Klomellien

Samlingsplats för alla länder och platser
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9430
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

Torquemada skrev: 2023-04-26 16:40 MERCANA – KLOMELLIENS FRÄMSTA STAD
Bra början. Trevligt med en inledning som kort både beskriver och sammanfattar.

Några kommentarer och förslag på tillägg:
Torquemada skrev:INLEDNING

Mercana (uttalas med hårt ”k”) är Klomelliens främsta centrum för handel och hantverk. Alla städer i Klomellien ägnar sig åt hantverk, men ingen så mycket som Mercana, och även de andra städernas alster får ofta sin sista behandling i Mercana, och säljs där till utlandet och skeppas ut från stadens stora hamn. (Förslag på tillägg: "Undantaget är Hamur som är noga med att färdigställa sitt eget hantverk.") Mercana är störst till befolkningen, rikast (om man inte räknar Bozsas magiska rikedomar eller Hamurs ännu i berget vilande skatter) och kan sätta flest män i vapen. Då Klomellien är en union av elva stadsstater har landet ingen huvudstad, men om de hade en skulle det vara Mercana, och Unionsrådet har också sitt säte i Mercana. Staden är känd för sina giriga handelsfurstar, sitt frenetiska stadsliv och för sin kult av den uttråkade gudomen Olem Den Late, som hotar att förinta världen om den blir för grå. Alla Klomelliens folk och religioner finns samlade och representerade i Mercana. (Förslag på tillägg: "Klomelliens viktiga export av salt, oftast i byte mot spannmål, skeppas huvudsakligen ut från Mercana.")

Trots sin makt och styrka lever staden alltid farligt. I sydöst hotar uppkomlingen Addiaskas riddarhärar, som vill ta över rollen som landets främsta stad. I sydväst seglar Ransards plundrande flottor av långskepp, ivriga att lägga beslag på stadens rikedomar. I nordväst tornar en hel nation upp sig, det mäktiga Magillre och Mercanas tvillingstad Cvyrdo, skilda från Mercanas stadskärna bara av gränsfloden Maure. Magillre är alltid redo att slå till mot den splittrade unionen, som dessutom avfallit från den Lysande Vägens rätta (Förslag på ändring: "...som dessutom inte enade följer Lysande Vägen") och Mercana står nästan alltid först på tur. Förr i tiden måste Mercana också hålla stånd mot ett fjärde hot, orcherna i nordöst, men sedan staden Brikho släpptes in i unionen är de om inte vänner så åtminstone allierade.

Nyanlända äventyrare ser först av allt Mercanas myllrande hamn.
Hamur omtalas i EA-boxen som central för landets hantverkare och då kan förslagsvis detta vara ett undantag till ett annars vanligt färdigställande i Mercana.

Salthandeln är som sagt mycket viktig i Klomellien. Spannmålet kommer oftast från Zorakien enligt tidigare forumsdiskusioner.

Klomellien borde inte kunna anses som att ha avfallit från LV om de inte först varit troende? Möjligtvis kan kanske Mercana ha gjort det eftesom kerisgassen tidigare hade säte här (något vi någonstans kommit fram till i en forumsdiskussion) men då bör isåfall just detta specificeras. Att uttrycka "Lysande Vägens rätta lära" blir lite förvirrande eftersom LV själv använder detta begreppet för att skilja mellan de två grenarna av religionen, den dalkiska och den aidniska.

Torquemada skrev:RELIGION

Mercana utmärker sig inte för sin stora andlighet, och utlänningar betraktar ofta kulten av Olem Den Late som ett dåligt skämt. En gud som hotar med att förinta världen om han inte blir underhållen verkar i mångas ögon helt enkelt inte seriöst. Mercanierna tar dock ofta sin kult på stort allvar, om inte annat som en enande lokal symbol. När Mercana skildes från det övriga Joriska Imperiet och hamnade i konflikt med grannen Magillre behövde man en enande symbol, och då man inte ville välja en kung fastnade man för den levnadsglade guden Olem och importerade honom från grannstaden Melorghs kultister. Nuförtiden hävdar man dock att Olem är en orättfärdigt bortglömd del av den kejserliga panteonen.

