Klomellien

Samlingsplats för alla länder och platser
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

Ser bra ut!

Skulle vi kunna skriva en kronologisk klomellisk historielinje där tex jorderna och magokratierna passas in så vi kan få lite överblick? samt fylla i andra nya ideer?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9059
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Mikael skrev::idea: Ca 300-0 fO. Fattiga jordiska brotar bosatte sig i de jordiska kolonierna i Klomellien. Framgångsrika krigare gavs sköldjarlastatus över kolonierna där jorderna blev ett styrande ledarskikt av krigare och handelsmän över de lokala folken. En del traditioner och statussymboler anammades under århundradena av den lokala befolkningen. Hamurernas shamaner upptäckte likheter mellan jordernas aesirdyrkan och de egna traditionerna vilket ledde till att aesirdyrkan och dess riter anammades av hamurerna och de andra folken som löd under jorderna, men även andra traditioner blev folkliga. Jorderna blev en accepterad grupp i Klomellien, åtminstone av de flesta undersåtarna.

0-300 eO De jordiska områdena blir allt mindre jordiska då kontakterna med hemlandet begränsas till skatter och tribut eller något enstaka strandhugg. Jordernas överklass har dessutom gift in sig och blandat sig med de lokala folken så att det inte längre kan märkas någon tydlig skillnad. Makten över det Klomelliska inlandet skiftar mellan folken, men jorderna ser till att behålla kontrollen över Yolev och därmed makt nog att återkommande kräva silver till Halle.

400-t Jarl Harald Krokig lyckas återupprätta stora delar av det fornjordiska riket. Östra Kard och Orghin återerövras, Västerhavets folk ropar åter till sina gudar efter hjälp mot nordmännens raseri och jarl Krokig etablerar kontakter med både Kardiens kung och Efaros emirer. I Klomellien erövras nya och en del gamla områden. Omfattande plundring sker av kust och skepp som seglar på Gryppas vik. Efter att Jorduashurs kung Krokig ridit med storbystade blondiner till "Aaoskans och blotets gyllene hallar" (där Aesir inväntar Altors sista dagar då Köldulvar sväljer månen, Drakgamarna förmörkar himlen och striden mot underjordens döda och Drottningen av Is tar sin början) lyckades ingen jarl längre betvinga Klomellien utan fick nöja sig med att plundra från tid till annan.
:?:
Äntligen får vi lite fason på jorderna i Klomellien. Perioden 300-0 fO (det skall inte vara 100 fO för att använda den tidsanvisningen från källorna?) är då jorderna för allvar sätter sina spår i landet medan tiden efter är mycket lugnare (och då mycket av grunden till de joriska (inte jordiska) stadsstaterna etableras). När så Harald Krokig dyker upp på scen återtar jorderna mycket av sin förlorade makt. Kan vi tänka oss att Yolev även officiellt regerades av en jordisk sköldjarl eller liknande fram till Krokigs död?

...och gjorde vi förresten iden om Harald Krokigs sista fäste i Gryppas vik placerad invid Fraxinus handelsstation vid Drevdagafloden i Snoarskogarna till officiell? :?
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1186
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Inlägg av Torquemada »

Yoleviterna bar nog styret med jämnmod och väntade ut barbarerna. Tyranner kommer och går, traditionerna består. Kungahuset flydde till träsks och bedrev gerillakrigföring eller tvingades i landsflykt. Resten av Rådet stannade kvar och drev jarlen till vansinne genom allmän sävlighet, bakslughet och kverulans.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9059
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Samlat årtal från de senaste veckorna, inget är spikat och mycket saknas. Ordlyden behöver nog också bättras och ändras men det är en början.

Klomelliens nyare historia
  • Ca 100 eO
    Magikerna i staden Joraga inleder vad som har blivit känd som Den första magokratin och hävdar sin makt i hela Klomellien.

    141 eO
    Magiker från Joraga reser Melashes Fem Röda Torn.

