Klomellien

Samlingsplats för alla länder och platser
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1186
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Inlägg av Torquemada »

Vilken stad har mest, respektive minst, goodwill bland allmänheten i Klomellien? Jag tror:

Mest:

1. Sanzas
2. Hisskov
3. Yolev

Minst:

1. Brikho
2. Triska
3. Melorgh
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Torquemada skrev:Rabdorana har de mer än någon enstaka agent i Klomellien?

Och kan de tänka sig att jobba åt högstbjudande, undrar vissa intressenter?
Jag har placerat en cell i Mercana om 4 nybörjare / "grodyngel" (FV1), 1 novis (FV2) och en Mästare (FV4). Rabdo Rana tar uppdrag för pengar enligt O4Ö ch utnyttjas för intriger och politiska uppdrag.
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1186
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Inlägg av Torquemada »

Öarna är lagda på hyllan, och jag koncentrerar mig på en tidslinje för hela Klomellien, att efter samråd och modifieringar läggas ut på wikin. Det kan dock ta lite tid.

Tycker alla att det är en bra ide att ha en enhetlig historia, där de olika städernas historia står huller om buller? Kanske det går att lägga in små vapensköldar (ser fram emot Snibbens Triskasköld) framför årtal som rör en viss stad för åskådlighetens skull? Jag saknar tyvärr den sortens grafiska programmeringsfärdigheter själv...
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Torquemada skrev:Öarna är lagda på hyllan, och jag koncentrerar mig på en tidslinje för hela Klomellien, att efter samråd och modifieringar läggas ut på wikin. Det kan dock ta lite tid.

Tycker alla att det är en bra ide att ha en enhetlig historia, där de olika städernas historia står huller om buller? Kanske det går att lägga in små vapensköldar (ser fram emot Snibbens Triskasköld) framför årtal som rör en viss stad för åskådlighetens skull? Jag saknar tyvärr den sortens grafiska programmeringsfärdigheter själv...
Jag gillar att ha det blandat för att man skall förstå var i tiden något händer och hur detta relaterar till vad som händer i om givningen. i den stora HISTORIEN har jag försökt markera händelser med angivande av "provins" (typ KArd, Drylo osv) eller om religionsrealterat mer allmänt med angivande av tex LV. Vad sägs om att städernas namn sätts ut? Sedan föreslår jag att den gemensamma Klomelliska historien inte innehåller alla väldigt stadsspecifika händelser...tex om en ny borgmästare gjorde något i staden men det inte hade någon som helst effekt utanför staten så bör det inte vara med i Klomelliens historia. Ibland kan dock stadsspecifika händelser vara så viktiga att de ändå bör nämnas. Fingertoppskänsla det där. Större murar och tempel i en stad kan få de andra att börja bygga tex.
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1186
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Inlägg av Torquemada »

Jag tänkte lite ur utvecklingsperspektiv: Om man planerar en historisk händelse är det bra att ha koll på allt som händer samtidigt runt om i landet, med tanke på hur andra kan tänkas reagera. Om en stad är helt uppslukad av något internt skeende, tex.
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1186
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Inlägg av Torquemada »

Jag tänker ändra en detalj i Addiaskas historia.

Det står att Kardien stöder Addiaska i kriget mot Mercana. Addiaska får utan tvekan stort stöd från krafter och fraktioner i Kardien, men från kronans håll vill man fortsätta handla med Mercana, så även om man hejar på Addiaska så förklarar man inte krig mot Mercana, då detta ändå inte skulle få någon praktisk effekt.
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

602 .
Mäster Gaoskis verkstad i Hamur blir färdig med Kronolaben. Hamuriterna packar under pompa och ståt ihop den i lådor för att skicka den på floderna ut mot Kusten vidare till Paratorna. På plats i staden finns även huskarlar tillhörande oligarken Doun "Kimrdrapa" av ätten Wemerkrök.
Då den gode oligarken får reda på att en sådan skatt skall föras fram alldeles i närheten av Triskernas marker så kallas kvickt ett krigsuppbåd fram. Säkerligen kommer trakorierna att vilja lösa ut mästerverket för en rund summa guld.
Då Doun tagit ut säkrandet av lasten i förväg och öppnat ölkaggarna kvällen innan blir angreppet på kronolablasten ett fiasko. Få av huskarlarna vaknade ens vid tiden för överfallet och än färre var dugliga till strid på sjön. Efter ett tamt försök att, väl rundfotade, komma i båtarna gavs överfallet upp utan att man ens skådat hamurernas last.
Detta misslyckande är troligen en av anledningarna till att huskarlen Barsane "Feitansikte" Vildbete, via mord, tar över den gamle hjälten Douns oligarktron.

