 000 munkar och nunnor samt lekbröder och systrar
Karlsorden => Dericusregeln förklarad av S:t Andamin och vidareutvecklad av S:t Karl 354 e.O, ca 5000 munkar och nunnor samt lekbröder och systrar

Nya regeln kom till 254 (varför är alla ordnar minst 300 år gamla??? Kan vi slänga fram de här två ordnarna till 400-talet? Allt behöver inte skapas för länge sedan.) Nya regeln är en sammanslagning av Carordregeln och Dericusregeln ursprungligen gjord för S:t Mellins orden.
S:t Mellins orden => Nya regeln 455 e.O
S:t Kefims orden => Nya regeln
Tycker ovanstående låter bra och att årtalen kan ändras enligt förslag. Det enda som eventuellt kan behöva justeras är ordningen på Cardorsregeln och Dericisregelns tillkomst. Det är sen tidigare sagt att S:t Dericus var den solmunk som utformade livsregler LVs munkväsen och att dessa ligger till grund för den nu formaliserade Dericusregeln. Lite underligt då att Cardorsregeln har tillkommit efter Dericusregeln och inte innan som det nu ser ut enligt årtalen Kan svaret vara att solmunkarna tidigt löst började följa Dericus livsregler men formaliserade dem först 210 eO efter att Cardorsregeln skrevs ner av S:t Cardor 199 eO? Vilken ordensregel som är äldst kan då vara en tvist inom LV men eftersom S:t Cardor troligtvis var inspirerad av S:t Dericus livsregler han också anses Dericusregeln som den som först skapades?

Årtal

(100-talet e.O.)
(S:t Dericus skriver ner livsregler för Lysande Vägens solmunkar.)

199 e.O.
Cardorsregeln skrivs.

210 e.O.
Dericusregeln tillkommer/formaliseras?

292 e.O.
S:t Andamis Orden tillrättalägger sin tolkning av Dericusregeln (efter Stora Schismen)

311 e.O.
S:t Arrfols Orden tillrättalägger sin tolkning Cardorregeln (efter Stora Schismen)

354 e.O.
Karlsorden tillrättalägger S:t Andamis Ordens tolkning av Dercusregeln

455 e.O.
Nya regeln skapas av S:t Mellins Orden.

515 e.O.
Luciterna tillrättalägger sin tolkning av Cardorsregeln


En sortering av ordnar enligt ordensregler blir då så här:

S:t Dericus Orden – Dericusregeln
S:ta Dolorezs Orden – Dericusregeln
S:ta Giolderanas Orden – Dericusregeln
S:ta Innedas Orden – Dericusregeln
S:t Vendlocks Orden – Dericusregeln
S:t Andamis Orden – Dericusregeln förklarad av S:t Andami
Karlsorden – Dericusregeln förklarad av S:t Andami och vidareutvecklad av Karl Svärd

S:t Cardors Orden – Cardorregeln
S:t Arrfols Orden – Cardorregeln tillrättalagd av S:t Arrfol
Luciterna – Cardorregeln tillrättalagd av magiker

S:t Kefims Orden – Nya regeln
S:t Mellins Orden – Nya regeln
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9430
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Ordnar - diskussion

Inlägg av birkebeineren »

Även om EA-projektet försöker undvika att knyta sig till några särskilda spelregler är det ändå ofta DoD-Expert det refereras till. Ett praktisk sätt att illustrera hur något är tänkt och källorna använder sig ju eller är lätt anpassade till dessa. De olika munkordnarna skulle ges några särskilda färdigheter och även gudagåvor utifrån Expertreglerna för att illustrera hur de skiljer sig åt. På så vis kan det bli intressant för Spelare att låta sina RP tillhöra olika ordnar.
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 776
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Ordnar - diskussion

Inlägg av Jeb »

birkebeineren skrev: 2025-03-28 17:21 Även om EA-projektet försöker undvika att knyta sig till några särskilda spelregler är det ändå ofta DoD-Expert det refereras till. Ett praktisk sätt att illustrera hur något är tänkt och källorna använder sig ju eller är lätt anpassade till dessa. De olika munkordnarna skulle ges några särskilda färdigheter och även gudagåvor utifrån Expertreglerna för att illustrera hur de skiljer sig åt. På så vis kan det bli intressant för Spelare att låta sina RP tillhöra olika ordnar.
Jag tycker inte vi ska binda oss till några regler. Förmågor funkar fint och kan lätt anpassas till alla regler. Ett förslag är att göra förmågorna till egenskaper. Ex. en typisk blabla-munk är oftast i god fysisk form och har ring i näsan. Eller rena övernaturliga förmågor i stil med att alla blabla-munkar kan tala med fåglar. Regeltekniskt borde det inte vara svårt att implementera egenskaperna de olika ordnarna har på alla spelsystem.
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1330
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Re: Ordnar - diskussion

