Cereval

Samlingsplats för alla länder och platser
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Spelknepe skrev:Mikael: Då är iaf du och jag överens. :)
Ja hallå, någon annan med idéer åsikter support? Birke och Bergdahl åtminstone... :o ?

:?: Ny fråga: Lir-slätten och dun-slätten skall vara savanner med tunna jordlager. Vilken typ av savann är detta? Afrikansk savann? Tempererad savann? Hög- eller låglandssavann? Ta en titt på:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Savann

http://en.wikipedia.org/wiki/Savanna

Jag lutar år något sådant här: http://en.wikipedia.org/wiki/File:East_ ... na_001.JPG
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Efter att ha tittat på de olika biomernas förutsättningar så tror jag att Lirslätten kan vara mer av av afrikansk och indisk savann i blandning med chapparall eller fynbosvegetation. Skogen mellan Lirslätten och Lirvalla bör sannolikt ligga på en högplatå. Ju närmare havet ju mer lik blir vegetationen Kaplandsvegetation (Fynbos)/Chapparall.

http://www.blueplanetbiomes.org/savanna.htm
http://www.blueplanetbiomes.org/med_chaparral.htm
http://www.blueplanetbiomes.org/chaparral.htm

Dunslätten borde ha mer skog närmare bergen. I övrigt påminner den i klimat och karaktär om pampas. Eventuella mindre skogar ligger sannolikt vid floddalar eller på högläntare områden

http://www.blueplanetbiomes.org/pampas.htm
http://www.blueplanetbiomes.org/grasslands.htm

Och en utblick mot bergstrakterna väster om dun-slätten

http://www.blueplanetbiomes.org/ne_asia ... forest.htm

ÄNDRAD TEXT: Jag har fyllt ut texten och putsat bort en del ü här och där i texten. Min frus dator, som jag använde, talar nämligen främst tyska.
Senast redigerad av Fraxinus den 2009-02-11 21:03, redigerad totalt 4 gång.
Användarens profilbild
Spelknepe
Admin
Inlägg: 2518
Blev medlem: 2007-01-25 20:26
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Spelknepe »

Fraxinus... varför ser jag dig som en tysk joddlare med gröna kortbyxor och grön hatt med fjäder? :D
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9016
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Birke med lite begransad internet-tid tycker:
1. Det fanns en folkslag (Drakherrarna) som levde i Cereval för hundratals (tusentals?) år sedan. Riktigt. Bra
2. De hade en relation/samband/samhörighet/allians med drakarna. Riktigt. Bra
3. De brukade en magisk metall (Månsilver) som kom från rymden/skänktes av gudarna/förtrollades av en Drakherre-mästare, som bara finns (känt) i Cereval. Riktigt Bra
3a. Månsilvret KAN lämna Cereval. Det är inte gränserna inom Cereval som försvagar silvret, det är avståndet från "urkällan" eller "månnoden". Naturligtvis kan det lämna, men efter viss tid bleknar, mörknar och tillslut "torkar" det och smulas sönder. Det måste också smugglas ut under hot om dödsstraff. Bra, båda
4. Människorna utplånande orginal-drakherrarna genom att först vara deras undersåtar, varvid de senare vända dem ryggen. Nej. Driver av från källorna för mycket. Vi kan dock diskutera ett uppehåll eller det faktum att de dyker upp rätt sent i historien. Kanske det är då falskherrarna dyker upp och bygger på den mycket äldre legenden? De ursprungliga Drakherrarnas forsvinnande tycker jag vi kan lamna åt legender och aventyrskonstruktorer att spekulera ikring. En legend kan ju handla om ett tidigt manniskofolks revolt men garna inte dagens narguriska kulturer som kom till landet ca 1500 fO.
5. Traditionerna fortsätter i viss mån, och folket kallar forfarande dem för Drakherrar (efterrsom de kanske använder Drakmagi?) och kan trixa med drakarna. Tycker inte folket skall känna till skillnaden. Bra
6. Idag finns inga "riktiga" Drakherrar kvar, men de nya "Drakherrarna" har fått folket att tro att de finns, kanske en sorts skrämmseltaktik. Ok, ungefär samma som jag sa i tidigare inlägg. Dagens Drakherrar ("drakmagikerna") utnyttjar denna okunskap hos folket och ger sig ut for att vara de riktiga ev deras språkror. Det hela lite otydligt och de farraste som vågar stalla alltfor nargående frågor till en Drakherre.
7. Kanske kommer de riktiga Drakherrana att återvända/återuppstå någon gång? (Som självfallet kommer att inträffa mellan 610 - 620 eO) Det kan ju vara en subplot. Bra
Mikael skrev: :?: Ny fråga: Lir-slätten och dun-slätten skall vara savanner med tunna jordlager. Vilken typ av savann är detta?
Vad med lite torr pampasliknande slattland?

