Faltrax
Längst in i sydöstra Faltraxbukten söder om ögruppen Achene ligger fristaden Faltrax. Den är belägen ett par hundra meter in från kusten längs Phaltoflodens utlopp. Under Kardiens första två kungadynastier var Faltrax Kardiens huvudstad, men då echterna tog över makten 424 e.O. flyttades kungens hov till Ekeborg som blev ny huvudstad. Faltrax är dock Kardiens näst folkrikaste stad med ungefär 4 500 invånare. År 574 köpte sig Faltrax fri från hertigen av Dareslätt genom en köpeskilling samt en årlig skatt till kungen.
Översikt
Faltrax är byggt på båda sidor om Phaltofloden några hundra meter från dess utlopp i Faltraxbukten. Från början är det en handelsstation men blev huvudstad då Kardien utropades till enat rike av Ovar Förstkonung 60 e.O. Vid den tiden var Faltrax i stort sett bara bebyggt på norra stranden, men när riket bildades växte staden snabbt och även den södra stranden bebyggdes. Efter bara ett par år stod stadsmuren på norra sidan klar medan staden fortsatte att bre ut sig söderut. Det kungliga slottet hade även byggts på en höjd på norra sidan om floden. När Ovars son Gerion I kom till makten 80 e.O. påbörjades byggandet av den södra muren och staden fick mycket av den form den har idag.
På norra stranden ligger saluhallen och salutorget där mycket av handeln i Faltrax sker idag. En del av stranden utgör även den äldre kajen som utgjorde Faltrax hamn till en början. När Faltrax snabbt växte byggdes en kaj även på södra stranden.
Det finns tre landvägar in till Faltrax, den södra, östra och norra porten. Av de tre är den östra störst och precis innanför den ligger vakthögkvarteret med tillhörande häkte, vägg i vägg med slottet.
Styre
Staden styrs av ett råd bestående av borgmästaren Filio Dunhere samt åtta representanter från stadens olika gillen och andra samhällsinrättningar. De är:
Bontisâlen Eomer Sirkelkranz (kyrkan) Vaktkaptenen Gabriel Ekendal (stadsvakten) Ärkemagikern Eärdinel Savatisan (magikerakademin) Svärdsmästaren Corwin Martel (krigarakademin) Pälshandlare Alatar Defier (handelshusen) Värdshusvärden Ederic av Baeltua (värdshusen) Smedsmästaren Hador Halderic (hantverkare) Körsnärsmästaren Huor Ekenbrand (hantverkare)
Alla utom hantverkarna är ledare för sina respektive yrkeskårer i staden, och är medlemmar i rådet så länge de innehar den befattningen. Av alla hantverkargrupper i staden väljs två ut för att representera alla hantverkare i rådet. De väljs bland alla gillesföreståndare och har befattningen i fem år. Borgmästaren väljs av de åtta övriga rådsmedlemmarna och sitter på tio år.
Rådet ansvarar för att lag och ordning upprätthålls i staden samt att enklare samhällsfunktioner som brunnar och avfallshantering fungerar. Staden har dessutom rätt av kungen att kräva skatt av invånare och för alla varor som förs in eller ut genom staden. För närvarande måste alla bofasta stadsinnevånare betala en liten skatt till rådet. Av all försäljning som sker i staden tas en viss del ut i skatt som betalas när varorna förs ut genom staden, att föra in varor eller råmaterial är däremot skattefritt. Tjänster beskattas genom en årlig skatt som uttas i samband med invånarna betalar sin skatt. Skatteinkomsterna finansierar stadens anställda tjänstemän samt en fristadsavgift till kungen.
Borgmästaren bor och verkar i slottet som byggdes av kung Ovar Förstkonung under 60-talet e.O. Slottet var kungens bostad och rikets maktcentrum under tiden då Faltrax var huvudstad i Kardien fram till echternas övertagande år 424 e.O. I slottet finns förutom borgmästarens privata bostad även hans arbetsrum och rådssalen där rådets överläggningar sker. Denna sal fungerar även som rättssal vid större brott. Det finns även en administrativ avdelning, skattkammare, fängelse och en bank i slottet. Betydelsefulla adelsmän och handelsresande som tillfälligt besöker Faltrax kan erbjudas husrum på slottet.
