Fil-Tofia

Samlingsplats för alla länder och platser
birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Fil-Tofia

Inlägg av birkebeineren » 2018-10-15 10:34

Nu har inte jag Aidne-modulen tillgänglig men har inte S:t Willems Orden sin verksamhet i Efaro? Tror vi har utgått från det när vi skrivit om orden här på forumet.

Vad om det finns pilgrimshus i anslutning till något eller några av klostren utanför (eller i?) och det är munkar eller nunnor som sköter dessa?

Jeb
Hynsolgisk Shaman
Inlägg: 599
Blev medlem: 2007-07-09 08:26
Ort: Lysekil

Re: Fil-Tofia

Inlägg av Jeb » 2018-10-15 10:37

Angående magikerna, kan det tänkas att mäster Byron är kapitelöverhuvud för det magikerkapitel inom Magikernas Gille där Fil råkar vara kapitelhuvudstad? Magikernas Gille är den organisation det står om i Kandra-modulen och som sägs omfatta hela Ereb, eller den södra och västra delen så som det tolkats här och i i sammanhang med den joriska kultursfären.
Jag undvek Magikernas gille med flit. Mest för att inte bygga ett nytt Kandra. Kanske att hårdra det hela? Förslaget blir att vi skiftar till Mäster Byron från Magikernas gille.
Hur stora de olika kapitlen är har inte bestämts än men oavsett så skulle vi kunna låta Fil vara huvudstad i ett sådant kapitel och med bakgrund i detta ge en magiker plats i stadens råd. Då behöver vi heller inte definiera exakt hur många magiker det finns i staden och det finns möjlighet för den enskilde SL att utveckla i eget tycke.
Jag tycker också att antalet ska vara upp till SL. I Krilloan är det väldigt tydligt hur många magiker det finns, men det passar inte här.
Eller så placerar vi ett litet magiakademi i Fil och låter det ge skäl för en magiker i stadsrådet.
Ett rungande nja. FT kan ha en akademi, men då får den i mitt tycke vara väldigt liten.
Jag har inget emot att det finns magiker i rådet utan ville bara poängtera att deras association inte borde vara ett skrå.
Jag tycker absolut det är ett skrå, men jag ser ingen anledning att kämpa för det. Vi kör på Magikernas gille. De finns både på Wiki och i officiella källor.
Jo, men det betyder inte att de har hög status. Sex är populärt också men sexarbetare har för den skull inte särskilt hög status ;)
Det beror på var man befinner sig, men jag tycker inte det är samma sak. Vilket var ett mycket trist svar på din fyndiga kommentar. När det gäller Zorakin kan man enas om att uttalandet går att tolka på flera sätt. Vi plockar bort stadsskalden från rådet och löser problemet enkelt. Har Snibben någon han vill sätta på stolen?

Jeb
Hynsolgisk Shaman
Inlägg: 599
Blev medlem: 2007-07-09 08:26
Ort: Lysekil

Re: Fil-Tofia

Inlägg av Jeb » 2018-10-15 10:46

birkebeineren skrev:Nu har inte jag Aidne-modulen tillgänglig men har inte S:t Willems Orden sin verksamhet i Efaro? Tror vi har utgått från det när vi skrivit om orden här på forumet.

Vad om det finns pilgrimshus i anslutning till något eller några av klostren utanför (eller i?) och det är munkar eller nunnor som sköter dessa?
Snibben skrev:Det brukar inte vara ett klosters primära funktion. Bättre är det om det då finns ett pilgrimshus i eller i anslutning till staden.
För övrigt är det S:t Williamsorden som tar hand om detta (Aidne sid 67.)
Är inte S:t Williamsordern ett bra förslag? Istället för ett kloster utanför muren ligger det ett pilgrimshus och då kanske helst på Tofiasidan. Famijen Korp har förläningar i Slättebo och vill gärna ha ökad status. Ett pilgrimshus i S:t Williamsorderns regi borde vara något de gillar. Sedan verkar de i Erfaro, men det betyder väl inte att de inte finns på fler ställen?

birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Fil-Tofia

Inlägg av birkebeineren » 2018-10-15 10:49

Jeb skrev:Sedan har jag funderat över tornen i Fils mur. Borde vi blanda torn? Fyrkantiga för att symbolisera äldre och runda där man moderniserat muren. Sedan finns hybriden med fyrkantiga torn med brutna hörnen. Det kanske blir väl plottrigt att rita dock? Vilket material och höjder har stadsmurarna anser ni? Ska vi fundera över försvar mot fantasyvarelser tex flygande bestar? Hur är försvaret mot magiker?

