Klomellien
- skaraborgarn
- Nidländsk Domare
- Inlägg: 2428
- Blev medlem: 2019-05-25 10:34
- Ort: Skaraborg
Re: Klomellien
Och Nya Arno och Caddo köper ofta sådant. Förbjudet men lockande. Att mycket är morotssaft med ättika och hallonsaft med salt och peppar gör det bara roligare.
Re: Klomellien
Isthumfolk Relationer
Poanernas relationer med Addiaska är generellt dålig. Detta då Addiaska erövrat Poane och skickat ned dem från något av en styrande överklass till andra rangens undersåtar. Vidare har Addiaska påtvingat dem att betala skatt till den ljusa vägens tempel och näst intill mangrant bytt ut alla poaner från förvaltningen av området och istället låtit deras uppdrag skötas av inflyttade med anor från Aidne. Framförallt finns en bitterhet hos den gamla Poanska aristokratin vilka ogärna krälar i stoftet. Addiaska ser Poanerna som en relik utan nutida existensberättigande. Den Poanska Adelsrepubliken var en samling avgudadyrkare och parasiter och är nu rättmätigen erövrade av Addiaska. Med nit och tukt kan de möjligen bli goda undersåtar precis som folket vid kusten är idag.
En poansk motståndsgrupp har växt fram (i folkmun kallad Slussmurarna) vilka bekämpar ockupationen från Addiaska. Slussmurarna vet om att de i nuläget inte har en chans att besegra sina fiender i strid utan istället riktar man in sig på att se till att Poanerna inte vänjer sig vid ockupationen. Man sprider sånger på tavernor, skålar för Preasens tomma säte i rådsförsamlingen men utför även då och då attentat. Främst mot Poaner som stämplats som överlöpare. Motståndsrörelsen finns även representerad hos den poanska överklassen i den Hisskovska delen av Loigerlandet samt hos ingifta poaner hos ädlingar/stormän i söderlandet i Sandzas. Slussmurarna anses i regel vara finansierade av Mercanas handelshus (men får i själva verket sina pengar från Sandzas underrättelsetjänst…funkar det Birke?)
Poanernas relationer med Garramilerna har inga varmare känslor för varandra. Under tiden som Garramil lydde under Poanes Adelsrepublik spelade befolkningen på ”kobben” ständigt andra fiol. Alla beslut fattades utifrån Poanes behov och ett flertal missnöjesyttringar och till och med uppror förekom. Alltid till slut nedslagna av en sträng garnison. Till skillnad från loigerlänningarna i det norröna loigerländerna (som idag ockuperas av Addiaska) så finns idag ingen tyst längtan tillbaka till Poanes styre hos Garramilerna. Poanerna å sin sida på att livet på Klipphällen i Maure knappast blivit bättre sedan Mercana tog över Gareamil. Vidare betraktar man Garramilerna som förrädare och fähundar som inte kom till sina herrars undsättning.
När dessa två folk idag träffas så sker det med gemensam avsmak och bitterhet för den andre.
Poanernas relationer med Hisskoviterna är förvånansvärt goda. Visst anser Poanerna att Hisskoviterna är både blåögda och lite mer än väl dragna till speldjävulen… men som grannar är detta sällan dåliga egenskaper. Trots tidigare konflikter så har ett någorlunda effektivt samarbete kommit i stånd mellan folkgrupperna. I södra Loigerländerna har poanerna kvar många av sina tidigare privilegier (även om loigerlänningarna numera kan klaga inför Landsrådet i Hisskov). En stor del av den goda relationen är sannolikt tack vare hisskoviernas kompromissvilliga attityd samt det uppenbara faktum att poaner i Hisskov har det långt bättre än sina bröder i Addiaska. Hisskoviterna kan tycka att Poanerna ibland är några illmariga dysterkvistar men inte längre något direkt hot.
Poanernas relationer med Söderlänningarna är tämligen goda. De är inte ovanligt att deras högborna är ingifta med varandra. Faktum är att motståndsrörelsen Slussmurarnas ledare, Colonna da Morakiati, är hustru till den söderländska stormannen Valerio da FortiCurrenta. Visst kan söderlänningarna ibland tycka att Poanerna är lite väl både hetsiga och melankoliska emellanåt men de är inget att oroa sig för. Poanerna å sin sida kan anse sig bättre än de lite opolerade söderlänningarna men de är bättre sällskap än många andra.
Garramilernas relation med Mercanierna är idag ganska ansträngd. De guld och gröna skogar som folket på kobben såg framför sig kom aldrig att realiseras. Istället hamnade man i klorna på starka Mercanska handelshus vilka tagit över enorma andelar av handeln vid jaggaracksjöns mynning till Maure. Något uppror finns inte på bordet men ett stort missnöje pyr under ytan. Garramilerna gar börjat se sina befriare som pompösa skurkar. Mercanierna å sin sida noterar knappt folket på klipphällens existens utöver som bondlurkar i ett provinsiellt bakvatten…som dessutom stinker.
Tretorningarnas relationer med Hisskoviterna är stundtals något ansträngd. Många på ön vill ha självständighet utan yttre inblandning. Hisskov har historiskt varit en av de som mer aktivt försökt sätta ett avtryck på ön vilket inte uppskattats av lokalbefolkningen. Idag har Hisskoviterna valt en mer pragmatisk väg och tretorningarna har ett ganska långt gånget självstyre inom hisskovs överhöghet. Tretorningarna ser Hisskoviterna risktagande kolonisatörer medan Hisskoviterna å sin sida uppfattar tretorningarna som molokna surpuppor som kämpar mot deras bättre eget bästa.