Lag & ordning
För lag och ordning svarar stadsvakten under ledning av vaktkapten Gabriel Ekendal. Ekendal är av adlig börd och kusinbarn till hertigen av Darenslätt och följaktligen av folkslaget echter. Till förfogande har han 35 soldater uppdelade i sju grupper om fyra vakter och en gruppchef. Dagtid vaktar tre grupper de tre portarna in till staden, kontrollerar varor som förs in och inkräver skatt på varor som förs ut. Dessutom patrullerar tre grupper stadens gator för att förebygga brott och ta hand om bråkstakar och oegentligheter. Den sjunde gruppen vilar för nattskift. På natten är endast den östra porten öppen och den vaktas av en grupp, samtidigt som en annan grupp patrullerar staden. Övriga fem grupper vilar. Detta innebär att vissa dagar får samma grupp väldigt långa vaktskift, vilket gör att vissa vakter vilar under tiden de har vaktskift. Därför är det inte säkert att det alltid finns fem soldater vid varje port eller femton patrullerande på gatorna varje dag. Ekendel har ett övergripande ansvar och ingår inte i någon vaktgrupp. Han har hela tiden befälet över alla grupper, men lyder under rådet. Ibland ser man honom patrullerandes på gator och torg med någon av vaktgrupperna, och ibland står han vid en port och inkräver skatt. Oftast är han dock i vakthögkvarteret vid östra porten och sysslar med administrativa uppgifter.
Vid vakternas högkvarter som ligger precis innanför den östra porten mellan porten och slottsmuren finns även ett litet häkte med två celler. Där placeras bråkstakar och småtjuvar som plockats in i väntan på rättegång. Rättegång, eller snarare straffbestämmande, förekommer i regel ganska omgående efter arrestering oftast samma dag eller dagen efter och går väldigt snabbt tillväga. Rättssäkerheten är ganska låg och det händer ytterst sällan att en person av adlig börd eller annan viktig samhällsposition blir arresterad. Detta medför att den anklagade oftast inte har någon advokat. Stadsvakten fungerar både som polis och åklagare. Domare vid rättegångar är alltid borgmästare Filio Dunhere och domarna går inte att överklaga. Det ska tilläggas att det oftast rör sig om småbrott som stöld, misshandel eller störande av ordning och de vanligaste straffen är böter om en handfull guldmynt och offentlig förnedring i form av en skamstock så den ringa rättssäkerheten är inte något speciellt stort problem.
Vid större brott som mord, drop eller rån görs en mer grundlig undersökning ledd av Ekendal själv där beviskraven är mycket högre än vid småbrott. Den misstänkte får då tillbringa längre tid i arresten och även möjlighet att få sina argument och bevis prövade. Vanliga straff är offentlig prygling med piska, fängelse eller utvisning; ofta kombinerat med något slags bötesbelopp om kanske ett tiotal guldmynt. Om en person döms till längre fängelsestraff än några dagar finns det fängelsehålor i slottet. Vid få tillfällen utdöms dödsstraff, framförallt för brott begångna av slödder riktade mot adeln eller vid mord, mordbrand eller någon form av förräderi. Dessa genomförs då på paradplatsen genom halshuggning.
Hamnen
I Faltrax västra delar finns hamnen belägen. Hamnen utgörs av två stenkajer längs Phaltoflodens strand där floden är mellan 60 och 70 meter bred. Längs norra kajen som är betydligt äldre än den södra finns tre hamnkvarter med gott om handelskontor, lagerbyggnader och lastarbetare. Längst in mot slottet ligger den stora saluhallen som upptar ett helt kvarter och salutorget som anses vara stadens centrum. Detta handelscentrum utgör ett naturligt slut på hamnen. Dagligen sker här livlig kommers då bönder och fiskare från närområdet kommer till staden för att sälja sina varor. Mot en avgift på 50 koppar får de möjlighet att ställa upp ett litet stånd antingen i saluhallen eller ute på torget.
En stor del av den malm och metall som utvinns och tillverkas i gruvor i västra Aidnebergen fraktas till Faltrax i stora och välbevakade karavaner. När karavanerna anländer till staden transporteras godset via norra porten och lastas över till båtar vid den norra kajen. Det finns även baracker innanför den norra porten, på östra sidan där de soldater och arbetare som kommer i karavanerna huserar medan de är i staden.