Mitt förslag är att vi låter det mesta av dessa saker vara osagt om inte en enkel lösning dyker upp. Höjd, bredd och material är enkelt, men trolleri och liknande blir svårt att lösa utan att hamna i en stad som inte känns riktigt Ereb.
Runda eller fyrkantiga torn får ni avgöra. Om då inte Fil har runda och Tofia fyrkantiga, eller tvärtom?

Men om försvar gentemot fantasyföreteelser så tänker jag att armbortstekniken är något mer utvecklat på Altor än den varit i vår världs historia (och glöm nu inte dvärgarna även om alt inte kan skyllas på dem :wink: ) samt att olika takkonstruktioner och pålar/rep/nät försvårar för flygdjur att landa. Där det nu förekommer flygdjur. Kanske mer taktik än teknik som är mest effektiv mot dessa? Sen där det finns drakar eller man har tillräckliga ekonomiska ressurser att skryta med i form av skydd mot drakar fast man aldrig sett någon drake, kan olika brandtåliga material användas i takkonstruktionerna. Asbast från Trakorien finns här som tillgång och det skyddar ju även mot vildeld där detta används.

Användarvisningsbild
Snibben
Barbisk Hövding
Inlägg: 1093
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Re: Fil-Tofia

Inlägg av Snibben » 2018-10-15 10:56

birkebeineren skrev:Nu har inte jag Aidne-modulen tillgänglig men har inte S:t Willems Orden sin verksamhet i Efaro? Tror vi har utgått från det när vi skrivit om orden här på forumet.
Det stämmer. De är en liten orden med två-tre borgar i på pilgrimsleden mot Akra :oops:
birkebeineren skrev:Vad om det finns pilgrimshus i anslutning till något eller några av klostren utanför (eller i?) och det är munkar eller nunnor som sköter dessa?
Om man går till vår värld så sköttes pilgrimshusen till 25-20% av några få stora riddarordnar. I övrigt ägdes pilgrimshusen av kloster, städer, gillen, skrån eller privat (oftast då av kyrkliga dignitärer) m.m. Ett pilgrimshus såg ut som en kyrka där långhusets främre del var avsedd för gudstjänst medan den bakre för övernattning. Att äga ett pilgrimshus var tvåfaldigt. Dels var det investering för att läsa mässor och därmed minska tiden i skärselden och dels gav det inkomster till ägaren. Därtill så såg det till att samla pilgrimer på ett och samma ställe (gärna utanför staden) så att man slapp att de sov på offentliga platser. Rika pilgrimer sov naturligtvis i härbärgen i städer eller så fanns det en gäststuga vid pilgrimshuset som var lite dyrare att bo i.

Jag föreslår något liknande för EA. Pilgrimhuset i Fil ägs av Bôntisalen medan det utanför Tofia ägsa av lazaretsklotsret.

Kloster är ju egentligen till för att avskilja munkar och nunnor från världen (Kloster av lat. klaustrum - avskilja). Idén för sådana är att de som lever där skall kunna leva ett liv i bön och kontemplation utan att behöva ha en massa människor som stör dem.

(I en del av västkyrkans kloster fanns dock gäststugor för fattiga som då låg i anslutning till infirmariet (sjukstuga för vägfarande). Även en del gäststugor för rika besökare fanns. Det var dock viktigt att sådana besökare inte störde klostrets dagliga rutin.)