604
Glatt ovetandes om triskernas illvilliga planer två år tidigare åker mäster Gaoski över till Trakorien och deltar i invigandet av Bralgernas skrytbygge.
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1186
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Inlägg av Torquemada »

Vidina bokför det inträffade under historiska ickehändelser :lol:

Ätter och klaner? Har inte Vildbetarna suttit vid "makten" sedan uråldriga tider, eller åtminstone sedan 400-talet? Är Wemerkrök-ätten en del av Vildbeteklanen?
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1186
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Inlägg av Torquemada »

Det gick snabbare än jag trodde. Jag skippade den äldre historien. Jag avlägsnade vissa stolligheter - jag hade tidigare skrivit att Addiaska var i krig vid en tidpunkt då staden knappt var grundad - se där nyttan av en ordentlig tidslinje! Bisarra påståenden om att en av Mercanas stadsmästare skulle ha konverterat från den aidniska till den dalkiska grenen av Lysande Vägen avfärdades som magillersk propaganda!

Jag tror att jag fått med allt. Det blev väldigt mycket Addiaska, då staden har den mest detaljerade historien hittills.

100 eO (ca)

Magikerna i staden Joraga inleder vad som har blivit känd som Den första magokratin och hävdar sin makt i hela Klomellien.

131 eO

En väckelse blåser genom Melorgh, och stadsborna stympar sig själva för att sona sina egna och stadens synder. Pukis präster förbjuder självstympning, men ett fåtal stympare bildar en underjordisk sekt.

141 eO

Magiker påbörjar bygget av Melashes Fem Röda Torn.

167 eO

Mirin-Kôhn faller för svartfolken.

186 eO

Joraga och hela ön Diamor brinner efter en ödesdiger magisk snedtändning. Händelsen är början till slutet för magikernas styre.

197 eO

Den heliga S:ta Inneda från Kardien grundar Lysande Vägens första solkloster invid Jaggaracksjön i södra Klomellien.

213 eO

Den siste rödetornsmagikern dör.

283 eO

Staten Garrika utropas under prinshertig Bitovus av Garrika.

319 eO

Staden Waliton grundas av brunankor på en ö utanför Melorgh.

340 eO

Nya Arno grundlagt. Efter att ett caddisk skepp förlist söder om Yolev bygger dalker upp en koloni i södra Klomellien.

348 eO

Stymparsekten i Melorgh reformeras, och börjar angripa oskyldiga främlingar på stadens gator.

350 eO

Magiker i hela landet börjar drömma om att återupprätta den magiska högkulturen. Under de närmaste femtio åren kommer magiker att etablera sig som tyranner i nästan hela landet.

374 eO

Hisskov, Garrika och Sanzas bildar Klomelliska Unionen för att bättre hävda sin självständighet gentemot magikerna i Bozsa och handlarna i Mercana.

380 eO

Av misstag råkade klavykerna i bråk med en dvärgklan på Klomelliens kust när man förföljde ransarderna under andra ransarderkriget. Dvärgarna återfördes till Palamux för att arbeta som slavar i kopparbergen men gjorde sig snart fria och grundade ett rike som finns än idag.

392 eO

Yolev går med i Unionen.

393 eO

Nya Arno ansluter sig till Klomelliska Unionen.

398-401 eO

Magikernas krig. Akademierna i Mercana, Sanzas, Melorgh och Bozsa för krig mot varandra, och ödelägger stora delar av Klomellien. Odöda, demoner, elemantarvarelser och kimeror härjar på landsbygden. Demonfursten Narkathoth lyckas för första gången manifestera sig på Altor. Melorgh drabbas särskilt hårt, och återhämtar sig aldrig. Akademierna i Sanzas och Mercana förgör varandra, medan Bozsa, som ligger mer avsides till, klarar sig något bättre. Vanligt folk reser sig och dödar de överlevande magikerna och river akademierna. Bozsa sluter sina portar, utom för asylsökande magiker. Nekromantikern Zemnus svär att upprätta en tredje magokrati och fortsätter kampen.