Inlägg av Snibben »

birkebeineren skrev: 2025-03-28 12:02 Tycker ovanstående låter bra och att årtalen kan ändras enligt förslag. Det enda som eventuellt kan behöva justeras är ordningen på Cardorsregeln och Dericisregelns tillkomst. Det är sen tidigare sagt att S:t Dericus var den solmunk som utformade livsregler LVs munkväsen och att dessa ligger till grund för den nu formaliserade Dericusregeln. Lite underligt då att Cardorsregeln har tillkommit efter Dericusregeln och inte innan som det nu ser ut enligt årtalen Kan svaret vara att solmunkarna tidigt löst började följa Dericus livsregler men formaliserade dem först 210 eO efter att Cardorsregeln skrevs ner av S:t Cardor 199 eO? Vilken ordensregel som är äldst kan då vara en tvist inom LV men eftersom S:t Cardor troligtvis var inspirerad av S:t Dericus livsregler han också anses Dericusregeln som den som först skapades?
Det är lite skillnad på St Cardors regel och St Dericus regel både varför det skapas och hur det fungerar. Lite enkelt kan man säga att cardorsregeln är ett slags roomate agreement mellan riarker. Regeln är skapad för att göra en gemenskap mellan DLVs prästerskap när de levde i små grupper vid nybildade församlingskyrkor. Dericusregeln är skapad för klosterväsendet och fokuserar på att en person som går med i orden helt och fullt ger upp alla sina kopplingar till det världsliga. Till skillnad från en munk eller nunna son följer Dericusregeln kan broder eller syster som följer Cardorsregeln kan fortfarande ha ett världsligt liv och förvalta arv och egna tillgångar vid sidan av deras kommunitets gemensamma sådana.

Därför skapar S:t Dericus faktiskt klosterväsendet inom DLV.

Det finns dock andra ordnar som tillämpar Cardorsregeln som klosterregel men dessa tillkommer efter Dericusregeln och har tagit stor inspiration av den.

Även om Cardorsregeln är skriven för riarker finns det kvinnliga grenar som följer den. Även dessa tillkom med inspiration av Dericusregeln.
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1330
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Re: Ordnar - diskussion

Inlägg av Snibben »

birkebeineren skrev: 2025-03-28 17:21 Även om EA-projektet försöker undvika att knyta sig till några särskilda spelregler är det ändå ofta DoD-Expert det refereras till. Ett praktisk sätt att illustrera hur något är tänkt och källorna använder sig ju eller är lätt anpassade till dessa. De olika munkordnarna skulle ges några särskilda färdigheter och även gudagåvor utifrån Expertreglerna för att illustrera hur de skiljer sig åt. På så vis kan det bli intressant för Spelare att låta sina RP tillhöra olika ordnar.
Gudagåvor ges nog bara till de som Etin valt ut att vara hans sändebud. Det kan absolut finnas munkar och nunnor som har fått sådana gåvor men långt ifrån alla. Munkar, nunnor och präster är i allmänhet lärda män och kvinnor men många har kanske gått med i en orden efter ett liv i andra yrke. Krigaren som inte längre ville döda, tjuven som fick moraliska kval etc. och kan ha en rad olika yrken. Munk som yrke i fantasyrollspel bygger på Shao-Lin munkar och Kung-Fu filmer från 80-talet. Yrket munk är således mer en utövare av kampsporter än en religiös figur.

Man skulle dock kunna tänka sig att de olika ordnarna har särskilda förmågor i stil med yrkesförmågorna från DoD 91, särskilt med tanke på att många ordnarna har särskilda syften.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9430
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Ordnar - diskussion

Inlägg av birkebeineren »

Gudagåvor är mycket sällsynta och inte något vem som helst har så dessa är nog inte bästa sättet att särskilja LV:s olika munkordnar. Det kan dock kanske tänkas att med utgångspunkt i gudagåvorna som wikin uppger under Heliga förmågor i LV-artikeln så är Läkedom något vanligare för medlemmar av S:t Mellins Orden (ägnar sig särskilt åt vanlig läkedom) och Magiskydd för medlemmar av S:t Arrfols Orden (som har stor kunskap om magi, inte i).

Vad jag mer tänkte som särskiljande är vilka färdigheter som en munk kan tänkas ha beroende på orden. Regelteknisk illustrerad med vilka färdigheter en nyskapad RP ges tillgång till och kan/måste besitta. Cardorbröder som studerar språk kan läsa och skriva samt har tillgång till flera olika språk, de lärda nunnorna i S:ta Innedas Orden har tillgång tillgång till de flesta lärdomsfärdigheter och medlemmar av Karlsorden har färdighetsvärden i vapen osv.

Tänker att detta skulle göra det mer intressant för Spelare att välja bland olika ordnar för sin eventuella solmunks-RP.
Skriv svar