Zorakin

Samlingsplats för alla länder och platser
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 00:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus » 2010-02-15 19:44

birkebeineren skrev:Det ligger till så att det försiggått en sammanblanding i den aidniska kalendern här kring den 15 Öppne (vilket är det samma som Öppnemånads Odosdag och således en arbetsfri dag).

I Kardien firas landsfadern Valentin Echtes dag med torra långdragna ceremonier som endast de i egna ögon mest sanna echter av alla echter känner av något varmhjärtsbultande inför.

I Zorakin däremot firas istället Alla Hjältars Dag och detta är en mycket gladare tillställing där allt från stora klassiska hjältar som Hertig Miskrun och Valentin Kronprins firas till något mindre men inte ringare så som grannpojken efter att han räddade smedens lillflicka då hon gick balansgång på soltemplet och ramlade ner i utedasset på baksidan som har skithålet rakt ner i den strömma ån.


Detta sagt med en gammalkardisk faltrakiers ord. :wink:

Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 00:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus » 2010-02-15 19:47

Fraxinus skrev:Alla hjältars dag i Zorakin är också känt för sina torneringar, svärd- och stavkamper som går av stapeln denna dag.

Firandet går till som så. I varje byhåla, stad och slott utses årets hjältar av ortens överhuvud. Hjältarna smyckas med lagerkransar (kallad segerkrans eller hjältekrans) och placeras i bärstolar och bärs sedan i processioner ackompanjerade av musik till festplatsen i byn, stadens torg, slottssalen där de får sitta i högsätet intill byåldermannen, borgmästaren, baronen etc. Där uppassas de av unga kvinnor som bär en myrtenkrans i håret. Om inte hjälten i fråga är en kvinna. Då uppassas hjältinnan av en ung man som bär en järnekskrans i håret. Sedan hålls olika former av kämpa-lekar som brottning, stavkamp, svärdskamp, ryttartävlingar och torneringar.

I torneringar får endast adel eller väpnare delta. Men i ryttartävlingar, stavkamp, svärdskamp och brottning får även gemene man delta. Ryttartävlingar är en form av uppvisning hur skickligt man kan rida och hantera svärd och lans till häst. Inte så sällan blir bondpojkar som visat upp begåvning i ryttartävlingarna städslade som väpnare.

De utsedda hjältarna kan ha alla möjliga bakgrund. Det kan vara vallpojken som lyckades jaga iväg ett par vargar med sin slunga och därmed räddade byns fårhjord. En väpnare eller riddare som utmärkt sig på något osedvanligt sätt. En fiskare som simmade ut för att rädda skeppsbrutna. Eller just grannpojken som räddade smedens lillflicka. I staden kan det vara en sjökapten som lyckats avvärja ett piratangrepp och därmed räddat lasten (handelsmannen vars last räddades låter oftast göra en fest utöver det vanliga vid sådana tillfällen) eller en vaken stadsvakt eller äventyrare som lyckats haffa en notorisk inbrottstjuv eller farlig rövare.

I firandet ingår rikliga kvantiteter vin och öl samt mycket dans (framförallt för de utnämnda hjältarna). Kringvandrande trubadurer och barder sjunger heroiska sånger som Miskrun-kvädet, Balladen om de 30 tappra och Kejsarbro-kvädet, Balladen om Väpnaren Duvfa och inte minst Balladen om den tappre lille skomakaren. Inte ett öga är torrt!

Firandet av modiga hjältar, de känslostormande balladerna, de vackra upppassarna, kämpa-lekarna, dansandet långt in i natten och det myckna vinet med mera tycks få zorakernas hjärtan i svall ty det föds ganska många barn i Zorakien nio månader senare. Och mer än ett bröllop har fått anordnas i hast veckorna efter Alla Hjältars Dag

Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 00:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus » 2010-02-15 22:45

Hertigdömet Inberg

Befokning: Penner 40%, Raxorer 35 %, Legerdier 15%, Övriga 10 %

Befolkningmängd: Låg-Medelhög

Officell residensstad: Greveryd

Historia och politik: Detta är det svarta fåret bland de Zorakiska hertigdömena. Strängt taget var det inte ett hertigdöme från början utan tre markgrevskap. Därav namnet på hertigdömets huvudort, Greveryd. Markgrevskapen grundades formellt sett under Lindiskiarnerkriget slutskede, alldeles innan Pennerna gick in i Legerdiernas land för att rensa ut de sista av Lindiskiarnarnas motståndsfickor samt hävda överhöghet över det forna Legerdien.

