Träslaget - Det andra timmerkiget i Zorakin

Har du något äventyr som ligger och dammar? Dela gärna med dig!
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 776
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Träslaget - Det andra timmerkiget i Zorakin

Inlägg av Jeb »

Eftersom hertigdömet Pharynx tillhör kungafamiljen och styrs av kungens halvbror lär politiken vara rätt samkörd och ha liknande intressen. Så som jag tolkar det Fraxinus skrivit så vill Kungapartiet stärka kungamakten gentemot de mäktiga hertigarna och genom detta stärka kungariket Zorakin som helhet. Timmer är viktig men ännu mer viktig är handeln med spannmål, Zorakin sägs vara västra Kopparhavets kornbod. Ett historisk hot mot Zorakin som de senaste året fått ny aktualitet är Felicien. Att stärka Zorakins band till både Caddo och Erebos lär vara ett klokt drag.
Så har även jag uppfattat det.
Hertig Stirzberg av Slättebo lär ha lättast att ta upp tull och därmed tjäna på timmerhandeln längs Stirpazfloden och ut från hans residensstad Tofia. Minns inte riktigt var vi lämnade diskussionen i Fil-Tofia-tråden angåene tull men tror vi var inne på att hertigen av Philmark i Fil och hertigen av Slättebo i Tofia delade jämt.
Vi kom nog fram till att de delar.
Nackdelen med att gynna handeln på Stirpaz lär då bli att han även gynnar hertigen av Philmark, samt Flodbaronerna (som väl än så länge främst är en kardisk sammanslutning?). Hur hertig Stirzberg eventuellt kan gynnas av handel som vill följa Jostefloden borta i hertigdömet Pharynx ser jag inte före mig ekonomisk men det kan ju vara andra skäl (utöver att undvika att Philmark tjänar på det) som gör Glaves planer intressanta?
Flodbaronerna har ju öppnat för att även Zorakiska baroner skall få vara med, men i nuläget är det Kardiska som dominerar. Ingen av hertigarna är särdeles förtjusta i Flodbaronerna, om inte annat för att de underminerar deras kontroll. Jag tror dock inte att Stirzberg i Slättebo vill ta andelar från Dagge i Philmark. De är ingifta med varandra och har som jag fattat de (enligt vad vi värkt fram) ganska goda kontakter. Varför hertigen skulle vara intresserad av Jostehandeln som en utökning av inkomster mer än konkurrens. Han är som du påpekar inte lika beroende av timmer som Flodbaronerna utan ser det som ytterligare en utveckling av en befintlig handelsväg. Vi kan också välja att hertig Stirzberg ser det som just konkurrens. Han är helt emot Glaves planer och vill inte handla mer via Josten än vad det idag redan görs. Från början var varken Witten-Kvarken-Jostefloden sammanbundna och då var det intressant att få en östlig handelsådra av han östliga baronat. När vi nu naturligt knöt ihop dem får man tro att frakt redan sedan tidigare förekommit och då blir Glaves timmer ett hot mot FT´s monopol. En annan långsökt idé är att Flodbaronernas ökning av timmerfrakt längs Stirpaz har orsakat trafikstockning. Stirzberg har helt enkelt svårt att få ut övriga varor när timmertraden upptar både kajplats och båtdäck. Hans spannmålslager och visthusbodar börjar bli fulla och de uppnosiga Flodbaronerna bygger allt fler pråmar och skutor. Flottningen utgör även en fara för övriga fraktare. Vad anser ni? Flera goda alternativ brukar komma från forumet.
Politisk sammamslutning grundat 545 e.O. med centrum i södra Zorakin.

Fraxinus skrev:

Greverydska orden grundas främst av de nordliga zorakiska hertigarna och grevarna samt ett antal kardiska högadliga och ett mindre antal magillersk högadel. Ordens syfte är att hålla varandra om ryggen ifråga om politik och ekonomi. Sydzorakiska brödraskapet är motpolen bland den sydliga zorakiska högadeln. Det är möjligt att SZB allierar sig med jorpagniska och caddiska adliga. [1]
Sydzorakiska brödraskapets med sina medlemmar i Dreverike och Amtefjärd tänkte jag att har indirekta intressen genom att de kontrollerar städerna Mannemo och Framhundra. Mycket av timmret från Stirpazfloden respektive Jostefloden går till skeppsvarven här. Sydzorakiska brödraskapet lär doch ha svårt att direkt ingripa utan landområden längs floderna. Några medlemmar i Kardien har inte nämnts, bara allierade från Caddo och Jorpagna.

Att greve Remmare har allierat sig med Sydzorakiska brödraskapet är ett alternativ. Då kanske det finns något mer som lockar också, utöver vad han tjänar genom Flodbaronerna?
Jag innefattade honom i just stycket /Ett antal kardiska högadliga/. Oavsett Remmares medlemskap eller allians med Sällskapet är det just deras skeppsvarv som tarvar timmer. Antingen ligger de bakom hela idén och viftar med framtida medlemskap i den exklusiva klubben, eller så är de bara kunder som erbjuder sig som köpare av prisvärt timmer oavsett ursprung.
Kungapartiet låter passande. En vidare fråga, nu eller för framtiden, är vem Glave då kan tänkas forsöka förhandla fram detta med? Inte direkt med de ledande inom partiet men kanske en lite lägre rankad mellanhand, åtminstonde inledningsvis?
I Kungapartiet framstår Girloff Girloffsson Gyllenhelm av Pharynx som mest given. Han tjänar på sin flod. Handeln ökar och mer varor kan skeppas över Jostefloden. Han uppskattar även att kungens flotta kan stärkas via ökan tilldelning av timmer till varven. Sedan är han granne till både Glave och Korp. Han förkommer indirekt i Triangeldrama i Edelfara, så det gynnar mina planer också... :twisted: Annars är Likermark (oavsett vem som egentligen är hertig) en trolig kandidat. De kontrollerar ändstationen Baril på Jostefloden. Är släkt med Nordkorparna vars timmer spelar stor roll för hela företaget. De vill även komma upp sig och återfå den respekt ätten en gång hade. Sedan kommer silvret via Josten hjälpa dem att slingra sig ur Tjurhuvuds grepp. Jag kan dock inte se att de är medlemmar i Kungapartiet eller Sydzorakiska sällskapet. Det spelar kanske ingen större roll?

