Zorakin

Samlingsplats för alla länder och platser
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 664
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Zorakin

Inlägg av Jeb »

birkebeineren skrev:Hur ser egentligen din kampanj ut Jeb? Något vi kan använda till ett äventyr för EA-projektets Zorakin?
Spelare 1.0
Lima Klinga. Pojkflicka och dotter till den mördade Riddar Sabatid Klinga. Dog i Berendien i strid med vargar.
Nils Höst. Bedragare från Pendon. Påstår sig vara Sabatid Klingas oäkte son och sitter som Ogd i Skoften.
Torgil Honungsvald. Harmonist och skald. Försvann spårlöst i Berendien.
Riddar Tadius Templar. Ihjälklämd av magiska rankor i Ohmskogen.
Kjetil Anund av Gissleätten. Väpnare från Ohmskogen. Dör i Berendien tillsammans med Lima Klinga.
Eirik Justisson. Enhänt tjuv från Tofia. Knycker gruppens hela kassa och återvänder ensam till Tofia.
Kapten Tarnbrandt. Halvalv och legosoldat. Går under jorden efter att han i Hynsolge mördar kung Frekvand i slutet av kriget.
Rais Sallah al' Abbas. Krunsk vapenmästare. Försvinner tillsammans med Torgil i Berendien.
Skabbe. Halvorch och tjuv från Fervidun. Ansluter under Hynsolges imbördeskrig. Försvinner i Berendien tillsammans med Torgil och Sallah.
Giordan Ljusmagiker. Elementarmagiker med enormt självförtroende. Förkunnade att han på egen hand skall besegra Vicotnik. Har aldrig hörts från sedan dess.

När Lima, som allt handlar om dör väljer alla spelare att göra nya rollpersoner och startar igen i Hamre, norra Slättebo. Kampanjen blev här mycket intressant när alla tidigare strapatser hade påverkat området och mycket det som beskrivs i min tolkning av Slättebo är tack vare, eller på grund av spelarna handlingar.

Spelare 2.0
Atle Nordenskiöld. fattig riddare från Hamre.
Findurmund. Köpman från Hamre. Bardomsvän till Atle
Ambjörn. Halvpamper på moderns sida. Skogsvaktare i Hamre.
Bella. Illusionist från Ordo Magika. Befinner sig i Ohm med sin mästare för att finna maginoden som finns där.
Mylmina. Sömmerska från Hamre. Dör i strid med Karrovan Björnflod.
Agile. Läkare och apotekare från Jorpagna. Befinner sig i Ohm för att profitera på skadade demonjägare.



Jag ska i korta drag försöka redogöra för handlingen.

Under Jorpagniska imperiet koloniserades Aidne. XVIII Legionen under general Giaus Jines Boxius besitter området som idag kallas Slättebo och gör det till sitt hem. Generalen härstammar från en by i Klinga Fot i nuvarande Berendien. Där ätten än idag finns (I Berendientråden har jag postat infon om Kling Fot som spelarna besöker i jakten på info). På toppen av sin karriär börjar generalen känna ångest över att hans liv går mot sitt slut. Han är inte lägre ung och vill inte dö. En pakt sluts med demoner och hans livlängd säkras. Även hans fyra närmaste officerare innefattas. Människan är dock inte skapt för att leva för evigt och en längtan att dö ersätter ångesten. Problemet är att demoner sällan ger dig det du vill ha. Generalen är helt odödlig. Han vill, men kan inte dö.

Där är hela grundprincipen, mycket kortfattad till kampanjen. Generalen lever och verkar i Slättebo. Han lever mycket undanskymt som Baron Björnflod och presenterar med jämna mellanrum en "efterträdare" som är märkligt lik sin far. Nu 610 har General Boxius har efter åratal av forskning listat ut att nyckeln till hans hädanfärd är blod från hans egen ätt. Han behöver en ättling att offra för att kalla demonen han gjorde pakten med till Altor. I Skoften bor ätten Klinga (Boxius betyder klinga). De har levt här länge men känner inte till historien med generalen. Lima Klinga (En av spelarna) måste hals över huvud fly genom Slättebo för att undkomma generalens utsända fyra officerare och deras underhuggare. För att krångla till det hela är officerarna inte alls sugna på att dö utan har i tystnad motarbetat General Boxius. De försöker systematiskt mörda alla generalens levande ättlingar för att säkra sin odödlighet. Ätten Klinga är om än låg ändå Zorakisk adel. När de börjar mördas dyker Spionmästare Stålhandske upp och börjar utreda fallet. Han finner snart Lima och hennes vänner och vill gärna ha tag på henne. Givetvis flyr Lima när hon tror Stålhandskes män är en del av hotet.

Spelarna flyr mot Berendien där de har fått reda på att ätten Klinga/Boxius härstammar från. På resan blir de Sjanghajade och tvingade in i Nya Armen för att skeppas till inbördeskriget i Hynsolge. Kriget utspelas och Ereb står inför de Nidlänska hotet. Lima och vännerna flyr Nidland och Hynsolge och hamnar i Berendien och Klinga Fot. Där dör spelarna under en jakt och nya RP's tar över. De befinner sig åter i Slättebo och försöker nysta i konsekvenserna av deras tidigare aktioner. Greve Björnflod har försvunnit, så ny står Grevskapet utan styre. Flera revor har öppnats mellan Slättebo och multiversum. Revor som demoniska varelser tar sig ut genom och terroriserar Ohmskogen.

Spelarna vävs in i det hela då Baron Splintersköld i grevens frånvaro hyr in demonjägare för att skydda sina undersåtar. Ganska snart efter ankomsten till Ohm träffar spelarna Amarie. En mycket gammal alv som levt i området sedan kjesartiden. Han vill att spelarna tar Björnflod av daga, då han är en skymf mot livet. Spelarna får ett svärd av Utomaltoriskt material. Tydligen behöver man inte kalla hit en demon för att döda Björnflod. Han kan inte skadas av något på Altor.

Hela kampanjen skrevs efter att jag tittat på tecknad Turtlesfilm med barnen. Fyra odödliga generaler kämpar mot sköldpaddorna. Vi hade inte spelat på ett tag och min sambo hade aldrig testat rollspel. Jag har alltid gillat feodala länder och Zorakin har vi besökt otaliga gånger genom åren. Platsen blev Slättebo för närheten till Häxmästaren. Han blev dock aldrig använd utan Vicotnik fick bli kampanjens häxmästare när det hela växte ut över hela Kopparhavsområdet. Spelet fortgår ännu och spelarna sitter fast utanför Vedehall. Solriddare i söder. Likmund Korp i öster och en barrikaderad Baron Splintersköld hukandes bakom palissaden. En uppsjö av övriga SLP's med olika agendor. den största demonrevan är stängd. Nu är det dags att dela upp det som finns kvar av Ohmskogen.

Efter flera års spelande är vi typ här just nu. Detta är givetvis en mycket abstrakt beskrivning av handlingen . Den består i stort av tre element. Navigera sig genom den invecklade Zorakiska politiken, leta information i historiska källor (erebaltor.se bla.) och stänga de demoniska revor som hotar Altor. Hela tiden rycker Nidland närmare och inga soldater kan avvaras för att hjälpa till. Spelarna står ensamma i Slättebo och ingen annan tycks förstå att demonrevorna är ett minst lika stort hot som Nidland just nu.
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 664
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Zorakin

Inlägg av Jeb »

Efter uppdateringar. Något mer ni vill ändra på?

Slättebo Län

Hertigen
Hertig Leovin Stirzberg av Slättebo. Hertigen är sedan länge förlikad med att han aldrig kommer att leva upp till sin förfader Anvils rykte. Han har heller aldrig haft för avsikt att göra det. Hertig Stirzberg är en mycket praktisk man. Han gillar att leva gott och inser att hans kistor måste fyllas på för att försäkra honom om det. Hertigen har därför överlåtit det mesta av administrationen till i hans ögon kompetenta tjänare. Så länge mynten trillar in lägger han sig inte i hur de hamnat där. Trycket på hans underhuggare ökar för varje år, då hertigens törst på baler, tornerspel och jakter tycks öka med tiden. Han spenderar merparten av sin tid vid hovet i Pendon eller som värd för allsköns gäster i hans palats i Tofia. I folkets ögon är han en duglig ledare, då välståndet i Slättebo är relativt högt. Med jämna mellanrum gör hertigen kontroller i räkenskaperna. Detta fruktas av hans undersåtar då hertigen visat sig ha huvud för bokhållning. Nåde den som fuskar. Sanningen är att Hertig Stirzberg inte bryr sig särskilt mycket om sitt folk. Han anser att adeln är trevligare och framförallt renare att umgås med. Han anser att det är allas plikt att ära statsmakten och förväntar sig inget annat. Hans hustru Hertiginnan Beada Uriksdotter Stirzberg är systerdotter till Greve Ulrik Belägraren Daggslätt av Philmark och avlägsen släkting till kung Vidar av Kardien. Hertig Stirzberg håller således några Kardiska förläningar i hustruns namn. Dessa besöks ytterst sällan av honom själv. Han anser att Kardier i allmänhet är värre att umgås med än folket i Slättebo.

Grevskapet Toril: Kruxträsk, Norra Toril
Greve Likmund Korp. Den gamla kungaätten Korp kämpar i en ständig motvind. Arvet efter Kruxhelm Armstarke väger tungt. Inte nog med att kontakterna med Pendon än i dag är ansträngda, vilket gör hovliv komplicerat. Torilskogen myllrar av svartfolk vilka ständigt attackerar Korparnas timmerläger. De få åkerlappar de lyckas odla på är ofta utsatta för röta när träsken årligen svämmar över. Greve Likmund själv har påverkats av detta hela sitt liv och en besatthet av att rensa ur Torilskogen har etsat sig fast i hans sinne. De få medel Nordkorparna, som ättegrenen kallas läggs uteslutande på att finansiera gården Räcknäs och dess krigarakademi. Nordkorparna har till skillnad från sina släktingar ingen större påverkan från ätten Tjurhuvud. Mest för Nordkorparna inte innehar någon hertigtitel.

Kruxträsk.
Herse Rebneck Månsken. Område i Toril som fått det föga smickrande namnet Kruxträsk, efter Kruxhelm Armstarke. Ätten Korp har i flera skrivelser till Pendon försökt att få detta ändrat, men deras böner har ännu varit obesvarade, till och med motarbetade. Kruxträsk har ingen ogd utan en lokal herse väljs av den lokala befolkningen. Hersen svarar mot Baron Korp, men styr Kruxträsk utan dennes inblandning. Kruxträsk är en otillgänglig våtmark i Torilskogens utkant, som inte duger till vare sig odling eller skogsbruk. De lokala innevånarna kallas sig Tarjuner eftersom en vanlig syssla är tjärframställning. Kruxträsk är nedlusat med tjärdalar och bosättningarna ligger oftast i anslutning till dem. En biprodukt av tjärbränningen är träsprit. Träspriten kallas i folkmun Torilte och konsumeras till största delen av Tarjunerna själva. Resten byter man mot förnödenheter från Torilskogens svartfolksstammar. Tarjunerna får sköta sig själva till stor del och Zorakiska lagar har liten inverkan på det dagliga livet. Det har gjort området till en uppskattad tillflyktsort för folk som av olika skäl flyr det Zorakiska rättsväsendet. Hersen tar emot dessa så länge de följer Tarjunernas regler, regler som klart avviker från övriga Zorakins.

Norra Toril
Norra Toril består till största delen av Torilskogen, vars invånare gör räder in i området. Glaveätten är därför noga med att hålla fler krigare än brukligt. Antalet krigare i hans tjänst har genom åren oroat de närmsta grannarna då de fruktar att styrka skall användas till annat än ordningen i Norra Toril. Baron Vartan Glave trappade upp oron genom att konvertera sin yngre bror Kolts gård Räcknäs till en träningsakademi för svärdsmän. Genom Räcknäs akademi har man ökat beståndet av vapenföra män, så mycket att omgivningen reagerat. För två år sedan mördades Baron Vartan av banditer under en genomresa i Floddalen och Kolt Glave blev Ogd över Norra Toril. Inga slag har utväxlats, men Odg Kolt har gjort det klart att han skyller mordet på Baron Hindrik Splintersköld av Floddalen, som inte lyckas hålla sina domäner säkra. I området ligger Oberga Kloster, som är tillägnat St. Munde. Prior i klostret är Valfrak Glave. Kusin på svärdssidan till Kolt.
Riddar Kolt Glave. Ogd av Norra Toril. Mycket militärisk man med kort stubin och impulsiv i handling. Var aldrig ämnad till att leda Norra Toril och har därför tränats till stridsman istället för härskare. Har lyckats reta upp Splintersköldsätten med sina höljudda anklagelser mot Baron Hindrik av Floddalen.

Markgrevskapet Junemark: Haak, Hamre, Billevad, Bergfoten, Skoften, Gullberga Skogar, Björnflod, Vede, Ekeslätt, Österslätt
Markgreve Berthold Axman
XXXXXXXXXX


Haak
Längst norrut uppe i Aidnebergen ligger gruvorten Haak med dess omgivande marker. Hade det inte varit för de många järn och koppargruvor som finns här hade området varit övergivet. Ständigt under attacker från svartfolk och väderskiftningar klamrar sig köpingen Haak fast vi bergssidan. Området är kargt och ogästvänligt och ingen form av odling går att bedriva. Man är därför helt beroende av de karavanleder från mer sydliga baroni kommer med handelsvaror. Haak träter även med grannen Hamre, som beskattar all frakt via Stirpaz. Något som gjort det dyrt att förse köpingen med varor. Rykten i Slättebo gör gällande att man istället vänt sig norrut och handlar med Svarta Tornet.
Baron Kagnus Haak är en äldre herre vars ätt suttit vid makten sedan Haak uppfördes på 300-talet. I sin ungdom studerade Baron Haak hos S:t Andamimunkarna i Guldberga kloster. Sedan den tiden har han fascination för magi. På senare tid har han mer öppet förespråkat diplomatiska kontakter med Häxmästaren i Svarta tornet. Baronen anser att Häxmästaren är missförstådd och bara han får komma till tals kanske inte alls är så ond som det påstås. Kanske har han till och med fog i sina attacker. Uttalanden har upprört flera och tal om förräderi cirkulerar. Rösterna har nu nått Hertigens öra och han har för baronens säkerhet skickat en styrka till Haak. Givetvis står Baron Haak för deras logi och sold. Baron Haak har isolerat sig i sin borg och hans grannar menar att det är dags för ett byte på styrandet i Haak. Baronen har flera söner som drillas för att föra ätten vidare.

Hamre
Skogsrikt bergsområde vid Stirpaz mynning. Viss gruvdrift, men i första hand jakt är de stora inkomsterna. Har skapat lite osämja med Baron Haak efter att man höjt skatter på frakt över Hamres del av Stirpaz. I samma stund har man gett skattelättnad till Hamres egna gruvfraktare och kan således sälja sin malm till billigare pris. Hamre ordnar flera jakter för Slättebos framstående invånare och Hertigen själv har ett av sina residens i slottet Låset. Hamre är ett av Aidnebergens lås som de försvarsborgar i nordgränsen kallas. I södra Hamre ligger Guldberg kloster helgat åt S:t Andami. Solmunkarna här forskar i magins mysterier och är därför avskärmade från omgivningen. Klostret är helt själförsörjande och tar bara emot besökare inom kyrkan självt. Står under hertigens beskydd och har gjorts så sedan det grundades på 450-talet.
Baron Dag Stålhandske. Hertigens spionmästare. Skicklig politiker som vinner mer och mer mark även som affärsman. Hamre har blommat upp under hans styre.

Billevad
Den Raxoriska ätten Joms huvudsäte. Jomsarna är en sammansvetsad och toppstyrd släktskara som karaktäriseras av gammaldags seder och en stark tro till Etin. De är obrottsligt lojala mot Hertig Stirzberg, då de anser att han är konungens förlängda arm i området. Billevad lever till stor del på jakt och fiske i och runt Jostefloden. Jomsarna hänger sig också passionerat åt jakt på svartfolk. Varje Jomskrigare med självaktning bär en örhula vid bältet. En slags metallring som öron från fällda svartblod träs på. Öronen skickas till Hertig Stirzberg för skottpengar, något som gladeligen betalas ut.
Eorl Dyvik Joms. Överhuvud för ”Jomsarna” i norr. Raxorernas Eorl har genom sin långa levnad, fram till nu fört en ordnad tillvaro i sitt bergsfort Billevad. Eorlen är mycket respekterad av sina fränder och en makt att räkna med i norr.

Bergsfoten
Bördigt högland vid Aidnesbergens fot. Lever gott av närheten till Jostefloden på vilken man fraktar allt som områdets jordbruk producerar. I gränsorten Tideman produceras Tidemansdricka vilket är en populär måltidsdryck bland traktens folk. Fote By är Slättebos största halvlängsmannaby med runt hundra familjer boendes. By är självstyrande, men betalar direkt skatt till Eorl Joms. Vid Josteflodens strand ligger det grevliga residenset Billevad, som gett området sitt namn.
Baron Hedrim Joms. Eorl Joms äldste son. Baron Hedrim tog över Bergsfoten från sin farfars bror, Lestig Joms, som lever, men anses osund att styra då hans ålder tagit över sinnet. Baron Joms är nyligen slagen till riddare och reser runt i landet för att finna sig en fru bland Zorakins adelsfamiljer.

Skoften
Friköping formellt under Baron Björnflod, men dess skatteintäkter går direkt i Hertig Stirzbergs kista. Skoften led svårt under en gräsbrand 610 e.O. som brände upp stora delar av köpingen och borgen Klinga Hus. Skoften har sedan katastrofen delvis byggs upp, men området går på knä under de stora skatter som återuppbyggnaden kräver. Himmelfaras stuteri och Granbergs skeppsvarv är de stora inkomsterna då handeln har avstannat nästan helt.
Ogd Nils Klinga är den gamle borgherrens yngste son. Ogden har inte lyckats få ordning på områdets finanser och både svartfolk och rövare trakasserar den allt mer upproriska befolkningen.

Guldberga Skogar
Baroni som uppkom efter att Baron Karrovan Björnflod sålde Guldberg till Billevad 456 e.O. Baron Björnflod ville inte ha Guldberga Kloster inom sina gränser. Han ansåg att deras läror var kätterska. Dåvarande Earl Joms av Billevad var inte sen att slå mynt av Baron Björnflods tankar och förvärvade både kloster och Guldberg till ett mycket lågt pris. Baron Björnflod blev dock den som skrattade sist när det visade sig att Guldberg var hem till en vätteklan, som har gett Billevads krigare huvudbry mer än en gång. I och med gränsens flytt blev namnet Guldberg bytt till Guldberga Skogar. Området är förvånande sparsamt uppodlat och glest befolkat trots att marken håller god jord. Baron Björnflod själv förmodas har omkommit i en brand i Björnväggens riddarsal 610 e.O. då han inte setts till sedan dess. Hans kropp har inte återfunnits och man har därför inte utsett en efterträdare. Björnväggen ligger sedan några år av försummat underhåll mer eller mindre i ruiner och branden förstörde det som fanns kvar av riddarsalen. Baroniet Kvarken och Guldberga Skogar, som traditionellt baronen själv varit herre över styrs i dagsläget av en hövitsman.
Hövitsman Herr Tiburtius Bock. Herr Bock är en lågättad byråkrat från Tofia, som rekomederats av Tofia stadsråd. Herr Bock är en mycket skicklig politiker och ryktet säger att han inte är främmande för vilka medel som helst för att uppnå sina mål. Än så länge har han inte brytt sig om sitt nya ämbete, utan frotterar sig med Tofias societet där han mer än en gång kallat sig Baron Bock. Något som stör de övriga grevarna storligen.

Kvarken
Kvarken står idag utan baron. Tidigare har ätten Björnflod styrt sedan mörkertiden och är en av Zorakins äldsta ätter. Björnflods har genom historien hållit låg profil och aldrig haft någon högre titel än baron. De har genom åren byggt ut och förstärkt ättens residens Björnväggen vid sjön Kvarken fram till den förödande brand här om året då Baron Björnflod själv tros ha omkommit. Då inga släktingar av börd, det finns frillobarn, har ruinen efter Björnväggen blivit hem för rövarband. Hövitsman Herr Tiburtius Bock, som är den som formellt styr området, har inte visat det minsta intresse för att ta itu med rövarna. Han har till dags dato inte ens besökt det område han styr över, utan trivs bra bland societet i Tofia. Skogen öster om Kvarken kallas Ohmskogen och huserar en maginod. Platsen för noden besöktes regelbundet av magiker och ett litet tempel har rests vid nodens fot. Templet är numer en ruin och nodens kraft har sedan länge ebbat ut.

Vede
Otillgängligt slättland med boskapsskötsel som huvudinkomst. Runt huvudorten Vedehall och sjön Kvarken ligger flera timmerläger, som även det ger viktiga inkomster. På senare år har byn Ulehall blivit mål för flera av Mandelorderns forskare då arkeologiska fynd gjorts i byn och dess omnejd.
Baron Paar Splintersköld. Egensinnig skogsman vars intressen ligger uteslutande på jakt och äventyr. Vede styrs nästan helt av hans försummade hustru Celina. Ett arrangemang båda trivs med. Paar är farbror till Baron Hindrik Splintersköld av Floddalen och kusin till Greve Magnurmund av Stirpaz. Hans hustru Celina är syster till Baron Gellis Ekenbrandt av Ekeslätt.

Ekeslätt
Bördig del av Kvarkenområdet. Med position mellan Kvarken och Jostefloden är det tämligen väl bevattnat, men mellan varven drabbat av översvämningar som ger problem till de mest närboende invånarna. Det finns stora citrusodlingar och man tillverkar allsköns produkter från skördarna. Området föder upp köttdjur och har som binäring blivit skickliga läderhantverkare, tack vare de hudar som slakten ger. Ekeholm är en så pass stor köping att man på senare år skickat sändebud till Kung Valien om att få stadsrättigheter. Baron Gellis Ekenbrandt har hoppfullt börjat bygga stadsmur och anlitat grävare för att bredda Jostefloden utanför köpingen för att kunna ta in större båtar söderifrån. Ekeholm tillhör ätten Ekenbrandt och Ogd i Ekeholm är grevens bror Brir Ekenbrandt.
Baron Gellis Ekenbrandt. En av Slättebos rikaste och mäktigaste män. Greven har studerat vetenskap i Klomellien under flera framstående mästare. Han anses som något av ett teknologiskt geni, som har revolutionerat både bevattningskonst och jordbruk i sitt baroni. En ytterst modern herre.

Österslätt
Bördigt område vid Jostefloden. Producerar spannmål i skäppor fulla, som flottas längs Jostefloden via orådets enda köping Strömmekrök. Området är tät befolkat och på landsbyggden har lokala storbönder börjat lägga under sig allt större arealer. Metoderna som används är inte alla gånger helt förenliga med Etins goda minne. Baron Marol har ännu inte agerat mot bönderna, men man tror att en konflikt är oundviklig. Än så länge betalar bönderna sina skatter, men det ryktas att de rekryterar legoknektar för att utmana riddaren om makten.
Baron Stefian Marol. En hårdför herre som inte tål någon vars åsikter skiljer från hans egna. Drev sin bror Sebastian ur huset efter ett gräl. Sebastian livnär sig som legoknekt och för att Stefian skall stå upp mot böndernas ökande makt söker han försoning med sin bror i hopp om att få militär makt gratis.

Grevskapet Stirpaz: Floddalen, Tofia, Grosäter, Stirpeslätt, Västerslätt, Lunds Udde, Hals Hedar
Greve Magnurmund ”Lättingen” Splintersköld. Den gamle greven har gjort sig känd mest för att vara frisinnad i kärlek. Greven har avverkat flera kärleksaffärer genom åren helt urskillningslöst av både kön, klass och folkslag. Det har skänkt honom en uppsjö av barn på bygden. Alla vilka greven älskar högt och ger både god skolning och ämbeten. Mången nidvisa har skrivits om grevens snedsprång och Lysande vägens fördömer hans handlande med en knuten hand i fickan. Så länge ätten Splintersköld kontrollerar Stirpazklyfte och stadens produktion av religiösa föremål tvingas de se mellan fingrarna. Greven själv påverkas inte nämnvärt av sitt rykte och han har inte för avsikt att ändra på sig. Greven har aldrig gift sig och hans barn kommer inte ärva grevskapet. Till arvinge har ätten utsett Riddar Hindrik Splintersköld av Floddalen. Mest på grunder att hans nära förhållande med Lysande vägen kommer att reparera relationerna med kyrkan. Splinterskölds egen vingård producerar det populära vinet Amoré. Ett vin som sägs gripa tag i drickarens känsloliv och flera hedersstunder har initierats med intagandet av vitt Amoré och Stipazräkor. Något som greven själv ofta bjuder tilltänkta älskare på.

Floddalen
Område känt för vin och religion. Stirpazklyfte är en köping som håller flera tillverkare av religiösa konstföremål och heliga föremål. Det finns i köpingen två bokbinderier, Solflamman och Morgonljus. De ängar sig åt kopiering av heliga skrifter och manifest. Innanför ringmuren finns fyra stora helgedomar, en i varje väderstreck. Norddomen i norr, St Kefims i söder, St Vendlocks i väst och St. Mellins helbrädgatempel i öster. Runt Stipazklyfte finns många vinodlingar som Splintersköldätten innehar. Vinet som odlas här är uppskattat bland befolkningen då det är starkt och något bättre smakande än Kardiska viner. Stirpazklyfte är säte för Solordens priorât under Kaptenprior Tibertius Hjortlöpe.
Baron Hindrik Splintersköld av Floddalen. En djupt Etintroende man, som hellre skulle göra sig en karriär inom kyrkan. Han spenderar nästan all tid med sin förtrogne vän Riark Ivar Limberg. Riarken är i verkligheten den som styr hela baroniet och onda tungor gör gällande att deras relation är av Etin ogillad. På senare tid har Ogd Kolt Glave öppet anklagat Baron Hindrik för mordet på Kolts bror Vartan. Riark Limberg har skickat flera brev till Ogd Kolt om försoning, men inget har besvarats.

Tofia
Området består av den mark som runt Tofia tillhör staden. Relativt tätbefolkat och rörigt. Små förbyar har sporadiskt bildats utanför Tofias murar. De styrs av ett flertal olika organisationer. Flera av dem med tvivelaktiga agendor. Lojaliteter och styrelsemän skiftar ofta och konfrontationer mellan dem är inte ovanliga. Allt överses av den i folkmun mest korrumperade tillsyningsmannen i Slättebo, Josse Eiriksson. I området finns en gammal borgruin som förut tjänade som fängelse. Det övergavs på 400-talets mitt i brist på resurser. Fångar ger inga inkomster, så man ålade baronerna att själva tillse hur ogärningsmän förvaras. Bastionen tjänade sedan som stenbrott för de reparationer Tofia behövde efter belägringen 484 e.O.
Tillsyningsman Josse Eiriksson. Tofias ytterområde står officiellt under Hertig Strizberg själv och han har därför tillsatt en representant att hålla ordningen. Den utsedde Josse Eiriksson är frilloson till hertigens svärfar och sitter därför relativt säkert i sitt ämbete. Josse har handen i varenda kakburk som finns utanför muren och hans metoder för att behålla handen i burken är allt utom angenäma. Flera klagomål har förts inför stadens råd, men inget har hänt ännu.

Grosäter
Bördigt slättland där sädesfälten avlöser varandra så långt ögat kan se. Grosäter är täckt av små gårdar och väderkvarnar och flera landskapsmålare söker sig hit för att romantisera bondelivet. Invånarna slår mynt av dem och de flesta har ett extra rum att hyra ut. Baroniets enda större bosättning är Traska by vid Stirpaz. Där har Baron Silverlans sitt residens, Silverhatten.
Baron Elof Silverlans. En levnadsglad herre som tar livet lite med en klackspark. Han har senaste tiden fått påtryckningar från grannen Ogd Glave att ta ställning i konflikten mellan honom och Baron Hindrik i Floddalen. Något som Baron Silverlans högaktningsfullt struntar i.

Stirpeslätt
Baron Korax Ravn. Ätten Ravn är Kardier från början och har styrt Stirpeslätt sedan belägringen av Phil-Tofie. För att befästa Traktatet i Tofia gick Baron Angheim Ravn till Zorakiska sidan och Riddar Torgil Järnsporre i motsatt riktning. Allt enligt Pacta sunt servanda. Skulle någon av sidorna bryta traktatet övergår innevarande länsherre till kronogisslan. Kardierna var inte helt nöjda med bytet då ätten Ravn var en väl ansedd Echtisk ätt och Järnsporre bara var en ung riddare utan mark. Nuvarande Baron Ravn anser sig själv vara Zorakier trots sin Echtiska bakgrund, men har nära kontakter på andra sidan Stirpaz. Baronen handlar fritt över floden och han har även släkt med förläningar på den Kariska sidan. Det gör att han undviker tullar i en slags laglig smuggling. En företeelse som inte gått grannarna förbi. Flera varor säljs nu via Baron Ravns och strax norr om Traska by har en omlastningskaj börjat växa fram. Baronen är också formellt herre över Tofia och får genom det ett årligt apanage även om han inte har något att säga till om i stadens styre. Baronen har inte ens en plats i rådet.

Västerslätt
Västerslätt är platt och täckt av gräs. Inkomsterna utgörs till störst delar av fiske och boskapsskötsel. Bönderna har tack vare tillgången på bete blivit lite av årstidsnomader. Man flyttar runt hus och hem mellan olika fasta läger. Det betyder att länet är olika tätbefolkat beroende på tid på året. Efter sommaren samlas man till en masslakt utanför Lundnäs. Vid slakten ökar tillgången på färskt kött avsevärt i området. Festligheter med olika tävlingar och marknader hålls under veckan som slakten pågår. Vid kusten är livet mer traditionellt i små byar där de boende gemensamt äger en båt. I Lundnäs ligger Assar Avloys Bronsgjuteri. En mytomspunnen plats omgärdad av murar. Assar är ledande tillverkare av fällor och lönndörrar.
Baronessan Carna Lund. När hennes far Baron Lund dog 597e.O. hade han satt sin enda dotter i Medeaut Kloster i väntan på gott gifte. Då Baronessan Carna var enda arvingen fick hon under påverkan av Abbedissan Marka Linsegro skänka södra delen av sitt grevskap till klostret att förvalta som vasall. Den norra delen Västerslätt behöll hon själv och så har det varit sedan grevens död. Baroniet sköter sig självt i mångt och mycket då befolkningen mangrant samlas en gång om året och betalar sin skatt utan större problem.

Lunds Udde
Baronessan Carna Lund. Baronessan har sedan hon ärvde titeln av sin far förblivit ogift. Hon är djupt troende och har vigt hela sitt liv åt kyrkan. Lunds Udde har med tiden blivit allt mer självstyrande och folket har med det börjat ta sig friheter i både rättsskipning och styrande. Baronessan Lund har svårt att ta tag i detta, då hon anser att hennes tid till fullo skall vigas åt Etin. Hon har därför öppet deklarerat sin avsikt att efter sin död skänka hela arvet åt kyrkan. Baronessan anser att Lysande vägen kommer att skapa ordning och lycka för de boende i Hals hedar. Vad folket tycker är tydligt. Man betalar sin skatt och ser till att allt i grevskapet fungerar klanderfritt. Allt för att inte stressa eller störa grevinnan och med det skynda på hennes bortgång. När Etin så återtar Baronessan Lund inser folket att deras nyfunna frihet är borta och helig ordning kommer tillbaka. Deras sista hopp står till Abbedissan Linsegro, som anses vara en redbar kvinna, men även hon är till åren kommen.

Hals Hedar
Södra delen av Lunds Udde är helt under Medeaut Klosters kontroll. Abbedissan Marka Linsegro är fortfarande den som administrerar området, men Bontisalen i Pendon vill ha en manlig Riark att ta över, då en kvinna inte anses lämplig. Abbedissan Linsegro har fått oväntat stöd från Baronessan Lund. Trots att den allmänna meningen är att klostret stal marken från henne under sorgetiden efter hennes far. Hals Hedar är som namnet antyder hedlandskap, lämpligt både för både odlingar och djurhållning. Något som klostret håller på att utveckla och modernisera.
Abbedissan Marka Linsegro. Åldrad kvinna som sköter klostrets affärer utomordentligt. Känner sig lite hämmad av Lysande vägens kyrka och skulle helst se att hon rapporterade endast till Baronessan Lund.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Zorakin

Inlägg av birkebeineren »

Jeb skrev:Efter uppdateringar. Något mer ni vill ändra på?

Slättebo Län
...
Tror det ser ganska bra ut. Försöker finläsa i kväll och återkommer med kommentarer. Såg några geografiska detaljer som måste vridas till.

Ett par frågor:

1) Är baron Haak av raxorisk härkomst eller är det bara Jomsarna i Billevad som är det nu?

2) Kan det tänkas att någon av alla baroner i Slättebos grevskap egentligen är markiser direkt underlydande kungen?

Angående äventyret/kampanjen så funderar jag på hur Häxmästaren kan tänkas agera ifall han, av någon anledning, vill förhindra att svartfolken fördrivs från Torilskogen?
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 664
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Zorakin

Inlägg av Jeb »

Baron Haak är Penner.

Jomsarna är modelerade lite efter Cedrick of Rotherwood och hans släkt.

Bild
Eorl Dyvik Joms

När det gäller markiser sticker Baronessa Carna Lund och Beron Gellis Ekenbrandt genast ut. Eorlen Joms kanske kan betraktas som en markis? Jag tycker inte vi ska ha för många. Marsk Axman är markgreve redan och jag tycker Hertig Stirzberg ska vara den som bestämmer.

I min kampanj är hela anledningen att Svartfolken finns i Torilskogen faktumet att de från början inte ville buga för Häxmästaren och fördervs söderut. När de sedan efter alla om och men landade i Toril passade det Häxmästaren. Svartfolk är svartfolk och kommer att attackera och röva i sin omgivning. Det gynnar givetvis Svarta Tornet då Zorakins baroner måste lägga resurser på Torilorcherna. Häxmästaren ser Toril som en dyrköpt seger för Zorakerna och skulle gärna se dem decimera sina soldater i den snåriga Toril.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Zorakin

Inlägg av birkebeineren »

Jeb skrev:Baron Haak är Penner.
Okej. Då utgår min äventyrsidé om ett kommande raxorisk stammöte för den trängda baron Haak. Eller så kan ett sådant användas på annat sätt. Kanske kräver raxorena att eorl Joms måste ingripa mot baron Haak?
Jeb skrev:Jomsarna är modelerade lite efter Cedrick of Rotherwood och hans släkt.
Mycket illustrerande. :)
Jeb skrev:När det gäller markiser sticker Baronessa Carna Lund och Beron Gellis Ekenbrandt genast ut. Eorlen Joms kanske kan betraktas som en markis? Jag tycker inte vi ska ha för många. Marsk Axman är markgreve redan och jag tycker Hertig Stirzberg ska vara den som bestämmer.
Det behövs inte alls många. Men kanske någon? Båda dina förslag låter bra. Fraxinus?
Jeb skrev:I min kampanj är hela anledningen att Svartfolken finns i Torilskogen faktumet att de från början inte ville buga för Häxmästaren och fördervs söderut. När de sedan efter alla om och men landade i Toril passade det Häxmästaren. Svartfolk är svartfolk och kommer att attackera och röva i sin omgivning. Det gynnar givetvis Svarta Tornet då Zorakins baroner måste lägga resurser på Torilorcherna. Häxmästaren ser Toril som en dyrköpt seger för Zorakerna och skulle gärna se dem decimera sina soldater i den snåriga Toril.
Svartfolken har funnits i Torilskogen sedan 120-talet eO och Häxmästaren dök först upp på scen ca 400 eO. Men sedan dess lär de ha varit tvungna att förhålla sig till varandra, och troligtvis på det sätt du beskriver att de inte vill buga för honom. Så jag menar inte att Svarta Tornet och Torilskogens svartfolk är allierade men jag tänkte kanske att Häxmästaren vill förhindra att zorakierna lyckas fördriva skogsfolket helt. Om zorakierna hela tiden måste förhålla sig till två fiender så kan de inte rikta all uppmärksamhet mot Svarta Tornet. Mycket praktisk för Häxmästaren.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Zorakin

Inlägg av birkebeineren »

Var lite klurigt att försöka reda ut baronierna men jag försöker. :) Börjar med Toril och Junemark
Hertigen
Hertig Leovin Stirzberg av Slättebo. Hertigen är sedan länge förlikad med att han aldrig kommer att leva upp till sin förfader Anvils rykte. Han har heller aldrig haft för avsikt att göra det. Hertig Stirzberg är en mycket praktisk man. Han gillar att leva gott och inser att hans kistor måste fyllas på för att försäkra honom om det. Hertigen har därför överlåtit det mesta av administrationen till i hans ögon kompetenta tjänare. Så länge mynten trillar in lägger han sig inte i hur de hamnat där. Trycket på hans underhuggare ökar för varje år, då hertigens törst på baler, tornerspel och jakter tycks öka med tiden. Han spenderar merparten av sin tid vid hovet i Pendon eller som värd för allsköns gäster i hans palats i Tofia. I folkets ögon är han en duglig ledare, då välståndet i Slättebo är relativt högt. Med jämna mellanrum gör hertigen kontroller i räkenskaperna. Detta fruktas av hans undersåtar då hertigen visat sig ha huvud för bokhållning. Nåde den som fuskar. Sanningen är att Hertig Stirzberg inte bryr sig särskilt mycket om sitt folk. Han anser att adeln är trevligare och framförallt renare att umgås med. Han anser att det är allas plikt att ära statsmakten och förväntar sig inget annat. Hans hustru Hertiginnan Beada Uriksdotter Stirzberg är systerdotter till Greve Ulrik Belägraren Daggslätt av Philmark och avlägsen släkting till kung Vidar av Kardien. Hertig Stirzberg håller således några Kardiska förläningar i hustruns namn. Dessa besöks ytterst sällan av honom själv. Han anser att Kardier i allmänhet är värre att umgås med än folket i Slättebo.
Menar du greve och inte hertig som titel för Ulrik Belägraren Daggslätt? Hertigen av Philmark är inte namngiven i Kardien så det finns plats. Annars är Ulrik kanske en av grevarna i hertigdömet Philmark (kollega till grevinna Lenora Härta av …grevskapet Yxudde) och grevskapet i behov av ett namn?
Grevskapet Toril
Kruxträsk, Norra Toril

Greve Likmund Korp. Den gamla kungaätten Korp kämpar i en ständig motvind. Arvet efter Kruxhelm Armstarke väger tungt. Inte nog med att kontakterna med Pendon än i dag är ansträngda, vilket gör hovliv komplicerat. Torilskogen myllrar av svartfolk vilka ständigt attackerar Korparnas timmerläger. De få åkerlappar de lyckas odla på är ofta utsatta för röta när träsken årligen svämmar över. Greve Likmund själv har påverkats av detta hela sitt liv och en besatthet av att rensa ur Torilskogen har etsat sig fast i hans sinne. De få medel Nordkorparna, som ättegrenen kallas läggs uteslutande på att finansiera gården Räcknäs och dess krigarakademi. Nordkorparna har till skillnad från sina släktingar ingen större påverkan från ätten Tjurhuvud. Mest för Nordkorparna inte innehar någon hertigtitel.
Vart kan Nordkorpen tänkas ha sin sätesgård?
Kruxträsk
Herse Rebneck Månsken. Område i Toril som fått det föga smickrande namnet Kruxträsk, efter Kruxhelm Armstarke. Ätten Korp har i flera skrivelser till Pendon försökt att få detta ändrat, men deras böner har ännu varit obesvarade, till och med motarbetade. Kruxträsk har ingen ogd utan en lokal herse väljs av den lokala befolkningen. Hersen svarar mot Baron Korp, men styr Kruxträsk utan dennes inblandning. Kruxträsk är en otillgänglig våtmark i Torilskogens utkant, som inte duger till vare sig odling eller skogsbruk. De lokala innevånarna kallas sig Tarjuner eftersom en vanlig syssla är tjärframställning. Kruxträsk är nedlusat med tjärdalar och bosättningarna ligger oftast i anslutning till dem. En biprodukt av tjärbränningen är träsprit. Träspriten kallas i folkmun Torilte och konsumeras till största delen av Tarjunerna själva. Resten byter man mot förnödenheter från Torilskogens svartfolksstammar. Tarjunerna får sköta sig själva till stor del och Zorakiska lagar har liten inverkan på det dagliga livet. Det har gjort området till en uppskattad tillflyktsort för folk som av olika skäl flyr det Zorakiska rättsväsendet. Hersen tar emot dessa så länge de följer Tarjunernas regler, regler som klart avviker från övriga Zorakins.
Kruxträsk kanske i södra delen av grevskapet?

Tänker du ”herse” som en lokal folklig titel? Raxorisk? Och hersen som en slags undelydande till baronen? En slottsfogde kanske?
Norra Toril
Norra Toril består till största delen av Torilskogen, vars invånare gör räder in i området. Glaveätten är därför noga med att hålla fler krigare än brukligt. Antalet krigare i hans tjänst har genom åren oroat de närmsta grannarna då de fruktar att styrka skall användas till annat än ordningen i Norra Toril. Baron Vartan Glave trappade upp oron genom att konvertera sin yngre bror Kolts gård Räcknäs till en träningsakademi för svärdsmän. Genom Räcknäs akademi har man ökat beståndet av vapenföra män, så mycket att omgivningen reagerat. För två år sedan mördades Baron Vartan av banditer under en genomresa i Floddalen och Kolt Glave blev Ogd över Norra Toril. Inga slag har utväxlats, men Odg Kolt har gjort det klart att han skyller mordet på Baron Hindrik Splintersköld av Floddalen, som inte lyckas hålla sina domäner säkra. I området ligger Oberga Kloster, som är tillägnat St. Munde. Prior i klostret är Valfrak Glave. Kusin på svärdssidan till Kolt.
Riddar Kolt Glave. Ogd av Norra Toril. Mycket militärisk man med kort stubin och impulsiv i handling. Var aldrig ämnad till att leda Norra Toril och har därför tränats till stridsman istället för härskare. Har lyckats reta upp Splintersköldsätten med sina höljudda anklagelser mot Baron Hindrik av Floddalen.
Norra Toril kanske i den norra delen av grevskapet?

Om inte Fraxinus ger klarsignal till att använda titeln ”ogd” i Zorakin så passar kanske ”fogd”? Den med passande FV i Språkkunskap vet säkert om detta egentligen är samma ord men skiljer sig lite i stavning mellan kardiska och zorakiska.
Markgrevskapet Junemark
Haak, Hamre, Billevad, Bergfoten, Skoften, Gullberga Skogar, Björnflod, Vede, Ekeslätt, Österslätt
Markgreve Berthold Axman
XXXXXXXXXX
Vart har markgreven sin sätesgård? Fraxinus?
Haak
Längst norrut uppe i Aidnebergen ligger gruvorten Haak med dess omgivande marker. Hade det inte varit för de många järn och koppargruvor som finns här hade området varit övergivet. Ständigt under attacker från svartfolk och väderskiftningar klamrar sig köpingen Haak fast vi bergssidan. Området är kargt och ogästvänligt och ingen form av odling går att bedriva. Man är därför helt beroende av de karavanleder från mer sydliga baroni kommer med handelsvaror. Haak träter även med grannen Hamre, som beskattar all frakt via Stirpaz. Något som gjort det dyrt att förse köpingen med varor. Rykten i Slättebo gör gällande att man istället vänt sig norrut och handlar med Svarta Tornet.
Baron Kagnus Haak är en äldre herre vars ätt suttit vid makten sedan Haak uppfördes på 300-talet. I sin ungdom studerade Baron Haak hos S:t Andamimunkarna i Guldberga kloster. Sedan den tiden har han fascination för magi. På senare tid har han mer öppet förespråkat diplomatiska kontakter med Häxmästaren i Svarta tornet. Baronen anser att Häxmästaren är missförstådd och bara han får komma till tals kanske inte alls är så ond som det påstås. Kanske har han till och med fog i sina attacker. Uttalanden har upprört flera och tal om förräderi cirkulerar. Rösterna har nu nått Hertigens öra och han har för baronens säkerhet skickat en styrka till Haak. Givetvis står Baron Haak för deras logi och sold. Baron Haak har isolerat sig i sin borg och hans grannar menar att det är dags för ett byte på styrandet i Haak. Baronen har flera söner som drillas för att föra ätten vidare.
Haak verkar ligga i nordvästra delen av grevskapet.
Hamre
Skogsrikt bergsområde vid Stirpaz mynning. Viss gruvdrift, men i första hand jakt är de stora inkomsterna. Har skapat lite osämja med Baron Haak efter att man höjt skatter på frakt över Hamres del av Stirpaz. I samma stund har man gett skattelättnad till Hamres egna gruvfraktare och kan således sälja sin malm till billigare pris. Hamre ordnar flera jakter för Slättebos framstående invånare och Hertigen själv har ett av sina residens i slottet Låset. Hamre är ett av Aidnebergens lås som de försvarsborgar i nordgränsen kallas. I södra Hamre ligger Guldberg kloster helgat åt S:t Andami. Solmunkarna här forskar i magins mysterier och är därför avskärmade från omgivningen. Klostret är helt själförsörjande och tar bara emot besökare inom kyrkan självt. Står under hertigens beskydd och har gjorts så sedan det grundades på 450-talet.
Baron Dag Stålhandske. Hertigens spionmästare. Skicklig politiker som vinner mer och mer mark även som affärsman. Hamre har blommat upp under hans styre.
Hamre låter som om det ligger invid Stirpazfloden direkt söder om Haak. Fast inte helt vid flodmynningen då grevskapets gräns inte går hela vägen ner till havet.
Billevad
Den Raxoriska ätten Joms huvudsäte. Jomsarna är en sammansvetsad och toppstyrd släktskara som karaktäriseras av gammaldags seder och en stark tro till Etin. De är obrottsligt lojala mot Hertig Stirzberg, då de anser att han är konungens förlängda arm i området. Billevad lever till stor del på jakt och fiske i och runt Jostefloden. Jomsarna hänger sig också passionerat åt jakt på svartfolk. Varje Jomskrigare med självaktning bär en örhula vid bältet. En slags metallring som öron från fällda svartblod träs på. Öronen skickas till Hertig Stirzberg för skottpengar, något som gladeligen betalas ut.
Eorl Dyvik Joms. Överhuvud för ”Jomsarna” i norr. Raxorernas Eorl har genom sin långa levnad, fram till nu fört en ordnad tillvaro i sitt bergsfort Billevad. Eorlen är mycket respekterad av sina fränder och en makt att räkna med i norr.
Jag gissar att baroniet ligger i nordöstra delen av grevskapet invid Jostefloden och troligtvis ett vadställe över floden. (Se även nedanstående kommentar)
Bergsfoten
Bördigt högland vid Aidnesbergens fot. Lever gott av närheten till Jostefloden på vilken man fraktar allt som områdets jordbruk producerar. I gränsorten Tideman produceras Tidemansdricka vilket är en populär måltidsdryck bland traktens folk. Fote By är Slättebos största halvlängsmannaby med runt hundra familjer boendes. By är självstyrande, men betalar direkt skatt till Eorl Joms. Vid Josteflodens strand ligger det grevliga residenset Billevad, som gett området sitt namn.
Baron Hedrim Joms. Eorl Joms äldste son. Baron Hedrim tog över Bergsfoten från sin farfars bror, Lestig Joms, som lever, men anses osund att styra då hans ålder tagit över sinnet. Baron Joms är nyligen slagen till riddare och reser runt i landet för att finna sig en fru bland Zorakins adelsfamiljer.
Skall meningen ”Vid Josteflodens strand ligger det grevliga residenset Billevad, som gett området sitt namn” egentligen stå under beskrivningen av Billevad? Och ”grevliga residenset” bytas ut mot ”eorlens sätesgård”?

Bergsfoten låter som det ligger invid Jostefloden i norra delen av grevskapet.
Skoften
Friköping formellt under Baron Björnflod, men dess skatteintäkter går direkt i Hertig Stirzbergs kista. Skoften led svårt under en gräsbrand 610 e.O. som brände upp stora delar av köpingen och borgen Klinga Hus. Skoften har sedan katastrofen delvis byggs upp, men området går på knä under de stora skatter som återuppbyggnaden kräver. Himmelfaras stuteri och Granbergs skeppsvarv är de stora inkomsterna då handeln har avstannat nästan helt.
Ogd Nils Klinga är den gamle borgherrens yngste son. Ogden har inte lyckats få ordning på områdets finanser och både svartfolk och rövare trakasserar den allt mer upproriska befolkningen.
För att få in ett skeppsvarv i baroniet och inga gränser till havet finns behövs rimligtvis en anslutning till antingen Stirpazfloden i väst eller Jostefloden i öst. Troligtvis därför i centrala norra delen.

Kanske skeppsvarv kan ändras till båtvarv? Stadiga båtar som behövs för flodhandeln?

Ogd även här bytas med fogd? Fraxinus?
Guldberga Skogar
Baroni som uppkom efter att Baron Karrovan Björnflod sålde Guldberg till Billevad 456 e.O. Baron Björnflod ville inte ha Guldberga Kloster inom sina gränser. Han ansåg att deras läror var kätterska. Dåvarande Earl Joms av Billevad var inte sen att slå mynt av Baron Björnflods tankar och förvärvade både kloster och Guldberg till ett mycket lågt pris. Baron Björnflod blev dock den som skrattade sist när det visade sig att Guldberg var hem till en vätteklan, som har gett Billevads krigare huvudbry mer än en gång. I och med gränsens flytt blev namnet Guldberg bytt till Guldberga Skogar. Området är förvånande sparsamt uppodlat och glest befolkat trots att marken håller god jord. Baron Björnflod själv förmodas har omkommit i en brand i Björnväggens riddarsal 610 e.O. då han inte setts till sedan dess. Hans kropp har inte återfunnits och man har därför inte utsett en efterträdare. Björnväggen ligger sedan några år av försummat underhåll mer eller mindre i ruiner och branden förstörde det som fanns kvar av riddarsalen. Baroniet Kvarken och Guldberga Skogar, som traditionellt baronen själv varit herre över styrs i dagsläget av en hövitsman.
Hövitsman Herr Tiburtius Bock. Herr Bock är en lågättad byråkrat från Tofia, som rekomederats av Tofia stadsråd. Herr Bock är en mycket skicklig politiker och ryktet säger att han inte är främmande för vilka medel som helst för att uppnå sina mål. Än så länge har han inte brytt sig om sitt nya ämbete, utan frotterar sig med Tofias societet där han mer än en gång kallat sig Baron Bock. Något som stör de övriga grevarna storligen.
Guldberga Skogar gränsar troligtvis till baroniet Kvarken då det verkar har skiljts ut från det. Och om det har lagts till baroniet Billevad så borde även en gräns dit finnas. Guldberga Skogar med Billevad i norr och Kvarken i söder möjligtvis?
Kvarken
Kvarken står idag utan baron. Tidigare har ätten Björnflod styrt sedan mörkertiden och är en av Zorakins äldsta ätter. Björnflods har genom historien hållit låg profil och aldrig haft någon högre titel än baron. De har genom åren byggt ut och förstärkt ättens residens Björnväggen vid sjön Kvarken fram till den förödande brand här om året då Baron Björnflod själv tros ha omkommit. Då inga släktingar av börd, det finns frillobarn, har ruinen efter Björnväggen blivit hem för rövarband. Hövitsman Herr Tiburtius Bock, som är den som formellt styr området, har inte visat det minsta intresse för att ta itu med rövarna. Han har till dags dato inte ens besökt det område han styr över, utan trivs bra bland societet i Tofia. Skogen öster om Kvarken kallas Ohmskogen och huserar en maginod. Platsen för noden besöktes regelbundet av magiker och ett litet tempel har rests vid nodens fot. Templet är numer en ruin och nodens kraft har sedan länge ebbat ut.
Om Kvarken är sjön i centrala grevskapet så ligger troligtvis baroniet Kvarken väster om sjön. Ohmskogen är då en del av Torilskogen?
Vede
Otillgängligt slättland med boskapsskötsel som huvudinkomst. Runt huvudorten Vedehall och sjön Kvarken ligger flera timmerläger, som även det ger viktiga inkomster. På senare år har byn Ulehall blivit mål för flera av Mandelorderns forskare då arkeologiska fynd gjorts i byn och dess omnejd.
Baron Paar Splintersköld. Egensinnig skogsman vars intressen ligger uteslutande på jakt och äventyr. Vede styrs nästan helt av hans försummade hustru Celina. Ett arrangemang båda trivs med. Paar är farbror till Baron Hindrik Splintersköld av Floddalen och kusin till Greve Magnurmund av Stirpaz. Hans hustru Celina är syster till Baron Gellis Ekenbrandt av Ekeslätt.
Vede borde ligga i centrala delen av grevskapet då Vedehall enligt kartan ligger här.

Citat Fraxinus: Vedehall - köping med borg i nordöstra Slättebo (i Junemark) (++borg med träpalissad/jordvall)
Ekeslätt
Bördig del av Kvarkenområdet. Med position mellan Kvarken och Jostefloden är det tämligen väl bevattnat, men mellan varven drabbat av översvämningar som ger problem till de mest närboende invånarna. Det finns stora citrusodlingar och man tillverkar allsköns produkter från skördarna. Området föder upp köttdjur och har som binäring blivit skickliga läderhantverkare, tack vare de hudar som slakten ger. Ekeholm är en så pass stor köping att man på senare år skickat sändebud till Kung Valien om att få stadsrättigheter. Baron Gellis Ekenbrandt har hoppfullt börjat bygga stadsmur och anlitat grävare för att bredda Jostefloden utanför köpingen för att kunna ta in större båtar söderifrån. Ekeholm tillhör ätten Ekenbrandt och Ogd i Ekeholm är grevens bror Brir Ekenbrandt.
Baron Gellis Ekenbrandt. En av Slättebos rikaste och mäktigaste män. Greven har studerat vetenskap i Klomellien under flera framstående mästare. Han anses som något av ett teknologiskt geni, som har revolutionerat både bevattningskonst och jordbruk i sitt baroni. En ytterst modern herre.
Om Kvarken är sjön i centrala grevskapet så borde Ekeslätt ligga öster om sjön. Och enligt kartan finns här köpngen Ekeholm där en biflod till Jostefloden (namn?) mynnar ut.

Citat Fraxinus: Ekeholm ( köping i östra Slättebo när gränsen till Pharynx) (++ stadsmur men ingen borg)
Österslätt
Bördigt område vid Jostefloden. Producerar spannmål i skäppor fulla, som flottas längs Jostefloden via orådets enda köping Strömmekrök. Området är tät befolkat och på landsbyggden har lokala storbönder börjat lägga under sig allt större arealer. Metoderna som används är inte alla gånger helt förenliga med Etins goda minne. Baron Marol har ännu inte agerat mot bönderna, men man tror att en konflikt är oundviklig. Än så länge betalar bönderna sina skatter, men det ryktas att de rekryterar legoknektar för att utmana riddaren om makten.
Baron Stefian Marol. En hårdför herre som inte tål någon vars åsikter skiljer från hans egna. Drev sin bror Sebastian ur huset efter ett gräl. Sebastian livnär sig som legoknekt och för att Stefian skall stå upp mot böndernas ökande makt söker han försoning med sin bror i hopp om att få militär makt gratis.
Om Österslätt skall ligga invid Jostefloden så borde det ligga nordöst om Ekeslätt.
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 664
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Zorakin

Inlägg av Jeb »

Okej. Då utgår min äventyrsidé om ett kommande raxorisk stammöte för den trängda baron Haak. Eller så kan ett sådant användas på annat sätt. Kanske kräver raxorena att eorl Joms måste ingripa mot baron Haak?
Låt oss inte döda dina tankar. Bara omarbeta dem lite. Baron Haak har troligtvis Raxorer boende i sitt baroni. De i sin tur har stammöten. Raxorerna blir mycket förgrymmade när de hör om Häxmästarprat och på Raxoriskt maner planerar att "avsluta" Baron Haaks karriär. Något som Pennerska baroner trots viljan att bli av med Baron Haak inte kan acceptera.
Det behövs inte alls många. Men kanske någon? Båda dina förslag låter bra. Fraxinus?


Jag har gjort om flera av mina grevar till baroner och på det sättet försökt att klämma in fler baronier. Det har gjort geografin lite rörig. Jag vill inte ändra om för än övriga här har tyckt till.
Svartfolken har funnits i Torilskogen sedan 120-talet eO och Häxmästaren dök först upp på scen ca 400 eO. Men sedan dess lär de ha varit tvungna att förhålla sig till varandra, och troligtvis på det sätt du beskriver att de inte vill buga för honom. Så jag menar inte att Svarta Tornet och Torilskogens svartfolk är allierade men jag tänkte kanske att Häxmästaren vill förhindra att zorakierna lyckas fördriva skogsfolket helt. Om zorakierna hela tiden måste förhålla sig till två fiender så kan de inte rikta all uppmärksamhet mot Svarta Tornet. Mycket praktisk för Häxmästaren.
Du har givetvis helt rätt. Jag vet inte hur jag har tänkt här. Tycker din förklaring är klart bättre och med samma andemening.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Zorakin

Inlägg av birkebeineren »

Här är mina funderingar kring det sista grevskapet Stirpaz. Jag har tänkt att dina baronier är de enda i grevskapen och därför kan mina geografiska tolkningar kanske bli lite ansträngda. Eller så får kartritaren vara lite kreativ och göra gränserna lite snirkliga. Om flera baronier skall platsa in blir det lättare men jag tycker inte det behövs utan vi kan låta de du beskriver vara de som finns. Eller?
Grevskapet Stirpaz
Floddalen, Tofia, Grosäter, Stirpeslätt, Västerslätt, Lunds Udde, Hals Hedar

Greve Magnurmund ”Lättingen” Splintersköld. Den gamle greven har gjort sig känd mest för att vara frisinnad i kärlek. Greven har avverkat flera kärleksaffärer genom åren helt urskillningslöst av både kön, klass och folkslag. Det har skänkt honom en uppsjö av barn på bygden. Alla vilka greven älskar högt och ger både god skolning och ämbeten. Mången nidvisa har skrivits om grevens snedsprång och Lysande vägens fördömer hans handlande med en knuten hand i fickan. Så länge ätten Splintersköld kontrollerar Stirpazklyfte och stadens produktion av religiösa föremål tvingas de se mellan fingrarna. Greven själv påverkas inte nämnvärt av sitt rykte och han har inte för avsikt att ändra på sig. Greven har aldrig gift sig och hans barn kommer inte ärva grevskapet. Till arvinge har ätten utsett Riddar Hindrik Splintersköld av Floddalen. Mest på grunder att hans nära förhållande med Lysande vägen kommer att reparera relationerna med kyrkan. Splinterskölds egen vingård producerar det populära vinet Amoré. Ett vin som sägs gripa tag i drickarens känsloliv och flera hedersstunder har initierats med intagandet av vitt Amoré och Stipazräkor. Något som greven själv ofta bjuder tilltänkta älskare på.
Vart har greven sin sätesgård?

Och i vilket baroni ligger Knepeholm som finns på kartan?

Citat Fraxinus: Knepeholm - liten stad i södra Slättebo (söder om Tofie) (+)
Floddalen
Område känt för vin och religion. Stirpazklyfte är en köping som håller flera tillverkare av religiösa konstföremål och heliga föremål. Det finns i köpingen två bokbinderier, Solflamman och Morgonljus. De ängar sig åt kopiering av heliga skrifter och manifest. Innanför ringmuren finns fyra stora helgedomar, en i varje väderstreck. Norddomen i norr, St Kefims i söder, St Vendlocks i väst och St. Mellins helbrädgatempel i öster. Runt Stipazklyfte finns många vinodlingar som Splintersköldätten innehar. Vinet som odlas här är uppskattat bland befolkningen då det är starkt och något bättre smakande än Kardiska viner. Stirpazklyfte är säte för Solordens priorât under Kaptenprior Tibertius Hjortlöpe.
Baron Hindrik Splintersköld av Floddalen. En djupt Etintroende man, som hellre skulle göra sig en karriär inom kyrkan. Han spenderar nästan all tid med sin förtrogne vän Riark Ivar Limberg. Riarken är i verkligheten den som styr hela baroniet och onda tungor gör gällande att deras relation är av Etin ogillad. På senare tid har Ogd Kolt Glave öppet anklagat Baron Hindrik för mordet på Kolts bror Vartan. Riark Limberg har skickat flera brev till Ogd Kolt om försoning, men inget har besvarats.
Floddalen borde för att passa geografien ligga längst norr i grevskapet, intill Stirpazfloden

Prior för Silordens kompani i Stirpazklyfte heter dock sedan länge Altbin Hjortlöpe, en kardier från hertigdömet Havsmannaland. Tibertius kanske en släktning?

Ogd Kolt Glave, är han möjligtvis fogd Kolt Glave?
Tofia
Området består av den mark som runt Tofia tillhör staden. Relativt tätbefolkat och rörigt. Små förbyar har sporadiskt bildats utanför Tofias murar. De styrs av ett flertal olika organisationer. Flera av dem med tvivelaktiga agendor. Lojaliteter och styrelsemän skiftar ofta och konfrontationer mellan dem är inte ovanliga. Allt överses av den i folkmun mest korrumperade tillsyningsmannen i Slättebo, Josse Eiriksson. I området finns en gammal borgruin som förut tjänade som fängelse. Det övergavs på 400-talets mitt i brist på resurser. Fångar ger inga inkomster, så man ålade baronerna att själva tillse hur ogärningsmän förvaras. Bastionen tjänade sedan som stenbrott för de reparationer Tofia behövde efter belägringen 484 e.O.
Tillsyningsman Josse Eiriksson. Tofias ytterområde står officiellt under Hertig Strizberg själv och han har därför tillsatt en representant att hålla ordningen. Den utsedde Josse Eiriksson är frilloson till hertigens svärfar och sitter därför relativt säkert i sitt ämbete. Josse har handen i varenda kakburk som finns utanför muren och hans metoder för att behålla handen i burken är allt utom angenäma. Flera klagomål har förts inför stadens råd, men inget har hänt ännu.
Tofia lär ligga angränsande till staden Tofia.

Tillsyningsmann låter kanske inte som en officiell titel men den används här kanske i väntan på något mer formellt? Vad kallas den som styr en hertigs egna ägor om Tofia är sådana och inte ett vanligt baroni?
Grosäter
Bördigt slättland där sädesfälten avlöser varandra så långt ögat kan se. Grosäter är täckt av små gårdar och väderkvarnar och flera landskapsmålare söker sig hit för att romantisera bondelivet. Invånarna slår mynt av dem och de flesta har ett extra rum att hyra ut. Baroniets enda större bosättning är Traska by vid Stirpaz. Där har Baron Silverlans sitt residens, Silverhatten.
Baron Elof Silverlans. En levnadsglad herre som tar livet lite med en klackspark. Han har senaste tiden fått påtryckningar från grannen Ogd Glave att ta ställning i konflikten mellan honom och Baron Hindrik i Floddalen. Något som Baron Silverlans högaktningsfullt struntar i.
Om Grosäter ligger i anslutning till Stirpas borde det ligga norr om Tofia längst upp i grevskapet.
Stirpeslätt
Baron Korax Ravn. Ätten Ravn är Kardier från början och har styrt Stirpeslätt sedan belägringen av Phil-Tofie. För att befästa Traktatet i Tofia gick Baron Angheim Ravn till Zorakiska sidan och Riddar Torgil Järnsporre i motsatt riktning. Allt enligt Pacta sunt servanda. Skulle någon av sidorna bryta traktatet övergår innevarande länsherre till kronogisslan. Kardierna var inte helt nöjda med bytet då ätten Ravn var en väl ansedd Echtisk ätt och Järnsporre bara var en ung riddare utan mark. Nuvarande Baron Ravn anser sig själv vara Zorakier trots sin Echtiska bakgrund, men har nära kontakter på andra sidan Stirpaz. Baronen handlar fritt över floden och han har även släkt med förläningar på den Kariska sidan. Det gör att han undviker tullar i en slags laglig smuggling. En företeelse som inte gått grannarna förbi. Flera varor säljs nu via Baron Ravns och strax norr om Traska by har en omlastningskaj börjat växa fram. Baronen är också formellt herre över Tofia och får genom det ett årligt apanage även om han inte har något att säga till om i stadens styre. Baronen har inte ens en plats i rådet.
Stirpeslätt borde då omge Tofia vid Stirpazflodens mynning,
Västerslätt
Västerslätt är platt och täckt av gräs. Inkomsterna utgörs till störst delar av fiske och boskapsskötsel. Bönderna har tack vare tillgången på bete blivit lite av årstidsnomader. Man flyttar runt hus och hem mellan olika fasta läger. Det betyder att länet är olika tätbefolkat beroende på tid på året. Efter sommaren samlas man till en masslakt utanför Lundnäs. Vid slakten ökar tillgången på färskt kött avsevärt i området. Festligheter med olika tävlingar och marknader hålls under veckan som slakten pågår. Vid kusten är livet mer traditionellt i små byar där de boende gemensamt äger en båt. I Lundnäs ligger Assar Avloys Bronsgjuteri. En mytomspunnen plats omgärdad av murar. Assar är ledande tillverkare av fällor och lönndörrar.
Baronessan Carna Lund. När hennes far Baron Lund dog 597e.O. hade han satt sin enda dotter i Medeaut Kloster i väntan på gott gifte. Då Baronessan Carna var enda arvingen fick hon under påverkan av Abbedissan Marka Linsegro skänka södra delen av sitt grevskap till klostret att förvalta som vasall. Den norra delen Västerslätt behöll hon själv och så har det varit sedan grevens död. Baroniet sköter sig självt i mångt och mycket då befolkningen mangrant samlas en gång om året och betalar sin skatt utan större problem.
Västerslätt låter som om det ligger vid kusten någonstans. Kanske ett ganska stort baroni som ligger i grevskapets södra delar? Och för att passa med beskrivningen av Lunds Udde och Hals Hedar kanske det kan vara baroniets södra delar hon behåller själv?

Borde det inte också stå ”baroni” istället för”grevskap”?
Lunds Udde
Baronessan Carna Lund. Baronessan har sedan hon ärvde titeln av sin far förblivit ogift. Hon är djupt troende och har vigt hela sitt liv åt kyrkan. Lunds Udde har med tiden blivit allt mer självstyrande och folket har med det börjat ta sig friheter i både rättsskipning och styrande. Baronessan Lund har svårt att ta tag i detta, då hon anser att hennes tid till fullo skall vigas åt Etin. Hon har därför öppet deklarerat sin avsikt att efter sin död skänka hela arvet åt kyrkan. Baronessan anser att Lysande vägen kommer att skapa ordning och lycka för de boende i Hals hedar. Vad folket tycker är tydligt. Man betalar sin skatt och ser till att allt i grevskapet fungerar klanderfritt. Allt för att inte stressa eller störa grevinnan och med det skynda på hennes bortgång. När Etin så återtar Baronessan Lund inser folket att deras nyfunna frihet är borta och helig ordning kommer tillbaka. Deras sista hopp står till Abbedissan Linsegro, som anses vara en redbar kvinna, men även hon är till åren kommen.
Lunds Udde beläget söder om Västerslätt? Och bestående av vad som på kartan är en udde?

Baronessan och inte grevinnan borde det väl vara här med?
Hals Hedar
Södra delen av Lunds Udde är helt under Medeaut Klosters kontroll. Abbedissan Marka Linsegro är fortfarande den som administrerar området, men Bontisalen i Pendon vill ha en manlig Riark att ta över, då en kvinna inte anses lämplig. Abbedissan Linsegro har fått oväntat stöd från Baronessan Lund. Trots att den allmänna meningen är att klostret stal marken från henne under sorgetiden efter hennes far. Hals Hedar är som namnet antyder hedlandskap, lämpligt både för både odlingar och djurhållning. Något som klostret håller på att utveckla och modernisera.
Abbedissan Marka Linsegro. Åldrad kvinna som sköter klostrets affärer utomordentligt. Känner sig lite hämmad av Lysande vägens kyrka och skulle helst se att hon rapporterade endast till Baronessan Lund.
Hals Hedar den sydligaste delen av udden (Lunds udde?) som går ut i havet från västra delen av grevskapet? Eller så menas med ”södra delen av Lunds Udde” egentligen södra delen av baroniet och inte själva udden? Då kan Hals Hedar ligga i södra delen av grevskapet.
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 664
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Zorakin

Inlägg av Jeb »

birkebeineren skrev:Menar du greve och inte hertig som titel för Ulrik Belägraren Daggslätt? Hertigen av Philmark är inte namngiven i Kardien så det finns plats. Annars är Ulrik kanske en av grevarna i hertigdömet Philmark (kollega till grevinna Lenora Härta av …grevskapet Yxudde) och grevskapet i behov av ett namn?
Japp, han blev greve. Jag vill inte sno hertodgarna i Kardien. Dem låter jag andra pilla med. Förslag på Philmarkinvånare kommer när jag skrivit klart. (och läst igenom Kardien en gång till)
birkebeineren skrev:Vart kan Nordkorpen tänkas ha sin sätesgård?
Klackberga höjd. Var på roadtrip med familjen idag och passerade detta supernamn. Vet inte var i baroniet det ligger dock?
birkebeineren skrev:Kruxträsk kanske i södra delen av grevskapet? Tänker du ”herse” som en lokal folklig titel? Raxorisk? Och hersen som en slags undelydande till baronen? En slottsfogde kanske?
Kruxträsk är en nyproducerad plats. Jag vet inte själv var den ligger. Utkanten av Torilskogen verkar mest troligt att våtmark har bildats. Platsen lämnar jag fri. Herse är gammalsvenska för hövding. Det är något man kallar den lokale bossen. Formellt underlydande baronen. Tror inte Tarjunerna är Raxorer.
birkebeineren skrev:Norra Toril kanske i den norra delen av grevskapet?

Om inte Fraxinus ger klarsignal till att använda titeln ”ogd” i Zorakin så passar kanske ”fogd”? Den med passande FV i Språkkunskap vet säkert om detta egentligen är samma ord men skiljer sig lite i stavning mellan kardiska och zorakiska.
Norra delen av Torliskogen och området lite norr om trädgränsen. Kruxträsk är klart mindre av de båda. Jag gillar inte heller Ogd. Det är som jag fattat det Faltrakisk titel från gamla Kardien. Helst skulle jag vilja se en unik titel, men har inget direkt bra förslag.
birkebeineren skrev:Haak verkar ligga i nordvästra delen av grevskapet.
Nordväst, men öster om Hamre
birkebeineren skrev:Hamre låter som om det ligger invid Stirpazfloden direkt söder om Haak. Fast inte helt vid flodmynningen då grevskapets gräns inte går hela vägen ner till havet.
Nordväst vid Kardiska gränsen. Halva en bit upp i Aidnebergen
birkebeineren skrev:Jag gissar att baroniet ligger i nordöstra delen av grevskapet invid Jostefloden och troligtvis ett vadställe över floden. (Se även nedanstående kommentar)
Japp. Även Billevad är skapat ur ett grevskap så det kläms in mellan sina tidigare baronier.
birkebeineren skrev:Skall meningen ”Vid Josteflodens strand ligger det grevliga residenset Billevad, som gett området sitt namn” egentligen stå under beskrivningen av Billevad? Och ”grevliga residenset” bytas ut mot ”eorlens sätesgård”?
Bergsfoten låter som det ligger invid Jostefloden i norra delen av grevskapet.
Helt rätt i båda fall.
birkebeineren skrev:För att få in ett skeppsvarv i baroniet och inga gränser till havet finns behövs rimligtvis en anslutning till antingen Stirpazfloden i väst eller Jostefloden i öst. Troligtvis därför i centrala norra delen.
Skoften ligger norr om Stirpazklyfte med gräns mot Stirpaz.
birkebeineren skrev:Kanske skeppsvarv kan ändras till båtvarv? Stadiga båtar som behövs för flodhandeln?
Självklart ett båtvarv. Där man bygger små öppna seglare och pråmar.
birkebeineren skrev:Ogd även här bytas med fogd? Fraxinus?
Eller liknande, Ogd bör ryka.
birkebeineren skrev:Guldberga Skogar gränsar troligtvis till baroniet Kvarken då det verkar har skiljts ut från det. Och om det har lagts till baroniet Billevad så borde även en gräns dit finnas. Guldberga Skogar med Billevad i norr och Kvarken i söder möjligtvis?
Ytterligare ett senare tillverkat baroni i Billevad. Vi får hitta en bra plats för de tre. Tidigare gränsade Kvarken och Gullberga till varandra. Grevskapet Billevad innefattade Gullberga efter affären med klostret.
birkebeineren skrev:Om Kvarken är sjön i centrala grevskapet så ligger troligtvis baroniet Kvarken väster om sjön. Ohmskogen är då en del av Torilskogen?
Kvarken är sjön som Vedehall ligger vid. ohmskogen är skogen o(h)mkring sjön. Skogen övergår i väster till Gullberga skogar.
birkebeineren skrev:Vede borde ligga i centrala delen av grevskapet då Vedehall enligt kartan ligger här.
Ligger väster om Kvarken. Den störa sjön som ligger norr om Torilskogen.
birkebeineren skrev:Om Kvarken är sjön i centrala grevskapet så borde Ekeslätt ligga öster om sjön. Och enligt kartan finns här köpngen Ekeholm där en biflod till Jostefloden (namn?) mynnar ut.
Ja. Jag har aldrig kallat floden något annat än Jostefloden, men det är klart att den har ett namn!
birkebeineren skrev:Om Österslätt skall ligga invid Jostefloden så borde det ligga nordöst om Ekeslätt.
Så är det.

När vi känner oss nöjda skriver jag in de ändringar vi vill ha. Jag har en dåligt ritad karta. Dvs jag har kladdat uppe på Spelknepes. Jag är osäker på hur jag lägger upp den här, men jag kan maila den om det passar?

EDIT: Lagt till citat-boxar för bättre översikt. /Admin.
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 664
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Zorakin

Inlägg av Jeb »

birkebeineren skrev:Här är mina funderingar kring det sista grevskapet Stirpaz. Jag har tänkt att dina baronier är de enda i grevskapen och därför kan mina geografiska tolkningar kanske bli lite ansträngda. Eller så får kartritaren vara lite kreativ och göra gränserna lite snirkliga. Om flera baronier skall platsa in blir det lättare men jag tycker inte det behövs utan vi kan låta de du beskriver vara de som finns. Eller?
Kartritaren är mer kreativ än yrkeskunnig. :)
birkebeineren skrev:Vart har greven sin sätesgård? Och i vilket baroni ligger Knepeholm som finns på kartan?
Han sitter på sitt gods norr om Stirpazklyfte. Knepeholm ligger söder om Hals Hedar. Jag har skurit vår karta strax över det och inte skrivit något. Än..
birkebeineren skrev:Floddalen borde för att passa geografien ligga längst norr i grevskapet, intill Stirpazfloden
Prior för Silordens kompani i Stirpazklyfte heter dock sedan länge Altbin Hjortlöpe, en kardier från hertigdömet Havsmannaland. Tibertius kanske en släktning?
Ogd Kolt Glave, är han möjligtvis fogd Kolt Glave?
Floddalen ligger norr om Tarska och innefattar Stirpazklyfte. Söder om Skoften. Tibertius är han smeknamn som genast slutade användas. Altbin heter han! Kolts titel är Fogd till annat uppfinns
birkebeineren skrev:Tofia lär ligga angränsande till staden Tofia. Tillsyningsmann låter kanske inte som en officiell titel men den används här kanske i väntan på något mer formellt? Vad kallas den som styr en hertigs egna ägor om Tofia är sådana och inte ett vanligt baroni?
Tofia liger runt Tofia. Titeln är under arbete.
birkebeineren skrev:Om Grosäter ligger i anslutning till Stirpas borde det ligga norr om Tofia längst upp i grevskapet.
Norr om Tofia. Söder om Floddalen.
birkebeineren skrev:Stirpeslätt borde då omge Tofia vid Stirpazflodens mynning,
Oklart var det ligger då det är ett tidigare grevskap norr om Tofia
birkebeineren skrev:Västerslätt låter som om det ligger vid kusten någonstans. Kanske ett ganska stort baroni som ligger i grevskapets södra delar? Och för att passa med beskrivningen av Lunds Udde och Hals Hedar kanske det kan vara baroniets södra delar hon behåller själv? Borde det inte också stå ”baroni” istället för”grevskap”?
Ja och baroni ska det vara.
birkebeineren skrev:Lunds Udde beläget söder om Västerslätt? Och bestående av vad som på kartan är en udde? Baronessan och inte grevinnan borde det väl vara här med?
Ja så är det. Jag var nog ganska trött när jag redigerade sista delarna. Har flera missar här.
birkebeineren skrev:Hals Hedar den sydligaste delen av udden (Lunds udde?) som går ut i havet från västra delen av grevskapet? Eller så menas med ”södra delen av Lunds Udde” egentligen södra delen av baroniet och inte själva udden? Då kan Hals Hedar ligga i södra delen av grevskapet.
Ännu en gång ett grevskap som gjordes om till baroni. Jag ska redigera till det hela.

EDIT: Lagt till citat-boxar för bättre översikt. /Admin.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Zorakin

Inlägg av birkebeineren »

Menar du greve och inte hertig som titel för Ulrik Belägraren Daggslätt? Hertigen av Philmark är inte namngiven i Kardien så det finns plats. Annars är Ulrik kanske en av grevarna i hertigdömet Philmark (kollega till grevinna Lenora Härta av …grevskapet Yxudde) och grevskapet i behov av ett namn?
Japp, han blev greve. Jag vill inte sno hertodgarna i Kardien. Dem låter jag andra pilla med. Förslag på Philmarkinvånare kommer när jag skrivit klart. (och läst igenom Kardien en gång till)
Greve Ulrik "Belägraren" Daggeslätt av xxx i hertigdömet Philmark blir det då altså. Okej om han får grevskapet närmast gränsen mot Zorakin? Då får Lenora Hjärta plats i det andra stora grevskapet med namn Yxudde (efter udden som går ut i havet här).
Vart kan Nordkorpen tänkas ha sin sätesgård?
Klackberga höjd. Var på roadtrip med familjen idag och passerade detta supernamn. Vet inte var i baroniet det ligger dock?
Klackberga höjd låter strålande. Sätesgården (och väl en borg där han kan skydda sig från svartfolken i?) kan förslagsvis ligga i södra delen av grevskapet nära Torilskogen? Då är vägen inte så lång till släktingarna i Likermark i sydöst (även om den inte är särkillt trygg när den passerar genom skogen).
Kruxträsk kanske i södra delen av grevskapet? Tänker du ”herse” som en lokal folklig titel? Raxorisk? Och hersen som en slags undelydande till baronen? En slottsfogde kanske?
Kruxträsk är en nyproducerad plats. Jag vet inte själv var den ligger. Utkanten av Torilskogen verkar mest troligt att våtmark har bildats. Platsen lämnar jag fri. Herse är gammalsvenska för hövding. Det är något man kallar den lokale bossen. Formellt underlydande baronen. Tror inte Tarjunerna är Raxorer.
Okej med titeln för mig. Det syns några sjöar inne i skogen på kartan så det kan kanske tolkas som att ttäskmarkerna i Kruxträsk ligger här?
Norra Toril kanske i den norra delen av grevskapet?

Om inte Fraxinus ger klarsignal till att använda titeln ”ogd” i Zorakin så passar kanske ”fogd”? Den med passande FV i Språkkunskap vet säkert om detta egentligen är samma ord men skiljer sig lite i stavning mellan kardiska och zorakiska.
Norra delen av Torliskogen och området lite norr om trädgränsen. Kruxträsk är klart mindre av de båda. Jag gillar inte heller Ogd. Det är som jag fattat det Faltrakisk titel från gamla Kardien. Helst skulle jag vilja se en unik titel, men har inget direkt bra förslag.
Norra delen blir bra, grevskapet Toril består ju enligt kartan huvudsakligen av skog men baroniet Norra Toril låter ju då rimligt att ligga i norr och kanske även väster. Då får baroniet Kruxträsk plats i sydöst.

Vi funderar vidare angående annan titel för ogd/fogd.
Guldberga Skogar gränsar troligtvis till baroniet Kvarken då det verkar har skiljts ut från det. Och om det har lagts till baroniet Billevad så borde även en gräns dit finnas. Guldberga Skogar med Billevad i norr och Kvarken i söder möjligtvis?
Ytterligare ett senare tillverkat baroni i Billevad. Vi får hitta en bra plats för de tre. Tidigare gränsade Kvarken och Gullberga till varandra. Grevskapet Billevad innefattade Gullberga efter affären med klostret.
Om Kvarken är sjön i centrala grevskapet så ligger troligtvis baroniet Kvarken väster om sjön. Ohmskogen är då en del av Torilskogen?
Kvarken är sjön som Vedehall ligger vid. ohmskogen är skogen o(h)mkring sjön. Skogen övergår i väster till Gullberga skogar.
Du tänker kanske Ohmskogen som skogen i nordvästra delen av grevskapet, den som hänger samman med Brynhildurs skog på den kardiska sidan av Stirpazfloden? Det låter i så fall mer rimligt. Jag har tittat på båda arbetskartan över grevskapen och inser att en stor sjö saknas där, den som syns på den mer färdiga kartan (där inte grevskapsgränserna syns). Då passar det även att Gullberga Skogar ligger i väster, och även väster om Billevad som då kan ligga norr om baroniet Kvarken?
Om Kvarken är sjön i centrala grevskapet så borde Ekeslätt ligga öster om sjön. Och enligt kartan finns här köpngen Ekeholm där en biflod till Jostefloden (namn?) mynnar ut.
Ja. Jag har aldrig kallat floden något annat än Jostefloden, men det är klart att den har ett namn!
Lill-jostan?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Zorakin

Inlägg av birkebeineren »

Här är mina funderingar kring det sista grevskapet Stirpaz. Jag har tänkt att dina baronier är de enda i grevskapen och därför kan mina geografiska tolkningar kanske bli lite ansträngda. Eller så får kartritaren vara lite kreativ och göra gränserna lite snirkliga. Om flera baronier skall platsa in blir det lättare men jag tycker inte det behövs utan vi kan låta de du beskriver vara de som finns. Eller?
Kartritaren är mer kreativ än yrkeskunnig. :)
Det går nog att få det att passa. :)
Jeb
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 664
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Zorakin

Inlägg av Jeb »

Greve Ulrik "Belägraren" Daggeslätt av xxx i hertigdömet Philmark blir det då altså. Okej om han får grevskapet närmast gränsen mot Zorakin? Då får Lenora Hjärta plats i det andra stora grevskapet med namn Yxudde (efter udden som går ut i havet här).
Strålande. Vi har alltså hittat Lenoras granne.
Klackberga höjd låter strålande. Sätesgården (och väl en borg där han kan skydda sig från svartfolken i?) kan förslagsvis ligga i södra delen av grevskapet nära Torilskogen? Då är vägen inte så lång till släktingarna i Likermark i sydöst (även om den inte är särkillt trygg när den passerar genom skogen).
Perfekt!
Okej med titeln för mig. Det syns några sjöar inne i skogen på kartan så det kan kanske tolkas som att ttäskmarkerna i Kruxträsk ligger här?
Då kör vi på Herse just här. Läste Aidneboken för första gången på länge. Under dagligt liv i Zorakin pratar Riddar Merovald Klerke om sina fogdar. Verkar som fogde är valt från början.
Norra delen blir bra, grevskapet Toril består ju enligt kartan huvudsakligen av skog men baroniet Norra Toril låter ju då rimligt att ligga i norr och kanske även väster. Då får baroniet Kruxträsk plats i sydöst. Vi funderar vidare angående annan titel för ogd/fogd.
Bra. Angående titel se ovan.
Du tänker kanske Ohmskogen som skogen i nordvästra delen av grevskapet, den som hänger samman med Brynhildurs skog på den kardiska sidan av Stirpazfloden? Det låter i så fall mer rimligt. Jag har tittat på båda arbetskartan över grevskapen och inser att en stor sjö saknas där, den som syns på den mer färdiga kartan (där inte grevskapsgränserna syns). Då passar det även att Gullberga Skogar ligger i väster, och även väster om Billevad som då kan ligga norr om baroniet Kvarken?
Det är så det är tänkt. Jag har inte reflekterat över att skogen är Brynhildursskog. Min värld tar slut vid Stirpaz.. :)
Lill-jostan?
Ja, varför krångla till saker?
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Re: Zorakin

Inlägg av Fraxinus »

birkebeineren skrev:
Jeb skrev:Baron Haak är Penner.
Okej. Då utgår min äventyrsidé om ett kommande raxorisk stammöte för den trängda baron Haak. Eller så kan ett sådant användas på annat sätt. Kanske kräver raxorena att eorl Joms måste ingripa mot baron Haak?
Jeb skrev:Jomsarna är modelerade lite efter Cedrick of Rotherwood och hans släkt.
Mycket illustrerande. :)
Jeb skrev:När det gäller markiser sticker Baronessa Carna Lund och Beron Gellis Ekenbrandt genast ut. Eorlen Joms kanske kan betraktas som en markis? Jag tycker inte vi ska ha för många. Marsk Axman är markgreve redan och jag tycker Hertig Stirzberg ska vara den som bestämmer.
Det behövs inte alls många. Men kanske någon? Båda dina förslag låter bra. Fraxinus?
Jeb skrev:I min kampanj är hela anledningen att Svartfolken finns i Torilskogen faktumet att de från början inte ville buga för Häxmästaren och fördervs söderut. När de sedan efter alla om och men landade i Toril passade det Häxmästaren. Svartfolk är svartfolk och kommer att attackera och röva i sin omgivning. