Arcivaliska tideräkningen: Skillnad mellan sidversioner

Från Ereb altor
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Ny sida: '''''DEN ARCHIVALISKA KALENDERN''''' Denna kalender som infördes 212 eO av exark Archival bygger på den Kejserliga Jorpagniska kalendern men dras med de ändringar Solkejsaren Domion in...)
 
mIngen redigeringssammanfattning
 
(26 mellanliggande sidversioner av 3 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
'''''DEN ARCHIVALISKA KALENDERN'''''
[[Kategori:Tideräkning]]
[[Kategori:Lysande Vägen]]
Denna [[Tideräkning|tideräkning]] infördes 212 e.O. av [[Lysande Vägen|Lysande Vägens]] [[exark]] [[Arcival I]] ([[dalkiska|d.]] ''Arcivallõ'') och räknar åren från profeten [[Odo|Odos]] uppenbarelse.* Tidigare användes den [[Kejserliga Jorpagniska tideräkningen]] och även det gamla [[joriska  kalendersystemet]]. Bakgrunden till reformen var dels en motvilja mot att använda hedniska namn på månader och högtider, men huvudsakligen en vilja att komma till rätta med kalendariska felaktigheter som uppstått under [[Mörkertiden]], samt att räkna åren från en för nutiden mera relevant händelse.


Denna kalender som infördes 212 eO av exark Archival bygger på den Kejserliga Jorpagniska kalendern men dras med de ändringar Solkejsaren Domion införde under sin regeringstid, ändringar som otaliga kalputörer och lärda sedan svurit över.  
Arcivals nya system gjorde tideräkningen mycket mera exakt och även om alla hans tankar inte kom till sin fulla rätt var det avsevärda förbättringar som gjordes. Speciellt folket uppskattade de regelbundna högtiderna och de lediga dagarna som nu infördes.


Året har 360 dygn fördelade på 12 månader med i snitt 29 dagar i varje och 12 festedagar utanför månaderna. Månfaserna följer dock inte månaderna.  
Själva genomförandet av reformen där 1277 PV ([[kejserlig jori|kj.]] ''posht wiktoriam'')  följdes av 212 e.O. (efter Odo) arbetades fram av de två [[mandelmunk]]arna [[Kostobir Klavius]] och [[Lugo Illiõ]]. Dessa två lärda komputörer färdades genom alla den Lysande Vägens domäner och det var tack vare det väl utbyggda nätverk av [[riark]]er och [[solmunk|munkar]] som tideräkningen kunde införas samtidig över ett stort område.


Varje månad är indelade i två 14 dagars perioder, såkallade ''Fortdagar'' med en ledig ''Odosdag'' i mitten. Veckobegreppet används om de två festeperioderna varje halvår. Månaderna Etinne och Halve delas av dessa två festeveckor.  
Värt att notera är att år 0 inräknas i den arcivaliska tideräkningen som ett eget år och motsvarar 1066 PV i den kejserliga jorpagniska tideräkningen.


De flesta användare av den arcivaliska tideräkningen räknar månader och dygn enligt [[exarkens kalendersystem]] men många brukare av det [[joriska kalendersystemet]] och den [[nyjoriska kalendern]] har av praktiska skäl valt att även de räkna åren efter Odos uppenbarelse.


'''''Etinsdag''''' (Vintersolstånd)
===Kalendrar som använder den arcivaliska tideräkningen===


'''''Förstadag'''''
*[[Aidniska kalendern]]
 
*[[Caddiska kalendern]]
'''''Botsdag'''''
*[[Nyjoriska kalendern]]
 
----
 
''* På vissa platser förekommer tyvärr ofta missförståndet att den arcivaliska tideräkningen utgår från Odos ''födelse'', vilket inte är fallet.''
 
'''Etinne''' 14 dagar
 
'''Öppne''' 29 dagar
 
'''Kallte''' 28 dagar (månadens sjätte dag faller bort*)
 
'''Töe''' 29 dagar
 
'''Spire''' 29 dagar
 
'''Grodde''' 31 dagar (två extra dagar i slutet av månaden för att sådden skal ta sig ordentligt)
 
'''Halve''' 14 dagar
 
 
'''''Mundes dag'''''
 
'''''Tyrs dag'''''
 
'''''Odes dag'''''
 
'''''Soldagen''''' (Sommarsolstånd)
 
'''''Tars dag'''''
 
'''''Frids dag'''''
 
'''''Lars dag'''''
 
 
'''Halve''' 14 dagar
 
'''Växte''' 29 dagar
 
'''Mogne''' 29 dagar
 
'''Skörde''' 29 dagar
 
'''Vile''' 29 dagar
 
'''Mörke''' 30 dagar (den trettonde dagen Hemaquiels)
 
'''Etinne''' 14 dagar
 
 
'''''Ångerdag'''''
 
'''''Sistadag'''''
 
 
* Kejsar Domion bestämde på sin dödsbädd att hans dödsdag skulle raderas ur kalendern.

Nuvarande version från 11 december 2021 kl. 04.28

Denna tideräkning infördes 212 e.O. av Lysande Vägens exark Arcival I (d. Arcivallõ) och räknar åren från profeten Odos uppenbarelse.* Tidigare användes den Kejserliga Jorpagniska tideräkningen och även det gamla joriska kalendersystemet. Bakgrunden till reformen var dels en motvilja mot att använda hedniska namn på månader och högtider, men huvudsakligen en vilja att komma till rätta med kalendariska felaktigheter som uppstått under Mörkertiden, samt att räkna åren från en för nutiden mera relevant händelse.

Arcivals nya system gjorde tideräkningen mycket mera exakt och även om alla hans tankar inte kom till sin fulla rätt var det avsevärda förbättringar som gjordes. Speciellt folket uppskattade de regelbundna högtiderna och de lediga dagarna som nu infördes.

Själva genomförandet av reformen där 1277 PV (kj. posht wiktoriam) följdes av 212 e.O. (efter Odo) arbetades fram av de två mandelmunkarna Kostobir Klavius och Lugo Illiõ. Dessa två lärda komputörer färdades genom alla den Lysande Vägens domäner och det var tack vare det väl utbyggda nätverk av riarker och munkar som tideräkningen kunde införas samtidig över ett stort område.

Värt att notera är att år 0 inräknas i den arcivaliska tideräkningen som ett eget år och motsvarar 1066 PV i den kejserliga jorpagniska tideräkningen.

De flesta användare av den arcivaliska tideräkningen räknar månader och dygn enligt exarkens kalendersystem men många brukare av det joriska kalendersystemet och den nyjoriska kalendern har av praktiska skäl valt att även de räkna åren efter Odos uppenbarelse.

Kalendrar som använder den arcivaliska tideräkningen


* På vissa platser förekommer tyvärr ofta missförståndet att den arcivaliska tideräkningen utgår från Odos födelse, vilket inte är fallet.