Jeb
Hynsolgisk Shaman
Inlägg: 599
Blev medlem: 2007-07-09 08:26
Ort: Lysekil

Re: Fil-Tofia

Inlägg av Jeb » 2018-10-15 11:12

Jag tycker det räcker med ett pilgrimshus på endera sida stan. S:t Williams är ett relevant förslag, men det spelar mindre roll. Ska vi ha pilgrimshus på båda sidor muren och sedan ytterligare ett kloster utanför Fil? Med Bontisâlpalatset och helgedomarna i stan känns det som att LV har mer än tillräckligt med närvaro.

Användarvisningsbild
Snibben
Barbisk Hövding
Inlägg: 1093
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Re: Fil-Tofia

Inlägg av Snibben » 2018-10-15 16:41

Jeb skrev:Jag tycker det räcker med ett pilgrimshus på endera sida stan. S:t Williams är ett relevant förslag, men det spelar mindre roll. Ska vi ha pilgrimshus på båda sidor muren och sedan ytterligare ett kloster utanför Fil? Med Bontisâlpalatset och helgedomarna i stan känns det som att LV har mer än tillräckligt med närvaro.
Kardien och Zorakin skall vara baserade på medeltida samhällen och kyrkan var mer närvarande under denna perioden än någonsin senare. Religionen tog upp betydligt mer av samhället än den gör idag och kyrkan var ledande inom vetenskap, arkitektur och ekonomi. Att plocka bort kyrkan ur en medeltida europeisk feodalstruktur är som att plock bort hjärtat ur kroppen.

MEN... nu är inte DLV Katolska kyrkan. Kardien och Zorakin har redan kunskapsinstitutioner som är nära 400 år när DLV är i sina startgropar och man har inget imperium att ärva någon byråkrati och administration från. Däremot så här DLV den religion som är tolererad och DLVs kyrka är en maktbas.

Därtill skall nämnas att religionen är till för folket och institutioner som pilgrimshus, fattighus, sjukstugor mm. som sätts upp av DLV skall komma de fattiga och enkla till dels.

Användarvisningsbild
Snibben
Barbisk Hövding
Inlägg: 1093
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Re: Fil-Tofia

Inlägg av Snibben » 2018-10-15 16:45

Ny karta!
Fil-Tofia Karta Nova.png
F1 S:ta Avokatedralen
F2 Bôntisalens palats
F3
F4 Fil marknadsplats (löper från Bôntisalens palats i norr runt hela katedralen till Hertigens "stuga")
F5 Fil rådhus
F6 Hertigens "stuga"
F7 Philborgen
F8
F9
F10
F11 Magikernas gilleshus

T1Lazarethsklostret
T2 Borgruin
T3
T4
T5
T6 Flottarnas kapell
T7 Tofia torg
T8 Tofia rådhus
T9 Gilleshallen

Jeb
Hynsolgisk Shaman
Inlägg: 599
Blev medlem: 2007-07-09 08:26
Ort: Lysekil

Re: Fil-Tofia

Inlägg av Jeb » 2018-10-15 20:28

Kardien och Zorakin skall vara baserade på medeltida samhällen och kyrkan var mer närvarande under denna perioden än någonsin senare. Religionen tog upp betydligt mer av samhället än den gör idag och kyrkan var ledande inom vetenskap, arkitektur och ekonomi. Att plocka bort kyrkan ur en medeltida europeisk feodalstruktur är som att plock bort hjärtat ur kroppen.

MEN... nu är inte DLV Katolska kyrkan. Kardien och Zorakin har redan kunskapsinstitutioner som är nära 400 år när DLV är i sina startgropar och man har inget imperium att ärva någon byråkrati och administration från. Däremot så här DLV den religion som är tolererad och DLVs kyrka är en maktbas.

