gtjorgo skrev: ↑2022-02-03 08:52
Tack för input Birke! Jag tänkte försöka köra på och göra en sådan här "kortis" för alla stadsstaterna. Nästa är Melorgh och där har ju Torquemada väldigt mycket information, dock främst i prosaform..vilket lär bli både roligt och frustrerande att tröska igenom
Jag har ovan gjort tillägg enligt dina förslag för de tre senaste stadsstaterna
PS..Vad är det för kanaljer som inte skulle ha koll på 120 sidor klomellien!!? Det är ju bara 1800 inlägg!
Som sagt, bra att få alla stadsstater sammanfattade. Sanzas börjar bli färdigt beskriven och jag har nog trasslat in mig lite i Brikho också. Den stadssaten är lite klurig men om du lyckas sammanfatta Torquemadas lite speciella Melorgh borde jag klara av några halvciviliserade svartfolk.
Maure
Floden Maure utgör Sanzas västra gräns. Från Jaggaracksjön och Söderlandet i sydöst till den mercanska staden Frecol uppe i nordväst dår Dimmån från uppe i Klomellerbergen mynnar ut i Maure. Flodbrädden är mer fruktbar än den innanförliggande Ishnaslätten men vegetationen består ändå mest av buskar och snår. Inga halvlingar bor längs Maure men de håller gränsen under noggran observation. Den såkallade Flodvakten har detta som sin särskilda uppgift. De många öar som finns i Maurefloden är enligt unionsavtalet neutral grund och kan användas av alla Klomelliens stadsstater. Detta har ibland tolkats lite olika, särskilt av Mercana och Addiaska som vid flera tillfällen har upprättat fasta utposter här. Dessa blir dock sällan långvariga eftersom de flesta öarna är små och består av sand som Maurefloden gärna flyttar på. Staden Garramil ligger på en av de större öarna och är ett av undantagen. Den tillhör sedan 561 e.O. Mercana men halvlingarna i Sanzas har goda handelsförbindelser med staden.
birkebeineren skrev: ↑2022-02-03 12:58
En liten bit geografi ur Sanzas perspektiv:
Maure
Floden Maure utgör Sanzas västra gräns. Från Jaggaracksjön och Söderlandet i sydöst till den mercanska staden Frecol uppe i nordväst dår ån Villvirvlan från uppe i Klomellerbergen mynnar ut i Maure. Flodbrädden är mer fruktbar än den innanförliggande Ishnaslätten men vegetationen består ändå mest av buskar och snår. Inga halvlingar bor längs Maure men de håller gränsen under noggran observation. Den såkallade Flodvakten har detta som sin särskilda uppgift. De många öar som finns i Maurefloden är enligt unionsavtalet neutral grund och kan användas av alla Klomelliens stadsstater. Detta har ibland tolkats lite olika, särskillt av Mercana och Addiaska som vid flera tillfällen har upprättat fasta utposter här. Dessa blir dock sällan långvariga eftersom de flesta öarna är små och består av sand som Maurefloden gärna flyttar på. Staden Garramil ligger på en av de större öarna och är ett av undantagen. Den tillhör sedan 561 e.O. Mercana men halvlingarna i Sanzas har goda handelsförbindelser med staden.
Gillar denna beskrivning starkt! Skulle kunna rödmarkeras i Sandzastråden?
Framförallt gillar jag tanken på hur småöar bildas och försvinner längs Maure.
Eventuellt skulle detta öven kunna gälla stora delar av strandlinjen också vilket försvårar byggandet av befästningsverk då maures sträckningar ständigt sakta ändras?
En till fråga: vilka utgörs Flodvakten av? Är det fasta styrkor eller legosoldater? Kanske både och?
Tänkte precis det att sandöarna har bidragit till att göra Maure svår att kontrollera av enskilda stadsstater. Gärna strandlinjen också. Floden är för alla.