Tretorningarnas relationer med Anovaniterriddarna är generellt goda. Ordern handlar gärna varor lokalt på ön av lokalbefolkningen och gav den jaggerska republiken ett diskret stöd under konflikten med centralmakten i Hisskov. Tretorningarna uppfattas av Anovaniterriddarna som stolta men samarbetsvilliga så länge man inte går emot dem. Riddarna å sin sida anses av öborna som hyvens men kanske lite stroppiga. Deras tydligt hierarkiska system ses som onödigt och eventuellt lite farligt.
Tretorningarnas relationer med Sanzas nästan genomgående av positiv natur. Småfolket kräver väldigt liten beskattning och självstyre råder nästan över hela deras del av ön förutom i Slånbärsvik där Hamnfogden delar på ansvaret med det lokala rådet. I sin roll som Sanzas utsände så har han domsrätt i handelsfrågor på den norra delen av ön. Hamnfogden har dock historiskt haft den goda sinnesnärvaron att i stort sett alltid döma i tretorningarnas favör vilket gjort honom högt skattad och konflikterna är här på en miniminivå. Halvlängdsmännen som flyttat till ön ses som hyggliga och kompetenta och folket från sanzas kullandskap har insett att de trotsiga öborna lugnar sig om de inte känner sig hotade.
Tretorningarnas relationer med Söderlänningarna är goda. Man anser sig från början vara av samma sorts skrot och korn. Någon gemensam statsbildning kom som bekant aldrig till stånd utan samhörigheten var snarare kulturell. Tretorningarna har historiskt sett söderlänningarna som lite oeniga och kaotiskt käbblande men likväl hedersamma. Detta har dock i praktiken ändrats sedan Aguzmohr med omnejd ingick i förbund med Sanzas men bilden ligger kvar. Vidare ogillar tretorningarna att deras bröder på fastlandet så lättvindigt lät sig övertalas av St Innenda och den ljusa vägen. Föga förvånande anser söderlänningarna att vännerna på ön är mer än nådigt traditionalistiska.
Söderlänningarnas relationer med Sanzas är mycket goda. Även den stoltaste joretättling i Aguzmohrs närområde kan begripa vilken fördel de haft av förbundet med halvlängdsmännen. Detta gäller inte bara säkerhet i form av legosoldater (som Sanzas till stor grad betalar för) utan även handelsmässiga samt jordbrukstekniska lösningar. För detta är söderlänningarna i allmänhet tacksamma och de ser sig snarare som partners i förhållande till Sanzas än som undersåtar. Den kanske största fördelen, att förbundet även enade söderlandet internt, tänker man knappt ens på. Sanzas å sin sida ser Söderlandets innevånare som lite av en buffert mot jaggaracksjöns ibland stökiga miljö. Dessutom har söderlänningarna visat sig vara samarbetsvilliga och ganska karska fränder att ha vid sin sida när faran väl kommer.
Söderlänningarnas relation med Lofernierna är oftast god. Vissa gränskonflikter har förekommit historiskt men på en sådan mikronivå att det snarare har rört sig om gruff mellan familjer. Handeln mellan områdena är välutvecklad och det förekommer till och med giftermål även om de religiösa skillnaderna gör att dessa inte är särskilt vanliga. Enstaka Lofernier följer ibland med trisker på härjningar i söderlandet vilket surnar relationen något. Det är dock inte ovanligt att Loferniska forbönder säljer varor så som stövlar stoppade med Abzuralsk manräv i Aguzmohr.
Södelänningarnas relation med Dvärgarna är oftast av det bättre slaget. Sedan Basadaz-mûhs (Dvärgstens) fall kom en spillra av dessa innevånare att söka tjänst som legosoldater i Sanzas tjänst i Aguzmohr. Dessa kallade sig Dvärgskölden och beskyddar alltjämt söderlandet och Sanzas från dels plundrare från jaggaracksjön men kanske i huvudsak från Svartblodsangrepp från Melashebergen. De bemannar positioner vid Pinhake klyft som ofta används som invasionsväg av bergens många orchstammar. Med Legosoldaterna kom även dvärgiska hantverkare, handelsmän och andra som tagit en stor roll i söderlandet. Vissa söderlänningar anser att konkurrensen blivit för hård (framförallt vissa hantverkare) men generellt uppskattas dvärgarna för sin nit och stora yrkesskicklighet oavsett värv. Basadaz-mûh ättlingar å sin sida är tacksamma för att de fått möjligheten att hitta ro och undviker i regel konflikter med lokalbefolkningen.
(Rödmarkerad. /Admin.)
Poanernas relationer med Addiaska är generellt dålig. Detta då Addiaska erövrat Poane och skickat ned dem från något av en styrande överklass till andra rangens undersåtar. Vidare har Addiaska påtvingat dem att betala skatt till den ljusa vägens tempel och näst intill mangrant bytt ut alla poaner från förvaltningen av området och istället låtit deras uppdrag skötas av inflyttade med anor från Aidne. Framförallt finns en bitterhet hos den gamla Poanska aristokratin vilka ogärna krälar i stoftet. Addiaska ser Poanerna som en relik utan nutida existensberättigande. Den Poanska Adelsrepubliken var en samling avgudadyrkare och parasiter och är nu rättmätigen erövrade av Addiaska. Med nit och tukt kan de möjligen bli goda undersåtar precis som folket vid kusten är idag.