Han är intressant nog medlem i Greverydska ordern där även Stirzberg av Slättebo samt Kardiska högadliga (Remmare, Dagge?) är medlemmar. Kanske en större uppgörelse över partigränserna med rikets bästa i fokus?

När det gäller just Likermark och Korp bör vi kanske fastställa vem som faktiskt är hertig? Fraxinus själv har väl i slutändan valt Wilhelm och han får även min röst. En ung progressiv Korp med huvudet på skaft. Han är den som drar igång hela äventyret och ligger bakom Glaves planer. Förslag:

Timmerslaget tog både rätten att hugga timmer i Södra Toril och hans fars liv från honom. Nu är räkenskapens timma slagen. Han kan själv inte gå emot Tjurhuvud, men via bakvägen kan han ändå stå som slutsegrare. Han har för avsikt att i förlängningen gifta sig med Hertig Girloff Gyldenmark av Amtefjärds dotter. Det skulle ge Korp en allierad för att stå emot Tjurhuvud. Hertigen är dock en fiende från tidigare Timmerslaget och är knappast intresserad av något bröllop. Första Timmerslaget lärde dock unge Willhelm något. Hertig Gyldenmark behöver timmer (Framhundra har fått stå tillbaka i utveckling enligt Wikin) Hertigen kan givetvis med sina nyvunna rättigheter hugga det själv i södra Toril, men om man skulle kunna presentera en möjlighet att slippa och låta dem koncentrera sig på odling istället kanske det vore lockande?

Tjurhuvud övervakar varje steg som tas i Likermark, så där är han bakbunden. Han har släktingar i norr som inte är mycket för världen, men de sitter på massor av timmer. Vid begravningen av Hertig: Adalhelm Korp närvarar bland gästerna hela ätten Korp. Vid gästabudet efteråt nämndes det bara kort i förbifarten att Nordkorparna fått besök av en expansiv baron Glave. Denne Glave vill med hjälp av dem avverka Toriltimmer och frakta det via Jostefloden. Likmund (Nord)Korp hade skrattat bort förslaget och menat att svartfolk gjorde det omöjligt att under ordnade former bedriva skogsbruk. Att sedan släpa timret ända till Jostefloden var idiotiskt bortom fattning. Willhelm la inte så mycket vikt vid det hela för än han via Barils hamn, en tid senare, får rapporter om att en baron Glave fraktar svärdsämnen och stångjärn norrut i partier som får ses som ovanligt stora. Willhelm beslutar sig för att själv med förevändning om att besöka sina släktingar segla vägen om denne Glave (vid denna tiden Vartan, Kolt Glaves bror som ännu inte bragts om livet) och övernatta där. Han får ta del av ätten Glaves planer och blir imponerad av både ambitionsnivån och genomförandet hittills. Han uppskattar även de krigare ätten utrustar och tränar upp. En sådan här vän kan behövas på flera sätt i framtiden. Willhelm lovar att mäkla ett avtal mellan sina släktingar och Glave. Det sker och på återresan är Nordkorp och Glave allierade i projektet. Willhelm själv förbinder sig till att vara behjälplig med handelskontakter (han har i första hand Amtefjärd i åtanke) samt att ge Glave rätt att bebygga Baril för timmeromlastning i framtiden. Willhelm Korp och Vartan Glave kommer väl överens. De är båda belästa och talar samma språk moraliskt. De gillar varandra helt enkelt. De båda är också helt överens om att Willhelms medverkan i projektet i nuläget hålls hemlig för att inte dra till sig onödig uppmärksamhet.

Väl hemma skickar Willhelm sockrade försoningsbrev till hertigen av Amtefjärd, men där visar det sig inte gå lika smärtfritt. Hertigen vill inte på något sätt befatta sig med någon Korp. Han minns väl konflikten dem emellan och förlorade kamrater i Timmerslaget. Något man inte släpper så lätt. Det sagt gör han en så pass stor eftergift att han erbjuder Korp att komma tillbaka när detta timmer ligger hugget och klart i Baril. Bevisa den kapaciteten och han är välkommen att höra av sig. Först då och inte förr.

Willhelm vill inte avskräcka Glave från att gå vidare med sina planer och låter hälsa att allt är i sin ordning. Han tänker att tiden finns att göra detta till sanning. I värsta fall får man blicka utomlands mot Caddo eller Erebos. Caddo med sina kätterska vaneföreställningar känns inte bra. Inte heller Erebos med än värre sådana, men nöden kanske i värsta fall inte har någon lag.

Kort därefter nås han av bud att Vartan Glave dött och dennes bror Kolt har tagit över. Vid det här laget har Likmund Korp och denne nye Glave basunerat ut högt och ljudligt om sina planer uppe i Slättebo. Willhelm träffade Kolt snabbt vid sitt besök och han framstod som en rå sälle. Inte alls som den sympatiske Vartan. Trots detta är hjulen redan i rullning och nu finns ingen återvändo.