På södra stranden finns den nyare och mer moderna kajen. Även denna kaj är kantad med hamnkvarter liknande dem på norra stranden. I ett av husen i södra hamnkvarteren har hamnchefen Borune Camaar sitt kontor. Det åligger honom att indriva skatt för varor som lämnar Faltrax hamnvägen. Till detta har han ett par hamnarbetare som inspekterar lämnande fartyg.
Man kan ta sig mellan de båda kajerna med hjälp av roddbåtar som körs från ena till den andra sidan av roddare. Resan kostar ett par kopparmynt per person och går ganska fort. Alternativet är att gå omvägen via slottsbron vilket tar tid, speciellt om man behöver ta sig över ett par gånger om dagen. I hamnkvarteren på båda sidor finns även ett par tavernor, ölställen och värdshus för att ta hand om resande och törstande handelsfolk och matroser.
Magikerakademin
I Faltrax ligger en magikerakademi inom magiskolan Anemism. Akademin styrs av ärkemagikern Eärdinel Savatisan, anemist och elementarmagiker, som även sitter som medlem i rådet så länge han styr över akademin. Förutom Savatisan finns det tolv andra magiker som undervisar vid akademin, alla inom anemismen. Det finns även en elementarmagiker anställd vid akademin. Han heter Riavez Mart och tillhör egentligen akademin i Ekeborg, men arbetar nu i Faltrax genom ett utbytesprojekt. Hans specialiteter är magiska ritualer och speciellt analysera och forska om magiska föremål. Akademins tjänster är öppna för alla som har pengar nog att betala deras ibland vanvettigt höga avgifter. För att antas som elev på akademin måste dock någon av de tretton mästarna ha plats och tid med en elev, förutom att de dyra avgifterna ska finansieras. Normalt kostar utbildningen 400 silver per vecka.
Förutom detta finns ett gediget bibliotek där Torbel Snorrspane styr och ställer. Han är en mycket lärd man, specialist på historia, geografi och samhällets styrfunktioner. Förutom att stå till tjänst med böcker kan han rita kartor över kända områden och städer. Detta kostar runt 30 silver per timme och oftast avrundar han tiden uppåt till närmsta timme. Snorrspane köper även in böcker av äventyrare som kommer till Faltrax. Det mesta är av intresse, men faktaböcker inom diverse områden betalas bättre än skönlitteratur. Däremot säljer han inga av bibliotekets böcker.
Den tredje institutionen i akademin är alkemisten. Han är en hob på en och tio vid namn Mutfast Trippelskål som efter en lång äventyrarkarriär och långa resor slagit sig till ro som alkemist vid den anrika akademin. Hos honom kan invånarna köpa dagligvarusaker som tvättmedel, helande örter och salvor, fogmassa och metallpolish. För dem som har råd det vill säga. Mer välbärgade personer som så skulle behöva kan få andra salvor och elexirer tillredda, speciellt sådana som har anknytning till anemism. Exempelvis läkande och botande drycker, motgift, vattenreningsmedel och speciellt bra växtnäring. Det skulle även kunna tänka sig att mer exotiska saker som förvandlingsdrycker och styrkeelexir kan tillverkas på beställning. De vanligaste preparaten som vitlök, salt, och tvål kostar ett par koppar för en dos medan ett förvanlingselexir kan gå på uppemot 250 silver.
Krigarakademin
År 122 e.O. grundade kung Klodvig en svärdsakademi i Faltrax. Det är en modern byggnad där kardiens främsta svärdskämpar utbildar befäl vid landets försvarsmakt. Akademin förblev en central del av landets försvar under Ovariska och Brandiska dynastierna. När Faltrax övergavs som huvudstad av echterna förlorade akademin mycket av sin status i landet, men bestod ändå som en del av utbildningen av nya befäl och soldater. År 578 köptes akademin loss från staten och är nu en del av staden. Efter en del renovering och ombyggnad blev akademin nu ett centrum för fler krigskonster än svärdsfäktning. Akademin är öppen för dem som klarar förkunskapskraven, vilka är någorlunda kunskaper med vapen, och kan betala avgiften som är 150 silver per vecka. För tillfället styr Corwin Martel akademin men det finns även möjlighet att få träning i de flesta vanliga närstridsvapen samt kastspjut, kastyxa och armborst. Dessutom lärs en del av de vanligaste vapenteknikerna ut.