En poansk motståndsgrupp har växt fram (i folkmun kallad Slussmurarna) vilka bekämpar ockupationen från Addiaska. Slussmurarna vet om att de i nuläget inte har en chans att besegra sina fiender i strid utan istället riktar man in sig på att se till att Poanerna inte vänjer sig vid ockupationen. Man sprider sånger på tavernor, skålar för Preasens tomma säte i rådsförsamlingen men utför även då och då attentat. Främst mot Poaner som stämplats som överlöpare. Motståndsrörelsen finns även representerad hos den poanska överklassen i den Hisskovska delen av Loigerlandet samt hos ingifta poaner hos ädlingar/stormän i söderlandet i Sandzas. Slussmurarna anses i regel vara finansierade av Mercanas handelshus (men får i själva verket sina pengar från Sandzas underrättelsetjänst…funkar det Birke?)
Poanernas relationer med Garramilerna har inga varmare känslor för varandra. Under tiden som Garramil lydde under Poanes Adelsrepublik spelade befolkningen på ”kobben” ständigt andra fiol. Alla beslut fattades utifrån Poanes behov och ett flertal missnöjesyttringar och till och med uppror förekom. Alltid till slut nedslagna av en sträng garnison. Till skillnad från loigerlänningarna i det norröna loigerländerna (som idag ockuperas av Addiaska) så finns idag ingen tyst längtan tillbaka till Poanes styre hos Garramilerna. Poanerna å sin sida på att livet på Klipphällen i Maure knappast blivit bättre sedan Mercana tog över Gareamil. Vidare betraktar man Garramilerna som förrädare och fähundar som inte kom till sina herrars undsättning.
När dessa två folk idag träffas så sker det med gemensam avsmak och bitterhet för den andre.
Poanernas relationer med Hisskoviterna är förvånansvärt goda. Visst anser Poanerna att Hisskoviterna är både blåögda och lite mer än väl dragna till speldjävulen… men som grannar är detta sällan dåliga egenskaper. Trots tidigare konflikter så har ett någorlunda effektivt samarbete kommit i stånd mellan folkgrupperna. I södra Loigerländerna har poanerna kvar många av sina tidigare privilegier (även om loigerlänningarna numera kan klaga inför Landsrådet i Hisskov). En stor del av den goda relationen är sannolikt tack vare hisskoviernas kompromissvilliga attityd samt det uppenbara faktum att poaner i Hisskov har det långt bättre än sina bröder i Addiaska. Hisskoviterna kan tycka att Poanerna ibland är några illmariga dysterkvistar men inte längre något direkt hot.
Poanernas relationer med Söderlänningarna är tämligen goda. De är inte ovanligt att deras högborna är ingifta med varandra. Faktum är att motståndsrörelsen Slussmurarnas ledare, Colonna da Morakiati, är hustru till den söderländska stormannen Valerio da FortiCurrenta. Visst kan söderlänningarna ibland tycka att Poanerna är lite väl både hetsiga och melankoliska emellanåt men de är inget att oroa sig för. Poanerna å sin sida kan anse sig bättre än de lite opolerade söderlänningarna men de är bättre sällskap än många andra.
Garramilernas relation med Mercanierna är idag ganska ansträngd. De guld och gröna skogar som folket på kobben såg framför sig kom aldrig att realiseras. Istället hamnade man i klorna på starka Mercanska handelshus vilka tagit över enorma andelar av handeln vid jaggaracksjöns mynning till Maure. Något uppror finns inte på bordet men ett stort missnöje pyr under ytan. Garramilerna gar börjat se sina befriare som pompösa skurkar. Mercanierna å sin sida noterar knappt folket på klipphällens existens utöver som bondlurkar i ett provinsiellt bakvatten…som dessutom stinker.
Tretorningarnas relationer med Hisskoviterna är stundtals något ansträngd. Många på ön vill ha självständighet utan yttre inblandning. Hisskov har historiskt varit en av de som mer aktivt försökt sätta ett avtryck på ön vilket inte uppskattats av lokalbefolkningen. Idag har Hisskoviterna valt en mer pragmatisk väg och tretorningarna har ett ganska långt gånget självstyre inom hisskovs överhöghet. Tretorningarna ser Hisskoviterna risktagande kolonisatörer medan Hisskoviterna å sin sida uppfattar tretorningarna som molokna surpuppor som kämpar mot deras bättre eget bästa.
Tretorningarnas relationer med Anovaniterriddarna är generellt goda. Ordern handlar gärna varor lokalt på ön av lokalbefolkningen och gav den jaggerska republiken ett diskret stöd under konflikten med centralmakten i Hisskov. Tretorningarna uppfattas av Anovaniterriddarna som stolta men samarbetsvilliga så länge man inte går emot dem. Riddarna å sin sida anses av öborna som hyvens men kanske lite stroppiga. Deras tydligt hierarkiska system ses som onödigt och eventuellt lite farligt.
Tretorningarnas relationer med Sanzas nästan genomgående av positiv natur. Småfolket kräver väldigt liten beskattning och självstyre råder nästan över hela deras del av ön förutom i Slånbärsvik där Hamnfogden delar på ansvaret med det lokala rådet. I sin roll som Sanzas utsände så har han domsrätt i handelsfrågor på den norra delen av ön. Hamnfogden har dock historiskt haft den goda sinnesnärvaron att i stort sett alltid döma i tretorningarnas favör vilket gjort honom högt skattad och konflikterna är här på en miniminivå. Halvlängdsmännen som flyttat till ön ses som hyggliga och kompetenta och folket från sanzas kullandskap har insett att de trotsiga öborna lugnar sig om de inte känner sig hotade.