400 eO

Jordiska pirater under jarl Harald Krokig hävdar sin gamla makt över Klomellien och befäster återigen reden i Yolev och Hisskov.

403 eO

Kradin den Evige, Mercanas främste dvärg, dör.

409 eO

Bozsa inleder reformer för att sona sina brott och förhindra att de upprepas. Magikerna jagas ut ur elfenbenstornen.

412 eO

Erfavelklostret belägras av jordiska pirater men besegras av Garrikas arme som kommer till undsättning. Prinshertig Anovan av Garrika faller. Den triskiske oligarken Reghuel "Starkkäke" av Cudda, plundrar staden Garrika efter en dispyt kring ullpriset med Garrikas vävargille. Oligarken tar således över stadsstatens säte i klomelliska Unionen med makt. Detta säte delas senare av de tre Triskeroligarkerna mot att Cudda-ätten får behålla Garrikaområdet."

416 eO

Bozsa träder in i Klomelliska Unionen.

430 eO

Reptilmän grundar i hemlighet staden K’Trssh på Yolevs mark.

438 eO

Melorgh går med i Klomelliska Unionen.

442 eO

Mercana går med i Klomelliska Unionen för att bättre kontrollera flodhandeln på Maure och därmed hela Klomellien.

447 eO

Officiellt årtal för när Hamur går med i Klomelliska Unionen.

456 eO

Harald Krokig dör och jordernas makt i Klomellien är över.

459 eO

På grund av inre stridigheter i Mercana lämnar två handelshus metropolen och etablerar sig i den gamla staden Mykasse på ön Ir-Jorpag, Imperieön.

463 eO

En echtisk gosse föds som tredje son i en köpmannafamilj i Faltrax, Kardien. Han ges namnet Targos Friman. Han kommer att växa upp till krigare, då hans bröder ärver faderns tillgångar.

475 eO (ca)

Den siste jordern drar sig ur Klomellien.

477 eO

Några melorghiska pärlfiskare upptäcker ett enormt bestånd av klomelliska jättemusslor vid kusten norr om Moreze-skogen.

478 eO

Nyheten om kustens jättemusslor lockar stora mängder fattiga, bönder och lycksökare som vill starta ett nytt liv.

479-487 eO

Bråk om kustens musselstråk och intresse från handelsfurstarna i Mercana, Nya Arno och Melorgh förvandlar området till en kaotisk smältdegel av våld, sabotage och illdåd. Bakom jordvall och palissad växer en ”neutral” kåkstad upp, där pärlfiskare kan sälja sin fångst till handelshusrepresentanter och där alla större intressenter etablerar vaktförsedda kontor. Staden lockar till sig handlare och underhållare från hela Klomellien som vill få del av den rikedom som byter händer där. Platsen börjar kallas ”Addiaska” efter det gammalklomelliska ordet för ”pärla”.

488-489 eO

Musselstråken kontrolleras av ett fåtal starkare grupper från Mercana, Nya Arno och utomlands. Varje grupp försvarar sina områden med inhyrda krigarband.

490 eO

En härdad legokontingent från Kardien under befäl av den echtiske fältkaptenen Targos Friman anländer till pärlkusten, inkallad av en av det etablerade grupperna.

491 eO

Targos skickar i hemlighet sin löjtnant, Aseri Skila, till Mercana, där hon sluter förbund med olika handelshus. Med dessa resurser hyrs regelrätta trupper in och Targos går med dessa i krig mot alla andra intressenter i området, inklusive sina tidigare arbetsgivare. Nya Arno, vars köpmän är mycket involverade, förklarar krig mot Mercana, vars pengar och handelshus de anar stå bakom denna attack. Profeten Valiô, Nya Arnos härskare, begär utträde ur den klomelliska unionen.

492 eO

Efter ett kort möte med Mercanas handelshusråd meddelas att i kampen mellan Mercana och det kätterska Nya Arno stöder önationen Caddo Mercana.

494 eO

Targos tar kontrollen över pärlstaden efter hårda strider och en längre tids belägring. Han har därmed kontroll över hela området, inklusive samtliga musselstråk. Hans erbjudande att, för Mercanas räkning, 2fortsätta erövringståget ner till Nya Arno, får Nya Arnos ledning att kapitulera och dess ”profet” att begå självmord. Nya Arnos riksråd går med på fredsförhandlingar med Mercana om Caddo medlar. Fredsfördraget förbjuder Nya Arno att delta i handel i nittionio år. Alla existerande handelsrutter delas upp mellan mercanska och dalkiska handelshus. Alla religiösa ämbetsmän måste också importeras direkt från Caddo under denna tid.