Hertig Willhelm ser tiden an och gör försiktiga förberedelser i det tysta. Han försöker hålla sin roll så dold det möjligt är och tacklar istället https://erebaltor.se/wiki/index.php?tit ... _Likermark. När han senare förhör sig om projektet i norr får han veta att Kolt Glave inte alls är någon han vill ha som allierad. Ätten Glaves hårdhänta metoder och aggressiva framtoning är något Willhelm inte alls står bakom. Sedan att släktingen Likmund Korp ivrigt hejar på gör inte saken bättre. Glave är på randen av krig mot den mäktiga ätten Splintesköld. Han tänker på ett eller annat sätt annektera eller ta staden Roholm. Ett drag som i förlängningen skulle dra till sig kungens skarpa blick. Det går också rykten andra illdåd som lönnmord, hot och trakasserier. Allt beskrivet i beundrande texter från de brev släkting Likmund skickar.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9430
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Träslaget - Det andra timmerkiget i Zorakin

Inlägg av birkebeineren »

Jeb skrev: 2025-03-31 19:25
Nackdelen med att gynna handeln på Stirpaz lär då bli att han även gynnar hertigen av Philmark, samt Flodbaronerna (som väl än så länge främst är en kardisk sammanslutning?). Hur hertig Stirzberg eventuellt kan gynnas av handel som vill följa Jostefloden borta i hertigdömet Pharynx ser jag inte före mig ekonomisk men det kan ju vara andra skäl (utöver att undvika att Philmark tjänar på det) som gör Glaves planer intressanta?
Flodbaronerna har ju öppnat för att även Zorakiska baroner skall få vara med, men i nuläget är det Kardiska som dominerar. Ingen av hertigarna är särdeles förtjusta i Flodbaronerna, om inte annat för att de underminerar deras kontroll. Jag tror dock inte att Stirzberg i Slättebo vill ta andelar från Dagge i Philmark. De är ingifta med varandra och har som jag fattat de (enligt vad vi värkt fram) ganska goda kontakter. Varför hertigen skulle vara intresserad av Jostehandeln som en utökning av inkomster mer än konkurrens. Han är som du påpekar inte lika beroende av timmer som Flodbaronerna utan ser det som ytterligare en utveckling av en befintlig handelsväg. Vi kan också välja att hertig Stirzberg ser det som just konkurrens. Han är helt emot Glaves planer och vill inte handla mer via Josten än vad det idag redan görs. Från början var varken Witten-Kvarken-Jostefloden sammanbundna och då var det intressant att få en östlig handelsådra av han östliga baronat. När vi nu naturligt knöt ihop dem får man tro att frakt redan sedan tidigare förekommit och då blir Glaves timmer ett hot mot FT´s monopol. En annan långsökt idé är att Flodbaronernas ökning av timmerfrakt längs Stirpaz har orsakat trafikstockning. Stirzberg har helt enkelt svårt att få ut övriga varor när timmertraden upptar både kajplats och båtdäck. Hans spannmålslager och visthusbodar börjar bli fulla och de uppnosiga Flodbaronerna bygger allt fler pråmar och skutor. Flottningen utgör även en fara för övriga fraktare. Vad anser ni? Flera goda alternativ brukar komma från forumet.
Jag tycker det börjar låta som att hertig Stirzberg inte alls stödjer Glaves planer om frakta timmer ner Jostefloden.

Är förresten den gällande beskrivningen av Flodbaronerna rätt uppdaterad?

Jeb skrev:
Politisk sammamslutning grundat 545 e.O. med centrum i södra Zorakin.

Fraxinus skrev:

Greverydska orden grundas främst av de nordliga zorakiska hertigarna och grevarna samt ett antal kardiska högadliga och ett mindre antal magillersk högadel. Ordens syfte är att hålla varandra om ryggen ifråga om politik och ekonomi. Sydzorakiska brödraskapet är motpolen bland den sydliga zorakiska högadeln. Det är möjligt att SZB allierar sig med jorpagniska och caddiska adliga. [1]
Sydzorakiska brödraskapets med sina medlemmar i Dreverike och Amtefjärd tänkte jag att har indirekta intressen genom att de kontrollerar städerna Mannemo och Framhundra. Mycket av timmret från Stirpazfloden respektive Jostefloden går till skeppsvarven här. Sydzorakiska brödraskapet lär doch ha svårt att direkt ingripa utan landområden längs floderna. Några medlemmar i Kardien har inte nämnts, bara allierade från Caddo och Jorpagna.

Att greve Remmare har allierat sig med Sydzorakiska brödraskapet är ett alternativ. Då kanske det finns något mer som lockar också, utöver vad han tjänar genom Flodbaronerna?
Jag innefattade honom i just stycket /Ett antal kardiska högadliga/. Oavsett Remmares medlemskap eller allians med Sällskapet är det just deras skeppsvarv som tarvar timmer. Antingen ligger de bakom hela idén och viftar med framtida medlemskap i den exklusiva klubben, eller så är de bara kunder som erbjuder sig som köpare av prisvärt timmer oavsett ursprung.
Om Sydzorakiska brödraskapet kan alliera sig med en kardisk högadlig greve (Remmare), och därtill tjäna på det ekonomisk, vore väl kanske det att betrakta som en seger i deras kamp mot den mäktiga Greverydska orden?

Jeb skrev:
Kungapartiet låter passande. En vidare fråga, nu eller för framtiden, är vem Glave då kan tänkas forsöka förhandla fram detta med? Inte direkt med de ledande inom partiet men kanske en lite lägre rankad mellanhand, åtminstonde inledningsvis?
I Kungapartiet framstår Girloff Girloffsson Gyllenhelm av Pharynx som mest given. Han tjänar på sin flod. Handeln ökar och mer varor kan skeppas över Jostefloden. Han uppskattar även att kungens flotta kan stärkas via ökan tilldelning av timmer till varven. Sedan är han granne till både Glave och Korp. Han förkommer indirekt i Triangeldrama i Edelfara, så det gynnar mina planer också... :twisted: Annars är Likermark (oavsett vem som egentligen är hertig) en trolig kandidat. De kontrollerar ändstationen Baril på Jostefloden. Är släkt med Nordkorparna vars timmer spelar stor roll för hela företaget. De vill även komma upp sig och återfå den respekt ätten en gång hade. Sedan kommer silvret via Josten hjälpa dem att slingra sig ur Tjurhuvuds grepp. Jag kan dock inte se att de är medlemmar i Kungapartiet eller Sydzorakiska sällskapet. Det spelar kanske ingen större roll?

Han är intressant nog medlem i Greverydska ordern där även Stirzberg av Slättebo samt Kardiska högadliga (Remmare, Dagge?) är medlemmar. Kanske en större uppgörelse över partigränserna med rikets bästa i fokus?

När det gäller just Likermark och Korp bör vi kanske fastställa vem som faktiskt är hertig? Fraxinus själv har väl i slutändan valt Wilhelm och han får även min röst. En ung progressiv Korp med huvudet på skaft. Han är den som drar igång hela äventyret och ligger bakom Glaves planer. Förslag:

Timmerslaget tog både rätten att hugga timmer i Södra Toril och hans fars liv från honom. Nu är räkenskapens timma slagen. Han kan själv inte gå emot Tjurhuvud, men via bakvägen kan han ändå stå som slutsegrare. Han har för avsikt att i förlängningen gifta sig med Hertig Girloff Gyldenmark av Amtefjärds dotter. Det skulle ge Korp en allierad för att stå emot Tjurhuvud. Hertigen är dock en fiende från tidigare Timmerslaget och är knappast intresserad av något bröllop. Första Timmerslaget lärde dock unge Willhelm något. Hertig Gyldenmark behöver timmer (Framhundra har fått stå tillbaka i utveckling enligt Wikin) Hertigen kan givetvis med sina nyvunna rättigheter hugga det själv i södra Toril, men om man skulle kunna presentera en möjlighet att slippa och låta dem koncentrera sig på odling istället kanske det vore lockande?

Tjurhuvud övervakar varje steg som tas i Likermark, så där är han bakbunden. Han har släktingar i norr som inte är mycket för världen, men de sitter på massor av timmer. Vid begravningen av Hertig: Adalhelm Korp närvarar bland gästerna hela ätten Korp. Vid gästabudet efteråt nämndes det bara kort i förbifarten att Nordkorparna fått besök av en expansiv baron Glave. Denne Glave vill med hjälp av dem avverka Toriltimmer och frakta det via Jostefloden. Likmund (Nord)Korp hade skrattat bort förslaget och menat att svartfolk gjorde det omöjligt att under ordnade former bedriva skogsbruk. Att sedan släpa timret ända till Jostefloden var idiotiskt bortom fattning. Willhelm la inte så mycket vikt vid det hela för än han via Barils hamn, en tid senare, får rapporter om att en baron Glave fraktar svärdsämnen och stångjärn norrut i partier som får ses som ovanligt stora. Willhelm beslutar sig för att själv med förevändning om att besöka sina släktingar segla vägen om denne Glave (vid denna tiden Vartan, Kolt Glaves bror som ännu inte bragts om livet) och övernatta där. Han får ta del av ätten Glaves planer och blir imponerad av både ambitionsnivån och genomförandet hittills. Han uppskattar även de krigare ätten utrustar och tränar upp. En sådan här vän kan behövas på flera sätt i framtiden. Willhelm lovar att mäkla ett avtal mellan sina släktingar och Glave. Det sker och på återresan är Nordkorp och Glave allierade i projektet. Willhelm själv förbinder sig till att vara behjälplig med handelskontakter (han har i första hand Amtefjärd i åtanke) samt att ge Glave rätt att bebygga Baril för timmeromlastning i framtiden. Willhelm Korp och Vartan Glave kommer väl överens. De är båda belästa och talar samma språk moraliskt. De gillar varandra helt enkelt. De båda är också helt överens om att Willhelms medverkan i projektet i nuläget hålls hemlig för att inte dra till sig onödig uppmärksamhet.

Väl hemma skickar Willhelm sockrade försoningsbrev till hertigen av Amtefjärd, men där visar det sig inte gå lika smärtfritt. Hertigen vill inte på något sätt befatta sig med någon Korp. Han minns väl konflikten dem emellan och förlorade kamrater i Timmerslaget. Något man inte släpper så lätt. Det sagt gör han en så pass stor eftergift att han erbjuder Korp att komma tillbaka när detta timmer ligger hugget och klart i Baril. Bevisa den kapaciteten och han är välkommen att höra av sig. Först då och inte förr.

Willhelm vill inte avskräcka Glave från att gå vidare med sina planer och låter hälsa att allt är i sin ordning. Han tänker att tiden finns att göra detta till sanning. I värsta fall får man blicka utomlands mot Caddo eller Erebos. Caddo med sina kätterska vaneföreställningar känns inte bra. Inte heller Erebos med än värre sådana, men nöden kanske i värsta fall inte har någon lag.

Kort därefter nås han av bud att Vartan Glave dött och dennes bror Kolt har tagit över. Vid det här laget har Likmund Korp och denne nye Glave basunerat ut högt och ljudligt om sina planer uppe i Slättebo. Willhelm träffade Kolt snabbt vid sitt besök och han framstod som en rå sälle. Inte alls som den sympatiske Vartan. Trots detta är hjulen redan i rullning och nu finns ingen återvändo.

Hertig Willhelm ser tiden an och gör försiktiga förberedelser i det tysta. Han försöker hålla sin roll så dold det möjligt är och tacklar istället https://erebaltor.se/wiki/index.php?tit ... _Likermark. När han senare förhör sig om projektet i norr får han veta att Kolt Glave inte alls är någon han vill ha som allierad. Ätten Glaves hårdhänta metoder och aggressiva framtoning är något Willhelm inte alls står bakom. Sedan att släktingen Likmund Korp ivrigt hejar på gör inte saken bättre. Glave är på randen av krig mot den mäktiga ätten Splintesköld. Han tänker på ett eller annat sätt annektera eller ta staden Roholm. Ett drag som i förlängningen skulle dra till sig kungens skarpa blick. Det går också rykten andra illdåd som lönnmord, hot och trakasserier. Allt beskrivet i beundrande texter från de brev släkting Likmund skickar.
En allians mellan Glave och Korp känns potentiellt mycket sannolik. Om en mellanhand är av intresse har jag några idéer kring vem detta kan vara.