För en ingående skildring av Olems tempel och kult, se Vidina Ingaldirons krönikor. För det folkliga firandet av Olem, se Mercanas Karneval.

Då Mercana är fullt med både invandrare från övriga landet och ständiga handelskontakter med så fjärran länder som Kardien och Trakorien så finns en uppsjö kulter och religioner på plats med små tempel i staden, allt från Remuntra och de trakoriska gudarna (Förslag på ändring: "...allt från Remuntra som härstammar från de trakoriska öarna"), den kejserliga panteonen, de narguriska Aesir och de underliga gudarna från grannstaden Melorgh. Alla dessa kulter är små och tolereras välvilligt men ofta nedlåtande. Två undantag finns. Den Lysande Vägens kyrka har efter stark mission vunnit en tjugondel av staden själar, och har även förärat staden med en katedral, en bontisal och en sångarkör i världsklass. Utöver de som anslutit sig har den Lysande Vägens arbete bland de fattiga givit dem långt fler välvilliga sympatisörer än de har faktiska troende. Sedan Musselkriget med grannstaden och rivalen Addiaska inleddes har dock kyrkan placerats i en omöjlig sits och tvingas välja mellan sin stad och sina trosbröder och sin kerisgass i Addiaska. Trots trakasserier från lokalpatrioter har den lokale bontisalen vägrat att ta ställning för endera sidan.

Det andra undantaget är Den Gyllene Ogim från staden Melorgh. Då Ogim är en gud för lycka, rikedom, vällevnad, järtecken och tur i spel passar han ovanligt väl in i Mercana, och man har även rensat bort de mer dystra aspekterna av den ursprungliga kulten i Melorgh. Denna popularitet har dock inte lett till att Ogims tempel har blivit ordentligt upprustat eller har fått mer än en handfull präster, så kulten är ingen maktfaktor i staden. Mercanas styrande Handelsråd håller också alltid ögonen öppna för den händelse att en ny Levande Ogim, en påstått mänsklig inkarnation av guden, skulle dyka upp. I tysthet skulle man försöka lönnmörda varje sådan pretendent, ty dylika profeter har orsakat stort kaos i landet i det förflutna.

Alla former av demonkulter är belagda med dödsstraff i Mercana (med undantag för Melorghs demongud Morguck, eftersom man inte vill starta krig med Melorgh, dessa demonkultister får bara stryk). Särskilt förbjuden är också kulten av den odöde nekromantikern Zemnus som vill skapa ett nytt magikervälde i Klomellien.
Som gtjorgo också påpekar så är de trakoriska gudarna stort sett synonyma med de joriska gudafrna (som även kallas Gamla Gudarna eller Golwyndiska panteonen). Detta enligt gamla forumsdiskussioner.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9430
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

gtjorgo skrev: 2023-04-27 09:27
birkebeineren skrev: 2023-04-26 06:25 ... Det självständiga Yolev "uppstod" 93 eO och var då ett rådsstyre. (Vad uppstod de ur?)
Det har vi inte riktigt bestämt. Förutom att detta årtal lämnade de sista jorderna Klomellien enligt en tidigare diskussion. Yolev var en sista rest av det vissa historiker kallar Jorderväldet, den löst sammanhållna statsbildning som betalade skatt till jorderna under deras dominans över Västerhavet 500-100 fO. Hur jordernas styre över Yolev såg ut vet vi inte men kanske fanns det små gårdar/bosättningar här och var längs den yolevitiska kusten där jordiska kolonister likt en överklass tog upp skatt från de joriska yoleviterna, både fiskarfolket och den lilla minoriteten som sen blev Yolevs adel? Och i Yolev stad fanns det en jordisk sköldjarl med en stor hird som? Oavsett hur det kan tänkas ha varit så ändrades detta 93 eO då yoleviterna på något vis blev av med jorderna och samlade sig under ett eget rådsstyre.