Tretorningarnas relationer med Söderlänningarna är goda. Man anser sig från början vara av samma sorts skrot och korn. Någon gemensam statsbildning kom som bekant aldrig till stånd utan samhörigheten var snarare kulturell. Tretorningarna har historiskt sett söderlänningarna som lite oeniga och kaotiskt käbblande men likväl hedersamma. Detta har dock i praktiken ändrats sedan Aguzmohr med omnejd ingick i förbund med Sanzas men bilden ligger kvar. Vidare ogillar tretorningarna att deras bröder på fastlandet så lättvindigt lät sig övertalas av St Innenda och den ljusa vägen. Föga förvånande anser söderlänningarna att vännerna på ön är mer än nådigt traditionalistiska.
Söderlänningarnas relationer med Sanzas är mycket goda. Även den stoltaste joretättling i Aguzmohrs närområde kan begripa vilken fördel de haft av förbundet med halvlängdsmännen. Detta gäller inte bara säkerhet i form av legosoldater (som Sanzas till stor grad betalar för) utan även handelsmässiga samt jordbrukstekniska lösningar. För detta är söderlänningarna i allmänhet tacksamma och de ser sig snarare som partners i förhållande till Sanzas än som undersåtar. Den kanske största fördelen, att förbundet även enade söderlandet internt, tänker man knappt ens på. Sanzas å sin sida ser Söderlandets innevånare som lite av en buffert mot jaggaracksjöns ibland stökiga miljö. Dessutom har söderlänningarna visat sig vara samarbetsvilliga och ganska karska fränder att ha vid sin sida när faran väl kommer.
Söderlänningarnas relation med Lofernierna är oftast god. Vissa gränskonflikter har förekommit historiskt men på en sådan mikronivå att det snarare har rört sig om gruff mellan familjer. Handeln mellan områdena är välutvecklad och det förekommer till och med giftermål även om de religiösa skillnaderna gör att dessa inte är särskilt vanliga. Enstaka Lofernier följer ibland med trisker på härjningar i söderlandet vilket surnar relationen något. Det är dock inte ovanligt att Loferniska forbönder säljer varor så som stövlar stoppade med Abzuralsk manräv i Aguzmohr.
Södelänningarnas relation med Dvärgarna är oftast av det bättre slaget. Sedan Basadaz-mûhs (Dvärgstens) fall kom en spillra av dessa innevånare att söka tjänst som legosoldater i Sanzas tjänst i Aguzmohr. Dessa kallade sig Dvärgskölden och beskyddar alltjämt söderlandet och Sanzas från dels plundrare från jaggaracksjön men kanske i huvudsak från Svartblodsangrepp från Melashebergen. De bemannar positioner vid Pinhake klyft som ofta används som invasionsväg av bergens många orchstammar. Med Legosoldaterna kom även dvärgiska hantverkare, handelsmän och andra som tagit en stor roll i söderlandet. Vissa söderlänningar anser att konkurrensen blivit för hård (framförallt vissa hantverkare) men generellt uppskattas dvärgarna för sin nit och stora yrkesskicklighet oavsett värv. Basadaz-mûh ättlingar å sin sida är tacksamma för att de fått möjligheten att hitta ro och undviker i regel konflikter med lokalbefolkningen.
(Rödmarkerad. /Admin.)
Senast redigerad av gtjorgo den 2024-12-24 00:18, redigerad totalt 1 gånger.
Re: Klomellien
Jag tycker att det ser bra ut. Bör kanske läggas in i både Hamurs och framöver i Boszas historia?birkebeineren skrev: ↑2024-12-20 18:21Båda dateringarna fungerar för mig. Om de först dök upp under Mörkertiden kan det kanske också tänkas att de sen försvann/försvagades och sen återkom på 300-tlet eO?Torquemada skrev: ↑2024-12-20 18:14 Bestberget var en gång ofarligt, och farligheten går mycket riktigt i vågor. Just nu är det ganska aktivt, men det har varit värre. Förslagsvis började svartfolken för första gången välla fram under Mörkertiden eller på 300-talet eO.
Vad tycker gtjorgo? Eller någon annan?
Re: Klomellien
Det beror nog på lite hur mycket magi SL anser att det finns i dennes spelvärld men klomellien lär absolut vara lite extra drabbat :pskaraborgarn skrev: ↑2024-12-22 09:12 Kom ch köp kärleksdrycker, moddrycker ch drycker som botar tungsinthet och skära basilisker. Kom och köp.
Sånt hände på alla marknader eller?
PS. 300+ sidor klomellien är rätt bastant:D
-
- Admin
- Inlägg: 9430
- Blev medlem: 2007-02-27 07:25
Re: Klomellien
Mycket illustrerande för inrikespolitiken i den här delen av Klomellien.

Det fungerar utmärkt. Underrättelsetjänsten stödjer Poane för att förhoppningsvis detta skall dra krafter från Addiaskas intressen gentemot erövring av Sanzasgtjorgo skrev:... Motståndsrörelsen finns även representerad hos den poanska överklassen i den Hisskovska delen av Loigerlandet samt hos ingifta poaner hos ädlingar/stormän i söderlandet i Sandzas. Slussmurarna anses i regel vara finansierade av Mercanas handelshus (men får i själva verket sina pengar från Sandzas underrättelsetjänst…funkar det Birke?)
