Palne Ingvarsson
Postat: 2007-02-11 01:22
Träsnitt, föreställande hovkocken Palne Ingvarsson
Palne Ingvarsson är sannolikt en av de största kockarna i modern tid. För närvarande tjänstgör han som Förste hovkock på kungasätet i Entika i fäderneslandet Berendien. Under sina ungdomsår färdades han land och rike runt samman med Broder Ebodae, munk och språkmäster. Under dessa resor nedplitade han ivrigt allt vad han kunde finna av lokala matvanor och delikatesser. Den bok som blev resultatet av dessa anteckningar är vitt känd. (se nedan)
Mäster Palnes kokbok för kräsne
Författare: Mäster Palne Ingvarsson
Utseende: Boken har en naturfärgad läderinbunden tjock pärm. Titeln är sirlig och kalligrafiskt vacker, instansad och kolorerad med guld. Kopiornas utseende varierar.
Utförande: Originalet har sidor i finaste pergament, samtliga handpräntade med svart bläck och klanderfri typografi enligt gyllene snittet. Anfangerna är kolorerade med blått, grönt rött och guld. Boken innehåller en mångfald av illuminationer. De flesta av dessa är träsnitt i Berend/Zorakisk stil varav flera är handkolorerade. Andra illuminationer, framför allt bruksanvisningar är tecknade i tusch och kol enligt SydTrakorisk stil.
Innehåll: Mäster Palne som tjänat som köksmäster på anrika tavernor och herresäten Ereb runt och slutligen städslats som högste köksmäster på hovet i Entika har sammanställt denna skrift som en hyllning till maten och matlagningskonsten. Skriften behandlar matlagning från grunden: (Hur man skiljer färsk fisk från gammal, Hur man styckar ett kreatur, Hur man korrekt plockar ett fjäderfä, Hur man sköter, driver och skördar i örtagård.) Den behandlar också sedvänjor och bruk: (När vete bör skördas, Varför tavernor hänger ut en tall krans, Varför bävern är en fisk i Södra Ereb men ej i Norra.) Boken tar också upp örter både inom matlagning, medicinen och folktron. (Timjan smakar bra i dessa maträtter men lindrar också snuva och förkylning. Blandat med Myrra håller den oknytt på avstånd.) Den behandlar lokala delikatesser såsom den Caddiska solpannkakan, det Zorakiska ingefärsbrödet och de Berendiska fisk och vin dolmarna. Naturligtvis innehåller den också mängder av recept på smårätter, kötträtter, fiskrätter, desserter, såser, bröd, sötsaker, skådebröd, paradrätter samt hela menyer för fest, vardag och fasta.
Palne är troende enligt Lysande vägen, en stor vän av språk och typografi samt en lysande konstnär och en stor kunskaps sökare. Allt detta sammanflätas av hans brinnande passion för mat och matlagning. Detta gör hans verk storslaget, målande, intressant och fängslande. Den tidigare nämnda oklanderliga typografin och kalligrafin gör att skriften används som undervisnings material i Lysande vägens kloster Berendien över.
Antal ex: Originalet samt tjogtalet kopior
Studietid: 90 dagar
Förbättring av FV: Matlagning +9, Örtkunskap +2, Drogkunskap +1, Giftkunskap +1, Etikett +2, Kulturkännedom (allmän-mat) +2 Historia (mat) +2, Värdera (mat) +2, Botanik +3, Styckning +2, Kalligrafi +2
Språk: Berendiska (Något ålderdomlig och högtravande)
Läsa krav: 16 (Som sagt ovan men mycket fängslande och intressant.
Nuvarande ägare: Originalet innehas alltjämt av Palne som oavbrytligen lägger till nya passager och reflektioner. Boken kopierades första gången 614 e.O. på Skriptoriet i Entikas Lysande vägen kloster och har gissningsvis kopierats ett flertal gånger till och spridits till Berendiens kloster och bibliotek. Kanske har dock något exemplar kommit på avvägar.
