Råttmän

Allt om raser och folkslag som inte nämns i landsbeskrivningarna
Starkiller
Trakorisk Svavelskeppare
Inlägg: 10
Blev medlem: 2009-07-11 11:51

Inlägg av Starkiller »

Jag hittade en bra bok som kan ge lite inspiration på myrorna.

Författaren heter Brian Jacques och boken heter en legend från Redwall och handlar i kort om ett fridfullt kloster som drivs av möss och plötsligt en dag kommer Cluny Gisslaren, en jättelik svart skeppsråtta med sin här av elaka råttor och terroriserar området och försöker erövra klostret. I slottet finns så klart en ung hjälte modig novis som har en naturlig fallenhet för strid och är väldigt lik den gamle sedan länge döde hjältemusen "Martin Krigaren" som är slottet beskyddare och "skyddshelgon".

Jag har inte läst klart boken ännu men den är faktiskt riktigt bra. Återkommer med mer info när jag läst klart den.

Blev riktigt sugen på en liten råttmannakampanj.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Kul med mer inspiration! :)
Starkiller
Trakorisk Svavelskeppare
Inlägg: 10
Blev medlem: 2009-07-11 11:51

Inlägg av Starkiller »

Gick in på Adlibris och sökte på Brian Jacques och hittade massor av böcker om Redwall. Det blir nog en beställning snart. Jag är snart klar med boken och den är fortfarande bra och underhållande. Bitvis märker man han även skriver barnböcker. Väldigt roande bok faktiskt.
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir »

...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2427
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

Strålande Fafnir!
Användarens profilbild
Peter
Palinorisk dödsriddare
Inlägg: 1454
Blev medlem: 2007-03-01 13:20
Ort: Bryssel

Råttor!

Inlägg av Peter »

http://www.frialigan.se/forum/viewtopic.php?f=8&t=499

Mycket inspiration i den har traden, sa jag kommer nog att ge det har ett oga till
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2427
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

Råttmän på nordsidan av melashebergen alltså? Låter spönnande med tanke på att vi här på erebaltor.se har råttlingar som följde med sydnargurerna till Triska och möjligtvis även Kasenu. Kanske lämnade några utbrytare denna vandring och skapade ett litet herradöme på ramNakras sydvästkust?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Tycker vi kan låta vårat EA också ha råttlingar på nordsidan av Melashe. Här finns ett område mellan Vit fläck Drylos och Vit fläck Mirel som vi kan utveckla. Råttmän i staden O känns ganska rätt ...eller?

Notera att råttlingarna som följde med på Tredje nargurisks vandringen ca 1050 fO lämnade Nargur innan händelserna knutna till hjältarna Ghassis, Nibbnubb och svärdet Sakkinis (dessa utspelade sig under Mörkertiden ca 400 fO).
Användarens profilbild
Peter
Palinorisk dödsriddare
Inlägg: 1454
Blev medlem: 2007-03-01 13:20
Ort: Bryssel

Inlägg av Peter »

birkebeineren skrev:Tycker vi kan låta vårat EA också ha råttlingar på nordsidan av Melashe. Här finns ett område mellan Vit fläck Drylos och Vit fläck Mirel som vi kan utveckla. Råttmän i staden O känns ganska rätt ...eller?

Det här tycker jag kan passa. Jag försöker visserligen inte pådyvla något här - min råtttext är tänkt till Argond (och jag tror t.ex. inte att råttingar kommer att vara något större inslag i Argonds Staden O, medan de passar utmarkts i Erebs Staden O), men varför inte?
Användarens profilbild
skaraborgarn
Nidländsk Domare
Inlägg: 2262
Blev medlem: 2019-05-25 10:34
Ort: Skaraborg

Re: Råttmän

Inlägg av skaraborgarn »

Olika syn på råttmän.

I staden X levde det sedan länge en råttmanskoloni i utkanten av staden. De höll sig mest för sig själva. De sålde ibland nötter, svamp och ved på torgen. De hade ingen egentlig ställning i staden som mest beboddes av människor några halvlängdsmän och en liten grupp hantverkare som var dvärgar. Men de accepterades, varken mer eller mindre.
Men staden X växte. Handeln ökade och välståndet likaså. men i takt med att staden växte ändrades området omkring staden. Råttmännen såg skogarna de samlade nötter och annat i ändras och försvinna. De blev fattigare medan övriga befolkningen blev rikare. Några av råttmännen flyttade men de övriga började i ren nöd stjäla och många blev yrkestjuvar. Nu har det gott så långt att många anser dem vara ohyra, endast marginellt bättre än svartnissar. Halvlängdsmännen och dvärgarna har mer tolerans mot dem. Förstnämnda grupp beskylls ju för liknade. Dvärgarna ser dem mest som lite komiska varelser samt att de har en gemensam avsky för vättar. En del röster har höjts att råttmännen ska fördrivas från staden, andra att de ska tvingas arbeta med renhållning och förbjudas vistas vid torgen när det är marknadsdagar.