(Att läsa om Jorderväldets inspirationskälla (och gärna den lite mer omfattande beskrivningen på norsk bokmål): https://sv.wikipedia.org/wiki/Norgesväldet)
gtjorgo skrev:Jag gissar att Krokig använde en marionett som vasall men behöll monarkin i Yolev för att nominellt kunna hävda lite kontinuitet. Krokig såg Yolev som en rättmätig underlydande enhet i det jordekearliska väldet.
En marionettkung låter som en idé. Då kan eventuellt sköldjarl vara en titel som heller användes under Jorderväldet tidigare i historien.
gtjorgo skrev:Här tror jag att adeln nog var lite delad. En redig trupp lojala adelsmän följde nog prinsessan Tirea och hennes son Ramaphoria som ledde kampen från Baxardeltat. Andra adelsmän valde sannolikt istället att stödja Tiridates ”den falska”, dvs den vasallkung som Krokig satte in som styrande i Yolev. De var ju vasaller till kungen trots allt, även om denna själv inte var fri. Med stor chans följdes ockupationen av nyadling av motståndarna mot jorderna. De som svurit trohet till Tiridates ”den falska” blir delvis fördrivna, fängslade och avrättade men även förlåtna (om de inte varit för nitiska).
Kanske är det möjligt att ättlingar till Tiridates ”den falske” finns kvar i exil. Kanske har denna ättelinje ännu kvar sympatisörer i Yolev? Om än i hemlighet.
Låter bra.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9430
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

gtjorgo skrev: 2023-04-27 09:37
birkebeineren skrev: 2023-04-26 11:26 Jorderna anföll och plundrade under hela denna period 404-456 eO även ändra Klomelliska stadsstater. Nya Arno och Mercana och möjligen också Melorgh. Addiaska hade inte uppstått ännu och kusten här låg utan någon statsbildning. Periodvis härjades även statsstaterna kring Jaggarack. Jorderna kom huvudsakligen genom Baxarträsket och över Hisskoviska åsen men det finns även en tanke om att de släpptes (eller betalades?) förbi Mercana och plundrade upp längs Maure.
Jag tror vägen via Maure kan varit ganska öppen oavsett vad Mercana tyckte. Stadsstaten var ju ganska manglad efter Mercansk- Sanziska kriget (magikernas krig) och jag kan gissa att man under första tiden nästan betalade Jorderna att åka vidare uppför Maure och lämna staden ifred. Mot slutet av tiden, kanske från ca 430 e.O. så var manstarka nog i Mercana att värna sig?
Ett försvagad Mercana fanns även med i mina tankar. :wink: Om mercanierna betalde frivilligt eller tvingades är kanske en omtvistad fråga men de undkom utan att själva plundras. Att jorderna även kom denna väg hjälper också till att förklara hur de kunde växa sig så stärka på Jaggarack som de gjorde under 400-talets första tiår. Jorderna fick även Garrika på fall, en stad som annars hade kunna växa till en maktfaktor i södra Klomellien, så mercanierna kom på sikt att tjäna på det hela.
Användarens profilbild
gtjorgo
Morëlvidynsk Kalimit
Inlägg: 2549
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

Ja det var ju så klart från Jorderna de frigjorde sig 93e.O!

Sköldjarlen tänker jag mig agerade överrock och hade ansvaret för inte bara Yolev utan övriga ockuperade klomellien också. Dvs Yolev och Lofernie framförallt men även de olika militärbaserna (redena) samt styrde kontakten med självständiga stadsstater (likt allierade som Hamur). Därefter rapporterar sköldjarlen till Kung Krokig.

Yolevs konung var vasall, den största i klomellien. Men han var ansvarig inför mellanchefen ”sköldjarlen”.


Jorderna var definitivt huvudorsaken till Garrikas fall. Prinshertigdömet var då Södra klomelliens mest betydande statsbildning (då magokratin i Bosza fallit i ynkedom). Cuddas klantiga invasion var ju ett resultat av att Prinshertigen stupat mot jorderna och staden lämnats oskyddad.