Därtill skall nämnas att religionen är till för folket och institutioner som pilgrimshus, fattighus, sjukstugor mm. som sätts upp av DLV skall komma de fattiga och enkla till dels.
Jag håller med om katolska kyrkans närvaro i vår egen värld och även i jämförelse med dem tycker jag det duggar lite tätt. Med kloster och tempel i varje stadsdel blir det enligt min mening mycket.Tittar vi då på Aidne finns det vanligen katedralskolor i de större städerna, men inte vad jag hittat några kloster. I FT har vi nu två om man räknar det utanför muren. Lägg sedan till Katedral, Bontisâlpalats och tempel. De nya pilgrimshusen som även de verkar vara två. Tittar vi utanför murarna på Andragoors karta har de flesta Kardiska län endast ett eller inget kloster. Philmark har tre. S:t Deritus, det vi lägger utanför muren och Lazarteth. Slättebo är inte sämre de med Guldberga, Oberga och Medeaut kloster. Strax norr om FT ligger Priorâtet i Stirpazklyfte. Det gör området till något av ett religiöst center.

Jag tycker LV ska ses som en maktfaktor och den religionsfrihet som påstås finnas är redan beskriven som ganska ihålig. Under vår egen medeltid fanns 15 kloster i Sverige. Sverige är knappast det land som bäst speglar Kardien eller Zorakin, men ändå. I antalet räknas de som finns inom det Sverige som vi har idag, dvs Skåne, Gotland och liknande innefattas. Ska vi då flytta oss till Ereb tycker jag att FT ska spegla resten av Aidne. Mitt förslag är att vi behåller Bontiâlens palats, katedralen, kvarterstemplen, Lazarteh kloster och ett pilgrimshus.

birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Fil-Tofia

Inlägg av birkebeineren » 2018-10-16 07:16

En summering av vad som är beskrivet och utsatt på kartan:

Fil
Bontisâlens palatstados (katedral (F1) och palats (F2) i en enhet).
Tio kvarterstempel.
Två oidentifierade tempel eller kapell (F3 och F9).
Tre bytempel i förstäderna.
Ett kloster utanför staden (F10).
Ett oidentifierad tempel/kapell utanför staden (det med murar(?) utanför västporten).
Ett oidentifierad tempel utanför staden (på norra sidan).
Eventuellt ett pilgrimshus.

Tofia
Lazarethklostret (T1).
Sjukstuga.
Sju kvarterstempel.
Flottarnas kapell (T6) och ett oidentifierad tempel eller kapell (T5).
Två bytempel i förstäderna.
Ett oidentifierad tempel/kapell utanför staden (det med murar(?) utanör östporten).
Eventuellt ett pilgrimshus.

I kvarterstemplen och bytemplen finns en riark och enstaka ulepper (invigda tempeltjänare). Kapellen har troligtvis ingen fast präst utan sköts vid behov av besökande riarker och munkar/nunnor. Palatstadosen har utrustats med ca 25 präster och munkar + ett okänt antal ulepper. Lazarethklostret och övriga kloster har utrustats med ca 30 munkar/nunnor vardera + ett okänt antal ulepper. Sjukstugan drivs av munkar i Lazarethklostret. Pilgrimshusen drivs av munkar i närliggande kloster. I priorât Stirpazklyfte som ligger norr om Tofia finns 60 solriddare och 120 väpnare. Utöver detta antal så tillkommer vanliga tjänare av olika slag men frågan är om dessa skall räknas tillhöra kategorin LV-anknytna personer eller kategorin diverse tjänare/grovarbetare?

Användarvisningsbild
Snibben
Barbisk Hövding
Inlägg: 1093
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Re: Fil-Tofia

Inlägg av Snibben » 2018-10-16 07:37

birkebeineren skrev: Ett oidentifierad tempel/kapell utanför staden (det med murar(?) utanför västporten).
De är begravningsplatser och sålunda begravningskapell.
birkebeineren skrev: Ett oidentifierad tempel utanför staden (på norra sidan).
Eventuellt ett pilgrimshus.
De är en och samma.

birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Fil-Tofia

Inlägg av birkebeineren » 2018-10-16 07:44

Snibben skrev:Ny karta!
Fil-Tofia Karta Nova.png
Mycket tjusigt. :)

Några frågor:

1) Hur ser Tofia ut nedanför Kejsarbron? Vad finns här?

2) De muromgärdade(?) ömråderna med solsymbol utanför förstäderna på varje sida, är det en slags kapell eller kanske pilgrimshusen?