Hertig Girloff Girloffsson Gyllenhelm av Pharynx och Kungapartiet kan tänkas vara nöjda med att hålla sig neutrala (och indriekt tjäna på utvecklingen).

Och rätt hertig för Likermark är Willhelm Korp. Ändrar i wikin.
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 776
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Träslaget - Det andra timmerkiget i Zorakin

Inlägg av Jeb »

Jag tycker det börjar låta som att hertig Stirzberg inte alls stödjer Glaves planer om frakta timmer ner Jostefloden.
Du har nog rätt. Vi får fundera på vem och vilka som ens påverkas och därför tycker det ena eller det andra.
Är förresten den gällande beskrivningen av Flodbaronerna rätt uppdaterad?
Högst osannolikt. Vi har ju ändrat en del, så i vissa uppdateringar hände inte texterna med. Jag såg att du gjort en del redigering av kampanjmaterialet. Tänkte att jag ska ta och läsa igenom allt och se om jag kan hitta saker vi glömt eller saker som inte längre passar ihop.
Om Sydzorakiska brödraskapet kan alliera sig med en kardisk högadlig greve (Remmare), och därtill tjäna på det ekonomisk, vore väl kanske det att betrakta som en seger i deras kamp mot den mäktiga Greverydska orden?
Det är en ganska nyuppfunnen lösning baserad på den lilla textraden om att en handfull Kardiska stormän också ingår i brödraskapet. Jag tycker att det kan vara en bra idé att Remmare är med. De sätter Flodbaronerna i annan dager. Är det Remmare som är initiativtagaren, eller är han bara ett instrument för ordern som agerar i bakgrunden?
En allians mellan Glave och Korp känns potentiellt mycket sannolik. Om en mellanhand är av intresse har jag några idéer kring vem detta kan vara.
Håller med. Do tell...
Hertig Girloff Girloffsson Gyllenhelm av Pharynx och Kungapartiet kan tänkas vara nöjda med att hålla sig neutrala (och indriekt tjäna på utvecklingen).
Det är även min mening.
Och rätt hertig för Likermark är Willhelm Korp. Ändrar i wikin.
Fint!
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9430
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Träslaget - Det andra timmerkiget i Zorakin

Inlägg av birkebeineren »

Jeb skrev: 2025-04-08 13:27
Om Sydzorakiska brödraskapet kan alliera sig med en kardisk högadlig greve (Remmare), och därtill tjäna på det ekonomisk, vore väl kanske det att betrakta som en seger i deras kamp mot den mäktiga Greverydska orden?
Det är en ganska nyuppfunnen lösning baserad på den lilla textraden om att en handfull Kardiska stormän också ingår i brödraskapet. Jag tycker att det kan vara en bra idé att Remmare är med. De sätter Flodbaronerna i annan dager. Är det Remmare som är initiativtagaren, eller är han bara ett instrument för ordern som agerar i bakgrunden?

Sydzorakiska brödraskapet kanske bara utnyttjar greve Remmare och genom att locka med medlemskap låter de honom motarbeta Greverydska orden som sedan länge (och vad vi verkar ha kommit fram till enligt en titt i Fil-Tofia-tåden :roll: ) är de som traditionellt kontrollerat timmerhandeln i Tvillingstäderna. Detta är kanske i så fall inget greven själv misstänker men något någon närstående försöker varna honom om...

Jeb skrev:
En allians mellan Glave och Korp känns potentiellt mycket sannolik. Om en mellanhand är av intresse har jag några idéer kring vem detta kan vara.
Håller med. Do tell...
Inget särskilt avancerat scenario men tänkte något i stil med följande: En viss Bordina Muster från handelshuset Kopparhavets Förenade (har ett kontor vid Kungstorget i Pendon enligt stadskartan i Aidne-modulen) och hennes assistent vitankan Querko har sedan en tid färdats upp och ner längs Jostefloden från ett nyetablerat kontor i staden Baryd i norra Likermark. Baryd är en kunglig fristad (finns ungefär tjugo sådana i Zorakin enligt wikin) och en plats där olika intressen rör sig. På något vis har Bordina och Querko kommit i kontakt med Glave och berättat om unge hertig Korps eventuella intresse i framtida handel. Vidare utveckling öppen!
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 776
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Träslaget - Det andra timmerkiget i Zorakin

Inlägg av Jeb »

Sydzorakiska brödraskapet kanske bara utnyttjar greve Remmare och genom att locka med medlemskap låter de honom motarbeta Greverydska orden som sedan länge (och vad vi verkar ha kommit fram till enligt en titt i Fil-Tofia-tåden :roll: ) är de som traditionellt kontrollerat timmerhandeln i Tvillingstäderna. Detta är kanske i så fall inget greven själv misstänker men någon närstående försöker varna honom...
Jag har nog tidigare haft en tendens att blanda ihop de båda samfunden. Ska vi få lite klarhet i det "nya" sättet att tolka det hela är hela timmerhandelskonflikten en konflikt mellan Sydzorakiska och Greverydska? Ett förslag då:
ett antal kardiska högadliga och ett mindre antal magillersk högadel.

Står det under Greverydska ordern. Vi säger att Remmare till en början var med och exporterade timmer via Stirpaz. Han är en greve under Philmark och betalar tullar och liknande på samma sätt som alla andra. Remmare var en stor timmerhandlare och ville ha respekten som kingpin eller storfräsare. Ett sätt att få den respekten ansåg han att bli inbjuden i de finaste av salonger. Visst, ett och annat gästabud hos hertigen, men i övrigt sågs han alltid som en underhuggare eller underställd personal. För att få bukt på detta tänker han att han vill samla på sig ordnar och medlemskap i olika klubbar. Greverydska eller liknande hade varit perfekt. Trots att det egentligen en Zorakisk order skulle det sätta honom till bords med hertigar och dessutom göra honom till en like. Han har hört att ordern har tagit in andra Kardier tidigare och ser inte det som ett problem. Dessutom ligger hans marker precis på gränsen. Ordern avvisar honom dock vänligt, men bestämt. De kan inte se vad Remmare skulle tillföra. En Kardisk greve vars timmerhandel redan går via FT är en uppskattad, men likväl bara en grossist av varor som ordern redan kontrollerar i utloppshamnen FT.