http://en.wikipedia.org/wiki/Semi-arid_Pampa
(har ser vi aven en avlagsen kusin till elefantfågeln)

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Pampas.jpg


Angående annat cerevallisk, nar jag skrev in de narguriska kulturena i landets historia tidigare i denna tråd forsokte jag lamna vissa saker oppet tills vidare. Tror deras histora skal gå att passa in med ovanstående punkter. Foljande ar dock viktigt for dagens Cereval:
100 fO-287 eO Oredan
Cereval återhämtar sig relativt snabbt då landet nu under lång tid lämnas i fred från utomstående makter och svartbloden i skogarna. Stadsbosättningarna börjar växa och bygger eftervart vallar i sten och torv befästa med ballistor och arbalest för att kunna skydda sig mot akrogaliska flyganfall. Intärna stridigheter splittrar dock cererna och försök på att ena landet mislyckas gång på gång. Sakta sprider sig ändå en enighet baserad på de lagar som gudinnan Ihenni förespråkar och till sist vid tinget i Drakonia 287 eO svär de sista klanerna att repektera lagen.

I EA-boxen talas det om Jehennin, ett råd cerevallierna har bildat for att handtera Drakherrarnas hårda beskattning. Min ide skulle vara att detta råd inte bildades pga månsilvret utan att detta forst sen blev en (viktigt) fråga. Jehennin bildades for att skapa frid och ordning mellan cerevals folk och att det har en koppling till mångudinnan Ihenni och de levnadsregler hon forespråkar. Sen kan det mojligtvis vara så att Drakherrarna indirekt kontrollerar Jehennin genom olika påtryckningar och efter egna onskemål, hotar med att hålla "månting" eller något. Ser garna att inte hela Cereval handlar om månsilvret.
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Spelknepe skrev:Fraxinus... varför ser jag dig som en tysk joddlare med gröna kortbyxor och grön hatt med fjäder? :D

Var fick dü reda pü det!!!!!:shock:

Skämt å sido! Jag skulle givetvis aldrig i livet klä mig wie die deutche Oberförster! :D Jag klär helt enkelt inte i en liten grön hatt med tillhörande tofs och lederhosen. :roll:


Jag föredrar brittiskt 20-talsinspirerade kläder. Kakifärgade byxor med hängslen, australiska läderkängor, vidbrättad akubrahatt och ljus uppkavlad skjorta sommartid samt oljerock alternativt tweedjacka och engelsk sportkeps under höst och tidig vår. Kängorna förblir på oberoende av väder (+30 eller- 30) (Vi har förbannat mycket orm i skogarna där jag arbetar).

Givetvis hänger det ständigt ett brutet Side-by-side hagelgevär vid armbågen och en pipa i munnen.

Och så ror jag givetvis sculler, fäktar med värja och sabel och spelade rugby när jag var yngre. :wink:
Senast redigerad av Fraxinus den 2009-02-12 19:31, redigerad totalt 1 gånger.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Pampas var fint, fick till och med med enbild med flod på. Dun-slätten.