Mercana tog nog tillfället att åter växa till under jordernas framfart.
Före magikernas krig var Mercana en växande makt. Detta slogs dock omkull under kriget (utöver attentat, fältslag, magiska katastrofer som drabbar Mercana fysiskt så brakar handeln i stort ihop i klomellien under kriget.)
När jorderna kommer 404 är nog Mercana rätt nedpressade i dojorna. Räddningen är att man har kvar pengar att betala av jorderna (tribut kanske?) och att Magilre i minst lika stor utsträckning får smaka på jordernas vrede (men inte ockuperades). Mercana kunde sakta bygga upp sig medan jorderna terroriserar stora delar av övriga regionen. Samtidigt som jorderna tappar fästet i Jaggaracksjön 418 så kan Mercana följa upp. Speciellt när cirkanten och Garrika försvunnit som maktspelare och övriga fått sig många törnar de första tjugo åren på 400talet.
Mercana är redo vid rätt tillfälle helt enkelt!:-)
Torquemada
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1322
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

Tusen tack! Precis de synpunkter jag behövde.
Jag inför alla föreslagna ändringar (se nedan), utom den om Hamurs färdiga produkter.
Jag håller helt med om vad du skrev, birke, men vill inte ha för mycket utvikningar och undantag i en inledning, och Hamurs undantag möjliggörs genom att det står "OFTA sin sista behandling".


MERCANA – KLOMELLIENS FRÄMSTA STAD

INLEDNING

Mercana (uttalas med hårt ”k”) är Klomelliens främsta centrum för handel och hantverk. Alla städer i Klomellien ägnar sig åt hantverk, men ingen så mycket som Mercana, och även de andra städernas alster får ofta sin sista behandling i Mercana, och säljs där till utlandet och skeppas ut från stadens stora hamn. Mercana är störst till befolkningen, rikast (om man inte räknar Bozsas magiska rikedomar eller Hamurs ännu i berget vilande skatter) och kan sätta flest män i vapen. Då Klomellien är en union av elva stadsstater har landet ingen huvudstad, men om de hade en skulle det vara Mercana, och Unionsrådet har också sitt säte i Mercana. Staden är känd för sina giriga handelsfurstar och deras styrande Handelsråd, sitt frenetiska stadsliv och för sin kult av den uttråkade gudomen Olem Den Late, som hotar att förinta världen om den blir för grå. Alla Klomelliens folk och religioner finns samlade och representerade i Mercana. Klomelliens viktigaste exportvara, olika former av salt, skeppas huvudsakligen ut från Mercana, och här tas också det mesta av den för landet livsviktiga spannmålen emot.

Trots sin makt och styrka lever staden alltid farligt. I sydöst hotar uppkomlingen Addiaskas riddarhärar, som vill ta över rollen som landets främsta stad. I sydväst seglar Ransards plundrande flottor av långskepp, ivriga att lägga beslag på stadens rikedomar. I nordväst tornar en hel nation upp sig, det mäktiga Magilre och Mercanas tvillingstad Cvyrdo, skilda från Mercanas stadskärna bara av gränsfloden Maure. Magilre är alltid redo att slå till mot den splittrade unionen, som dessutom inte håller sig till den Lysande Vägens sunda lära, och Mercana står nästan alltid först på tur. Förr i tiden måste Mercana också hålla stånd mot ett fjärde hot, orcherna i nordöst, men sedan staden Brikho släpptes in i unionen är de om inte vänner så åtminstone allierade.

Nyanlända äventyrare ser först av allt Mercanas myllrande hamn.


RELIGION

Mercana utmärker sig inte för sin stora andlighet, och utlänningar betraktar ofta kulten av Olem Den Late som ett dåligt skämt. En gud som hotar med att förinta världen om han inte blir underhållen verkar i mångas ögon helt enkelt inte seriöst. Mercanierna tar dock ofta sin kult på stort allvar, om inte annat som en enande lokal symbol. När Mercana skildes från det övriga Kontinentaljoriska Riket och hamnade i konflikt med grannen Magilre behövde man en enande symbol, och då man inte ville välja en kung fastnade man för den levnadsglade guden Olem och importerade honom från grannstaden Melorghs kultister. Nuförtiden hävdar man dock att Olem är en orättfärdigt bortglömd del av den kejserliga panteonen.