Surmulen återvänder Remmare hem. Han tar sedan varje tillfälle att låta sina åsikter om att han är en nyckelfigur för handeln med timmer i FT höras. Nog borde en sådan viktig man få vara med och påverka i maktens centrum? Ingen bryr sig något större om honom och livet går vidare.

Samtidigt i en annan del av Zorakin sitter Sydzorakiska sällskapet och funderar på vilka motåtgärder man kan hitta på mot Greverydska ordern. Hertig Amtefjärd skruvar på sig och lyfter en högst personlig fråga. Trots att han vunnit en krig om timmerrättigheter i Toril lyckas han inte stilla behovet till sitt varv. Efterfrågan är för stor. Han retar sig på Greverydska ordern och deras handelsmetoder i FT. De äter upp hans goda vinster. (Jag förutsätter att så är fallet) Frågan blöts i vin under kvällen och de samlade eggar varandra till både den ena och andra motåtgärderna.

När de senare sovit ruset av sig och klarare hjärnor dryftar frågan bestämmer de sig för att faktiskt ta tag i saken. Någon gång under samtalen diskuteras om man kan hitta på något i staden FT självt man kan förändra. Man funderar hur stadens administration och förvaltning ser ut och ganska snart belyses den lite udda Ingenmansön och traktatet. Här finns möjligheter. Man konsulterar med lagvrängare från båda länder och finner Traktatbaronerna. Embryot till Flodbaronerna är fött. Nu behövs bara en mellanhand och agent på plats. Greve Remmares namn är tidigt uppe som förslag. Med svepskäl att låta greven i framtiden vara en del av sällskapet låter man denne dra igång hela projektet. Resultatet är Flodbaronernas kartell.

Greverydska ordern är till en början inte särdeles oroad över detta. Man fortsätter exportera gods och timmer från FT. Ordern i sig är inte en handelsintressent utan medlemmarna agerar på egen hand (De som överhuvudtaget har med Stirpazområdet att göra.) Det är först när Flodbaronerna vinner mark på ordensmedlemmars bekostnad som man får reda på att Sydzorakerna har en del i spelet. Sakta börjar kvarnstenarna mala, men man lyckas inte hitta några kryphål i Flodbaronernas organisation.

På helt egen kant börjar Glavarna och sedan tillsammans med Nordkorp att utforska sina planer med Jostefloden. Farhågorna är att det blir ett nytt Flodbaronerna i sig självt och ogillas starkt av både Slättebos adel som Tvillingstaden. När det längre fram (under Kolt Glaves styre) kommer fram att man använder slavarbete och brutala metoder sällar sig även Lysande Vägen till kritikerna. Riktiga motåtgärder tas dock inte. Trots att ytterliga vasaller underminerar Hertig Stirzbergs makt ytterligare. Det gynnar Greverydska ordern att motverka Sydzorakernas Flodbaroner. Hertig Stirzberg är inte helt nöjd och en viss splittring inom ordern anas. Hertig Korp (som också är medlem) är helt för. Han vill slå sig fri från Tjurhuvud och ser Glaves projekt som en ekonomisk möjlighet att göra så. I smyg vill han även närma sig hertig Amtefjärd för att ha någon att handla med samt att begrava stridsyxan mellan grannar. Amtefjärd är medlem i Sydzorakerna så det kan bli svårt att inte framstå som en överlöpare om man går i lag med "fienden".

Låter det som en intrikat intrig nog?
Inget särskilt avancerat scenario men tänkte något i stil med följande: En viss Bordina Muster från handelshuset Kopparhavets Förenade (har ett kontor vid Kungstorget i Pendon enligt stadskartan i Aidne-modulen) och hennes assistent vitankan Querko har sedan en tid färdats upp och ner längs Jostefloden från ett nyetablerat kontor i staden Baryd i norra Likermark. Baryd är en kunglig fristad (finns ungefär tjugo sådana i Zorakin enligt wikin) och en plats där olika intressen rör sig. På något vis har Bordina och Querko kommit i kontakt med Glave och berättat om unge hertig Korps eventuella intresse i framtida handel. Vidare utveckling öppen!
Låter svinbra! Snygg lösning.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9430
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Träslaget - Det andra timmerkiget i Zorakin

Inlägg av birkebeineren »

Jeb skrev: 2025-04-09 18:14 Låter det som en intrikat intrig nog?
Det låter som en jättebra intrig. Och väl genomtänkt. :wink:
Nu gäller det bara att komma ihåg detta...
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 776
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Träslaget - Det andra timmerkiget i Zorakin

Inlägg av Jeb »

birkebeineren skrev: 2025-04-10 13:49
Jeb skrev: 2025-04-09 18:14 Låter det som en intrikat intrig nog?
Det låter som en jättebra intrig. Och väl genomtänkt. :wink:
Nu gäller det bara att komma ihåg detta...
Tackar!
Jo det är ett litet dilemma. Först att komma i håg, sedan att få det att passa med resten som skrivits.
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 776
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Träslaget - Det andra timmerkiget i Zorakin

Inlägg av Jeb »

Inget särskilt avancerat scenario men tänkte något i stil med följande: En viss Bordina Muster från handelshuset Kopparhavets Förenade (har ett kontor vid Kungstorget i Pendon enligt stadskartan i Aidne-modulen) och hennes assistent vitankan Querko har sedan en tid färdats upp och ner längs Jostefloden från ett nyetablerat kontor i staden Baryd i norra Likermark. Baryd är en kunglig fristad (finns ungefär tjugo sådana i Zorakin enligt wikin) och en plats där olika intressen rör sig. På något vis har Bordina och Querko kommit i kontakt med Glave och berättat om unge hertig Korps eventuella intresse i framtida handel. Vidare utveckling öppen!
https://erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=54179#p54179
Efter att Ekes borg belägrats (beroende på hur detta slutar) kommer spelarna på ett eller annat sätt färdas via Jostefloden. Jag tänkte att de ska få lift av Kopparhavets förenade. Lite för att just introducera dem inför framtiden.