Håller med om att Lir-slätten är torrare mer afrikansk savann, men kanske inte i dess norra del.
Skogen mellan Lirslätten och Lirvalla bör sannolikt ligga på en högplatå.
Njaä enligt EAK så är det faktiskt ett lågland, sänka, mellan slätterna som grönskar så.
Senast redigerad av Mikael den 2009-02-13 12:47, redigerad totalt 3 gång.
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Det var ju lite märkligt. Men det rör sig kanske om ett område med mycket källor och avrinningsområden. Kanske finns där rent av värma källor. Och gejsrar!! Vi har för lite gejsrar i Erebaltor!

Men för att återgå till skogsområdet på Lirslätten (Lirslättens låglandsskog). Om det är ett inneslutet lågland så rinner sannolikt ytvatten och grundvatten från omkringliggande höjdpartier (avrinningsområden) ner i den sänkan och stannar där. Mycket lite vatten rinner därifrån. Det skulle förklara varför detta område är skogbeklätt trätts att det är ett låglandområde i en subtropiskt savannbiotop.

Det skulle innebära att i stället för en magrare och lite torrare bergskog med blandat lövträd, auracaria-arter och tall-arter så har vi istället en slags subtropisk våtmarksmiljö. I synnerhet blir detta skogsområde rejält vattenfyllt under regnperioder (Vilket är kännetecknet för savann-områden...extrema skyfall under en kort regnperiod och sedan en lång och allt hetare torrperiod). Låglandskogen torkar dock inte ut i samma gradutan behåller sin grönska betydligt längre tid.

http://tropicalconservationscience.mong ... age002.jpg
http://samadhisoft.com/wp-content/uploa ... forest.jpg
http://www.chinadaily.com.cn/citylife/2 ... 225428.jpg

I de mest låglänta delarna blir skogen glesare och och det finns mer stillastående vattensamlingar

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Adanso ... ieri03.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Atchafalaya_Basin.jpg

Här är lite klippbilder från den sydöstra bergsryggen i Cereval.

http://images.wildmadagascar.org/pictur ... forest.JPG
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Skogen mellan Lirslätten och Lirvalla bör sannolikt ligga på en högplatå.
Njaä enligt EAK så är det faktiskt ett lågland, sänka, mellan slätterna som grönskar så.
Sorry. Jag mindes och skrev fel, det är Cer-skogen som ligger i en jättelik sänka. :oops:

Fritt fram för Lir-slättens (och Dun-slättens) skogar att vara höglandsskog eller så.
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Det gär det hela mer förståligt med tanke på floden i Cer-skogens mitt samt Cerskogens läge och storlek mellan två slättland. Min bilder från låglandskogar och sumpskogar i mitt senaste inlägg kan med fördel användas som inspiration för Cer-skogens utseende.

Om Lirskogen återkommer jag senare.

Måste arbeta.
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2428
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

hur ser trollsamhällen ut här...dvs rent estetiskt? om det ligger i ett sumpdelta blir det ju kanske extra intressant att beskriva boplaterna.
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Några idèer om trollbon i sumpmark.

En del troll bor kanske i enorma ihåliga träd som Adasonia grandidieri. Här på Jorden kallas de för Apbrödträd eller Baobab-träd. I Cereval heter de givetvis Trollbrödträd. Frukterna är stora och mycket näringsrika.

http://photography.nationalgeographic.c ... ubert.html

http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... ieri03.jpg

http://www.lightomega.org/Earth/ANC/ima ... 413699.jpg

I trädet hänger de sedan sina bikupor som i bilden i länken nedan.

http://www.azote.se/index.asp?q=bi&id=5757&p=29

Bina pollinerar trädet så att det ger mer frukt och trollen får på så sätt både mer frukt, honung samt en effektiv vakt för sitt hus i form av ilskna bin. Bina verkar på något sätt införstådda i detta arrangemang för de sticker inte trollen allför ofta. Troligen har bina själva nytta av trollens skydd mot andra mer destruktiva honungspredatorer som Läppbjörnar och Honungsgrävlingar.