Invånarantal= 17.000 (albrekts siffror)
EA böckerna (hittar inga siffror)
Befolknings%= människor 96%, vargmän 1%, svartfolk 1% (främst svartalfer), dvärgar 1% övriga 1 %
Melorgh var ursprungligen en by grundad av en mindre ker-bosh-stam, Mirgerna, som för länge sedan tagit sig sjövägen norrut, och helt skilts från sitt folk på Antvins udde. Ju längre tiden gått har fler och fler jorer flyttat in till klippan samt ett litet antal narguhrer från Triska och Hamur. Man lever i en slags storfamiljer som ibland kan bebo hela kvarter.
I Melorghs stadsklippa fanns sedan tidigare en liten gruvort uppförd av dvärgar från Mirin Khon (?)
Huvudstad= Melorgh stad ”klippan” (kallas både Melorgh och Hamur för Klippan eller har jag fumlat till det?)
Statsöverhuvud= Stadsstaten styrs officiellt av ett råd av vise lett av två "Främste" (vilka ursprungligen var ledarna för de ursprungliga invånarna och kolonisatörerna.) I själva verket leder dock den enorma gudafruktan och vidskepligheten till att den egentliga makten ligger hos prästerskapet, och en överstepräst kan utan större omsvep sägas ha mer makt än rådsmedlemmarna - till och med de Främste. Vorgal Voosch är Pukitemplets överstepräst.
De främste utgörs idag av: Korab Stenfast, Melorghs främste av jorpagna
Och Ignat Saltkrona, Melorghs främste av Mirg.
Export = Vad exporterar Melorgh mer än galenskap? Salt?
Import = livsmedel?vissa hantverksprodukter, ljus, rökelse, blommor för ritualer? Kläder?
Välstånd= fattigt även om aristokratiska familjer kan leva gott.
Arme= Man har råkat i krig några gånger, och klarat detta mycket på grund av att folkets gudafruktan ger dem en skrämmande oräddhet i strid. Istället för löftet om frälsning vid död i strid drivs Melorgherna av rädsla för att stridsguden Kråka skall bli vred och tortera deras andar när de dött.
Melorgh är en svår stad att försvara från plundrare. Otaliga skydd och tunnlar har huggits ut i berget, vilka i händelse av en invasion kan användas för att söka skydd, men skulle också kunna föra en dristig erövrare direkt upp i stadens hjärta. Å andra sidan ör den även omöjlig att ockupera effektivt. Med undantag för paradgatorna på platåns topp så finns det inga raka eller breda gator. Det är omöjligt att göra sig någon överblick över staden, det finns alltid något prång man har missat där en religiös fanatiker eller rebell kan gömma sig.
Melorghs stående arme är förhållandevis liten. Vid behov kallar Melorgh in sin månghövdade folkmilis. Denna är undermåligt beväpnad och saknar annat än grundlig träning men är genomgående stridsvillig. Vid motgång kan den delvis bli fantastiskt kämpande till sista blodsdroppen eller defaitistisk, ”Gudarna vill inte!”
Goda spejare.
Religion= . Melorghs otaliga religioner är uppdelade i "kulter" tillägnade massor av olika gudar. Det finns en central kärna av gamla gudar som har bestått, med små förändringar, sedan byadagarna, och melorgherna släpper dem inte, men tar nu in nästan vilken religion som helst.
Exempel: Puki, ogim, stymparsekten, Morguck, Dunderugglan, Nerxim, Sluggen, Atle Barktunga, Hungrige Hugg, guden Kråka, Pigi (finns någon kvar?) den ljusa vägen (ofta heretisk), aesirkult, olem.. etc. Otaliga är rätt benämning.
Övrig=
Under Magikernas krig angriper cirkantens fraktioner i Mercana, Sanzas, Melorgh och Bozsa varandra, och ödelägger stora delar av Klomellien. Odöda, demoner, elemantarvarelser och kimeror härjar på landsbygden. Demonfursten Narkathoth lyckas för första gången manifestera sig på Altor. Melorgh drabbas särskilt hårt, och återhämtar sig aldrig.