Folken i ZÅÄÖ är mycket tacksamma för sina grannar och vänner råttmännen. De små pälsvarelserna lever i skogarna och kullarna runt ZÅÄÖ. De är av naturen nyfikna men lite skygga. DE ser och hör mycket. Genom historiens gång har de varnat människorna när stråtrövare, svartfolk och andra fiender kommit. I gengäld så skyddar de storvuxna de mindre i orostider. Råttmän är också bra på att ta sig förbi fiendens led och kan såväl speja som lämna bud till allierade.
Många av råttmännen är duktiga hantverkare och deras skålar och enklare husredskap de tillverkar har blivit en del av ZÅÄÖ karaktär. Alla har muggar, fat och smörknivar gjorda av små tassar. Råttmänen ses som en del av befolkningen och de flesta tycker de är ganska trevliga. De är inte skräniga som ankor eller långfingrade som halvlängdsmän eller surmulna som en del dvärgar kan vara. Tvärtom, rycker du en råttman i svansen får du böta 20 guldmynt.
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2427
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Råttmän

Inlägg av gtjorgo »

Soroehkier (råttmän i klomellien)

Folkslagets historia
(För tiden i nargursskogar före den tredje vandringen så se råttmännens historia på wikin)

Råttmännen i Triska följde med sydnargurierna under den tredje vandringen och har sedan bott med triskerna i egenskap av nötsamlare och skickliga fiskenätsreparatörer. Ytterligare en liten grupp flyttade över gränsen norrut och rullar idag tobaksblad i "Sanzasstil" (d.v.s. i cigarrer).

Då triskeroligarken Reghuel av Cudda stormade Garrika år 412 e.O. och vävargillet lämnade den fallna stadsstaten, behövde oligarken fingerfärdigt manskap som kunde ta över där mästarna lämnat. Han beordrade råttmännen att se över väveriproduktionen och titeln som "Uthlat vagirohet" (den som vakar över ullen) gavs till en av dem, Peit den nogranne. Titeln har sedan dess gått i arv från fader till äldste son inom familjen och innehas nu av en råttman vid namn Limik. De allra flesta som arbetar på triskernas väveri-manufakturer är dock människor. Endast "Uthlat vagirohet" och några av dem som sköter vissa särskilt viktiga broderidetaljer är av råttmännens folk.


Folkslagets utbredning
Soroehkier lever i stora delar av den klomelliska stadsstaten Triskas lågland. Utöver dessa så finns ett fåtal även i det tidigare självständiga prinshertigdömet Garrika och i Lofernies kullandskap. En liten spillra lever även i Söderlandet i sanzas där de bland annat gjort sig ett litet namn som tobaksrullare i ”Sanzasstil" (dvs i cigarrer).

Större bosättningar
Garrika stad. Se information om staden i beskrivningen av garrikerna. Det kan nämnas att de Soroehkier som arbetar på manufakturen i Garrika ofta bor tillsammans i direkt anslutning till väveriet.


Kultur och samhälle

Seder och bruk

Soroekhier är precis som många andra råttmän ofta jordbrukare, samlare eller jägare. I tidernas begynnelse var råttmännen uteslutande samlare som levde av vad naturen gav. Efter att de slagit sig ihop med trimurerna under den tredje stora vandringen började råttmännen att anpassa sig och försörjde därefter sig även som jägare, boskapsförare och när de väl bosatt sig i dagens Triska, så blev det efter stundom slutligen också jordbrukare.

Det är inte ovanligt att Soroehkier är duktiga på att använda sig av sin fingerfärdighet inom olika hantverk. De är flinka fiskenätsreparatörer, korgflätare, brodöser och behärskar träsnidandets vackra konst. Det sistnämnda har utgjort råttmännens mest eftertraktade handelsvara sedan urminnes tider. Många har varit intresserade av deras vackra konstföremål av trä.
De flesta Soroehkier är dock precis som sina grannar triskerna bönder och råttmännen delar sina tunga bördor med nargurerna.

Överhuvudtaget ses soroehkier som en integrerad del av den triskiska kulturen om än med några uppenbara skillnader. Det finns till och med exempel på råttmän som blivit huskarlar under de triskiska oligarkerna. Det är främst deras förmåga som tysta spejare som värderas vid dessa tillfällen.


Religion
De stora flertalet av råttmännen i Triska är precis som sina narguriska grannar Aesirtroende. Det finns dock vissa avvikelser hos delar av soroehkiererna som inte generellt delas med triskerna. Bland annat har skaparguden Kaan fått en roll som deras anfader fast som Vaenirn Kaaun. Hjältarna Nibbnubb och Ghassis, som är viktiga hos de råttmän som ännu lever i nargur, finns inte bland soroehkiers myter. Kanske beror detta på att myten kring Nibbnubb kom till senare än den tredje stora vandringen. Den andra möjligheten är att Nibbnubbs berättelser förekom innan utvandringen men att tiden gjort att historierna fallit i glömska.