Banken
Inne i slottet ligger förutom stadens administrativa avdelningar även stadens bank. Verksamheten drivs av familjen Duvelslätt som även driver en bank i Ekeborg. Bankföreståndare i Faltrax är Ederin Duvelslätt, en ganska kort och satt echt i femtioårsåldern. Han tillhandahåller både in och utlåning. För inlåningen ges en smärre ränta och i utbyte får man ett värdepapper med bankens sigill. Uttag kan sedan ske i någon av bankerna i Faltrax eller i Ekeborg. Utlåning sker endast till personer som kan ge någon form av försäkring eller personer kända i staden. Oftast krävs någon form av förklaring vad pengarna ska användas till och Duvelslätt gör då en kalkylering av vad han kan tjäna på affären.
Draken
Draken är ett elegant värdshus som ligger på den södra sidan av Phaltofloden ungefär 150 meter från magikerakademin. Värdshuset drivs av krögaren Rotard Vickelsson och hans hustru Velina, och det finns dessutom en anställd springpojke. Det är ett stort tvåvåningshus i trä med fasad mot huvudgatan. På övervåningen vetter en balkong ut över gatan och varje våning har fyra stora fönster. På nedervåningen finns en stor öppen matsal elegant inredd med fina mattor på golven, vackert utsmyckad inredning och snirkliga ljuskronor i taket. Det finns fem långbord och fem mindre runda bord. I inre högra hörnet finns en stor bardisk belägen med en dörr ut till köket som finns belägen på baksidan. Från matsalen leder en trappa upp mot övervåningen. På övervåningen finns det sju enkelrum och två dubbelrum för uthyrning. Ett enkelrum kostar 20 silver per natt och ett dubbelrum 30 (15 per person alltså). I priset ingår en utsökt frukost på morgonen, klädtvätt och bad för den som så önskar. Övriga priser är även de i överkant, men å andra sidan håller både mat och dryck väldigt god kvalité. På Draken finner man inga sluskar eller trashankar utan välbärgade handelsresande och adelsmän.
Sjöbusen
I norra hamnen kan man bland syltor och lagerlokaler hitta tavernan Sjöbusen. Som namnet antyder är det ett ölhak för mindre nogräknade sjömän och hamnarbetare. Det erbjuds ingen övernattning men väl mat och dryck. Maten är oftast smaklös eller för salt och ganska oaptitlig men jämfört med mat till sjöss är det överkomligt. Däremot serverades det både ljust och mörkt öl samt starkare spritdrycker för en ringa slant. Den som håller i rodret är Beni, en råbarkad sjöbuse själv en gång i tiden men som nu satt sitt på det torra och driver krogen för likasinnade. Om kvällarna brukar det vara stort ståhej både inne och utanför. Bråk är inte direkt vanligt fast det förekommer, vanligen är stämningen hård men vänlig.
Tjuv och lönnmördargille
På skuggsidan av Faltrax verkar tjuv och lönnmördargillet. Det är ett sällskap av en handfull personer som livnärar sig på småstölder, ficktjuveri och beställningsjobb. Under faltrax södra delar finns ett underjordiskt nätverk med gångar och det är i dessa gångar gillet håller till. Till underjorden finns två nedgångar, ett som mynnar från ett av husen mot stadsmuren och en gång som leder utanför staden ett hundratal meter. I huset som leder ner till underjorden finns en vinförsäljare vid namn Vigorel Skarptunga som importerar olika vinmärken till staden. Det är även han som förmedlar kontakter mellan gillet och eventuella kunder. Nedgången finns gömd genom en av hans enorma vintunnor i källaren. Ordningsmakten känner inte till att det finns organiserad brottslighet i staden, mycket tack vare Vigorels personkänsla och gillets låga profil. Gillets medlemmar verkar i hela staden, men deras tjänster är ganska dyra och de tar inte jobb som äventyrar gillets framtida existens som att råna banken. Inte heller moraliskt förkastliga jobb som att likvidera barn. Vuxna människor, både kvinnor och män, är generellt inget problem dock såvida det inte är väldigt högt uppsatta personer.