Hynsolge: Skillnad mellan sidversioner

Från Ereb altor
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rad 79: Rad 79:


=Geografi=
=Geografi=
''Kladdkarta: ''http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=29163#29163
Hynsolge Geografi
Hynsolge Geografi



Versionen från 5 april 2011 kl. 20.01

Hynsolge
Karta
Karta över Hynsolge
Invånarantal -
Befolkning -
Huvudstad Orkovia (ca -)
Styrelseform -
Exportvaror -
Importvaror -
Armé -
Religion Parbagerna
Övrigt -



Historia

Material hämtat från länet Jamarunds historia, ej redigerat klart...

Bosättningen

Ca 1650 fO
Dvärgarna upptäcker rika järnforekomster ute på högslätten i Grynnerpasset. Ett gruvsamhälle och en port mot Överjorden etableras kallad Barun-Meth.
Ca 1550 fO
Östnarguritalande stammar börjar dyka upp i området. Dvärgarna är mistanksamma mot detta folk men försöker eftervart att inleda handelsavtal. Det slutar med att människorna försöker erövra dvärggruvorna, dock utan att lyckas.

Järnkriget

1539 fO
I söder utbryter Järnkriget mellan dvärgarna i Adâhz-Toth och Krunska Kejsardömet. Dvärgarnas överkung svär i ungdomligt övermot att människorna skal drivas ut i Övervattnet (dvärgarnas något udda beteckning for ”havet”). En av de större narguriska stammarna, hynerna, allierar sig med Krun.
1534 fO
Krunierna segrar och dvärgarna tvingas som skadeersättning avslöja järnsmidets konst, en hemlighet människorna länge har försökt lära sig. Hynernas insats var avgörande och Krun överlåter ett stort landområde i nordväst till sina allierade. Landet blir känt som Hynsolge - hynernas jord. Flera dvärgbosättningar överges och förseglas mot Överjorden.

Krunska kriget

1080 fO
Krig utbryter mellan hynerna och Krun. Krunierna angriper genom det breda Grynnerpasset och de nordhynska klanerna får stå emot de hårdaste attackerna. Deras stridsvagnar är mycket svåra motståndare for hynerna som huvudsakligen kämpar till fots. Eftervart får dock hynerna hjälp av sina avlägsna fränder i Barbia, som på snabba hästar kan utmanövrera vagnarna, och stridslyckan vänder.
1073 fO
Ett för krunierna förödande slag står sydväst for dagens Sabarun, de förlorar hundratals stridsvagnar och för hela resten av kriget initiativet i nordöst.
1065 fO
Kejsardömet Jorpagna utropas långt borta i väster av hynska krigare som med stöd från befolkningen i den forna krunska kolonin Jorpur besegrat krunierna. Krigsledaren Awhralin utropar sig till kejsare och tar namnet Aurelion I. Endast ett fåtal av de hynska krigarna väljer att stanna kvar i det nya riket.

Kejsardömet Jorpagna

Fredstiden

1065 fO
De flesta hynska krigarna som deltagit i kriget mot Krun återvander til sitt hemland och en lag tid av fred inleds. Deras skatter går numera inte till en vald krigsledare utan till kejsaren, som han numera kallar sig, långt borta i Grivela. Hynerna lämnas annars i fred.

Kejsartiden

903 fO
Kejsardömet Jorpagna erövrar hynernas land och ombildar det till provinsen Hynsolgia. Staden Tamoronia (Thamborg) i norr blir huvudstad och en viktig gränsfastning för kejsardömet i nordöst.

Den Tredje Konfluxen

599 fO
Den Tredje Konfluxen drabbar Ereb i form av miljontals köttätande insektoider från träskdjunglerna i Samkarna. Kejsarmakten faller i provinsen Hynsolgia och två tredjedelar av hynerna äts upp. Det joriska samhället faller samman totalt.

Mörkertiden

375-352 fO
Dvärgar från riket Imiht-da-Khôn i Grynnerbergen tar sig upp från Underjorden i det gamla Barun-Meth och försöker etablera ett rike i Cerbergen. Efter 23 år strider mot svartfolken de här möter ger dvärgarna upp och återvänder. Området blir känd som ”Dvärgastupan”.
50-100 eO
Svartfolksklaner under ledning av blodsalven Korumil Gormowac härjar i hela norra Hynsolge.

Fingal Orchnackare

124 eO
Härföraren Fingal Gorrond krossar svarfolken och utropas till kung av Hynsolge.

Kungariket Hynsolge

Geografi

Kladdkarta: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=29163#29163

Hynsolge Geografi

Klimat

Platser

Flora & Fauna

Bovarierna

Hynsolge är uppdelat i tretton stora län kallad bovarier. I andra joritalande länder misstolkas ordet "bovari" ofta som "baroni". Ett bovari regeras antingen av en bovar eller en friherre.

Baldor

Kunhaga

Hamellien

Varpodia

Sirigon

Brangoria

Mergilia

Metipov

Galdinor

Ansorvia

Pendor

Olakia

Jamarund

Notater

-Regeras av friherre Spiutspethz (och hans dotter Aglinga) i bovariets huvudort Sabarun. Friherrens andra dotter är gift med kungen av Hynsolge.