3) Är den bruna delen av Kejsarbron direkt öster om Brotornet på Ingenmansön en vindbrygga?

4) Är det verkligen tillräckligt med två stadsportar i Tofia där minst 4000 personer bor? Kanske ytterligare en port behövs i södra änden av staden och då ut mot flodsidan? Denna skulle då även kunna leda ner mot eventuella bryggor som ligger här eller ännu längre söderut (och kanske utanför kartan).

birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Fil-Tofia

Inlägg av birkebeineren » 2018-10-16 07:45

Du hann visst svara på några. :)

Användarvisningsbild
Snibben
Barbisk Hövding
Inlägg: 1093
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Re: Fil-Tofia

Inlägg av Snibben » 2018-10-16 08:01

birkebeineren skrev: 1) Hur ser Tofia ut nedanför Kejsarbron? Vad finns här?
Föreställer mig någon Km Stirpaz innan den flyter ut i Stirpazviken.
birkebeineren skrev: 2) De muromgärdade(?) ömråderna med solsymbol utanför förstäderna på varje sida, är det en slags kapell eller kanske pilgrimshusen?
Nej, de är begravningsplatser. Det finns två muromgärdade platser
med små kapell. De är Fil och Tofias fattigbegravningsplatser (dvs för de som inte har råd att bli begravna i templen). De andra två är en begravningsplats respektive pilgrimsbegravningsplats.
Pilgrimshuset ligger direkt norr om Fil.
birkebeineren skrev: 3) Är den bruna delen av Kejsarbron direkt öster om Brotornet på Ingenmansön en vindbrygga?
Ja, för att kunna låta skepp passera.
birkebeineren skrev: 4) Är det verkligen tillräckligt med två stadsportar i Tofia där minst 4000 personer bor? Kanske ytterligare en port behövs i södra änden av staden och då ut mot flodsidan? Denna skulle då även kunna leda ner mot eventuella bryggor som ligger här eller ännu längre söderut (och kanske utanför kartan).
Det finns fyra portar. Norrporten, västporten, bron och Tre båtar i söder. Du kan jämför det med Visby som under medeltiden hade sex portar och 6000 invånare.

birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Fil-Tofia

Inlägg av birkebeineren » 2018-10-16 09:10

Snibben skrev:Föreställer mig någon Km Stirpaz innan den flyter ut i Stirpazviken.
Det låter bra. Någonstans här nere ligger också hertig Stirzbergs sätesgård Stirzberget med fin havsutsikt.
Men jag tänkte även på området direkt nedanför Tofias stadsmur. Möjligtvis har du eller Jeb sagt något om det i tråden tidigare men jag hittar det inte. Är detta område helt obeboeligt eller finns det något här som ännu inte är kartlagt? Tofias hamnområde, finns inget sådant?
Snibben skrev:Nej, de är begravningsplatser. Det finns två muromgärdade platser
med små kapell. De är Fil och Tofias fattigbegravningsplatser (dvs för de som inte har råd att bli begravna i templen). De andra två är en begravningsplats respektive pilgrimsbegravningsplats.
Pilgrimshuset ligger direkt norr om Fil.
Okej, låter bra.
Snibben skrev:Ja, för att kunna låta skepp passera.
Båtar borde även kunna passera under de övriga brovalven.
Snibben skrev:
birkebeineren skrev: 4) Är det verkligen tillräckligt med två stadsportar i Tofia där minst 4000 personer bor? Kanske ytterligare en port behövs i södra änden av staden och då ut mot flodsidan? Denna skulle då även kunna leda ner mot eventuella bryggor som ligger här eller ännu längre söderut (och kanske utanför kartan).
Det finns fyra portar. Norrporten, västporten, bron och Tre båtar i söder. Du kan jämför det med Visby som under medeltiden hade sex portar och 6000 invånare.
Nu menade jag Tofia och inte Fil men städerna hänger ju också ihop så det räcker kanske? Förslaget med en öppning ut mot floden kvarstår dock. :)

Skriv svar