Jag har inte tillgång till Aidneboken, men jag anar att informationen är knapp om handelshuset. Vad sägs om att det är litet nog att alla gör allt. Querko och Bordina är på kontoret när de inte är på havet. Lastning lossning sker med i ankomsthamn inhyrda stuveriarbetare. Affärer förhandlas direkt med kumpanerna på någon hamnkrog eller handlares residens. Allt som allt är handelshuset litet med en öppen fraktskuta (typ Knarr). Vid större frakter hyr de in skeppare vilket har blivit vanligare i takt med att handelskontakter slutits.

När de båda nosar till sig nya möjligheter vill de helst återgå till sina rötter. De startade tillsammans med en liten fraktbåt och en kärlek till båtliv. När de nu ska förhandla nya kontrakt vill de båda få en överblick själva. De seglar den nya rutten och bildar sig en uppfattning om rutten och förhandlar alla avtal personligen. Det är under dessa resor spelarna råkar befinna sig i hamnen, bryggan eller liknande och behöver lift. Querko och Bordina låter dem gärna åka med mot en mindre avgift. Kumpanerna håller sina kort nära bröstet, men man får möjligheter att snick-snacka ombord.

Ett helt annat spår är att handelshuset är större med några egna havsgående skepp. Kontoret i Baril (Baryd) är bara ett nytt av flera etablerade. Basen är i Pendon.

Det faktum att basen är just Pendon ger ett annat spår. Hertig Amtefjärd har sannolikt goda kontakter i Pendon. (Amtefjärds jordbruk går nästan oavkortat till Pendon) En av kontakterna är ett mindre handelshus (Kopparhavets Förenade) som hjälpt hertigen genom åren med olika spannmålsfrakter (eller liknande). De tjänar inte uteslutande Amtefjärd utan är helt oberoende, men har visat sig vara lojala. Amtefjärd har genom krig låst upp timmerrättigheter i södra Toril och genom kontakter i Sydzorakiska sällskapet fått tillgång till Brynhildurtimmer från Flodbaronerna. När rykten florerar att en baron från Slättebo (Glave) och de förhatligt tjuvarna Korp försöker etablera timmerhandel via Jostefloden låter det inte alls bra. Ska det dessutom gå via Pharynx kommer ett lyckat företag gynna konungen på sikt. Greverydarna behöver inte närma sig kungamakten mer. Han måste ha ögon på plats. Han söker upp Kopparhavets Förenade och erbjuder dem pengar för att försöka upprätta ett kontor i Baryd. Han tipsar också om timmerhandel som är på väg att ske uppe i norr. Bordina och Querko blir överlyckliga för denna möjlighet att vara först på planen. Det enda välgöraren Amtefjärd vill ha i utbyte är lite information...

Bordina och Querko seglar fram och tillbaka längs Jostefloden. Vissa gånger ända upp över sjöarna för att besöka baron Glave själv. När de kommer till Pendon besöker de Amtefjärd och delar sin upplevelser som de goda kamrater de är.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9430
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Träslaget - Det andra timmerkiget i Zorakin

Inlägg av birkebeineren »

Enda informationen om Kopparhavets Förenade i Aidne-modulen är namnet och att det på kartan över Pendon har tillhåll i en stor byggnad vid Kungstorget centralt i staden. Röstar då för att att handelshuset är av viss storlek kontorsläget tagit i beaktning men det kan tänkas att det består av flera självständiga handlare som är förenade i ett samarbete. Bordina Muster kan då vara en sådan och förklara hennes relativt fria roll på Jostefloden. Hennes (förväntade) vinster kommer hela handelshuset till godo och så även förluster, vilket gör att hon inte agerar hur som helst. Flera medlemmar ur Sydzorakiska brödraskapet kan tänkas regelbundet handla genom Kopparhavets Förenade och hertigen av Amtefjärd kan på så vis ha blivit rekomenderad att använda sig av husets tjänster.

Angående hertig Girloff Gyldenmark av Amtefjärd så verkar han vara en äldre herre med tanke på att hans sondotter är ungefär i samma ålder som den unge Willhelm Korp. "Vresig som en torr gammal fura" är också en karakteristik som getts honom. Bara så att detta kommer med i dina utvecklingar. :)
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 776
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Träslaget - Det andra timmerkiget i Zorakin

Inlägg av Jeb »

