Klomellien

Samlingsplats för alla länder och platser
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Inlägg av Albrekt »

Birke skrev:Låter bra.

Angående politiska/handelsmässiga förhållanden i Klomellien så står det i Magilre-modulen något som kanske kan kopplas till Mercana. Den magilliske huvudstaden Munzga på sydkusten (alltså inne i Gryppas vik) är avundsjuk den rikdom staden Moril Dilaz på nordkusten (ut mot Västerhavet) tjänar genom handel. Minns inte detaljerna men kan en eventuell allians mellan Munzga och Mercana vara en interessant intrig? Står om den interna magilliska konflikten i äventyret "Dylernas invasion".
gtjorgo skrev:Kanske ännu hellre en allians mellan Moril-Dilaz och Mercena. Moril-Dilaz uppfattar jag som den stad som blivit rik på handel med Trakorien (Mercanas största partner). Kungen i Munzga verkar (med tanke på bla Bzegusta-konflikten) mer avogt inställd till Tricilve. Munzga torde även konkurrera ganska hårt med Klommellerna största stad.
Jag personligen gissar att Moril-Dilaz's Hertig, Marcaril Marguz, gärna fortsätter med den rådande trakorientraden samt kanske även längre fram kan tänka sig att gå i förbund med Mercana för att säkra sitt Självstyre mot Magillre Konung
Hur presenterar vi detta i wikin? Kanske någon skulle vilja skriva ett stycke som kan läggas under ’Utrikespolitik’ i Mercana wikin eller kanske i Klomellien wikin. Eller så kanske vi kan utarbeta det som ett äventyrsuppslag och presentera det som ett sådant.

Eller kanske hela grejen passar bättre på Magillres sida? Det rör ju två städer i Magillre, men bara en i Klomellien.

Vad tycker ni?
Användarens profilbild
Gunther
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 633
Blev medlem: 2007-01-28 13:08
Ort: Umeå
Kontakt:

Inlägg av Gunther »

Jag tycker det hör hemma i Magilre. Kanske i samband med Moril Dilaz. Är det förresten någon som har gjort något åt den där sorgliga Venedigkopian?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9051
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Albrekt skrev:Hur presenterar vi detta i wikin? Kanske någon skulle vilja skriva ett stycke som kan läggas under ’Utrikespolitik’ i Mercana wikin eller kanske i Klomellien wikin. Eller så kanske vi kan utarbeta det som ett äventyrsuppslag och presentera det som ett sådant.

Eller kanske hela grejen passar bättre på Magillres sida? Det rör ju två städer i Magillre, men bara en i Klomellien.
Passar bättra att diskutera på Magilresidan, åtminstonde till att börja med. Under Mercanas Utrikespolitik - Magilre kan dock kanske någon mening läggas till att det går rykten i Mercana om att varor smugglas till/från Munzga och Magilre?

Äventyrsuppslag i klomellisk-magilliska gränstrakter låter annars mycket spännande!
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Himla kul hur Klomellien fått fart igen! :D
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Inlägg av Albrekt »

Jag har redigerat Torqemadas text om Olemismen i Mercana, så den kan läggas upp i ”Religion” delen. Jag hoppas att den funkar så här:
  • Olem
    Mercanas största religion är dyrkan av Olem den Late. Olemismen existerar, så vitt man vet och trots försök till spridning, endast i Mercana, förutom en mindre missionerande församling i Melorgh. Det sägs att Olem först dyrkades i Trakorien som en fruktbarhetsgud, men om detta är sant verkar denna gren nu helt dött ut.

    Olem avbildas vanligen som en man av obestämd ålder med kulmage, överlägsen och blaserad uppsyn och slapp kroppshållning. Han är ofta klädd i ett plagg, populärt bland magillriska adelsmän vid bordellbesök, kallat ”morgonrock”.

    Enligt denna lära skapades världen av den uttråkade guden Olem, för att skänka en smula förströelse och muntration i gudalivets tröstlösa evighet. Men då han skapat världen fann han den bullrig, grå och enformig. Högfärdiga människor klagade och gnällde, allvarsamma präster läste långa entoniga böner och kvinnorna dolde sina former från honom (Olems präster finner ingen motsättning i att deras gud är både allseende och hatar kvinnor i för många lager kläder). Överallt sågs buttra och missnöjda ansikten. Och Olem såg att det var trist. Olem sträckte ut sin hand för att krossa världen, för att få lite lugn och för att ta sig en eftermiddagslur (återigen, olemiterna finner det inte konstigt att deras gud, som skapat Alltet, då och då tar sig en tupplur). Då fick han se en narr som hoppade runt och spelade på sin luta. Narren gjorde kullerbyttor och räckte ut tungan åt de högfärdiga människorna. Och Olem, förvånad och road, drog tillbaka sin hand, lutade sig tillbaka med en näve tunnskurna och räfflade potatisar, och sade: ”Jag låter världen leva – en liten stund till.” Då Olem tröttnat på narren, fanns lyckligtvis något annat som fångade hans blick. Och så länge det finns någonting roligt, någonting förvånande, någonting vackert, någonting nytt och upphetsande i världen, så länge skall världen bestå. Därför bör alla människor roa sig själva och varandra, på det att Olem inte må tröttna.