Dvärgarnas bas vid Pinhak klyft kan få ligga längst västerut i den utstickande delen av Meleashebergen norr om passet. Själva passet bebos av halvlingar, de hårdföra pinhakarna.gtjorgo skrev:Södelänningarnas relation med Dvärgarna är oftast av det bättre slaget. Sedan Basadaz-mûhs (Dvärgstens) fall kom en spillra av dessa innevånare att söka tjänst som legosoldater i Sanzas tjänst i Aguzmohr. Dessa kallade sig Dvärgskölden och beskyddar alltjämt söderlandet och Sanzas från dels plundrare från jaggaracksjön men kanske i huvudsak från Svartblodsangrepp från Melashebergen. De bemannar positioner vid Pinhake klyft som ofta används som invasionsväg av bergens många orchstammar. Med Legosoldaterna kom även dvärgiska hantverkare, handelsmän och andra som tagit en stor roll i söderlandet. Vissa söderlänningar anser att konkurrensen blivit för hård (framförallt vissa hantverkare) men generellt uppskattas dvärgarna för sin nit och stora yrkesskicklighet oavsett värv. Basadaz-mûh ättlingar å sin sida är tacksamma för att de fått möjligheten att hitta ro och undviker i regel konflikter med lokalbefolkningen.
-
- Admin
- Inlägg: 9430
- Blev medlem: 2007-02-27 07:25
Re: Klomellien
Bör absolut läggas in i respektive stadsstats historia.gtjorgo skrev: ↑2024-12-24 00:02Jag tycker att det ser bra ut. Bör kanske läggas in i både Hamurs och framöver i Boszas historia?birkebeineren skrev: ↑2024-12-20 18:21Båda dateringarna fungerar för mig. Om de först dök upp under Mörkertiden kan det kanske också tänkas att de sen försvann/försvagades och sen återkom på 300-tlet eO?Torquemada skrev: ↑2024-12-20 18:14 Bestberget var en gång ofarligt, och farligheten går mycket riktigt i vågor. Just nu är det ganska aktivt, men det har varit värre. Förslagsvis började svartfolken för första gången välla fram under Mörkertiden eller på 300-talet eO.
Vad tycker gtjorgo? Eller någon annan?
Har förövriget en påbörjad idé om att den första dateringen, den under Mörkertiden, sker någon gång på 400-talet fO. Dette bidrar till det kontinentaljoriska rikets fall och/eller möjligen förhindrar att Klorsodium inte blev större och mäktigare än vad staden annars kunde blivit. Bestberget och de uppdykande svartfolken skär av mycket av de kommunikationer som bergstaden Klorsodium hade med kusten. Kan det fungera?
-
- Kardisk Bontisâl
- Inlägg: 1322
- Blev medlem: 2007-12-29 10:14
Re: Klomellien
Fullt möjligt.
-
- Kardisk Bontisâl
- Inlägg: 1322
- Blev medlem: 2007-12-29 10:14
Re: Klomellien
Grubblande över Bozsas försvar och förekomsten av magiska föremål i Klomellien ledde till skapandet av…
BOZSAS NAMNLÖSA GARDE
Stadsstaten Bozsas magiker-ledare håller sig i hemlighet med ett elitgarde, vars huvudsakliga uppgift är att skydda själva staden Bozsa, men som även diskret kan sättas in i andra konflikter där Bozsa har starka intressen. Medlemmarna är nästan alla infödda bozsabor av magikersläkt (men de är inte själva magiker), obrottsligt lojala mot hemstaden och regelbundet utsatta för diverse tester av ledande magiker för att försäkra sig om att deras lojalitet är obruten. De är mycket vältränade, extremt välavlönade, svårt introverta och så väl utrustade det går att bli. De bär avsiktligt ingen enhetlig uniform, och deras kläder går i grått och brunt. Eftersom urvalet är väldigt snävt har gardet alltid varit litet. Som alla aktivt stridande militära enheter är dess storlek inte strikt fixerad, men det har aldrig bestått av mer än två maniplar, alltså högst 80 man, och för närvarande är de inte mer än drygt 40. Gardets kapten och en av dess löjtnanter är Hjältar.
Det som gör gardet nästan oövervinneligt är det faktum att alla under sitt pansar bär ett bronsarmband med HELA E3 (och Permanens och Nexus). Bronsarmbandet är ihopsmitt och kan bara avlägsnas med en smeds hjälp, såvida man inte vill hugga armen av soldaten. Befälen har dessutom, för att förhindra manipulation utifrån, ANTIMAGI E3 (och Permanens och Nexus).
Skapandet av dessa armband var relativt enkelt för Bozsa, och skedde på mindre än ett år. De permanenta magiska poäng som krävdes togs från ovetande fattiglappar som ersattes rikligt med klingande guld. Problemen låg inte där, utan i det faktum att gardets existens till varje pris måste hemlighållas: För närvarande känner bara Rector Invil Moränmark, hennes närmaste rådgivare och ledarna för de två största politiska partierna i Rådet till dess existens (ja, och så några ovanligt observanta Bozsamagiker, som dock av olika skäl valt att hålla tyst). Gardet diskuteras aldrig i Rådet, som ju som alla vet är fullt med allsköns spioner. Gardet syns ofta på stadsmuren och i staden, men betraktas av de ovetande som inhyrda legoknektar eller vanärade före detta medlemmar av den officiella stadsvakten (som i motsats till gardet bär mycket pråliga uniformer).
