Ideerna vi har om Hamur borde alla kunna samsas om vi knyter dem till den enskilt mest betydelsefulla händelsen i regionens historia vilket också är den enda tidsangivelsen vi har om Hamur från EA-boxen:
Niel Småhackas upptäckt av silver som vi satt till
417 eO.
Innan denne malmletare hittade stora silverförekomster i tidigare outforskade delar av Melashebergen var Hamur ett avskärmat samhälle som endast i mindre grad tok del av händelser i övriga Klomellien och Ereb. Hamuriterna levde i enlighet med urgamla traditioner som endast sakta hade förändrats sedan de som sydnargurier bosatte sig i bergen och Hamervathnadalen ca 1000 fO. Viktiga förändringar var alliansen med dvärgarna och anammandet av Aesirtron men detta hände över lång tid. Under denna period byggdes samhället upp i de ovanstående
Bergslagen där en ätt människor samarbetar med en ätt dvärgar om att bryta metall i en gruva. Förslagsvis handlade det om järn, koppar, tenn, guld i mindre förekomster, även silver men också det i små förekomster. Metallerna exporterades huvudsakligen österut mot andra barbarfolk och efter vart staden O, handeln med det övriga Klomellien försvårades av huvudsakligen illvillighet gentemot triskerna.
Sen kom upptäckten av den stora silverfyndigheten och Mercana fick upp ögonen för bergslandet och dets folk. Hamurstaden grundades och mercanska handlare strömmade till. Ett nytt samhälle började ta form kring staden och utvecklingen där. En kung valdes på mercansk initiativ och även om metoden hamuriterna kom fram till inte var optimal så fungerade systemet. Hamur upptogs som stadsstat 447 eO. Bergslagen tog alla del av den stora silverfyndigheten och började sälja sina metaller härifrån och från sina ättegruvor till mercanerna. Hantverket utvecklades och en egen stadskultur växte fram, många utländska hantverkare flyttade också till staden.
Gillena som ovan diskuterats uppstod ur detta.
Nu när det övriga Klomellien fick ögonen upp för Hamur strömmade lycksökare och flera malmletare till Hamurstaden och Hamervathnadalen. Många hamuriter är skeptiska till nykomlingarna men efter vart lyckas dugliga sådana köpa in sig i vissa bergslag och även upprätta egna grupper av gruvbrytare. Bland dessa senare uppstår den
Nybyggarkultur som nämnts. Nybyggarna står ofta ute i Hamur i motsättning till de gamla bergslagen men de kan samexistera i Hamurstaden då alla har kungens tillstånd att bryta malm.
Annat om Hamur
Järnhattarna
Hamurstaden skyddas av en stadsvakt kallat
Järnhattarna vars huvudbeklädnad för övrigt syns på Hamurs vapensköld:
Snibben skrev:Hamur
De geometrisk formerna skm kallas stålhattar favoritesras av dvärgarna. De två färgerna står för människor och dvärgar som lever tillsammans som en enhet. Den blå bården symboliserar de många bäckar som rinner nedför de höga bergen som likt bården är fyllda av guldklimpar. Postamentet föreställer stadsmurarna och de två bergsgetterna som håller skölden är en vanlig syn i Hamurs berg. Tuppen är stridssignalen om de nya dagar som väntas.

Kungar av Hamur
Några av Hamurs mest framträdande regenter varav flera faktisk lyckats överleva flera av de årliga kungavalen. Humnur Krossaryxa satt exempelvis hela åtta år på tronen innan han dödades av Mantar Vassekniv i sin nionde valkamp.
Humnur Krossaryxa
Mantar Vassekniv
Brodwer Skallkrossaren
Ghulon Blodkäft
Oreg Hjärnskvätte
Nusha Hjälmknäck
Dywergal Björnkram
Ior Sticköga
Gamle Tvåhugg
Bork Bränne
Emermund Långstöt
Valentin Flygare
Koldyra Dödskyss
Hrodrik Sköldkap