För en ingående skildring av Olems tempel och kult, se Vidina Ingaldirons krönikor. För det folkliga firandet av Olem, se Mercanas Karneval.

Då Mercana är fullt med både invandrare från övriga landet och ständiga handelskontakter med så fjärran länder som Kardien och Trakorien så finns en uppsjö kulter och religioner på plats med små tempel i staden, allt från Remuntra och andra unikt trakoriska gudar, den kejserliga panteonen, de narguriska aesir och de underliga gudarna från grannstaden Melorgh. Alla dessa kulter är små och tolereras välvilligt men ofta nedlåtande. Två undantag finns. Den Lysande Vägens kyrka har efter stark mission vunnit en tjugondel av staden själar, och har även förärat staden med en katedral, en bontisal och en sångarkör i världsklass. Utöver de som anslutit sig har den Lysande Vägens arbete bland de fattiga givit dem långt fler välvilliga sympatisörer än de har faktiska troende. Sedan Musselkriget med grannstaden och rivalen Addiaska inleddes har dock kyrkan placerats i en omöjlig sits och tvingas välja mellan sin stad och sina trosbröder och sin kerisgass i Addiaska. Trots trakasserier från lokalpatrioter har den lokale bontisalen vägrat att ta ställning för endera sidan.

Det andra undantaget är Den Gyllene Ogim från staden Melorgh. Då Ogim är en gud för lycka, rikedom, vällevnad, järtecken och tur i spel passar han ovanligt väl in i Mercana, och man har även rensat bort de mer dystra aspekterna av den ursprungliga kulten i Melorgh. Denna popularitet har dock inte lett till att Ogims tempel har blivit ordentligt upprustat eller har fått mer än en handfull präster, så kulten är ingen maktfaktor i staden. Mercanas styrande Handelsråd håller också alltid ögonen öppna för den händelse att en ny Levande Ogim, en påstått mänsklig inkarnation av guden, skulle dyka upp. I tysthet skulle man försöka lönnmörda varje sådan pretendent, ty dylika profeter har orsakat stort kaos i landet i det förflutna.

Alla former av demonkulter är belagda med dödsstraff i Mercana (med undantag för Melorghs demongud Morguck, eftersom man inte vill starta krig med Melorgh, dessa demonkultister får bara stryk). Särskilt förbjuden är också kulten av den odöde nekromantikern Zemnus som vill skapa ett nytt magikervälde i Klomellien.
Senast redigerad av Torquemada den 2023-04-27 19:33, redigerad totalt 1 gånger.
Användarens profilbild
gtjorgo
Morëlvidynsk Kalimit
Inlägg: 2549
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

Snyggt jobbat Torqemada:-)
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9430
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

Bra. Och du har koll på Hamur. :)

Bör det kanske in något i inledningen om att det är Handelsrådet som styr Mercana? Att Unionsrådet sammanträder i staden kan annars göra det lite förvirrande för en läsare obekant med Klomellien.
Torquemada
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1322
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

FAUNA

Klomull.
Skränkråka (se detta djur).


STYRELSESKICK

Flera av Klomelliens städer har komplicerade rådsstyren med omfattande regler för hur de tillsätts och vilket deras mandat är, allt för att ta hänsyn till många motstridiga intressen och hålla fred. Dit räknas Sanzas, Melorgh, Yolev, Hisskov, Nya Arno och Bozsa. Andra är mer auktoritära och okomplicerade, och dit räknas Addiaska, Brikho och Hamur (Triska, med sitt starka motstånd mot centralstyre, är ett särfall). Mercana är en plutokrati, där penningen styr, och räknas till den senare kategorin. Staden styrs enväldigt av Handelsrådet, bestående av representanter för de nio mest framträdande handelshusen i staden, benämnda handelsmästare. Ur sin skara väljer dessa sedan två så kallade stadsmästare för att sköta den dagliga driften. De sittande stadsmästarna heter Otte Cusmar och Haliban Nusemang. Normalt sett behöver eniga stadsmästare inte fråga Handelsrådet om lov i mindre frågor, men då Otte och Haliban är både rivaler och ofta är oense har rådet under deras fögderi fått större auktoritet än vanligt.