Träden blir mycket stora och ofta ihåliga. Träd på 25-30 meters höjd och 15 meter i diameter är inte ovanliga. Vissa träd i Cereval växer ofta så nära varandra att de i praktiken växt ihop. Dessa dubbelträd bildar på det sättet "två-rumslägenheter" för trollen. Det har framkastats teorier att dessa träd medvetet har planterats intill varandra av troll för att skapa större bostäder längre fram i tiden.

En äventyrare berättar att han i en sådan dubbelträd rent av hittatde en extra våning som man kunde klättra upp till på en sorts stege. Trollet som bodde där hade skapat sig ett litet "tornrum" där hon genom två håligheter kunde titta ut över landskapet. För att det inte skulle regna in hade trollet låtit binda fast två luckor som man kunde skjuta åt sidan. hon hade ocksü skapat en sittplats i sitt lilla "tornrum".

Inredningen i en trolls trädbostad?
http://www.lifeinthefastlane.ca/wp-cont ... r_3sfw.jpg

Här är ett träd där trollet låtit anlägga en lite gård med stenar runt träd"huset".
http://neatorama.cachefly.net/images/20 ... -ifaty.jpg

Alternativt så använder trollens dessa träd som bostäder savannerna.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Trollen bor i skogen som skydd mot solen då deras (alltså alla typerna av träd som växer i den mossbeklädda verklighet) kronor växer så tätt ihop att de inte släpper in mycket solljus alls. Gillar dock brödträden som bostäder och de exempel du hittat, främst det sista. :)
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

I sumpskogar och låglänt mark gräver kanske trollen in sig i kullar och förstärker sedan vägen runt öppningen med stockar, grenar och flätverk...som en slags backstuga i formen av en stor jordkällare. Tänkvärt är även att en del troll kanske utnyttjar stora termitstackar som man kan hitta såväl på savannen som i i Cervals sumpiga låglandsskogar.

http://www.orust.se/images/18.5be584031 ... are(2).jpg

http://www.kbits.se/bilder/jordkllare.jpg
Senast redigerad av Fraxinus den 2009-02-12 21:25, redigerad totalt 2 gång.
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

OK glöm savanntrollen i termitstacken...det är sannolikt en aning för ljust för trollen ute på Lir-savannen och dunslätten.

Du, Mikael, och dina troll föredrar kanske barrträd i Cerskogen? Det närmsta vi kommer är sannolik Seqouia (Redwood) och Douglas.

Redwoodskogar ligger i hyggligt rätt biom (Kalifornien) och storleken på Sequoia är i klass med Baobab i bredd och mycket större än Baobab-trädet i höjd :

http://msnbcmedia2.msn.com/j/msnbc/Comp ... .widec.jpg

http://www.cs.wayne.edu/~besta/photo/usa99/sequoia.jpg

http://imagecache2.allposters.com/image ... osters.jpg

http://darekk.com/west/sq-giant-sequoia-8.jpg

http://www.holz-technik.de/holz/images/0redwood1.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... _light.jpg

http://bss.sfsu.edu/holzman/courses/Fal ... dwood1.JPG

Och här ett bord i ett trollhem! :wink:
http://images.oneofakindantiques.com/64 ... able_1.jpg

Douglasskogar (Temperate rainforests) är mer nordliga och passar inte riktigt in i Cerskogens geografiska och klimatologiska läge om man ser var landet är placerat. Men det kan fungera. Släng in en del eukaluptusliknande lövträd och några skuggtåliga baobab-träd i gläntor och öppnare vattensjuk mark så blir det riktigt bra.

http://www.buraak.com/wp-content/upload ... l-park.jpg

http://media-cdn.tripadvisor.com/media/ ... l-park.jpg

http://media-cdn.tripadvisor.com/media/ ... l-park.jpg

http://www.searchpictures.net/selected_ ... 00x600.jpg

http://www.aguntherphotography.com/file ... _large.jpg
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Tycker det låter mycket bra mäster Fraxinus! Och massor av härlig grön mossa överallt. :D
Skriv svar