Melorgh röstade för Brikhos anslutning till unionen.
I början av 500talet hade ’den levande Ogim’ en inkarnation som spred kulten till en rad städer i Unionen och satte Melorgh i centrum för Klomellien under en kort tid innan han dog i en överdos.
Senast redigerad av gtjorgo den 2022-02-06 22:12, redigerad totalt 5 gång.
Invånarantal=93.000 (albrekts siffror)
EA böckerna (inga uppgifter)
Befolkning% =
Albrekt = människor 73%, ankor 9%, svartfolk 9%, dvärgar 5%, halvlängdsmän 4%, övriga 1%
Människorna i Mercana har sitt ursprung i kejsardömet Jorpangas kolonisering av området. Ankorna kom senare eventuellt från Bactulge. (?)Dvärgarna härstammar i huvudsak från det fallna Mirin-Khon. Mercana är till viss del en smältdegel för Klomelliens olika kulturer. Stadens öppenhet för handel och företagsamhet lockar lycksökande invandrare från hela unionen.
Huvudstad= Mercana stad. Tidigare hette staden Catonave
Statsöverhuvud= Plutokrati.
Mercana styrs av Handelsrådet. Rådet utgörs av medlemmar från de nio mest inflytelserika handelshusen i Mercana. Ur Handelsrådet utses årligen två stadsmästare som ordförande vilka i praktiken har i uppgift att styra staden (och kontrollera varandra). De övriga sju medlemmarna i rådet intar en mer passiv roll. Rådets röster räknas endast om stadsmästarna inte kan enas eller i frågor som rör grundlagen. Ett beslut kan nämligen bara verkställas om båda stadsmästarna är eniga eller om rådets majoritet fällt utslag.
Stadsmästarna för 610.eO. är Haliban Nusemang och Otte Cusemar.
Export = Mercana är en framgångsrik handelsstad. Varor från hela Klomellien kommer till Mercana för att exporteras till Trakorien, Kardien och Mereld. De är även genom Mercana huvudparten av alla varor till det inre av unionen. Vidare bedriver handelshus från Mercana transithandel med Staden O.
Salt är den främsta råvaran sedan fisk och skaldjur. Annars producerar Mercana nog en hel del hantverksprodukter även om hantverkare här inte bär samma rykte som Hamurs.
Välstånd= rikt om än ojämnt fördelat. Här finns några av västra Erebs mer framstående handelshus men även en stor slum med utslagna individer utan framtidsutsikter.
Arme= Legosoldater utgör grunden för Mercanas försvar. Dessa hyrs för både tjänstgöring till havs, till lands och till att patrullera Maure. Stadsstaten har gott om guld att hyra knektar för men handelshusen vill inte slösa pengar i fredstid eller på konflikter som inte gynnar deras egna särintressen. Därför händer det att enskilda handelshus ibland finansiera egna styrkor i Mercanas namn. Det sker dock att dessa inte handlar i stadsstatens intressen utan enbart det aktuella handelshusets.
Mercana har idag några av Klomelliens största klomuller vilka främst används för handel men stridstränade exemplar finns det gott om.
Mercanas stora problem är att man verkar åt flera riktningar samtidigt. Stadsstaten ämnar kunna skydda nordgränsen mot Magillre till lands, dominera flodtrafiken på Maure och på samma stund vara en kraft i Gryppas vik. Det är även så att det är långt ifrån enkelt att omfördela styrkorna vid händelse av konflikt. Havsskeppen går inte att att använda längs Maure. Sötvattensklomuller blir sjuka och stingsliga efter långa vistelser i saltvatten och Havsklomullerna drabbas lätt av svampinfektioner och liknande i sötvattnet. Så trots att Addiaska numerärt är märkbart mindre än Mercana (även med stöd från Kardiska adelsmän) kan Mercana inte koncentrera sina styrkor och utnyttja dem fullt ut. (?)