Skälet till hemlighetsmakeriet är trefaldigt: För det första så går skapandet av gardet helt på tvärs med Bozsas nuvarande politik och offentliga bild av sig själv; den av en välvillig, icke-aggressiv och allmänt nyttig skola som övergett alla övermänniskotankar. För det andra skulle gardet uppmuntra just de som är motståndare till den politiken: de konservativa och bakåtsträvande Återtagarna i Rådet och, ännu värre, de kultiska och olagliga zemniterna. Men det tredje skälet är det tyngsta: Klomelliens furstar och allmänhet har ett ganska vagt begrepp om vad man faktiskt kan göra med magi. Helande ses som något som man får ur en flaska, och som en begränsad resurs, en tanke som passar handelsfurstarnas sätt att tänka väl. Om gardets sanna natur och bruk av magi blev känd skulle Mercana, Addiaska, Sanzas, Hamur och Hisskov kräva att få liknande föremål och sätta upp liknande styrkor, och resultatet skulle vara ett kaos utan dess like. Triska skulle till råga på allt gå mer rakt på sak och försöka hugga armarna av alla bozsaknektar de fick tag på.
Om ni inte alls gillar gardet kan vi nedgradera det till att ligga på planeringsstadiet, något en del Bozsa-politiker försöker starta.
BOZSAS NAMNLÖSA GARDE
Stadsstaten Bozsas magiker-ledare håller sig i hemlighet med ett elitgarde, vars huvudsakliga uppgift är att skydda själva staden Bozsa, men som även diskret kan sättas in i andra konflikter där Bozsa har starka intressen. Medlemmarna är nästan alla infödda bozsabor av magikersläkt (men de är inte själva magiker), obrottsligt lojala mot hemstaden och regelbundet utsatta för diverse tester av ledande magiker för att försäkra sig om att deras lojalitet är obruten. De är mycket vältränade, extremt välavlönade, svårt introverta och så väl utrustade det går att bli. De bär avsiktligt ingen enhetlig uniform, och deras kläder går i grått och brunt. Eftersom urvalet är väldigt snävt har gardet alltid varit litet. Som alla aktivt stridande militära enheter är dess storlek inte strikt fixerad, men det har aldrig bestått av mer än två maniplar, alltså högst 80 man, och för närvarande är de inte mer än drygt 40. Gardets kapten och en av dess löjtnanter är Hjältar.
Det som gör gardet nästan oövervinneligt är det faktum att alla under sitt pansar bär ett bronsarmband med HELA E3 (och Permanens och Nexus). Bronsarmbandet är ihopsmitt och kan bara avlägsnas med en smeds hjälp, såvida man inte vill hugga armen av soldaten. Befälen har dessutom, för att förhindra manipulation utifrån, ANTIMAGI E3 (och Permanens och Nexus).
Skapandet av dessa armband var relativt enkelt för Bozsa, och skedde på mindre än ett år. De permanenta magiska poäng som krävdes togs från ovetande fattiglappar som ersattes rikligt med klingande guld. Problemen låg inte där, utan i det faktum att gardets existens till varje pris måste hemlighållas: För närvarande känner bara Rector Invil Moränmark, hennes närmaste rådgivare och ledarna för de två största politiska partierna i Rådet till dess existens (ja, och så några ovanligt observanta Bozsamagiker, som dock av olika skäl valt att hålla tyst). Gardet diskuteras aldrig i Rådet, som ju som alla vet är fullt med allsköns spioner. Gardet syns ofta på stadsmuren och i staden, men betraktas av de ovetande som inhyrda legoknektar eller vanärade före detta medlemmar av den officiella stadsvakten (som i motsats till gardet bär mycket pråliga uniformer).
Skälet till hemlighetsmakeriet är trefaldigt: För det första så går skapandet av gardet helt på tvärs med Bozsas nuvarande politik och offentliga bild av sig själv; den av en välvillig, icke-aggressiv och allmänt nyttig skola som övergett alla övermänniskotankar. För det andra skulle gardet uppmuntra just de som är motståndare till den politiken: de konservativa och bakåtsträvande Återtagarna i Rådet och, ännu värre, de kultiska och olagliga zemniterna. Men det tredje skälet är det tyngsta: Klomelliens furstar och allmänhet har ett ganska vagt begrepp om vad man faktiskt kan göra med magi. Helande ses som något som man får ur en flaska, och som en begränsad resurs, en tanke som passar handelsfurstarnas sätt att tänka väl. Om gardets sanna natur och bruk av magi blev känd skulle Mercana, Addiaska, Sanzas, Hamur och Hisskov kräva att få liknande föremål och sätta upp liknande styrkor, och resultatet skulle vara ett kaos utan dess like. Triska skulle till råga på allt gå mer rakt på sak och försöka hugga armarna av alla bozsaknektar de fick tag på.
Om ni inte alls gillar gardet kan vi nedgradera det till att ligga på planeringsstadiet, något en del Bozsa-politiker försöker starta.
-
- Admin
- Inlägg: 9430
- Blev medlem: 2007-02-27 07:25
Re: Klomellien
Intressant... Om vi låter det vara ett projekt på planeringsstadiet, utan att helt definiera hur långt det kommit, borde det kunna passa olika intressen.
Ett par frågor:
När är det tänkt att ett sådant garde används, och det på vilket sätt utan att röja att det är något det försöker framstå som att det inte är?
Tänker du att magikerna som skapar de magiska armbanden använder något i stil med nerkomantibesvärjelserna LIVSUTTÖMNING eller KRAFTSTÖLD för att skaffa nödvändiga magiska poäng?

Ett par frågor:
När är det tänkt att ett sådant garde används, och det på vilket sätt utan att röja att det är något det försöker framstå som att det inte är?
Tänker du att magikerna som skapar de magiska armbanden använder något i stil med nerkomantibesvärjelserna LIVSUTTÖMNING eller KRAFTSTÖLD för att skaffa nödvändiga magiska poäng?
-
- Kardisk Bontisâl
- Inlägg: 1322
- Blev medlem: 2007-12-29 10:14
Re: Klomellien
Jag vill minnas att det räcker att någon är villig att ge upp poängen för att det ska fungera att tillverka föremål.