Relationer
Triskerna respekterar råttmännens kunskaper och fingerfärdiga flit, men har samtidigt svårt att ta dem seriöst. Dock skyddar triskerna dem ofta från andra folks spott och spe, då man ser soroehkier som "sina" personliga mobboffer, likt hur ett äldre syskon slår vakt om sin pinade lillebrors rättigheter. Det skall även sägas att antalet råttmän i stadsstaten är mycket litet och de flesta trisker har aldrig och kommer aldrig stöta på en "råttgubbe”.

I Garrika finns ett antal soroehkier, de flesta knutna till stadens väverinäring. Råttmännen är ganska välsedda av de jorisktalande garrikerna trots att man ser dem som en bieffekt av ätten Cuddas ockupation. Även om det sällan uttrycks högt så känner många garriker sig förolämpade av att en ”råtta” är förman på stadens stolthet och viktigaste arbetsplats. Samtidigt vet de om soroehkierernas stora skicklighet som inte står långt efter garrikernas egna väverimästares. Den enda egentliga skillnaden mellan vävarna nu och de som producerades under glansdagarna är kvaliteten på ullen.

Lofernierna syn på soroehkier är tämligen lik triskernas med det undantaget att Lofernierna saknar stora delar av triskernas machokultur och hierarkier. Antalet råttmän är dock färre här uppe i abzurals kullandskap då soroehkier är bättre jordbrukare och hantverkare än vad de är på fäboddrift. Detta eftersom det kan vara svårt att driva boskap när djuren ofta är väldigt stora i jämförelse med råttmännen.

Sanzas och framförallt folket i söderlandet har oftast goda relationer med de Soroehkier som bor i stadsstaten. Dessa arbetar inte sällan med att rulla tobak i sanzasstil som sedan säljs vidare över västra ereb. Det bör nämnas att stadsstaten sanzas halvlängdsmän själva kom på tekniken och står för huvudparten av produktionen.

Diplomatiska förbindelser
Soroehkier har inga diplomatiska förbindelserna utanför Klomellien.

Språk
Soroehkier talar oftast triskiska. I Garrika är de flesta även tvåspråkiga och talar även den lokala garriska dialekten av klomelliska.

De få Soroehkier som flyttade över till söderlandet i Sanzas talar ofta den lokala klomelliska dialekten benämnd ”Osthimtal” eller ”Mynningamål

Teknologi
Soroehkier är duktiga hantverkare, framförallt när det gäller sådant som kräver finmotorik.
Deras teknologiska nivå är nära knuten till övriga triskas och de har inte samma aktade manufakturer som Hamur och inte heller ett lika utvecklat jordbruk som Sanzas. Den näring man är ledande i är väverimarknaden från staden Garrikas manufakturer. Denna är klomelliens bästa producent av kläder och bonader trots att deras kvalitet har gått ner sedan ullkvaliteten försämrats och vävargillet flykt vid Cuddas maktövertagande av staden. I denna näring är Soroehkier särskilt involverade då de har framskjutna positioner inom väveriet. Det är som tidigare nämnt även en Soroehkier som är förman på väveriet i Garrika.

Kropp och själ

Fysiologi
(Till största del stulet från wikin)

Soroehkier är fysiskt småväxta. De är råttlika humanoider som har armar istället för framben och går upprätt (även om de också kryper snabbt på alla fyra). Honorna blir mellan 50 och 70 cm och hanarna någonstans mellan 60 och 90 cm. Kroppen är något päronformad vilket skapar en kort och stabil kroppstyp. Benen är korta och relativt kraftiga, medan armarna är något längre och slankare. På en kort och stabil nacke sitter det lilla råttliknande huvudet med smal nos och små, mörka och nyfikna ögon. På toppen av huvudet sitter de två öronen som, likt en katts, kan vridas och vändas på. Hela råttmannen är täckt i kort och sträv päls, ofta brun eller svart, men det existerar även andra färger och nyanser. Honorna har ofta någon form av täckning med vit eller gul päls invävd i huvudfärgen.
Helvita Soroehkier anses vara kyssta av Vaenir. Detta har lett till att ovanligt många av vitpälsarna sökt sig till samhällets utsida och bosatt sig hos Yagorna där de blidkar och tolkar andarna.