495 eO

Targos påbörjar byggandet av en borg i Addiaska.

496 eO

Targos utropar sig själv till furste av Frimansborg.

497-512 eO

Targos styr en hårt centraliserad stadsstat nu officiellt döpt till Addiaska. De soldater som anlände från Kardien under hans befäl bildar grunden för en ny adelsklass. All inkomst från pärlfisket återinvesteras i förvarsanordningar och en allt starkare borg. Mercanas handelshus, som lovats del i pärlvinsten, kräver pengar.

501 eO

Vitanksfamiljen Buacka anländer till Mercana och startar sitt eget handelshus.

508 eO

Brikho går med i Unionen, understödda av Sanzas, Mercana och Melorgh. Brikho motarbetas av Addiaska, som dock inte kan göra något, då de själva står utanför.

510 eO (ca)

Exildyler gifter in sig i triskerklanen Cudda.

513 eO

Addiaska tar plats vid Klomelliens unionsråd som självstyrande stadsstat. Targos kommer hem från rådet i triumf, anordnar en traditionell kardisk dansnatt för att fira detta och stadsvakten kastar kopparmynt till jublande folkmassor i staden från den nya ringmur som håller på att byggas.

517 eO

Addiaskas nya ringmur står färdig. Targos utlyser ett dekret på att staten Addiaska inte erkänner utomstående anspråk på tillgångar. Mercanas mäktiga handelsmannafamiljer blir rasande och grunden för fiendskap mellan de två stadsstaterna är lagd.

519 eO

Taimak Trask från Mercana lägger grunden till Handelvägskompaniets framtida storhet genom att inleda landväga handel med staden O över Brikho.

533 eO

Targos mördas, träffad i hjärtat av en armborstskäkta. Diverse mercanska handelshus misstänks och anklagas, men inget kan bevisas. En sjuttonårig pojke vid namn Ahrges påstår sig vara den ogifte furstens hemlige son. Ahrges utropar sig genast, med stöd av sin moder, Aseri Skila, till Addiaskas förste konung.

534-540 eO

Addiaska utvecklar statlig pengautlåning och stöd till brytandet av ny jordbruksmark införs.

540 eO

Pigidyrkan introduceras i Melorgh, men slås snabbt ner av de etablerade kulterna.

541-547 eO

Addiaska gör anspråk på Ishneslättens stora salttillgångar. Den aidniska grenen av Lysande Vägen införs som statsreligion och relationerna till Kardien stärks genom handelsöverenskommelser och statsbesök.

548 eO

Mercana har infiltrerat och försvagat Mykasses försvar. En ransardisk flotta anfaller och bränner ner staden. Mercana ligger bakom. Legoknektar avslutar jobbet, och dödar alla män, kvinnor och barn på Ir-Jorpag. Mercana har gjort sig av med sin värsta handelskonkurrent och sänt en varning till Klomelliens andra städer. Bara ståtliga ruiner återstår av en av Klomelliens äldsta städer.

Addiaska. Kungens mor och viktigaste rådgivare, Aseri Skila, dör.

549-550 eO

Addiaska organiserar ett saltbrott på den södra utstickaren av Ishneslättens saltmarker. Stora mängder salt börjar skeppas direkt från Addiaskas hamn till Kardien. Straffarbete i saltbrottet införs som påföljd för nästan all brottslighet. Pärlfisket fortsätter att breda ut sig och Mercana klagar på att klomullernas parningslekar störs.

551 eO

Kung Ahrges av Addiaska äktar Lauressa Måne, en adelsdotter från Kardien.

591 eO

Kung Ahrges av Addiaska dör utan att ha utsett en arvtagare bland sina två döttrar och tre söner. Ahrges äldsta barn, dottern Nadoia, och hans äldste son, Targos, kräver båda tronen. Alla adelsmän väljer sida och en hård politisk maktkamp börjar.

Vidina Ingaldiron från Bozsa påbörjar ”Encyclopedia Erebia”, en skildring av alla kontinentens länder.

592 eO

Den fria stadsstaten Blerkburg utropas på Ishnaslätten. Alla andra städer ignorerar den ynkliga uppstickaren.

