Vare sig vi ser ont och gott som en absolut sak eller som en fråga om perspektiv så håller jag med. P.g.a att vi alla har olika moral (Som sagt, vare sig det är absolut eller ett perspektiv) så kan man inte se sig själv som en ondskans förkämpe.Mikael skrev:Ond och God är infallsvinklar. Jag tror inte ens Sauron eller Vicotnik ser sig som onda. De gör det som är rätt (för dem själva, för Melkor, för erebs folk, för...). De onda i fantasy brukar alltid vilja förstöra den dominerande världen (bränna den till marken eller förvandla den till ingenting). Detta för att ersätta den med sin egna världe som de självklart föredrar och tycker är fördelaktigare än den gamla (goda) världen. För att åstadkomma detta måste en massa folk köras över vilket innebär våldsamheter. För att lyckas med detta skaffar man sig allierade, andra som suktar efter förändring i den rådande samhällsordningen. Tillsammans tvingas de som snart skall bli anfallna att stå upp mot hotet. Hotet blir ont. Men se på det från andra hållet. De onda allierade ser sig som frihetskämpar mot majoritetens diktatur. De för en god kamp. Det hela blir alltså på ett sätt ointressant då god och ond inte finns utan endast olika perspektiv på en och samma maktkamp. En grå massa av egoister.
För att krydda upp detta i tex. Ereb kan man göra som i Krilloan-äventyren där föreställningarna om klassiska klichéer som svartkonstnärer och animister ställs på sitt huvud, satanister mot kyrkans män...det är kul.
Men jag tror även att föra in Ondskan och Godheten som polära element i gudarnas kamp kan ge krydda, även om det innehåller klichéer. Kaos kamp för att slita världen i stycken mot Moder Jord som bara försöker uppnå harmoni och balans i skapelse.![]()
Att försöka föreställa sig vad som är ont och gott i en medeltida värld är allt för svårt. Men jag utgår från att samma grundprinciper som alltid funnits ligger i bakgrunden. Man får inte slå ihjäl varandra hur som helst (idag som förr finns undantag när tagandet av liv är OK). Den som har makt och styrka får inte missbruka den (inte hur mkt som helst i alla fall). Överheten har rätt att slå ner de som stör freden, men de förtryckta har rätt att resa sig och skaffa nya ledare.
Men jag tror inte man skall lägga för mkt tid på att försöka sätta sig in i hur världen såg ut för medeltidsmänniskan det är för svårt. Bara en sådan sak som döden...helt annat perspektiv och värde än idag.
Dina Sauron och Vicotnik-liknelser: Sauron korrumperades ju av Melkor, som i sin tur korrumperades av sitt maktbegär.
Ja, en ond som på typiskt cliché-vis vill ta över världen gör ju det av någon eller flera av dessa anledningar:
1. Egen vinning (T.ex. Makthunger)
2. Galenskap (T.ex psykopati)
3. Han vill ha en värld då hans etiska och moraliska ståndpunkter klassas som sanna och rätta (T.ex. han är en följare av en etik-typ som är en minoritet och ser sig själv som en frihetskämpe)
Att andra offras/körs över rättfärdigas med det typiska 'For the greater good'
Jag gillar idén med äventyr då ens moral ifrågasätts, Aëodyr spelledde ett äventyr då RP var i en skog, där mötte de en skvadron med Solriddare som jagade en enligt dem ondskefull illusionist som gömde sig bland alverna i deras samhälle som de lurpassade på. Senare mötte samma RP en grupp alver som bad om hjälp för att jaga bort en grupp rovriddare som terroriserade deras by. Ingen har var väl direkt 'ond', även om de stred... RP fick helt enkelt ta ställning om rätt och fel.
Även om det här stämmer så gör inte (Nödvändigtvis) detta ont och gott till infall.
Jag har en känsla om att den här tråden aldrig kommer att lösas, för alla har vi förmodligen olik moral och etik.