
(blir alltid besvärligt nar vi diskuterar samma saker i olika trådar)
Fafnir skrev:Aesir, ursprung etc: Om nu Aesir kan tänkas betyda "de ärade" eller liknande, så kan ordet för gudarna ha uppstått på flera ställen samtidigt. Jorder och Raner/Sarder har ju faktiskt en gemensam urhistoria som emigrerande nargurer. Att de stupade hjälpte sina efterlevande (förfädersandedyrkan) var väl ett logiskt steg. Att sedan flera av dom mest framstående upphöjdes till de mest "ärade"(Aesir) funkar ju också. Att de mest ärade upphöjs till gudomlig status efter ytterligare tid är ju inte heller otroligt. Innan nationsuppdelanden kanske större högtider firades tillsammans mellan klaner. Sardiska präster/shamaner gick i lära hos jordiska och viceversa. Efter tid hade alltså Aesir tron uppstått med flera gemensamma högt ärade guddomar. I blivande ransard så blev flera raner upphöjda då dom var bra på att kicka röv. Vissa av dessa gjorde så stora grejjor att dom blev upptagna även i jordernas vision av Aesir. Andra var och förblev av mer lokal tappning.
Vaenir omnämns som onda i beskrivningen av Jordashur, det är ju där religonen överhuvudtaget beskrivs, så det får väl agera default, sedan kan andra länders tolkningar av vem som är ond, god, mittemellan variera.
Sannolikt anser Ransarderna att en Vaenir har skapat ankor, halvlängdsmän och svartfolken, enligt tolkning av passage i EA SL-bok
Vad heter rakad på jordiska/ransardiska och skall det få vara det officiella namnet på Aesirs prästerskap....Bland skäggingarna är det alltså bara prästerna som är magikunniga. De utmärker sig från de övriga på att de är rakade i ansiktet, och därför kallas de ofta för ´de rakade´. Bortsett från sina plikter som magiker sysslar de också med hemska blotsoffer och blodiga åkallelser av sina hedniska gudomar.
...
faktum är att man i huvudsak inriktar sig på en speciell form av symbolism, där arkana runor används...
"Rakade" skulle kunna vara pirachta på ransardiska. Eller ett helt nypåhittat ord som inte är saxat ur fornhögtyska.Fafnir skrev:...och ovanstående behöver ju ingalunda betyda att samtliga aesir är fallna raner/jorder(/sarder), utan när väl ett prästerskap är etablerat så får dom sannolikt "kontakt" med flera ur aesirs enorma familj medelst visioner, drömmar, flugsvampsrus, livlig fantasi och ren konstruktivitet...
Angående prästerskap så saxar jag ur EA spelarboken s.23:
Vad heter rakad på jordiska/ransardiska och skall det få vara det officiella namnet på Aesirs prästerskap....Bland skäggingarna är det alltså bara prästerna som är magikunniga. De utmärker sig från de övriga på att de är rakade i ansiktet, och därför kallas de ofta för ´de rakade´. Bortsett från sina plikter som magiker sysslar de också med hemska blotsoffer och blodiga åkallelser av sina hedniska gudomar.
...
faktum är att man i huvudsak inriktar sig på en speciell form av symbolism, där arkana runor används...
Varför är de rakade...eller är de det eller rör det sig om ännu en språkförbistring?
Jag skrev ovanstående text som ett förslag till de faktiska händelserna bakom en gammal myt i Ransard. Tänkte mig vaenirerna här som en slags mindre guddomar knutna till själva landet och i vidare bemärkelse även till "folket" som bebor det. Dessa smågudar, småfolk, älvfolk (?)eller vaenirer fanns i Kard långt innan några människor vandrade hit, ändast kända av alverna i Kardskogen och dvärgarna uppe under bergen i nordväst. Vaenirerna som de kom att kallas hjälpte de invandrande narguriska klanerna att slå sig ner i landet och åtminstonde i början leva i harmoni med det. Aesirerna fanns säkert också någonstans men dessa var inte så pratsamma i början.Ranerna vandrade in över Kard på 700-talet fO. De var en grupp krigare som kämpat i Kejsardömet Jorpagnas legioner och hade en överlägsen stridsteknik gentemot övriga västnargurer som fanns på halvön. Under sin ledare Ferndihn lade de snabbt sarderna ute vid kusten under sig och började även hota andra folk. Ferndihn bar ett mäktigt svard, Acemiel, som sades ha varit en gåva från Kejsaren själv, och efter det sken klingan lyste med hade han tillnamnet "den Gyllene". Sanningen var dock att detta svärd hade givits Ferndihn av den joriske demonologen Marios Telkumel för att denna skulle få kraft av det blod som Acemiel sög till sig.