Religion= Majoriteten av Mercanas befolkning följer ’Olem den late’. Vidare dyrkas Lysande Vägen (både den dalkiska och aidniska grenen), kejserliga panteonen, Remuntrapräster finns i staden.
Övrig= Mercana är Klomelliens just nu ledande stadsstat och den största i rikedom och befolkningsmängd.
Mercanas övertag kommer sig av stadens geografiska läge vid floden Maures utlopp. Maure binder samman Klomellien och har alltid varit den enklaste farleden att transportera gods genom landet.
Stadsstaten är ökänd för att ständigt plåga handlare på Maure med nya tullar och straffavgifter utan förvarning.
Mercana har en framgångsrik ’finansmarknad’ förlagd på Wals gata i ankstaden, där man kan spekulera i och köpa andelar i handelsexpeditioner, byggnadsprojekt och liknande.
Inom Mercanas gränser ligger Blerkburg, en liten stadsstat ute på Ishnaslätten som inte erkänns av några andra stadsstater.
Senast redigerad av gtjorgo den 2022-02-17 11:47, redigerad totalt 1 gånger.
Inget att kommentera. Du summerar upp det kaotiska Melorgh mycket väl och får det att framstå som inte fult så hysteriskt galet som det ändå verkar vara.
EDIT: Hittade en sak:
Huvudstad= Melorgh stad ”klippan” (kallas både Melorgh och Hamur för Klippan eller har jag fumlat till det?)
"Klippan" som namn på Melorgh, eller Melorghs stadsklippa, är rätt. Klomelliens kustland är ganska låglänt förutom några enstaka häga klippor som sticker brant upp. Melorghs stadsklippa är en av dessa, Dvärgsten nere i södra Addiaska och Stangvaller i Yolev är två andra. Hamursatden är tänkt ligga på en hög klippavsats uppe i bergen (med minst en stupbrant sida där malm tippas ner i floden längt nedanför) men tror inte det är tänkt att den kallas så?
Invånarantal=93.000 (albrekts siffror), 60.000 Wikins siffror,
EA böckerna ( inga uppgifter)
Befolkning% =
Albrekt = människor 73%, ankor 9%, svartfolk 9%, dvärgar 5%, halvlängdsmän 4%, övriga 1%
Wikin: människor 83% ankor 12%, halvlängdsmän 5 %
EA: 85%människor, övriga ankor och halvlängdsmän.
Viss skillnad alltså…
Förslagsvis anväds Albrekts siffror. De visar svartfolk och jag tror vi enades om att siffrorna skall visa alla invånare inom stadsstatens gränser och inte bara de civiliserade.
Export = Mercana är en framgångsrik handelsstad. Varor från hela Klomellien kommer till Mercana för att exporteras till Trakorien, Kardien och Mereld. Salt är den kanske främsta råvaran? Annars producerar Mercana nog en hel del hantverksprodukter även om hantverkare här inte bär samma rykte som Hamurs. Fisk(?), skaldjur(?)
Mercana bedriver ju också en slags transithandel med Staden O men jag vet inte helt hur detta bäst beskrivs...
Arme= Legosoldater utgör grunden för Mercanas försvar. Dessa hyrs för både tjänstgöring till havs, till lands och till att patrullera Maure. Stadsstaten har gott om guld att hyra knektar för men handelshusen vill inte slösa pengar i fredstid eller på konflikter som inte gynnar deras egna särintressen. Därför händer det att enskilda handelshus ibland finansiera egna styrkor i Mercanas namn. Det sker dock att dessa inte handlar i stadsstatens intressen utan enbart det aktuella handelshusets.
Mercana har idag några av Klomelliens största klomuller vilka främst används för handel men stridstränade exemplar finns det gott om.
