Darition

Från Ereb altor
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Feliciens sjömilitära huvudstad.

Översikt

Staden grundades efter Feliciens framgångar i Soluna för drygt 100 år sedan som en utpost för att bättre kunna övervaka sjöfarten genom Enios sund. Inom några decennier insåg kîmzonerna de strategiska fördelarna med Darition och staden blev en viktig flottbas varifrån Felicien kunde kontrollera sundet. Efter att Felicien börjat utfärda kaparbrev blev Darition också en tillflyktshamn för kaparna. Darition anpassades helt till militär verksamhet och Feliciens dominans av östra Kopparhavet. Den växande staden attraherade dock även en del handel, för egna behov men också som mellanlandning för skepp på väg till Berendien eller Jorpagna. Efter att Felicien för ca. 25 år sedan beslutade att höja sina ambitioner i östra Kopparhavet ytterligare, förstärktes Daritions hamn med nya murar, vågbrytare, slungbatterier och hamnlabyrint.

Darition är nu Feliciens största och viktigaste flottbas. Från Darition patrullerar den feliciska flottan Enios sund som de betraktar som sitt territorium och tar ut tull av alla handelsskepp de finner. De eskorterar också handelsskepp som betalt sin tull genom sundet till skydd mot de kapare som också de är i felicisk tjänst. Skepp som inte betalar tull eller som undgår de feliciska patrullerna, kan om de har otur ”beskattas” långt hårdare av kaparna. Med anledning av Daritions nyckelposition i Felicien har en bred och väl underhållen väg anlagts hela vägen till Tyros och Elikon, främst för att underlätta införseln av livsmedel och annat till garnison och flotta om staden försätts i blockad.

Staden styrs av en militäradministratör – Administratorn – som får sina instruktioner från Kungen, Amiraliteten och till viss mån från Generalernas råd. Hans huvudsakliga uppgift är att låta stadsförvaltningen på effektivaste vis stödja flottan, samt att se till så att stadens försvar och underhåll sköts på erforderligt vis. Staden är uppdelad i tre administrativa delar: Hokleidos (militären), Kajstaden (den civila befolkningen) och Hamnen. I folkmun anses också hamnens sydligaste delar kallat Kaparnäst vara en egen stadsdel.

Karta

Darition 35.jpg

Karta över Darition

Stadsdelar

Hokleidos

Stadens norra delar domineras av Garnisonsbyggnaderna och Amiralitetshuset. Av tradition bor feliciska krigare nära varandra och sina befälhavare, varför i princip alla hus ägs och bebos av militärer. Staden har också förläggningar för gästande militärer. De olika vapengrenarna håller sig också till varandra, med egna favoritplatser. Till exempel är Rittmeesterska källaren artilleristernas favorit, arméunderofficerare föredrar Kvarnfallet och på Löpska hyndan hittar man alltid ett stort antal havsjägare.

Kajstaden

Söder om Hokleidos finns de civila kvarteren. Här lever och arbetar de som underhåller stadens militär, t.ex. segelmakare, timmermän, slaktare, bagare, repslagare, köpmän m.fl. Daritions hantverkare anses mycket skickliga även utanför Felicien.

Stadens östra del är även hem till ett av Feliciens mest inflytelserika marmorbruk. Bruket ägs av Flottan som använder ett hundratal slavar för att bryta den lätt rödmelerade marmorn några mil öster om Darition. Omsättningen på slavar är hög men lönsam då just den röda marmorn är eftertraktad i Kopparhavet.

Hamnen

De kvarter som ligger närmast hamnbassängen i Kajstaden. Administratorn har ansett det viktigt att särskilt reglera och kontrollera vad som händer i hamnkvarteren. Detta ska dock inte missförstås, Hamnen är som hamnkvarter i stora hamnstäder överallt är. Sprudlande folkliv med sjömän från hela Kopparhavet under dagen, osedligt och riskfyllt när solen gått ner. Här finns fiskarnas stånd med färsk fisk, köpmännens varor som ofta köps och säljs på kaj, hamnkaptenernas lager och ökända hamnkrogar och horhus. Detta är krogar för sjömän och landkrabbor gör bäst i att hålla sig därifrån, eller riskera att råka mycket illa ut. I hamnbassängen dominerar flottans skepp, men handels- och spannmålsskepp anländer och seglar dagligen. Förutom kaparkaptenernas flaggor kan många utländska flaggningar ses och i hamnkvarteren kan många språk höras. Hamnkaptenens kontor är ett torn på den yttersta vågbrytaren. Hamnkaptenens passerbevis måste erhållas för att släppas in i hamnen och detta ordnas av lotsen som kommer till skeppet.

Kaparnäst

I den fattigaste delen av Kajstaden tillåts kaparbesättningarna bosätta sig och under de senaste decennierna har flera kaparkaptener gjort detta till sitt hem. Stadsdelen delas därför nu mellan stadens fattigaste, betrodda slavar och kaparbesättningar som i många fall har ganska fulla penningpungar. Ett par av stadens finaste hus ligger numera i Kaparnäst och kaparna är uppskattade av övriga stadsbor. Administratorn släpper dock enbart in pålitliga kapare, inte vilka sjörövare som helst. Periodvis ligger det en ansenlig mängd kaparskepp vid Kaparnäst kaj, en flotta i sin egen rätt.

Försvaret

Garnisonen har en stående bemanning om 200 man, Daritionkåren, som i krigstid tredubblas. Dessa sköter bevakningen av de åtta meter höga och sex meter breda murarna. Kåren sköter även stadens stadsvakt och projektilbatterier.

I hamnbassängen hör 125 skepp ur feliciska flottans spjutspets Havskåren hemma, men sällan finner man fler än 25 skepp i hamn. Kapaciteten för hamnen är dock flera hundra skepp. Hamnbassängen i sin tur skyddas av projektilbatterier och Labyrinten. Labyrinten innebär att skeppen måste kryssa in och ut ur hamn, något som gör en attack från havet mycket svårare. Kedjor och pålverk som kan höjas vid anfall gör det än svårare att forcera sig in i hamnen.