Pendon

Från Ereb altor
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Huvudstad i kungariket Zorakin.

Stadsfakta

Beskrivning (senaste): http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=32906#p32906

Innevånarantal: ca 21 000 (Eller ca 36 000?)

Befolkning: 80% Zorakier, 6% dalker, 5% ankor, 9% övriga

Heraldisk vapen:

Grundad: 367 f.O. av Leon Inergryd, stormästare av Mandelorden.

Kända platser: Pendons kungliga slott, Kora-katedralen, Mandelordens Lyceum, Lycèeplan, Kunglig Biblioteket.

Historia

367 f.O.
Mandelorderns Lyceum grundades i Pendon av Leon Inergryd, Mandelorderns stormästare.
55 f.O.
Kungariket Zorakin utropas vid Stora Tinget i Pendon.
54 f.O.
Pendon intas på våren av caddiska och morëlvidynska styrkor. I stället för att sätta sig vid förhandlingsbordet som dalkerna förväntade sig samlar kung Valien I en stor armé bestående av penniska och raxoriska krigare och barbariska legoknektar från Kasenu och tågar mot Pendon för att befria staden. Zorakerna överraskar dalkerna och deras morëlvidynska legoknektar och slår sig snabb in i staden. Vildsinta strider utspelar sig på Pendon gator och de överlevande dalkerna tvingas fly. Dalkerna och morëlvidynerna hinner dock bränna ner stora delar av Pendon i samband med striderna. Däribland Mandelordens ursprungliga kloster. Ovärderliga dokument och böcker går förlorade i lågorna.
53 f.O.
Pendon börjar återuppbyggas. Kung Valien påbörjar ett slottsbygge där Mandelordens kloster tidigare legat. Slottet ursprungliga del står färdigt efter tio års byggande.
46 f.O.
Mandelordens guldskatt hittas i samband med bygget av Kunglig slottet i det som tidigare var klostrets källarvalv. Pharynx Lösen betalas och kriget mellan Zorakin och Caddo upphör.
40 f.O.
Mandelordens nya lyceum byggs.
22 f.O.
Kungliga Biblioteket byggs i Pendon.
63 e.O.
Första templet tillägnat Lysande Vägen byggs i Pendon.
107 e.O.
Mynt börjar präglas i Pendon av kung Valien II Myntslagare.
130 e.O.
I samband med att Kung Kruxhelm Armstarke Korp tömt stadens Pendons garnisoner sånär som ett kompani om 100 man anfalls Pendon av 300 morëlvidynska pirater som förklätt sig till köpmän. Den kvarvarande vaktstyrkan dödas i strid mot piraterna. Piraterna plundrar, våldför och super sig redlösa i tre dagar tills stadens borgare får nog och kastar ut inkräktarna. Kung Kruxhelm är nu så impopulär i Pendon att han inte vågar sig tillbaka till staden under resten av sin när trettioåriga regeringstid. Han regerar under denna tid från Drällinge.
132 e.O.
Byggandet av ringmuren runt Pendon byggs efter beslut av stadens borgmästare.
275 e.O.
Zorakiska solfarare avseglar från Pendon för att deltaga i Andra soltåget. Kung Girlof II leder styrkan och detta är sista gången han står på zorakisk mark. Kungen dör år 281 e.O. i kolonin Hakkai.
321-329 e.O.
Katedralen i Pendon börjar byggas och står fullbordad efter åtta år.
371 e.O.
Slaget vid Pendons Kullar utkämpas utanför Pendon.
506 e.O.
Kungliga Biblioteket och Mandelordens Lyceum byggs om i den så kallade jorpagniska renässansstilen med snövit marmor från Caddo. Biblioteket blir nu också mycket större.
603 e.O.
En ny stadsdel byggs upp runt det som tidigare kallades den östra förstaden. Ringmuren utvidgas runt stadsdelen.

Översikt

Pendon är en stor men samtidig kompakt stad. Stadens vy domineras av den stora borgen den skyhöga katedralen samt området runt Lyceiplan med Mandelordens Lycée och Kunglig biblioteket. Husen i den äldre staden är av blandad ålder och skick. Alltifrån gamla slitna korsvirkeshus till kompakta stenhus till luftiga palats i vit marmor. Husen är nästan alltid tre eller fyra våningar höga. Ibland upp till fem våningar höga. Här och var i de fattigaste kvarteren kan man dock fortfarande hitta ålderdomliga tvåvåningshus byggda med liggade timmerväggar. I vissa innergårdar återfinns det ett gytter av timmrade stugor, uthus, träbodar och staket. I andra så är innergården öppen med en liten trädgård och någon brunn I vissa kvarter har små palats börjat byggas av staden mer bemedlade invånare. I den äldre delen är gränderna mer vindlande. Mitt genom staden från Norre port till hamnen isöder skär den så kallade Stora bygatan och ut ifrån den vindlar sig gränder och gator nästan likt en solfjäder. Den andra stora gatan är Slottsgatan som leder från det stora slottet i väster förbi Lyceiplan till Stora bygatan.

Nya staden (även kallad östergärde) är mer ordnat uppbyggd i ett rutnätsystem genomkorsat av tre raka paradgator kantade av ännu unga träd. Husen här är dock inte så imponerande som på många ställen i gamla staden även om de är nybyggda och tre-fyra våningar höga. De allra flesta är byggda i tegel och korsvirke och är förhållandevis enkla. Några malmgårdar återfinns i denna stadsdel

Oavsett var man kommer är gatorna livliga och mer eller mindre fulla av människor och gods som är på väg någonstans. Man hör hamrandet från smides- och snickeriverkstäder. Man hör det fina knackandet av silver. I något gathörn sitter en skomakar utanför sin butik och sömmar skor. Två feta och rikt klädda handelsmän (eller möjligen adelsmän) står och diskuterar något. Skratt och buller hörs från en krogs öppna fönster. På skylten står det ”Den Fulla Ankan”! Doften i staden är en blandning av fantastiska dofter av nybakat bröd, parfym, röken från skorstenar och trä blandat av stanken av hästskit, ruttnande tång och hav. Ett helt ungt träd kommer körandes på ett kärra upp mot slottet.

Överhör den nyligen ditkomne resenären någon konversationerna kan han bli förvånad av att höra även de simplaste hamnsjåare stå och diskutera teser framkastade av lärde män samt vem som kommer vinna nästa polemik på Lyceiplan – den koleriske Hallnor från Belgusta eller Altmar Storbuk från Nosthril. Tydligen är oddsen 3:1 till Altmars favör. Resenären noterar också att det finns mycket soldater på gatorna och väldigt många unga män (och även unga kvinnor) i särskilda svepande bylsiga vita, svarta och grå klädnader. Han uppfattar snart att dessa ungdomar är acolyter från stadens olika lärdomssäten. Förutom soldaterna ser han dock mycket lite vapen, ja utom då dolkar eller en och annan stav. Vapen är inte tillåtna innanför Pendons murar. Resenären fick själv lämna in sitt svärd när han/hon gick av från skeppet.


Geografi

Pendons Geografi och läge.

Klimat

Befolkning

Om befolkning: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=26715#p26715

Administrationen

Styre

Försvar

Stadsvakten

Befästningarna

Arkitektur

Byggnadernas utformning

Speciella byggnader

Korakatedralen

Kora-katedralen är den största katedralen i Zorakin och den fjärde största i världen. Den är byggd som ett 130 meter högt spetsigt torn med utlöpare åt alla vädersträck och utgör därmed ett välkänt landmärke. Porten pekar rakt mot Arno.

Religion

Kultur

Stadsdelarna

Omnejd

SLP