I Greveryd har Inbergs hertig sin residens. Han fick sin titel av för sitt stöd till Iberiko bastarden. I titeln ingick dessutom att han blev de båda andra markgrevarnas överhuvud samt att Inberg blev det formella namnet för det nya hertigdömet. Denna titel accepterats dock aldrig av de två kvarvarande markgrevarna som dessutom stödde Borodrik den II som blev dödad av sin broder Iberiko. Dagens markgrevarna accepterar titeln hertig av Inberg. Dock inte överhögheten.

För att balansera upp den nye hertigen makt i hertigdömet "gav" Iberiko de två västligaste grevskapen i Indarrike till hertigdömet Inberg och satte folk som var lojala till den nye hertigen som grevar, något som gjorde Hertigen av Indarrike rejält sur i kraniet.

Valien IV den Store glömde att rätta till detta förhållande när han sedan kom till makten. Många högadliga menar att det var Valien IV enda större misstiag under sin regeringstid. Vissa andra menar att det är ytterligare ett bevis på Valien IV politiska begåvning för just i denna konflikt mellan de adliga i Inberg samt, som en följd, mellan hertigen av Inberg och hertigen av Indarrike ligger en stor del i konflikten mellan de adliga i syd och de adliga i nord.

Valien lär en gång på ålderns höst förtjust ha muttrat att "Iberikos enfaldiga beslut tycks ha stärkt kungamakten ställning mer än Vi någonsin lyckats med genom list och smicker".

Detta uttalades i samband med att ett bud nått fram till Pendon med nyheten att hertigen av Indarrike åter angripit hertigen av Inberg i ett försök att vinna hertigdömets förlorade grevskap åter. Hertigen av Salamora hade kvickt ställt sig på hertigen av Inbergs sida. Medan markgrevarna av Västmark och Järnmark ställde sig på Indarrikes sida. Kriget rasade nästan i 6 år och slutade först sedan ereboser och dalker förhandlat fram ett stillestånd och fredsavtal. Kriget hade stört spannmålshandeln i hela regionen. I synnerhet sedan Salamora lagt självaste staden Indarsol under belägring under 2 års tid.

De tre markgrevskapen heter Västmark (närmast Pharynx), Inmark (med Greveryd som centralort och hertigens residens) och Järnmark (öster om Grevemark).

Hertigtiteln har bytt ägare ett par gånger. Liksom Järnmarks markgrevekrona. Men fejden mellan markgrevarna och hertigen består.

Geografi: Närmast kusten ett flakt, öppet landskap genomkorsat av de ständigt återkommande vattendragen. Landskapet domineras av grämarker, betesmarker och jordbruk med enstaka skogsdungar av ekar och lönnarter uppflugna på de glest utspridda kullarna samt lövskogsridår av al, pil, ask, lind och hägg längst vattendragen.

Detta övergår ganska snart till ett småbergigt landskap genomkorsat av floder, åar och bäckar vilket ger ett omväxlande landskap med bördiga tättbefolkade floddalar där jordbruk dominerar och skog- eller gräsklädda kullar och småberg där det allt som oftast ruvar en borg, stentorn eller stenklädd riddargård. Skogarna består ofta av bok, kastanj, berglönn, ek och silvergran.