Mercanas stora problem är att man verkar åt flera riktningar samtidigt. Stadsstaten ämnar kunna skydda nordgränsen mot Magillre till lands, dominera flodtrafiken på Maure och på samma stund vara en kraft i Gryppas vik. Det är även så att det är långt ifrån enkelt att omfördela styrkorna vid händelse av konflikt. Havsskeppen går inte att att använda längs Maure. Sötvattensklomuller blir sjuka och stingsliga efter långa vistelser i saltvatten och Havsklomullerna drabbas lätt av svampinfektioner och liknande i sötvattnet. Så trots att Addiaska numerärt är märkbart mindre än Mercana (även med stöd från Kardiska adelsmän) kan Mercana inte koncentrera sina styrkor och utnyttja dem fullt ut. (?)
Om den andra av Sanzas tre städer. Belägen precis där stadssatatens norra gräns gör en 90 graders vinkel mellan Ishna och Abzural.
Barbuna
Stad i norra Sanzas där Abzurals ytterste åsar möter Ishnas slättland. Här möts åven åarna Villvirvlan och Buna innan de fortsätter mot Maure. Barbunas ursprung är omtvistad och sägs både ha byggts som ett jorisk härläger och grävts som en bosättning för svartfolk. Vad som är säkert är att jorer och svartfolk växelvis har kontrollerat Barbuna sedan långt tillbaka i Mörkertiden. Att den nu tillhör halvlingarna i Sanzas kommer som en följd av händelserna kring upprättandet av stadsstaten Brikho 564 e.O. Många av de gruvarbetare som bodde i trakten som kallades Brikombar söder om Klomellerbergen tvingades då fly söderut. De tog tillflykt i Barbuna som låg nästan öde och utan tillhörighet vid den tiden. Brikombarerna befäste stadens gamla murar och lyckades försvara sig mot svartfolken som snart belägrade staden. Detta var med god hjälp av halvlingar från Nordåsarna som förde in mat till staden genom underjordiska gångar. Halvlingarna hade länge plågats av svartfolken och erbjöd nu brikombarerna ett fortsatt samarbete om försvar av norra Sanzas. Människorna skyddar gränsen mot svartfolk från Brikho och halvlingarna förser människorna med livsmedel. Utbytet sker i Barbuna. Detta visade sig fungera mycket väl och blev eftervart även räddningen för många andra flyktningar i det oroliga norra Klomellien. Vid Unionsmötet 569 e.O. skrevs ett avtal mellan Mercana och Sanzas där Barbuna gavs status som tillhörande halvlingarna. Staden styrs av ett stadsråd och utgör norra Sanzas viktigast försvar. Legostyrkan som både bevakar stadsmurarna och patruljerar gränsen är den ökände Svarta Legionen. Den sägs ursprungligen ha bestått av svartfolk men sanningen är nog snarare den att många flyktningar från Brikombar har visat sig ha blod från svartfolk i sina ådror. Dessa individer har ofta levt hårda liv men nu hittat ett hem i den legostyrka som har som uppgift att bekämpa svartfolk. Barbuna är i dag inte bara en militärstad utan även en mötesplats för resenärer på östra Ishna. Alla välkomnas in stadsportarna men i händelse av plötsliga angrepp från svartfolk eller andra fiender måste alla upp på stadsmurarna med vapen i hand. Flera skickliga vapen och rustningssmeder finns i Barbuna men även andra hantverkare som behövs i en militärstad. Värdshuset Äpplet och Orchen är beryktat och drivs av halvlingen Mulma Bredglin. Tavernan Två tunnor är också värdt ett besök.
Melorgh exporterar mindre mängder mineral, samt diverse magiska kvarlämningar av varierande pålitlighet (det finns köpare av kimeror och explosiva kristaller så nära som i Mercana och Hisskov). Salt, samt underbetald gäst-arbetskraft. Hantverk, som Mercana tullbelägger till svältens gräns.