    Mercanas inbyggare tar denna plikt på dödligt allvar. Det är förstås svårt att skilja på när de försöker roa sin gud, och när de försöker roa sig själva, men de gör inte heller själva denna åtskillnad, ty Olem älskar ljudet av andras skratt.

    Prästerskap
    Olems prästerskap blandar värdighet med det löjeväckande. Det ansvarsfulla i att dagligen rädda världen från undergång ses samtidigt som något som tacksamt kan göras narr av: ”Värdighet är viktigt, ty det är alltid roligt att göra narr av det uppblåsta.” Prästerna tillbringar sina dagar med att träna sig i olika uppmuntrande konster. De predikar om Olems godhet och ser till att ”Skämtet Inte Går Förlorat” – en princip som i stort går ut på att underhållning och glam inte urartar i tråkigheter. Religionen styrs av översteprästen, Bop.

    En annan typisk prästerlig aktivitet är målandet av Olems öron, ögon, händer, näsa och mun, på olika platser både här och där. Detta utförs var gång en präst finner något som Olem skulle tycka intressant eller njutbart. En näsa målas till exempel ofta på ett väldoftande bakeris väggar, och varje gång riarken skurar bort det, målas ett öra tillbaka nära körens plats i Lysande Vägens soltempel.

    Templet
    I Mercanas hjärta, det vill säga inte bland de rikas väldiga villor, utan nära handelshusen och de larmande tavernorna, höjer sig Olem Den Lates gyllene kupol och tempel.

    Olems tempel är runt och höjer sig från mitten av en stenlagd amfiteater. Denna amfiteater är sedan med hjälp av avskiljande väggar uppdelad i fem lika stora sektioner, inte helt olikt en uppskuren tårta. Framför varje sektion sitter eller ligger en stor staty av Olem på en avsats en bit upp på tempelväggen. Vid foten av Olems olika statyer utspelar sig uppträden av skiftande slag, från sånger och dans till gladiatorbataljer. Denna underhållning kan avnjutas dygnet runt av både troende och andra, sittande på amfiteaterns olika avsatser.

    Templets kupol är helgat till självspäkning. Detta kan tyckas motsägelsefullt men är det sätt på vilket prästeskapet ger uttryck åt sin egen oro över världens framtid och sitt eget tvivel. Prästerna gisslar sig själva och ber Olem om nåd och förlåtelse för att de är så grå och dystra. Det hoppas att om Olem inte gillar själspäkning kan han alltid titta bort, för det görs bara på denna enda plats. Då denna sida av religionen varken gör människor eller Olem glada, talas det aldrig om offentligt.

    Templets berömda källarvalv kan däremot besökas av allmänheten för priset av några guldmynt. I en starkt upplyst kammare, med svag musik i luften och exotiska blomdofter, tillfredställs alla köttsliga lustar. Olemiternas hämningar på detta område är klart mindre än i övriga Ereb och i detta källarvalv försvinner de helt.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Toppen Albrekt, "wikifiera mera" :D
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9051
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Bortsett från bitarna med morgonrocken, de räfflade potatisarna och den opoetiska ordalyden i åsikterna om kvinnors klädsel gillar också jag.
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Inlägg av Albrekt »

Jag har nu lagt upp stycket på wikin.

Birke, jag kallar morgonrocken (vilken var ett Pratchett-inspirerat skämt av Torquemada) en sidentalar istället; jag har skurit bort potatis-chipsen; och har ordnat om biten om kvinnokläder. Kan du (och ni andra också, förstås) kolla så att det är OK? Redigera om , om det behövs.

Här nedanför är Torquemadas beskrivning av Bop, Olems överstepräst, ganska hårt omredigerat för att kunna läggas in i persongalleriet:

  • Bop
    Bop är överstepräst av den religion som dyrkar Olem. Han är en ofantligt fet man med väldiga svängda mustascher som trots sin kroppshydda rör sig mycket lätt och ledigt (han måste ofta ducka under novisernas kastade tårtor, förklarar han själv). Han är vanligtvis klädd i en bjärt röd klädnad och en hög, spetsig, röd huvudbonad.