Reglerna för vilka som ska sitta i Handelsrådet, och hur man utesluts ur det, är komplicerade, omstridda och som regel behandlade med godtycke. Makt är oftast rätt. Rådet har sin ordinarie möteslokal i rådhuset, som även hyser stadens omfattande administration och den pampiga Unionssalen. Under sig har rådet en uppsjö tjänstemän för att utföra sin vilja: ambassadörer, diplomater, spioner, magiker, kondottiärer, tullindrivare, domare, stadsvakter, handelsinspektörer, militärer, härolder, renhållningsarbetare, lönnmördare och byråkrater. Även dessas organisation omformas efter behov, allteftersom tiderna växlar. Vissa, som domarkåren, har dock en fast organisation, och åtnjuter en större grad av autonomi (dessa poster besätts också ofta av icke infödda mercanier).

Handelsrådets främsta politiska mål är i första hand att hålla handeln flytande och i andra hand att öka profiten. Alla konflikter och vågspel som riskerar att äventyra dessa mål ses därför med stor skepsis. Skulle exempelvis det nuvarande Musselkriget med grannen Addiaska börja inkräkta på centrala näringar i själva staden Mercana kommer man sannolikt att söka sluta fred. Stora mödor läggs också på att med hjälp av spioneri, mutor, avskräckning och diplomati förhindra en storskalig invasion från Magilre.

Haliban Nusemang har lyckats knyta huset Vriggel närmare sig, medan Cusmar står på god fot med huset Gombastur. De övriga medlemmarna fungerar som stabiliserande sänken, särskilt Kornelio Trask från Handelskompaniet, och tolererar inga vildsinta företag som äventyrar deras affärer (vildsinta företag som äventyrar ANDRAS affärer är de däremot alltid öppna för).

Goda diplomatiska förbindelser med de viktiga handelspartnerna Trakorien, Kardien och Zorakin är avgörande för Mercanas framtida välstånd, inte minst då de ibland också hjälper till med militära skyddsexpeditioner, och Handelsrådet anställer därför, jämte Bozsa, flest diplomater i Klomellien. Man försöker också hålla sig väl med landets övriga städer, så länge dessa inte mopsar sig för mycket, Mercana är trots allt störst och rikast, så en viss grad av överlägsenhet tillåter man sig. Ett av Mercanas viktigaste politiska projekt är att hålla floden Maure och sjön Jaggarack fria för handel, och i den ambitionen är de hjälpta av sina vasall-städer Frecol (för tillfället ockuperat av Addiaska), Dargo och Garramil.

Att Handelsrådet är auktoritärt och ofta sannskyldiga mobbare betyder inte att de, som många tyranner, är döva för stämningarna som råder i folkdjupen. Tvärtom är de mycket rädda för stadens ofta våldsamma och lättledda folkhopar och många grupperingar. Därför håller de alltid öronen mot marken och rör sig ofta ute bland vanligt folk i sina egna höga personer.

Handelsrådet har en tionde stol, vikt åt den införlivade ankstaden Waliton bland de Melorghiska öarna. Då denna nästan aldrig ockuperas av Walitons faktiske borgmästare (som är fullt upptagen där hemma) har deras representant mindre auktoritet än de andra medlemmarna, som är överhuvuden för egna handelshus.