Ett folk hade inte ranerna kunnat betvinga även om de med stort mannfall hade drivits bort från kusten. Dessa folk var av jordernas stam och hade nu förskansat sig i en befästning byggd ute i en flodmynning som effektivt spärrade vägen för ranerns vidare erövring mot norr. Ranerna samlade sig vid flodstranden och med sina underlydande sarder var det en mäktig här som stod inför jorderna. Dessa hade dock hunnit sända bud till övriga jordiska klaner och långa drakskepp var på väg till undsättning. När ranerna nu endast avvaktade den fullmåne som Telkumel sade skulle ge Acemiel extra kraft, och jordernas drakar närmade sig i horisonten, hände något oväntat.
Av Kardhalvöns många smågudar fanns tre vaenirer, Therk, Hashk den lilla och Babbher. Dessa hade inte mycket makt men bestämde sig ändå för att försöka avvärja det kommande blodbadet. Utan att ens bli lagt märke till av de mäktiga aesirerna som nu samlade sig för att beskåda spektaklet människorna ställt till med, begav sig Therk och Babbher ut till jordernas drakskepp medans Haskh den lille smög sig in i demonologens tält i det ranska lägret. Resultatet var över all förväntan; de jordiska drakjarlarna började misstro varandras avsikter och endast ett fåtal seglade upp för den befästa floden, och Ferndihns magiska svärd försvann.
Ranerna kände sig nu inte starka nog att inta befästningen och jorderna var för fåtaliga till att bege sig utanför sina försvarsverk. De tre vaenirerna hade lyckats med sin list.
Acemiel gömdes i underjorden där det bands med mäktiga besvärjelser och Ferndihn den Gyllene återsåg alldrig sitt svärd. När nu Acemiel inte kontrollerades av Telkumel började dock dets egna demoniska vilja verka. Det började suga kraft ur de tre vaenirerna och även om de kunde upprätthålla magien som band svärdet började deras krafter sina. Andra vaenirer kom till deras undsättning men Acemiels krafter var starka. Svärdets skapare Tekumel började också tappa sina krafter och han insåg att något måste göras innan det var för sent...
En ransardisk myts bakgrund var det tänkt som, i fall mäster Fafnir vill använda den.Mikael skrev:Tycker jag är en bra myt! Passar kanske bäst i Ransard?
Sydnargurerna skulle ha kunnat gå över till en Aesirtro så sent som på Haral Krokigs tid, inte bara hamurerna, och innan dess varit förfäder- och andedyrkare. Smågudarna vaenir ser jag dock som betydelsefulla oavsett nur den nya tron uppstod.Mikael skrev:Har du någon idé ännu om de sydländska aesirdyrkarna´? (Hamur har väl med Harald krokig att göra, men Kasenu?)
Aha! Så Birkes version är "sanningen" bakom den ransardiska legenden om urtiden. Kul! Namnen på ransarderna, i legenden på s41, är alltså inte senare Aesir utan urgudar från tiden före Aesir. Låter bra tycker jag.birkebeineren skrev:Missa inte drakarna!Fafnir skrev:Myten som Birke har tolkat hittar ni i EA spelarboken s.41 om ni vill jämföra.
Låter bra. Vem eller vad har du tänkt angående nornorna?Mikael skrev:Völspa - spådommens, ödets och nornornas gudinna. (aesir)
Outar - tjurguden, vildmarkens, raseriets och yxans gudom. Son till Völspa och Mol. Räknas till vaenir.
Vad om bärsärkarna inte alls har något med hamnskiftare att göra utan ändast är mäktiga krigare som drogar sig med stridsbrygder försedda av "de rakade"? De dyrkar Outar som guddom och detta är den huvudsakliga anledningen till att de acepteras i det jordiska samhället?Mikael skrev:Bärsärkarna behöver en egen aesir tycker jag. Mol och Outar uppvisar passande egenskaper, men jag ser hellre en egen björn-/varg-aesir. Vad sägs om en son till Thorm och något annat väsen, en tvåhövdad hamnskiftande gudom med ett varghuvud och ett björnhuvud...eller ett varghuvud på björnkropp?