    Han ler ofta, har alltid nära till skratt och hälsar även främlingar med en kram och ett muntert skämt.

    • Hej på dig mitt barn, jag heter Bop! Du ser lite ledsen ut. Vet du hur många echter som behövs för att skruva på ett vagnshjul? Inte det? Tjugo! En håller i hjulet och nitton snurrar på vagnen!! Ha! Ha! Ha! Ho! Ho! Ho! Heheheh… Jaa, jag säger då det…
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9051
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Albrekt skrev:Birke, jag kallar morgonrocken (vilken var ett Pratchett-inspirerat skämt av Torquemada) en sidentalar istället; jag har skurit bort potatis-chipsen; och har ordnat om biten om kvinnokläder. Kan du (och ni andra också, förstås) kolla så att det är OK? Redigera om , om det behövs.
Birke nojd, enkel och fin omskrivning. Gillar ditt arbete Albrekt! :)
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Inlägg av Albrekt »

Jag har funderat på ett problem vije lade fram för ett tag sedan. Hur kan man få in denna del av historien:
Vargmans-pdf:en skrev:Ledarhanen Tukkutok den Vanställde nedgjorde ensam 8 dalkiska riddare utanför Addiaskas portar och åt deras hjärtan oberörd av pilregnet från bågskyttarna på stadsmuren. När staden väl var intagen och de resterande dalkiska riddarna kapitulerade blev han så besviken över detta vekliga beteende att han skar upp sin buk för att slänga bort den värdelösa måltiden.
Jag har kommit på en möjlig lösning. När de merkanska handelshusen attackerar Addiaska-området med Targos Friman (som ju då jobbar för Mercana) och hans legosoldater, är det huvudsakligen köpmän och fiskare från Nya Arno som de attackerar. Nya Arno blir förbannat och förklarar krig mot Mercana, som de vet ligger bakom.

Targos ger dalkerna (inklusive deras tio unga solriddare) dask så det stänker om det. Nya Arno får panik, därför att vägen nu ligger öppen mot dem och de har ett mycket klent försvar kvar, och går med på fredsförhandlingar med Mercana. Mercana kräver nittionio års handelsmonopol med Nya Arno. De kan således inte idka egen handel, allt går genom Mercana. Monopolet går ut år 593.

Detta förklarar varför Nya Arno inte är framstående i handel och varför den nya handelsvägen mot Zorakin inte hänt tidigare utan håller på att etableras just nu.

Dock återstår tyvärr ett problem:
Vargmans-pdf:en skrev:Mirakulöst nog så överlende Tukkutok och leder fortfarande Randrim, fast deras nuvarande uppdragsgivare är okänd.
Tukkutok är därmed ca 150 år gammal :oops: .
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Albrekt skrev:Jag har funderat på ett problem vije lade fram för ett tag sedan. Hur kan man få in denna del av historien:
Vargmans-pdf:en skrev:Ledarhanen Tukkutok den Vanställde nedgjorde ensam 8 dalkiska riddare utanför Addiaskas portar och åt deras hjärtan oberörd av pilregnet från bågskyttarna på stadsmuren. När staden väl var intagen och de resterande dalkiska riddarna kapitulerade blev han så besviken över detta vekliga beteende att han skar upp sin buk för att slänga bort den värdelösa måltiden.
Jag har kommit på en möjlig lösning. När de merkanska handelshusen attackerar Addiaska-området med Targos Friman och hans legosoldater, är det huvudsakligen köpmän och fiskare från Nya Arno som de attackerar. Nya Arno blir förbannat och förklarar krig mot Mercana, som de vet ligger bakom.

Targos ger dalkerna (inklusive deras tio unga solriddare) dask så det stänker om det. Nya Arno får panik, därför att vägen nu ligger öppen mot dem och de har ett mycket klent försvar kvar, och går med på fredsförhandlingar med Mercana. Mercana kräver nittionio års handelsmonopol med Nya Arno. De kan således inte idka egen handel, allt går genom Mercana. Monopolet går ut år 593.

Detta förklarar varför Nya Arno inte är framstående i handel och varför den nya handelsvägen mot Zorakin inte hänt tidigare utan håller på att etableras just nu.