Exempel på bruk av gardet: Triska och Hamur bråkar alldeles utanför Bozsas gräns - de riskerar att trampa ner en massa värdefulla och långsamväxande örter! Snabbt ut med gardet som får spela arbetslösa legoknektar, ansluta sig till ena sidan, och snabbt göra slut på konflikten, alternativt föra den till en annan plats.
RP är nere och utforskar ett grottsystem åt Bozsa, men har blivit utslagna av hetta och luftbrist. SL känner sig barmhärtig och skickar ner gardet för att plocka upp dem innan de helt lämnar det jordiska.
Den femte expeditionen som ska jaga zemniter i Baxar har just blivit uppäten av reptilmän. Inte ens RP har lust att ge sig ut dit längre, men äventyret kräver att någon hämtar hem den magiska prylen. Ut med gardet!
Huskarlarna bråkar vid stadsmuren (de är ute på en straffexpedition - alltså de är huskarlar som blir straffade genom att skickas mot Bozsa). Det verkar vara en vanlig räd - gardet avvaktar för att se om stadsvakten gör sitt jobb, under tiden spelar de fegisar för att undvika att röja sig. Om Triska inte verka hota något viktigt gör man inget.
Exempel på bruk av gardet: Triska och Hamur bråkar alldeles utanför Bozsas gräns - de riskerar att trampa ner en massa värdefulla och långsamväxande örter! Snabbt ut med gardet som får spela arbetslösa legoknektar, ansluta sig till ena sidan, och snabbt göra slut på konflikten, alternativt föra den till en annan plats.
RP är nere och utforskar ett grottsystem åt Bozsa, men har blivit utslagna av hetta och luftbrist. SL känner sig barmhärtig och skickar ner gardet för att plocka upp dem innan de helt lämnar det jordiska.
Den femte expeditionen som ska jaga zemniter i Baxar har just blivit uppäten av reptilmän. Inte ens RP har lust att ge sig ut dit längre, men äventyret kräver att någon hämtar hem den magiska prylen. Ut med gardet!
Huskarlarna bråkar vid stadsmuren (de är ute på en straffexpedition - alltså de är huskarlar som blir straffade genom att skickas mot Bozsa). Det verkar vara en vanlig räd - gardet avvaktar för att se om stadsvakten gör sitt jobb, under tiden spelar de fegisar för att undvika att röja sig. Om Triska inte verka hota något viktigt gör man inget.
Re: Klomellien
Intressanta idéer kring gardet. Kan detta vara ett embryo till det som rector Moränmark med allierade hoppas ska bli deras variant av Erethas zables? Dvs att rectorn och hennes närmaste redan gått utöver vad som är konstitutionellt försvarbart i att försöka ringa in och kontrollera både interna som externa fiender? Det här är en väldigt bra grund för intriger i Bosza där även de ”goda” fraktionerna hamnar i gråzonen.
Gillart!
Armbanden kanske inte måste specificeras närmare än att de är kraftfulla föremål? Speltekniskt så innebär dessa att 12 psy försvinner permanent från skaparen.(3 poäng för hela och tre var för permans nexus och sigill om jag förstått rätt) Dessa kan eventuellt tas från en frivillig person (vilket skulle utarma denna så kanske är det någon grupp av hardcore Bosza patrioter som står till förfogande alternativt riktigt fattiga individer som på detta vis kan offra sitt eget psykiska närvaro för en kraftig ekonomisk vinning till sina närmaste? En magiker offrar nog ogärna så mycket av sin egen kraft frivilligt därav tänker jag att det är mycket ovanligt med permanenta magiska föremål generellt i omlopp).

Gillart!
Armbanden kanske inte måste specificeras närmare än att de är kraftfulla föremål? Speltekniskt så innebär dessa att 12 psy försvinner permanent från skaparen.(3 poäng för hela och tre var för permans nexus och sigill om jag förstått rätt) Dessa kan eventuellt tas från en frivillig person (vilket skulle utarma denna så kanske är det någon grupp av hardcore Bosza patrioter som står till förfogande alternativt riktigt fattiga individer som på detta vis kan offra sitt eget psykiska närvaro för en kraftig ekonomisk vinning till sina närmaste? En magiker offrar nog ogärna så mycket av sin egen kraft frivilligt därav tänker jag att det är mycket ovanligt med permanenta magiska föremål generellt i omlopp).
Re: Klomellien
...[/quote]
Mycket illustrerande för inrikespolitiken i den här delen av Klomellien.
Bra det fungerar. Jag ska renskriva från sedvanliga stavfel och lägga in i huvudartikeln. Bör dessa sedan delas upp per grupp i wikin så som du gjorde för Garramilerna?
Motståndsrörelsen
Det fungerar utmärkt. Underrättelsetjänsten stödjer Poane för att förhoppningsvis detta skall dra krafter från Addiaskas intressen gentemot erövring av Sanzas
Det var min tanke med
[
[/quote]
Dvärgarnas bas vid Pinhak klyft kan få ligga längst västerut i den utstickande delen av Meleashebergen norr om passet. Själva passet bebos av halvlingar, de hårdföra pinhakarna.
[/quote]
Jag lägger in en mening om placeringen av basen i texten
Mycket illustrerande för inrikespolitiken i den här delen av Klomellien.

Bra det fungerar. Jag ska renskriva från sedvanliga stavfel och lägga in i huvudartikeln. Bör dessa sedan delas upp per grupp i wikin så som du gjorde för Garramilerna?