Värde: Originalet runt 10.000 sm. Kopiorna varierar efter kvalité men ligger troligen omkring 5.000 sm
Palne Ingvarsson är sannolikt en av de största kockarna i modern tid. För närvarande tjänstgör han som Förste hovkock på kungasätet i Entika i fäderneslandet Berendien. Under sina ungdomsår färdades han land och rike runt samman med Broder Ebodae, munk och språkmäster. Under dessa resor nedplitade han ivrigt allt vad han kunde finna av lokala matvanor och delikatesser. Den bok som blev resultatet av dessa anteckningar är vitt känd. (se nedan)
Mäster Palnes kokbok för kräsne
Författare: Mäster Palne Ingvarsson
Utseende: Boken har en naturfärgad läderinbunden tjock pärm. Titeln är sirlig och kalligrafiskt vacker, instansad och kolorerad med guld. Kopiornas utseende varierar.
Utförande: Originalet har sidor i finaste pergament, samtliga handpräntade med svart bläck och klanderfri typografi enligt gyllene snittet. Anfangerna är kolorerade med blått, grönt rött och guld. Boken innehåller en mångfald av illuminationer. De flesta av dessa är träsnitt i Berend/Zorakisk stil varav flera är handkolorerade. Andra illuminationer, framför allt bruksanvisningar är tecknade i tusch och kol enligt SydTrakorisk stil.
Innehåll: Mäster Palne som tjänat som köksmäster på anrika tavernor och herresäten Ereb runt och slutligen städslats som högste köksmäster på hovet i Entika har sammanställt denna skrift som en hyllning till maten och matlagningskonsten. Skriften behandlar matlagning från grunden: (Hur man skiljer färsk fisk från gammal, Hur man styckar ett kreatur, Hur man korrekt plockar ett fjäderfä, Hur man sköter, driver och skördar i örtagård.) Den behandlar också sedvänjor och bruk: (När vete bör skördas, Varför tavernor hänger ut en tall krans, Varför bävern är en fisk i Södra Ereb men ej i Norra.) Boken tar också upp örter både inom matlagning, medicinen och folktron. (Timjan smakar bra i dessa maträtter men lindrar också snuva och förkylning. Blandat med Myrra håller den oknytt på avstånd.) Den behandlar lokala delikatesser såsom den Caddiska solpannkakan, det Zorakiska ingefärsbrödet och de Berendiska fisk och vin dolmarna. Naturligtvis innehåller den också mängder av recept på smårätter, kötträtter, fiskrätter, desserter, såser, bröd, sötsaker, skådebröd, paradrätter samt hela menyer för fest, vardag och fasta.
Palne är troende enligt Lysande vägen, en stor vän av språk och typografi samt en lysande konstnär och en stor kunskaps sökare. Allt detta sammanflätas av hans brinnande passion för mat och matlagning. Detta gör hans verk storslaget, målande, intressant och fängslande. Den tidigare nämnda oklanderliga typografin och kalligrafin gör att skriften används som undervisnings material i Lysande vägens kloster Berendien över.
Antal ex: Originalet samt tjogtalet kopior
Studietid: 90 dagar
Förbättring av FV: Matlagning +9, Örtkunskap +2, Drogkunskap +1, Giftkunskap +1, Etikett +2, Kulturkännedom (allmän-mat) +2 Historia (mat) +2, Värdera (mat) +2, Botanik +3, Styckning +2, Kalligrafi +2
Språk: Berendiska (Något ålderdomlig och högtravande)
Läsa krav: 16 (Som sagt ovan men mycket fängslande och intressant.
Nuvarande ägare: Originalet innehas alltjämt av Palne som oavbrytligen lägger till nya passager och reflektioner. Boken kopierades första gången 614 e.O. på Skriptoriet i Entikas Lysande vägen kloster och har gissningsvis kopierats ett flertal gånger till och spridits till Berendiens kloster och bibliotek. Kanske har dock något exemplar kommit på avvägar.
Värde: Originalet runt 10.000 sm. Kopiorna varierar efter kvalité men ligger troligen omkring 5.000 sm