Dock återstår tyvärr ett problem:
Vargmans-pdf:en skrev:Mirakulöst nog så överlende Tukkutok och leder fortfarande Randrim, fast deras nuvarande uppdragsgivare är okänd.
Tukkutok är därmed ca 150 år gammal :oops: .
Jag ser ett annat problem. Caddo skulle aldrig acceptera att deras koloni Nya Arno måste ta omvägen via Mercana för att handla med Caddo självt. Och om jag får säga det rakt ut....Caddo är en mycket farligare motståndare för Mercana än Kardien. Caddo har nämligen en flotta stark nog att utmana Felicien (och för den delen Trakorien) och kan definitivt skapa en marin blockad mot Mercana. Man har dessurom utomordentliga soldater och reserver att kasta in i ett krig med Mercana och medel (tillräckligt med skepp) att frakta dem till platsen. En sådan blockad skulle vara ytterst förödande för stadstaten och mycket impopulärt bland invånarna i Mercana och övriga stadstater i Klomellien. Att få ytterligare en mäktig motståndare på halsen förutom Magilre och Kardien (delar av Kardien iallafall) låter som dålig politik och strategi.

När det kommer till konflikter som rör dalkernas handel så är dessa väldigt snara med att sätta in militära medel för att "lösa" den handelspolitiska dispyten.

Vid närmare eftertanke så har du nog fröet till ditt storkrig just där. Kardien och Addiaska bildar en front mot Mercana. Magilre en andra front. Och till havs nästan slåss den Caddiska marinen med de av Kardierna inhyrda Jourdashurerna om att få äntar skepp som försöker ta sig in eller ut ur Mercana hamn. Och vilka skepp är det som framför allt kommer att råka illa ut? Huvudsakligen Trakoriernas. Vilket inte kommer att bli populärt i Tricilve. Det kan innebära att Trakorien kan komma att bistå Mercana med militär hjälp?

Troligen lockas även en del Ransarder ner till oroshärden. Hajar lockas som bekant till sårade byten och ransarderna kan knappast undgå att se Jorduashuriska fartyg på väg söderut för att slåss som kapare i Kardiens sold mot Mercana.

Vad gäller salthandeln så kan en sådan blockad innebära att mer salt smugglas ut landvägen via de ökända karavanlederna söderut mot Zorakin och Jorpagna. Till diverse rovriddare samt soldenärer, stråtrövare och tullindrivande barbar- och svartfolksstammar förfång och glädje.
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Inlägg av Albrekt »

OK, mäster Fraxinus. Så hur löser vi att Randrim (som vanligtvis slåss för Mercana) deltar i en erövring av Addiaska, försvarat av dalkiska solriddare?

Och varför är det i Nya Arnos intresse att överhuvudtaget sitta med i Klomelliska Rådet om man har direkt skydd från Caddo? Varför ha två herrar?
Caddo-pdf:en skrev:Den dalkiska stadsstaten i Klomellien är inte speciellt involverad i handel, utan livnär sig främst på fiske och jordbruk.
Varför ingen handel? De är dalker och staden ligger på kusten, i herrans namn! De var handelsmän när de anlände, men har beslutat sig för att bli fiskare och bönder. Huh?

Vi måste komma på ett sätt att få detta att passa ihop :? . Ingenting är omöjligt :D .
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Dalkiska riddare eller soldater är inget ovanligt i någon konflikthärd. Då många dalker i Caddo har vapenträning (ungefär som värnplikt) så är det ganska vanligt med dalkiska legoknektar.

Ofta är det yngre söner som försöker göra sig pengar på sin vapenkunskap för att senare kunna skapa sig en egen framtid då arvslotten i form av landegendom är mer begränsad i Caddo (ungefär som med Schweiz under 1400 och 1500-talet).

Varför Nya Arno både skulle vara med i Klomelliens råd samtidigt som de har skydd av Caddo kan beror på politik. För att kunna påverka Klomellerna i lämplig riktning så är det en fördel om man sitter i rådet.

Varför dalkerna enbart sysslar med fiske och jordbruk kan jag inte helt svara på. Möjligen sysslar man med en av dalkernas favoritfiske. Nämligen pärlfiske. Eller så fiskar man efter indigomussla. Men då skulle det fortfarande vara handelsvara....hur man än vänder och vrider på det så är det ologiskt. Om inte det rör sig om flyktingar från den Kardiska invasionen av Caddo som av någon outgrundlig orsak brutit även med Caddo självt.....men om jag minns rätt så har man inte alls brutit med Caddo, tvärtom. När grundades Nya Arno?