593 eO

Addiaska. Nadoialoyalister barrikerar palatset och placerar sin drottning på tronen. Helt kort har hon en majoritet av folket med sig, men ett rykte att hon låtit lönnmörda en sergeant i stadsvakten orsakar raseri bland militären. Ett upplop med unga gardister i spetsen söker hämnd mot ”ärolösa krämare” – många icke-kardiska handlare attackeras och det lilla ankkvarteret bränns ned fullständigt. Nadoia uppmanar alla loyala soldater och krigare att sluta upp runt palatset och försvara Addiaskas drottning. Inbördeskriget är nära.

Ett kort krig mellan Melorgh och Addiaska utbryter till följd av ett missförstånd vad gäller korrekt hovetikett vid banketter.

Mercanas historiska monopol på handel från Nya Arno går ut. Stadsmästaren möts med Nya Arnos riksråd i en ceremoni som lovar fortsatt fred och välgång för de båda stadsstaterna och för Klomellien.

594 eO

Släkten Måne skickar ett skepp med sammanlagt 18 lansar (90 man) att understödja Addiaskas rättmätige tronföljare Targos II i dennes kamp mot sin upproriska syster, men innan stridigheter börjat, attackeras nordligt belägna pärlfiskare av mercanska legosoldater på klomuller. Krig med Mercana förklaras. Nadoia utses till ’tillfällig regent’, medan Targos får kontroll över statsarmén.

595 eO

Kriget med Mercana trappas upp och härjar fram och tillbaka över kusten. Stora mängder legosoldater hyrs in på båda sidor.

Bozsas magiker försöker infiltrera Ögats mystiker i Melorgh, men misslyckas.

600 eO

Ögats Tempel i Melorgh stormas och förstörs av en allians mellan Bozsa, Melorgh och Addiaska. Ögats mystiker undkommer.

606 eO

Vidina Ingaldirons skepp sjunker på väg till Magilre. Vidina drunknar.
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

Torquemada skrev:Vidina bokför det inträffade under historiska ickehändelser :lol:

Ätter och klaner? Har inte Vildbetarna suttit vid "makten" sedan uråldriga tider, eller åtminstone sedan 400-talet? Är Wemerkrök-ätten en del av Vildbeteklanen?
Vildbetes tid vid makten har bara varit några få år (603-610 e.O) detta efter kuppen mot ätten wemerkröks oligark Doun (vars huskarl Barsane Vildbete var).Ätten Cudda är äldst och går tillbaka till Triskas grundande (någon med förslag på när? kanske i anslutning till Jordernas nedgångsperiod ca 300-400 e.O). Ätten Peffomirs oligark har varit en av de styrande triskeroligarkerna de senaste ca 200 åren.

Triska är förövrigt en förkortning av "Triot iordh tho skoea" vilket betyder "Den jord som styrs av tre", på Triskisk gammal dialekt. Detta hänvisar till att stadsstaten alltid haft tre oligarker/hövdingar som styrt området, tillsammans (om än ej alltid med full koncensus, många triskeroligarker har "bytts ut" med hjälp av sina "bröder" i oligarkstyret).

I Triska finns inget klansystem (dvs man härleder inte till en anfader) endast ätter existerar här som politiska enheter.
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

Väldigt bra historisk sammanfattning Torquemada! Skall börja plita ner en egen historia för Triska (ni får gärna komma med förslag!)
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

När vi tidigare redigerade Klomellienmaterial i wikin så lade vi allt generellt på huvudsidan och länkade därifrån till en undersida med spesifikt material för den enskilde stadsstat.

http://www.erebaltor.se/wiki/Klomellien

Tycker detta är en bra lösning som gör Historien översiktlig med stora linjer och betydelsesfulla händelser samtidigt som även mindre detaljer får plats i den enskilde stadsstat.

I praktiken får vi med denna lösning följande:

Klomelliens historia
Addiaskas historia
Boszas historia
Brikhos historia
Hamurs historia
Hisskovs historia
Melorghs historia
Mercanas historia
Nya Arnos historia
Sanzas historia
Triskas historia
Yolevs historia
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Din sammanställning Torquemada är i så fall bara att klippa in respektive stadsstats histora och i vissa fall att även kopiera till hela landets historia.