    186 eO
    Joraga och hela ön Diamor brinner efter en ödesdiger magisk snedtändning. Händelsen är början till slutet för magikernas styre.

    197 eO
    Den heliga S:ta Inneda från Kardien grundar Lysande Vägens första solkloster invid Jaggaracksjön i södra Klomellien.

    213 eO
    Den siste rödetornsmagikern dör.

    283 eO
    Staten Garrika utropas under prinshertig Bitovus av Garrika.

    340 eO
    Nya Arno grundlagt. Efter att ett caddisk skepp förlist söder om Yolev bygger dalker upp en koloni i södra Klomellien.

    Ca 350 eO
    Magikerna i Bozsa förenar sig i vad som blivit känd som Den andra magokratin och hävdar sin makt i stora delar av Klomellien.

    374 eO
    Hisskov, Garrika och Sanzas bildar Klomelliska Unionen för att bättre hävda sin självständighet gentemot magikerna i Bozsa och handlarna i Mercana.

    393 eO
    Nya Arno tillsluter sig Klomelliska Unionen.

    Ca 400 eO
    Magokratin i Bozsa faller och lämnar ett politisk tomrum efter sig i södra Klomellien.

    Jordiska pirater under jarl Harald Krokig hävdar sin gamla makt över Klomellien och befäster återigen reden i Yolev och Hisskov.

    412 eO
    Erfavelklostret belägras av jordiska pirater men besegras av Garrikas arme som kommer till undsättning. Prinshertig Anovan av Garrika faller. De triskiska oligarkerna plundrar staden Garrika och tar över stadsstatens säte i Klomelliska Unionen med makt.

    416 eO
    Bozsa träder in i Klomelliska Unionen.

    438 eO
    Melorgh går med i Klomelliska Unionen.

    442 eO
    Mercana går med i Klomelliska Unionen för att bättre kontrollera flodhandeln på Maure och därmed hela Klomellien.

    447 eO
    Officiellt årtal för när Hamur går med i Klomelliska Unionen.

    456 eO
    Harald Krokig dör och jordernas makt i Klomellien är över.

    513 eO
    Addiaska går med i Klomelliska Unionen.
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1186
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Inlägg av Torquemada »

Bra jobbat, birkebeineren.
En komplett tidslinje kan bli väldigt omfattande. Olemit som jag är bidrar jag bara med de årtal som jag själv hittat på eller befattat mig med. Jag är lat, jag vet. Det finns en massa årtal borta på wikin, och Addiaska har en hel ordentlig historia någonstans här på tråden (har lite annan bild av Addiaskas nuvarande ledning, men vill inte peta i någon annans skapelse). Garrika och Triska har även de ganska många årtal. Några av mina årtal rör saker jag inte beskrivit än, så frågor och taktfulla lönnmordsförsök är välkomna.


4000 fO (ca)
Alver bosätter sig på en ö utanför Klomelliens kust och kallar upp Moder Jords krafter för att skapa ett tropiskt paradis.

1800 fO (ca)
Alverna överger Ir-Kah, paradisön, när människor börjar närma sig trakten.

514 fO
Melorgh grundas av ker-bosher.

131 eO
En väckelse blåser genom Melorgh, och stadsborna stympar sig själva för att sona sina egna och stadens synder. Pukis präster förbjuder självstympning, men ett fåtal stympare bildar en underjordisk sekt.

141 eO
Magiker påbörjar bygget av Melashes Fem Röda Torn.

213 eO
Den siste rödtornsmagikern dör.

319 eO
Staden Waliton grundas av brunankor på en ö utanför Melorgh.

348 eO
Stymparsekten i Melorgh reformeras, och börjar angripa oskyldiga främlingar på stadens gator.

350 eO
Magiker i hela landet börjar drömma om att återupprätta den magiska högkulturen. Under de närmaste femtio åren kommer magiker att etablera sig som tyranner i nästan hela landet.