Men jag kan som sagt inte riktigt förklara varför man inte sysslar med handel i Nya Arno.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9051
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Anledningen till att Nya Arno etablerades kan ha varit att de overlevande från skeppsbrottet räddades av ett mirakel som tolkades som Etins vilja, och det på en plats som exakt (!) såg ut som Arno på Caddo. Dalkerna valde att stanna på denna heliga plats och senare har även nya kolonisatorer tillkommit. Att Nya Arno inte skulle bedriva handel låter osannolikt men vart står detta eller vart har detta bestämts? I EA-boxen står det att huvudnäringarna är jordbruk och fiske men detta utesluter ju inte handel som mindre binäring.

Sen angående Caddos vara eller icke-vara på den aktiva politiska scenen i Gryppas vik. Denna vik med Klomellien längst in ligger mellan två starka stater tillhörande den aidniska grenen av LV; Kardien och Magilre. Caddo borde rimligtvis, trots sin ekonomiska och militära styrka, vara lite på sin vakt mot att involvera sig i politiska äventyr här, särskillt när det hemma i Kopparhavet ligger an till storkonflikt med Felicien.

Sen, Nya Arno är vll en självstandig statsbildning och inte en ren caddisk koloni?

Varfor de dalkiska solriddarna försvarade Addiaska kan kanske kopplas till politiska intriger för att dra med Nya Arno och dets nära allierade Caddo i konflikten? Solriddarna var målet vid attacken och någon (?) hoppades detta vill reta upp Riksrådet och/eller exarken på Caddo till att involvera sig? Eller så kanske var det ingen som ville ha med varken Nya Arno eller Caddo i konflikten men då solriddarna vid en tillfäldighet drabbades (verkar ju som om den har vargmannen var lite extra våldsam också) så involverade sig i högsta grad dalkerna?
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

birkebeineren skrev:Anledningen till att Nya Arno etablerades kan ha varit att de overlevande från skeppsbrottet räddades av ett mirakel som tolkades som Etins vilja, och det på en plats som exakt (!) såg ut som Arno på Caddo. Dalkerna valde att stanna på denna heliga plats och senare har även nya kolonisatorer tillkommit. Att Nya Arno inte skulle bedriva handel låter osannolikt men vart står detta eller vart har detta bestämts? I EA-boxen står det att huvudnäringarna är jordbruk och fiske men detta utesluter ju inte handel som mindre binäring.

Sen angående Caddos vara eller icke-vara på den aktiva politiska scenen i Gryppas vik. Denna vik med Klomellien längst in ligger mellan två starka stater tillhörande den aidniska grenen av LV; Kardien och Magilre. Caddo borde rimligtvis, trots sin ekonomiska och militära styrka, vara lite på sin vakt mot att involvera sig i politiska äventyr här, särskillt när det hemma i Kopparhavet ligger an till storkonflikt med Felicien.

Sen, Nya Arno är vll en självstandig statsbildning och inte en ren caddisk koloni?

Varfor de dalkiska solriddarna försvarade Addiaska kan kanske kopplas till politiska intriger för att dra med Nya Arno och dets nära allierade Caddo i konflikten? Solriddarna var målet vid attacken och någon (?) hoppades detta vill reta upp Riksrådet och/eller exarken på Caddo till att involvera sig? Eller så kanske var det ingen som ville ha med varken Nya Arno eller Caddo i konflikten men då solriddarna vid en tillfäldighet drabbades (verkar ju som om den har vargmannen var lite extra våldsam också) så involverade sig i högsta grad dalkerna?
OK! Då är alltså Nya Arno en självständig dalkisk statsbildning som sitter i det Klomelliska rådet snarare än en av Caddo etablerad koloni. Trots det bör det väl ändå finnas ganska starka band mellan Caddo och Nya Arno? Men som jag påpekat tidigare i Magilre så har Caddo sannolikt huvudsaklig fokus på den uppseglande konflikten med Felicien vilket gör att de inte är allför intresserade av konflikter på andra mer avlägsna platser, låt vara att de är befolkade med dalker. Det borde jag ha tänkt på!

Min tanke är ändå att Nya Arno i den nuvarande konflikten mellan Mercana och Addiaska vill hålla sig neutral. Att det finns dalkiska legoknektar som slåss i området är trots det inte ovanligt. Däremot är det möjligt att någon av de båda antagonisterna (Mercana och Addiaska) vill provocera fram en reaktion hos Nya Arno eller provocera fram en reaktion mot Nya Arno. Målet för den som startar angreppet mot Nya Arno är att tvinga in dem i konflikten.

Och det nittionnio år långa handelsvavtalet ser förövrigt inte helt omöjligt ut. Utom möjligen att Addiaska ligger mellan Mercana och Nya Arno och att Nya Arno därigenom i viss mån är skyddat av Addiaska.
Skriv svar