Nuvarande medlemmar i Handelsrådet:

Haliban Nusemang (Handelshuset Nusemang)
Otte Cusmar (Handelshuset Cusmar)
Kornelio Trask (Handelsvägskompaniet)
Ramrina Knenel (Tofskompaniet)
Buh Buacka (Buacka-Båtarna) (anka)
Egman Hogrik (Saltkompaniet) (anka)
Verik Vriggel (Huset Vriggel)
Gust Gombastur (Handelshuset Gombastur)
Dema Amarello (Drylska Druvan)


För mer information om städerna Waliton, Dargo, Garramil och Frecol, se dessa städer.
För mer information om de ledande handelshusen och dessas överhuvuden, se Mercanas handelshus.
Senast redigerad av Torquemada den 2023-04-28 20:39, redigerad totalt 1 gånger.
Torquemada
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1322
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

Lägger in Handelsrådet i inledningen.
Användarens profilbild
gtjorgo
Morëlvidynsk Kalimit
Inlägg: 2549
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

Imponerande jobb åter igen:-)

Det kanske ska nämnas att Frecol för närvarande är ockuperat av Addiaska (skedde någon gång förhoppningsvis tidigt i musselkriget)?

Var Frecol underkuvade eller snarare en stad bestående av utflyttade Mercanier? (Alternativt folk från landsbygden i Mercana?) Staden lär aldrig varit självständig om den inte har mycket lång historia (till Kontinentaljoriska riket).
Garramil är möjligtvis äldre. Denna stad var självständigt före Poanes ockupation 345.e.O. Garramil är precis som du beskriver alltså underkuvat av Mercana sedan stadens råd sökte Mercanas beskydd.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9430
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

Fortsätter se bra ut Torqumada. Återkommer med kommentarer.

Men helt kort så kan förslagsvis Frecol i texten bytas med staden Dargo som syns vid Maurefloden lite norr om Mercana på följande karta: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic ... 042#p49042
Användarens profilbild
gtjorgo
Morëlvidynsk Kalimit
Inlägg: 2549
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

Kanske att ”hegemoniskt dominerade” möjligen är ett bättre begrepp än underkuvade? Jag tänker att inte heller staden Dargo tidigare varit självständigt (väl?) och därmed inte kuvats på så vis?

Exempel från tellus.
Östersund anlades av svenskar på slutet av 1700 talet och användes för att dominera området (jämtland).
Jämtland underkuvades av Kung Sverre på slutet av 1100talet efter slaget på storsjöns is (1178) där den tidigare bonderepubliken besegrades (aktivt kuvades).

Staden Östersund var aldrig självständigt men republiken jämtland var det däremot. Därav skillnaden på begreppen.
(Ska tilläggas att graden av jämtländsk stadsbildning före 1178 är uppe för debatt:-))

Hegemoninskt dominerade av Mercana stämmer ju för både Garramil, Drago och Frecol (även om dessa just nu under musselkriget ockuperats av Addiaska). Även Blerkburg var tidigare dominerade av Mercana.

Också sannolikt att jag fastnar i semantisk navelskådning samt att jag helt enkelt har fel :p
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9430
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

Läst genom texten mer ordentligt och har inte mycket att tillägga. Förutom att Kardien väl borde bytas med Zotrakin som en av de viktigaste handelspartnerna?

Och kanske en lista över de nio handelshusen i Handelsrådet? Dessa finns redan listade i wikin.

Angående Frecol så tillhör den alltså Addiaska är det tänkt. Det kan ha varit en allvarlig prestigeförlust för Mercana tidigt i Musselkriget att Frecol föll men rent ekonomisk har det inte varit lika allvarligt. Handeln fortsätter relativt ostörd ute på Maure och om inte Frecol tar del av denna så förlorar egentligen bara Addiaska (och de lokala frecolborna)?

Staden Dargo kan förslagsvis istället vara en plats för Mercana att både ha ett försvarsverk för eventuella angrepp från Addiaska (och andra) nerför floden och från Magilre i nordväst. Dargo ligger där gränsfloden vi diskuterade tidigare ansluter till Maure enligt denna karta: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic ... 223#p47223
Torquemada
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1322
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

Blerkburg har aldrig förtjänat Mercanas uppmärksamhet.
Torquemada
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1322
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

Ändrar och filar också lite på språket. När jag tittar på wikin slår det mig att mycket redan är gjort. Vilka luckor kan jag tänkas behöva fylla igen?
Skriv svar