Dina addiaskiska ändringar borde kunna göras så vitt jag kan se. Ursprungsmaterialet Regils eller Albrekts (eller någon annans)? :?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

gtjorgo skrev:602 .
Mäster Gaoskis verkstad i Hamur blir färdig med Kronolaben. Hamuriterna packar under pompa och ståt ihop den i lådor för att skicka den på floderna ut mot Kusten vidare till Paratorna. På plats i staden finns även huskarlar tillhörande oligarken Doun "Kimrdrapa" av ätten Wemerkrök.
Då den gode oligarken får reda på att en sådan skatt skall föras fram alldeles i närheten av Triskernas marker så kallas kvickt ett krigsuppbåd fram. Säkerligen kommer trakorierna att vilja lösa ut mästerverket för en rund summa guld.
Då Doun tagit ut säkrandet av lasten i förväg och öppnat ölkaggarna kvällen innan blir angreppet på kronolablasten ett fiasko. Få av huskarlarna vaknade ens vid tiden för överfallet och än färre var dugliga till strid på sjön. Efter ett tamt försök att, väl rundfotade, komma i båtarna gavs överfallet upp utan att man ens skådat hamurernas last.
Detta misslyckande är troligen en av anledningarna till att huskarlen Barsane "Feitansikte" Vildbete, via mord, tar över den gamle hjälten Douns oligarktron.

604
Glatt ovetandes om triskernas illvilliga planer två år tidigare åker mäster Gaoski över till Trakorien och deltar i invigandet av Bralgernas skrytbygge.
Tänk vilken betydelse det kunde fått för Tricilve, Trakorien, Västerhavet, Ereb och hela Altor om inte Kronolaben hittat fram och sen kunde börja sina märkliga beräkningar bortåt och neråt? Fast detta vet ju ingen än eftersom konfluxen inte inträffat ...ännu! Hursomhelst så tror jag gudarna låg bakom det wemerkrökska fiaskot. :P
gtjorgo skrev:Vildbetes tid vid makten har bara varit några få år (603-610 e.O) detta efter kuppen mot ätten wemerkröks oligark Doun (vars huskarl Barsane Vildbete var).Ätten Cudda är äldst och går tillbaka till Triskas grundande (någon med förslag på när? kanske i anslutning till Jordernas nedgångsperiod ca 300-400 e.O). Ätten Peffomirs oligark har varit en av de styrande triskeroligarkerna de senaste ca 200 åren.

Triska är förövrigt en förkortning av "Triot iordh tho skoea" vilket betyder "Den jord som styrs av tre", på Triskisk gammal dialekt. Detta hänvisar till att stadsstaten alltid haft tre oligarker/hövdingar som styrt området, tillsammans (om än ej alltid med full koncensus, många triskeroligarker har "bytts ut" med hjälp av sina "bröder" i oligarkstyret).

I Triska finns inget klansystem (dvs man härleder inte till en anfader) endast ätter existerar här som politiska enheter.
Låter bra.

Angående Triskas grundande så beror det väl lite på vad vi avser med just "Triska"? Staden Triska, Stadsstatens Triska, Triskas inträdan i Klomelliska Unionen (412 eO när de övertog Garrikas), det triskiska folket, det triskiska oligarkämbetet ... :?

Vad som sagts om triskerna som folk är väl att de är en blanding av sydnargurier, dyler och annat mirelisk(?) blod?
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

Birke
Angående Triskas grundande så beror det väl lite på vad vi avser med just "Triska"? Staden Triska, Stadsstatens Triska, Triskas inträdan i Klomelliska Unionen (412 eO när de övertog Garrikas), det triskiska folket, det triskiska oligarkämbetet ... Confused

Vad som sagts om triskerna som folk är väl att de är en blanding av sydnargurier, dyler och annat mirelisk(?) blod?
Trisker är så som du säger ett blandfolk av sydnargurier, dyler och mireler. Även jorer (främst från gamla Garrika) har tagits upp i befolkningen. Ursprunget är från "den tredje stora vandringen" vilken gick mot Kasenu området. När de kommit till kasenu vandrade de sedan in i klomellien tillsammans med hamurerna men då hade de säkert ett (eller flera) annat/andra namn.
De började först kalla sig Trisker då oligarkstyret tog form i och med jordernas nedgångsperiod, innan hade man olika stamnamn för de olika grupperna sydnargurier som levde inom det som idag är Triska (lite som det ser ut i snoarskogen än idag).

Triska grundas alltså innan man går med i unionen (dvs tar Garrikas plats). Kanske som ett svar på att magikerna i Klomellien åter börjar växa sig starka kring år 350 e.O?
Skriv svar