Längre norrut tar skogar och berg över allt mer. Här är det mer glesbefolkat. Ensamgårdar är vanligt förekommande Eventuella byar är ofta små kringbyggda grupper bondgårdar. Större byar är ofta försedda med träpallisader förstärkta med stenmurar och vallar. Folket är i högre grad fria bönder. Stenbyggda riddargårdar förekommer här och där. Enstaka borgar ruvar uppe på en kulle i eller på en ö i en sjö.

Skogarna i norr närmast Aidnebergen har ofta en mörk och vild karaktär och består av bok, berglönn, rödgran, silvergran, lärk, cembratall och bergtall.

Ekonomi: Medelrik. Inberg producerar främst timmer, tjära, skepp, boskap, järn, vapen, pälsar och vita viner. Man odlar även en del spannmål, frukt.

Övrigt: I Inberg håller Zorakin skapa en ny handelsled över via floder och pass över Aidnebergen in i Kasenuskogen. Närheten till svartfolk både i öst men framförallt från SVarta tornet i väst gör att bygget av den nya handelsleden bevakas av legosoldater, adelsmän och Regaliegardister. Vill man leta efter fejder, strider och äventyr i Zorakin så är Inberg ett mycket bra val.
Senast redigerad av 1 Fraxinus, redigerad totalt 2010 gånger.

birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2010-02-16 07:04

Trevlig läsning som vanligt Fraxinus! :)

birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2010-03-25 09:54

Fraxinus: Har du någon färdig artikel eller alternativt sammanfattning av vad som utvecklats så här långt om de viktiga politiska fraktionerna i Zorakin?

Greverydska orden
Sydzorakiska brödraskapet
Kungapartiet

Känns som mycket av det Zorakin du skapat bygger på detta och det vore trevligt med en översikt. :)

birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2010-03-26 17:03

Skapade i wikin en artikel kallad Zorakiska adelsfamiljer

Mest för att jag gillar namn och genealogier men den kan kanske också tjäna som inspration för spelare med adliga ambitioner eller SL som vill skapa politiska intriger i Zorakin.

Stort sett dina ord (i rätt så oredigerad form) Fraxinus så korrigera mig ifall jag det kommit med felaktigheter. Lite osaker angående familjerna som regerar i hertigdömerna Gredelmark (Luksilo?) och Yttersol och heller inte hittat familjen i Slättebo (och vad som på Aidne-modulens karta heter Pendonien?).

Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 00:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus » 2010-03-28 01:05

O`Bardisee är faktiskt inte hertigar av Gredelmark (Luksilo) utan en av grevefamiljerna i samma hertigdöme. Denna adelsätt har även sidogrenar och gods i Yttersol. Och det var i denna egenskap om en O`Bardisee blev hertig i Yttersol.

Hertigen i Luksilo heter O`Basilaard. Deras vapensköld har en svartvit tudelad bakgrund med en grön basilisk i mitten. Enligt legenden ska Basilaardernas förfader ha dräpt en basilisk.

Martel Ulvstand är hertigen av Yttersols namn.

Leovald Stirzberg är hertig av Slättebo.

Sedan har du glömt grevarna Ulfveberg och Natthök samt baronerna Ridderkors och Eke.
Senast redigerad av 1 Fraxinus, redigerad totalt 2010 gånger.

birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2010-03-28 10:14

Ytterliga frågor (såg att du gjort ändringar i wikin):

1) Stirzberg eller Anvil i hertigdömet Slättebo?
2) Ulvstand i hertigdömet Yttersol eller Inberg?
3) Vem regerar i Indarrike?
4) Regerar Hirsche i Inberg eller tillhör möjligens nedanstående en egen gren av hertigarna i Inberg?
Hovstaten

-Hovjägmästare Riddare Osvan Hirsche av hertigfamiljen Inberg (ansvar för kungliga jägeriämbetet och jaktparkerna)
Sen har jag för länge sen namngett en viss Vidal Traxim Nattskugga som yngre zorakisk hertigson i beskrivningen av S:t Willems Orden, kommendantprior över fästet Akra i Efaro. Vill du ha Traxim alt. Nattskugga som hertigfamilj någonstans eller skall jag ändra min text lite?