-Länsherrens vasaller är här inte så talrika som i södra Hynsolge men de har desto större områden att förvalta (vilket knappast är till någon fördel) De kallas "traviner" och regerar från stora gods där huvudnäringen är hästavel.

-Hynsolgerna i Jamarund bedriver i hemlighet egen avel av hästar som de sedan säljer till akrogalier i Cereval eller till berendiska karavanhandlare.

-Delar av staden ar dvärgbygd och ruiner från krunsk kejsartid finns i västra bykärnan. Under staden ligger ”katakomberna”, rester från dvärgarnas gruvor som numera används som lagerutrymmen och tillflyktsort. Delar fungerar även som ett slags primitivt kloaksystem. En förseglad dvärgport leder ner i Underjorden men är omöjlig att försera...

-Det tros att dvärgarna från Grynnerbergen engång hade gruvor här som stod i förbindelse med dvärgrikerna här. 375 fO tog sig dvärgarna genom dessa när de försökte invadera Cereval. Dvärgarna kom från riket Imiht-da-Khôn (allierad med Tarat-Khôn).

-Området norr om Sabarun benämns ”Dvärgastupan” efter alla de dvärgar som här förlorade livet under invasionsförsöket av Cereval.

-Innan Järnkriget 1539-1534 fO slogs dvärgarna i Sabarun (Barun-Meth) med de östnarguritalande hynerna som försökte erövra deras smedjor.

-När sedan dvärgarnas överkung (Targald Karskfot) gick i krig mot krunierna allierade dessa sig med hynerna kring Sabarun.

-Efter Kruns seger tilläts hynerna att bosätta sig i nordvästra Krun (dagens Hynsolge) och krunierna bygde en stad kring dvärgagruvorna.


Historia som rör Jamarund och staden Sabarun

Ca 1650 fO
Dvärgarna upptäcker rika järnforekomster ute på högslatten i Grynnerpasset. Ett gruvsamhälle och en port mot Överjorden etableras; Barun-Meth.
Ca 1550 fO
Östnarguritalande stammar börjar dyka upp i området. Dvärgarna är mistanksamma mot detta folk men försöker eftervart att inleda handelsavtal. Det slutar med att människorna försöker erövra dvärggruvorna, dock utan att lyckas.
1539 fO
I söder utbryter Järnkriget mellan dvärgarna i Grynnerbergen och krunska kejsardömet. Dvärgarnas thar (överkung) svär i ungdomligt övermot att människorna skal drivas ut i Övervattnet (dvärgarnas något udda beteckning för ”havet”). En av barbarstammarna, hynerna, allierar sig med krunierna och driver tillbaka dvärgarna i Barun-Meth.
1534 fO
Krunierna segrar och dvärgarna tvingas som skadeersättning avslöja järnsmidets konst. Barun-Meth Överges av dvärgarna och förseglas mot Överjorden. Flera hynska klaner bosätter sig kort tid senare ovan mark och kallar sig jamariner.
1080-1065 fO
Krunska kriget utbryter mellan hynerna och krunierna. De nordhynska klanerna får innledningsvis stå emot hårda attacker från krunierna som tar sig genom det breda Grynnerpasset. Deras stridsvagnar är mycket svåra motståndare för hynerna som huvudsakligen kämpar till fots. Snart får de dock hjalp från sina fränder i Barbia som på snabba hästar kan utmanövrera vagnarna. 1073 fO står ett för krunierna förödande slag (sydväst för dagens Sabarun) där de förlorar hundratals stridsvagnar och för hela resten av kriget initiativet i nordöst.
1065 fO
Kejsardömet Jorpagna utropas långt borta i väster av hynska krigare som med stöd från befolkningen i den forna krunska kolonin Jorpur besegrat krunierna. Endast ett fåtal krigare ur jamarinerstammen stannar dock kvar i den nya staden Grivela.
903 fO
Kejsardömet Jorpagna erövrar jamarinernas land tillsammans med resten av Hynsolge, och den gamla krunska gränsstaden (med dvärggruvan under) bli säte for ett mindre jorisk fort kallad Sabarunis. Detta lyder direkt under den för området viktigaste gränsstaden Tamoronia Thamborg lite längre söderut.
598-599 fO
Den Tredje Konfluxen. Sabarunis faller och två tredjedelar av jamarinerna äts upp av Köttbitarna. Staden överges.
375-352 fO
Dvärgar från riket Imiht-da-Khôn i Grynnerbergen tar sig upp från Underjorden i det gamla Barun-Meth och försoker etablera ett rike i Cer-bergen. Efter 23 år strider mot svartfolken här återvänder de och ger upp. Området kring staden blir känd som ”Dvärgastupan”.
50-100 eO
Svartfolksklaner bosätter sig i den gamla staden och härjar i hela norra Hynsolge som underlydande blodsalven Korumil Gormowac.
124 eO
Härföraren Fingal Gorrond krossar svartfolken och utropas till kung av Hynsolge. Jamarinernas land ges som län till en av Gorronds viktigaste kämpar; bovaren Agel Spiutspethz. Han tar sitt säte i ruinerna av det gamla Sabarunis som får namnet Sabarun.

Städer

Hynsolge Städer

Orkovia

Huvudartikel:Orkovia

Fervidun

Huvudartikel:Fervidun

Samhälle

Klasser

Styre

Utrikespolitik

Militärmakt

Religion

Kultur