Enda informationen om Kopparhavets Förenade i Aidne-modulen är namnet och att det på kartan över Pendon har tillhåll i en stor byggnad vid Kungstorget centralt i staden. Röstar då för att att handelshuset är av viss storlek kontorsläget tagit i beaktning men det kan tänkas att det består av flera självständiga handlare som är förenade i ett samarbete. Bordina Muster kan då vara en sådan och förklara hennes relativt fria roll på Jostefloden. Hennes (förväntade) vinster kommer hela handelshuset till godo och så även förluster, vilket gör att hon inte agerar hur som helst. Flera medlemmar ur Sydzorakiska brödraskapet kan tänkas regelbundet handla genom Kopparhavets Förenade och hertigen av Amtefjärd kan på så vis ha blivit rekomenderad att använda sig av husets tjänster.
Det låter jättebra. Jag gillade Bordina och Querko, så med denna mer partirederilika lösningen funkar det ändå. Handelshuset är stort, men har flera olika aktörer. Amtefjärd och Sydzorakiska är några av många kunder. Det blir då inte lika uppenbart att de spionerar för Amtefjärd. Jag tänker att de inte ens gör det med flit. Amtefjärd är bara väldigt intresserad av deras turer över Jostefloden. Kanske begriper Bordina vad han är ute efter eller helt enkelt inte känner att hon har något att dölja?
Angående hertig Girloff Gyldenmark av Amtefjärd så verkar han vara en äldre herre med tanke på att hans sondotter är ungefär i samma ålder som den unge Willhelm Korp. "Vresig som en torr gammal fura" är också en karakteristik som getts honom. Bara så att detta kommer med i dina utvecklingar. :)
Jag tänker inte sno intrigen om giftemål från Fraxinus. Båda idéer påverkar varandra, men i detta läget kan jag inte se hur Amtefjärd kan ha någon önskan att gifta bort sin dotter till Korp. Längre fram kan det bli en lysande affär och ett sätt att sluta fred för gott. Just nu är Amtefjärd vresig och rent missunsam till Josteflodens utveckling. Mest för att det inte ser ut att gynna honom eller Sydzorakerna i nuläget.
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 776
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Träslaget - Det andra timmerkiget i Zorakin

Inlägg av Jeb »

Har någon förslag på vilka stammar svartfolk som lever i Torilskogen? Tänkte skapa en lätt förteckning a´la Aidnebergen.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9430
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Träslaget - Det andra timmerkiget i Zorakin

Inlägg av birkebeineren »

Tänker du självständiga stammar eller flera stammar samlade i klaner? Kanske både och?

Bara för att följa upplägget i Svartfolk-modulen.
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 776
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Träslaget - Det andra timmerkiget i Zorakin

Inlägg av Jeb »

birkebeineren skrev: 2025-04-18 10:03 Tänker du självständiga stammar eller flera stammar samlade i klaner? Kanske både och?

Bara för att följa upplägget i Svartfolk-modulen.
Jag vet egentligen inte. Hur de är indelade i Svartfolkmodulen ger en fingervisning om hur det är tänkt att svartfolkssamhällen fungerar. Jag tänker att Toril är nära nog för att följa det upplägget. Sedan är skogen enorm och sägs vara full av svartfolk. Jag tänker mer en övergripande liten text om de mest tongivande stammarna, klanerna eller liknande. Forumet håller säkert folk som duktiga (och villiga) på att bena ut detta.
Enda informationen om Kopparhavets Förenade i Aidne-modulen är....
Är du ok med att jag snor Bordina och Querko? Antingen beskriver du dem eller så låter jag dem vara med vag information. Jag gillade bara stämningsbilden med dem på floden.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9430
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Träslaget - Det andra timmerkiget i Zorakin

Inlägg av birkebeineren »

Jeb skrev: 2025-04-18 10:26 Jag vet egentligen inte. Hur de är indelade i Svartfolkmodulen ger en fingervisning om hur det är tänkt att svartfolkssamhällen fungerar. Jag tänker att Toril är nära nog för att följa det upplägget. Sedan är skogen enorm och sägs vara full av svartfolk. Jag tänker mer en övergripande liten text om de mest tongivande stammarna, klanerna eller liknande. Forumet håller säkert folk som duktiga (och villiga) på att bena ut detta.

Torilskogen är stor och borde rymma många. Fast de framstår i källorna och vad som skrivits på forumet som mer en plåga och inte ett hot, så länga men inte beger sig djupare in i själva skogen vill säga. Detta skulle då kunna indikera att svartfolken är ganska splittrade och då kan det kanske passa med att de flesta lever i mindre stammar (och ännu mindre grupper) än förenade i större klaner?

Jeb skrev:Är du ok med att jag snor Bordina och Querko? Antingen beskriver du dem eller så låter jag dem vara med vag information. Jag gillade bara stämningsbilden med dem på floden.
Du får gärna vidareutveckla Bordina och Querko. Och du får gärna också behålla biten med att de tillhör ett stort handelshus av många små delvis självständiga handlare vars huvudkontor ligger centralt i Pendon och med ett kontor i den fria staden Baril. :)
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 776
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Träslaget - Det andra timmerkiget i Zorakin

Inlägg av Jeb »

Torilskogen är stor och borde rymma många. Fast de framstår i källorna och vad som skrivits på forumet som mer en plåga och inte ett hot, så länga men inte beger sig djupare in i själva skogen vill säga. Detta skulle då kunna indikera att svartfolken är ganska splittrade och då kan det kanske passa med att de flesta lever i mindre stammar (och ännu mindre grupper) än förenade i större klaner?
Så har även jag uppfattat det. Tanken var att beskriva de "större" stammarna/ klanerna med en ganska övergripande och ytlig beskrivning. Lekhs band med runt fyrtio individer får ses som en av de mindre, men de andra kanske inte är så hemskt mycket större. Sedan är ju svartfolken av kaotisk natur och skiften sker nog ganska ofta. Just nu är X ledare. Individen är hövding för X antal och de håller till i dessa delarna av skogen. En tid senare har ledare X störtats och nu är Y ledare med ett större antal individer under sig osv. Vi kan även välja att slopa detta helt och bestämma att i skogen bor svartfolk. Hur de är organiserade vet ingen.
Du får gärna vidareutveckla Bordina och Querko. Och du får gärna också behålla biten med att de tillhör ett stort handelshus av många små delvis självständiga handlare vars huvudkontor ligger centralt i Pendon och med ett kontor i den fria staden Baril. :)
Tack! Min plan är att göra dem till ögon och öron på plats. Inte spioner direkt utan mer handelsresande vars kunskaper delas. De kan även ha en taxiverksamhet för spelare längs Jostefloden. Under deras relativt makliga färd delas erfarenheter från närområdet från båda håll.
Skriv svar