Mentalitet
(Till största del stulet från wikin)

Soroehkier är precis som råttmän i övrigt ett i grunden godmodigt och nyfiket folk. Deras gladlynta och charmiga personlighet gör dem omtyckta av sin omgivning och råttmännen är ofta väldigt sociala av sig. Många råttmän är empatiskt lagda vilket gör att de har lätt för att sätta sig in i olika situationer och miljöer. De är lite av sociala kameleonter.
I vissa fall övergår råttmannens nyfikenhet i ett nervöst övervakande av allt som händer i omgivningen. Inget får gå råttmannen förbi. (Detta resulterar i sin tur ofta i högt blodtryck.)
Råttmännen har ett öppet sinne för det mesta och gillar att höra om nya saker och idéer. Soroehkier skiljer sig här något från vanliga triskerbönder då de ofta är förhållandevis vittberesta, inte på grund av nyttan i detta utan på grund av ren nyfikenhet. Råttmännens öppna sinne gör att de ibland hamnar i identitetskriser där de omvärderar sina grundläggande värderingar. De flesta råttmän drabbas någon gång i sitt liv av en sådan kris. Detta är något ovanligare i Triska där umbäranden i form av svält,köld, översvämningar, frost och buffliga huskarlar gör att tiden för grubblingar är mindre för Soroehkier än andra råttmän. Man är helt enkelt mer upptagen med att överleva.

Till deras dåliga sidor hör att råttmännen ibland brinner för någon ny idé så starkt att de "blir fartblinda" och besatta av en enda sak, på gränsen till maniska. Ofta tappar också råttmännen på äldre dagar sin nyfikenhet och biter sig då fast vid vad de vet och kan. "Obstinata" är en bra beskrivning av många äldre råttmän.


Kända personer
Limik nuvarande Uthlat vagirohet" (den som vakar över ullen). Dennes förfader Peit den Noggranne var den förste som tillsattes efter ätten Cuddas maktövertagande av Garrika. Peits ättlingar är alltjämt de som sköter driften av väveriet.

Typisk bosättning
Råttmännen bor på samma vis som triskerna i mindre byar. Dessa är i sin tur knuten till en oligark som tar upp beskattning. Denna beskattning är oftast i natura och inhämtas av oligarkens huskarlar. Byn ligger intill odlingsmarken och allt som oftast i anslutning till ett vattendrag. Hela triska genomkorsas av älvar, bifloder, myrmarker och småsjöar så tillgång till sötvatten är inte ett problem. Problemet är snarare att reglera vattnet som ofta svämmar över.

Oftast bor de i långhus även om Soroehkiers hus av naturliga orsaker oftast är betydligt mindre än sina narguriska grannar. De triskiska långhusen brukar vara något lägre men bredare än motsvarande byggnationer i exempelvis jordashaur. Långhuset byggs med ett antal pålrader både längs långsidorna och gavlarna, men även bärande pålar inuti huset. Det långa inre rummet, hallen, kan uppta hela husets längd eller delas av i olika avdelningar. Husen har generellt inte några fönster, och endast en av sidorna har en ingång.
Råttmännen lever ofta tillsammans eller intill andra Soroehkier i de byar de bebor.

Det är även ganska vanligt att Soroehkier som arbetar med att samla in nötter, rötter och annat i Izheskogen ofta bor i tillfälliga lägerplatser. Dessa använder då de traditionella rishögar som råttmännen hade före den tredje stora vandringen. Dessa rishögar är konstruerade med gång- och rumsystem och ger ett visst skydd mot väder och vind samt delvis mot kingelmyld vilka ofta är för stora för de småväxta Soroehkiers tunnelsystem.
Senast redigerad av gtjorgo den 2023-01-04 11:16, redigerad totalt 1 gånger.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Råttmän

Inlägg av birkebeineren »

gtjorgo skrev: 2022-07-21 11:24 Soroehkier (råttmän i klomellien)

...
Missat att kommentera det här. Ser mycket fint ut! :D
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2427
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Råttmän

Inlägg av gtjorgo »

Det jag kan tänka mig är att texten ju är ganska ”Klomellienocentrisk” vilket kanske gör den svårtolkad för många läsare? Kanske kan det hjälpas med länkar?
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2427
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Råttmän

Inlägg av gtjorgo »

Två Soroehkier

En vävare, kanske på manufakturen i Garrika, och en vältränad huskarl.
Bilagor
D07D4429-5194-4206-9F4C-F4D5E5A5931C.jpeg
57C00B45-CA29-4562-9123-F4263D375D97.jpeg
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Råttmän

Inlägg av birkebeineren »

gtjorgo skrev: 2022-07-28 09:28 Det jag kan tänka mig är att texten ju är ganska ”Klomellienocentrisk” vilket kanske gör den svårtolkad för många läsare? Kanske kan det hjälpas med länkar?
Det är ju en text för Klomellien och Triska så då blir ju det naturlig. Går att lösa med länkar tror jag.

Och sen, den här artikeln ger massor av information att låna av till den allmäna råttmänartikeln! :D

Fina bilder.
Skriv svar