Tack för svar annars! :)

Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 00:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus » 2010-03-28 13:01

1) Stirzberg! Anvil var förnamnet pü familjens Stirzbergs mest kände personlighet - Hertig Anvil Stirzberg som ledde försvaret av Tofie mot Svarta tornet horder under det 1.a kriget mot Svarta tornet. Jag blandade ihop mina egna historier.

2) Ulvstand, hertig av Yttersol.

3) Ej namgiven än. :oops:. Hertigfamiljen Nattskugga kan vara de senaste i raden av hertigfamiljer i Indarrike. Traxim är deras familjegods. Eller tvärtom. (Vapen:En svart sköld med tre nymünar i silver.)

4) Osvan Hirsche, hertig av Inberg. Inte att förglömma i Inberg är hertigens antagonister markgrevarna Hartman Kraft av Järnmark och Anhalt samt Dietmar Uwe av Västmark

birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2010-03-28 13:17

Då säger vi Nattskugga som nuvarande hertigfamilj i Indarrike och Traxim som deras familjegods. :)

För in i wikin, även markgrevarna Kraft och Uwe.

birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2010-03-28 20:25

Eftersom hertig Hirsche av Inberg fått förnamnet Sonerik enligt de senaste ändringarna i wikin har jag namngett Indarrikes hertig till Osvan Nattskugga, och hans näst äldste son kommendantpriorn i S:t Willems Orden är då Vidal Nattskugga.

Tror det börjar bli ordning nu! :)

Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 00:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus » 2010-03-28 22:15

Osvan Hirsche är inte hertigen själv utan en av hans söner. Däremot kan även Osvan Nattskugga heta Osvan. Det är ett ganska vanligt namn.

Glöm inte baron (eller friherre) Erik Pansarnäve. Han är visserligen gammal men han och hans släkt är ganska berömda pga den roll de spelade i det senaste Svartfolkskriget och striderna runt sjön Anja. Sedan hans far och farbror dött i striderna tog sonen Erik över rollen som borgherre och ledde framgüngsrikt försvaret av familjeborgen när svartfolket lät utsätta den för en utdragen och blodig belägring.

Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 00:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus » 2010-03-29 00:34

Tar upp ett antal adelsmän som (delvis) omnämns i Aidneboken.

Baron Lettiker Bygel av baroniet Kyringe (Indarrike)

Greve Merovald Klerke av Trimaris (Dreverike)
(bland annat medlem av Albatrossorden?)

Baron Antir Sotesköld av Virpelmar (Dreverike)

Baron Kasimir Kettilson Stege av Stegeberg (Dreverike)

Greve Sebestid Sporre av Lankel (Dreverike)

Greve Torold Hand av Porsmyra (Dreverike)


OBS: Fet text markerar originalnamn baserat. Notera att i bland så nämns en adelsman efter sitt titel och säte (Greve Porsmyra, Hertig Dreverike), oftast de med högre rang eller betydelse. Medan andra nämns med titel och för- eller efternamn (oftast baroner eller lägre adel).
Senast redigerad av 1 Fraxinus, redigerad totalt 2010 gånger.

birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2010-03-29 10:37

Är detta namn från äventyret i Aidne-modulen? Hade för mig att detta utspelar sig i Pharynx...

Kan dock föra in namnen ändå.

birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2010-03-29 10:48

Har wikifierat det som finns om Zorakins historia från Mikaels kronologi. Texten behöver nog redigeras (och utökas) men tror allt är officiella fakta.

http://www.erebaltor.se/wiki/index.php? ... n#Historia

Vissa händelser länkar till egna artiklar som fördjupar historien, dels för att kronologien inte skall dränkas i text men även då samma händelse berör andra länder och ämnen. Berättelsen om Belägringen av Phil-Tofie (Fil-Tofia) har redan en egen artikel men har inte tagit bort den från Historien då den kanske tänkt som stämningstext för Zorakin... Fraxinus? :?

Skriv svar