Vad gäller deras ursprung så avfärdades tidigare kerbosh-teorin, och antingen får man tro på att de kom från det inre av Altors djup eller beteckna dem som "ursprung okänt".
Torquemada skrev: ↑2022-02-08 11:11
Så vackert att se en sammanfattning av Melorgh.
Melorgh exporterar mindre mängder mineral, samt diverse magiska kvarlämningar av varierande pålitlighet (det finns köpare av kimeror och explosiva kristaller så nära som i Mercana och Hisskov). Salt, samt underbetald gäst-arbetskraft. Hantverk, som Mercana tullbelägger till svältens gräns.
Vad gäller deras ursprung så avfärdades tidigare kerbosh-teorin, och antingen får man tro på att de kom från det inre av Altors djup eller beteckna dem som "ursprung okänt".
Jag anpassar informationen efter dina anvisningar:)
Så mirgerna får ursprung okänt då.
birkebeineren skrev: ↑2022-02-07 12:12
Om den andra av Sanzas tre städer. Belägen precis där stadssatatens norra gräns gör en 90 graders vinkel mellan Ishna och Abzural.
Barbuna
Stad i norra Sanzas där Abzurals ytterste åsar möter Ishnas slättland. Här möts åven åarna Villvirvlan och Buna innan de fortsätter mot Maure. Barbunas ursprung är omtvistad och sägs både ha byggts som ett jorisk härläger och grävts som en bosättning för svartfolk. Vad som är säkert är att jorer och svartfolk växelvis har kontrollerat Barbuna sedan långt tillbaka i Mörkertiden. Att den nu tillhör halvlingarna i Sanzas kommer som en följd av händelserna kring upprättandet av stadsstaten Brikho 564 e.O. Många av de gruvarbetare som bodde i trakten som kallades Brikombar söder om Klomellerbergen tvingades då fly söderut. De tog tillflykt i Barbuna som låg nästan öde och utan tillhörighet vid den tiden. Brikombarerna befäste stadens gamla murar och lyckades försvara sig mot svartfolken som snart belägrade staden. Detta var med god hjälp av halvlingar från Nordåsarna som förde in mat till staden genom underjordiska gångar. Halvlingarna hade länge plågats av svartfolken och erbjöd nu brikombarerna ett fortsatt samarbete om försvar av norra Sanzas. Människorna skyddar gränsen mot svartfolk från Brikho och halvlingarna förser människorna med livsmedel. Utbytet sker i Barbuna. Detta visade sig fungera mycket väl och blev eftervart även räddningen för många andra flyktningar i det oroliga norra Klomellien. Vid Unionsmötet 569 e.O. skrevs ett avtal mellan Mercana och Sanzas där Barbuna gavs status som tillhörande halvlingarna. Staden styrs av ett stadsråd och utgör norra Sanzas viktigast försvar. Legostyrkan som både bevakar stadsmurarna och patruljerar gränsen är den ökände Svarta Legionen. Den sägs ursprungligen ha bestått av svartfolk men sanningen är nog snarare den att många flyktningar från Brikombar har visat sig ha blod från svartfolk i sina ådror. Dessa individer har ofta levt hårda liv men nu hittat ett hem i den legostyrka som har som uppgift att bekämpa svartfolk. Barbuna är i dag inte bara en militärstad utan även en mötesplats för resenärer på östra Ishna. Alla välkomnas in stadsportarna men i händelse av plötsliga angrepp från svartfolk eller andra fiender måste alla upp på stadsmurarna med vapen i hand. Flera skickliga vapen och rustningssmeder finns i Barbuna men även andra hantverkare som behövs i en militärstad. Värdshuset Äpplet och Orchen är beryktat och drivs av halvlingen Mulma Bredglin. Tavernan Två tunnor är också värdt ett besök.
Detta tycker jag fantastiskt spännande. Är det Brikombarer som utgör den spillra människor som ännu finns i Brikho? Försöker göra en sammanfattning av den stadsstaten nu.. svår pga informationsbrist:)