Motståndsrörelsen
Det fungerar utmärkt. Underrättelsetjänsten stödjer Poane för att förhoppningsvis detta skall dra krafter från Addiaskas intressen gentemot erövring av Sanzas
Det var min tanke med

[
[/quote]
Dvärgarnas bas vid Pinhak klyft kan få ligga längst västerut i den utstickande delen av Meleashebergen norr om passet. Själva passet bebos av halvlingar, de hårdföra pinhakarna.
[/quote]
Jag lägger in en mening om placeringen av basen i texten
Re: Klomellien
Birke skrev
Låter väldigt intressant:)Har förövriget en påbörjad idé om att den första dateringen, den under Mörkertiden, sker någon gång på 400-talet fO. Dette bidrar till det kontinentaljoriska rikets fall och/eller möjligen förhindrar att Klorsodium inte blev större och mäktigare än vad staden annars kunde blivit. Bestberget och de uppdykande svartfolken skär av mycket av de kommunikationer som bergstaden Klorsodium hade med kusten. Kan det fungera?
-
- Kardisk Bontisâl
- Inlägg: 1322
- Blev medlem: 2007-12-29 10:14
Re: Klomellien
Det är möjligt att inte så många i Ereb faktiskt har tänkt på den enkla lösningen för att tillverka magiska föremål:
Ta en poäng var från ett gäng bönder - borde vara möjligt.
Ta ALLA poäng från någon som ska avrättas i utbyte mot en smärtfri och privat avrättning (och personen är mentalt frånvarande vi det laget också).
Ta en poäng var från ett gäng bönder - borde vara möjligt.
Ta ALLA poäng från någon som ska avrättas i utbyte mot en smärtfri och privat avrättning (och personen är mentalt frånvarande vi det laget också).
Re: Klomellien
Bör kanske diskuteras på annan plats mem det finns ju en tydlig koppling till Bosza här?
Lite osäker hur det är tänkt att fungera faktiskt. Spawnar vilt nedan!
I vår spelgrupp tolkade vi det som att all psyke var tvunget att komma från samma källa. Dvs från en och samma person. Att då göra permanenta magiska föremål som kostar psyke poäng lär vara ganska ovanligt? Magiker vill nog ogärna offra sin egen kraftkälla i onödan och andra personer lär också känna hur sin vilja förtunnas kraftigt genom detta. 1 psy innebär ju att ungefär en tiondel av din mentala balans försvinner. Det lär märkas som ett ”hål” i denna. Det blir trots allt personens ande, själ som tunnas ut. Jag misstänker att det kan ses med viss tveksamhet att ”beskatta” personer på sin själ/andliga kraft inom många cirklar främst religiösa?
Att magiskt kanalisera besvärjelser kräver först och främst att det är frivilligt. Den berörda ska om jag minns texten förstå vad som sker. Osäker på om detta uppnås om personen är drogad eller liknande? Jag tänker att medgivandet är mer ”heligt uppriktigt” än juridiskt ”han sa ju ja till överenskommelsen så lagt kort ligger”.
Att kanalisera från flera samtidigt borde gå även om just vi inte gjorde så i mitt gäng? Tänker jag. Kanske måste man dock dels lyckas med flera slag för färdigheten (med risk för ödesdigra snedtänningar?) och eventuellt tvingas besvärjaren öka effektgraden?
Bosza tänker jag gör relativt många magiska föremål (vad detta många innebär avgör så klart SL) men att dessa sällan är särskilt kraftiga eller permanenta? Boszas magiker är ju lite ökända för att inte vara direkt världsledande utan mer mundant/vardagsbekvämt inriktade om jag minns diskussionerna rätt?
Edit: Kan även helt ha missuppfattat/glömt hur magiska föremål skapas:)
Lite osäker hur det är tänkt att fungera faktiskt. Spawnar vilt nedan!
I vår spelgrupp tolkade vi det som att all psyke var tvunget att komma från samma källa. Dvs från en och samma person. Att då göra permanenta magiska föremål som kostar psyke poäng lär vara ganska ovanligt? Magiker vill nog ogärna offra sin egen kraftkälla i onödan och andra personer lär också känna hur sin vilja förtunnas kraftigt genom detta. 1 psy innebär ju att ungefär en tiondel av din mentala balans försvinner. Det lär märkas som ett ”hål” i denna. Det blir trots allt personens ande, själ som tunnas ut. Jag misstänker att det kan ses med viss tveksamhet att ”beskatta” personer på sin själ/andliga kraft inom många cirklar främst religiösa?
Att magiskt kanalisera besvärjelser kräver först och främst att det är frivilligt. Den berörda ska om jag minns texten förstå vad som sker. Osäker på om detta uppnås om personen är drogad eller liknande? Jag tänker att medgivandet är mer ”heligt uppriktigt” än juridiskt ”han sa ju ja till överenskommelsen så lagt kort ligger”.
Att kanalisera från flera samtidigt borde gå även om just vi inte gjorde så i mitt gäng? Tänker jag. Kanske måste man dock dels lyckas med flera slag för färdigheten (med risk för ödesdigra snedtänningar?) och eventuellt tvingas besvärjaren öka effektgraden?
Bosza tänker jag gör relativt många magiska föremål (vad detta många innebär avgör så klart SL) men att dessa sällan är särskilt kraftiga eller permanenta? Boszas magiker är ju lite ökända för att inte vara direkt världsledande utan mer mundant/vardagsbekvämt inriktade om jag minns diskussionerna rätt?
Edit: Kan även helt ha missuppfattat/glömt hur magiska föremål skapas:)