398-401 eO

Magikernas krig. Akademierna i Mercana, Sanzas, Melorgh och Bozsa för krig mot varandra, och ödelägger stora delar av Klomellien. Odöda, demoner, elementarvarelser och kimeror härjar på landsbygden. Demonfursten Narkathoth lyckas för första gången manifestera sig på Altor. Melorgh drabbas särskilt hårt, och återhämtar sig aldrig. Akademierna i Sanzas och Mercana förgör varandra, medan Bozsa, som ligger mer avsides till, klarar sig något bättre. Vanligt folk reser sig och dödar de överlevande magikerna och river akademierna. Bozsa sluter sina portar, utom för asylsökande magiker. Nekromantikern Zemnus svär att upprätta en tredje magikrati och fortsätter kampen.

403 eO
Kradin den Evige, Mercanas främste dvärg, dör.

409 eO
Bozsa inleder reformer för att sona sina brott och förhindra att de upprepas. Magikerna jagas ut ur elfenbenstornen.

416 eO
Bozsa ansluter sig till den Klomelliska Unionen.

430 eO
Reptilmän grundar i hemlighet staden K’Trssh på Yolevs mark.

459 eO
På grund av inre stridigheter i Mercana lämnar två handelshus metropolen och etablerar sig i den gamla staden Mykasse på ön Ir-Jorpag, Imperieön.

492 eO
Ett kort krig mellan Melorgh och Addiaska utbryter till följd av ett missförstånd vad gäller korrekt hovetikett vid banketter.

540 eO
Pigidyrkan introduceras i Melorgh, men slås snabbt ner av de etablerade kulterna.

548 eO
Mercana har infiltrerat och försvagat Mykasses försvar. En ransardisk flotta anfaller och bränner ner staden. Mercana ligger bakom. Legoknektar avslutar jobbet, och dödar alla män, kvinnor och barn på Ir-Jorpag. Mercana har gjort sig av med sin värsta handelskonkurrent och sänt en varning till Klomelliens andra städer. Bara ståtliga ruiner återstår av en av Klomelliens äldsta städer.

591 eO
Vidina Ingaldiron påbörjar ”Encyclopedia Erebia”.

592 eO
Blerkburg utropas. Alla andra städer ignorerar den lilla uppstickaren.

595 eO
Bozsas magiker försöker infiltrera Ögats mystiker i Melorgh, men misslyckas.

600 eO
Ögats Tempel i Melorgh stormas och förstörs av en allians mellan Bozsa, Melorgh och Addiaska. Ögats mystiker undkommer.

606 eO
Vidina Ingaldirons skepp sjunker på väg till Magilre, och Vidina drunknar.
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

412 eO
Erfavelklostret belägras av jordiska pirater men besegras av Garrikas arme som kommer till undsättning. Prinshertig Anovan av Garrika faller. De triskiska oligarkerna plundrar staden Garrika och tar över stadsstatens säte i Klomelliska Unionen med makt.
Ändras förslagsvis til
"...Den triskiske oligarken Reghuel "Starkkäke" av Cudda, plundrar staden Garrika efter en dispyt kring ullpriset med Garrikas vävargille. Oligarken tar således över stadsstatens säte i klomelliska Unionen med makt. Detta säte delas senare av de tre Triskeroligarkerna mot att Cudda-ätten för behålla Garrikaområdet."

Vad tror ni?
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

548 eO
Mercana har infiltrerat och försvagat Mykasses försvar. En ransardisk flotta anfaller och bränner ner staden. Mercana ligger bakom. Legoknektar avslutar jobbet, och dödar alla män, kvinnor och barn på Ir-Jorpag. Mercana har gjort sig av med sin värsta handelskonkurrent och sänt en varning till Klomelliens andra städer. Bara ståtliga ruiner återstår av en av Klomelliens äldsta städer.
Vill höra mer om Mykasse! Var fanns staden?
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1186
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Inlägg av Torquemada »

Är för snuvig för att tänka klart just nu...

Ta en titt på kartan i början av tråden. Det ligger åtta öar utanför Melorgh, och mig veterligen har ingenting någonsin gjorts av dem. Eftersom jag har mutat in Melorgh som "mitt" tänkte jag försöka utveckla dem.

Mykasse är en gammalimperisk stad på Imperieön, Ir-Jorpag (öarna, kallade Iröarna eller Åttaöarna, namngavs av en ker-boshisk shaman under hans jakt på ett hem åt sitt folk). Imperieön är den sydligaste av de åtta. Med sitt mycket fördelaktiga läge lyckades de nästan ta över positionen som främsta handelspartner åt Kardien och Trakorien i mitten av 500-talet, innan Mercana satte P för planerna. Numera kallas Imperieön för köttön eller köttstaden, eftersom ruinerna har ockuperats av mercanier med affärer som är till och med för ljusskygga för Mercana, tex slavhandel med klomellier till ransardier, blodssporter med ofrivilliga deltagare och barnprostitution. Stället är helt laglöst, och utanför Mykasse bor pirater och landsflyktiga rebeller på landsbygden. Ransardier, trakorier och magiller besöker ön. Kardien försökte rensa upp men stoppades av Trakorien. St. Justins Orden har bestämt sig för att rensa upp på ön för egen hand, och eftersom ingen ordningsmakt finnes har de lyckats i liten skala.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Vad har sagts årtalsmässigt avs Piraten Gryppa och hans delning och försäljning av halva Mercana till Klomellerbergens dvärgar?
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1186
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Inlägg av Torquemada »

En del årtal har föreslagits. Det är knytet till brottet med Magilre, vilket jag anser måste ske innan LV-missionen inleddes. Mercana förkastade knappast LV för att bli annorlunda gentemot Magilre, däremot kan de ha förkastat en ny tro som deras nya fiende just anslutit sig till (och i vars namn de drog i krig).

Förslag:

60 eO

Gryppa delar staden.

65 eO

Mercana slänger ut Magilre, som ju helt uppenbart inte kan försvara staden.

121 eO

Magilre tar tillbaka Cvyrdo.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9059
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

I perioden 50 fO -150 eO kontrollerade kabrinzkulten Magilre. Kabrinzi Orden var också de som styrde och Kungariket Magilre (med LV som statsreligion) utropades först 151 eO. Att mercanerna förkastade en ny tro som magillerna nyligen antagit låter troligt men då måste vi passa in årtalet. Det var också "dvärgar i Magilre" som köpte Cvyrdo av piraten Gultand, vad nu detta kan tänkas betyda...

Kanske något med att Magilre återerövrar Cvyrdo inte 121 eO men någon gång efter 151 eO?
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Vad sägs om att dvärgarna sålde tillbaks staden till Magilre?
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1186
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Inlägg av Torquemada »

Nyetablerade regimer brukar ha ont om pengar, så jag röstar för erövring, men dvärgarna ansåg inte att de gjorde en stor förlust.

Dvärgarna bör väl ha inte ha stått i någons tjänst, så "från Magilre" betyder väl bara att de kom därifrån.

188 eO för återtagandet av Cvyrdo?
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1186
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Inlägg av Torquemada »

Om ingen invänder så sparkar jag ut Grimvite från Melorghs Råd. Inget ont om honom, de är fortfrande allierade, men varulvsrädslan är ganska stark på sina håll.

De Vises råd gör jag om till Gudarnas råd, och från att ha styrt staden så ställer de mest till det i staden.

Jag håller på och dammsuger tråden på vartenda årtal, så vi har en "bas" att jobba med.
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1186
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Inlägg av Torquemada »

Rabdorana har de mer än någon enstaka agent i Klomellien?

Och kan de tänka sig att jobba åt högstbjudande, undrar vissa intressenter?
Skriv svar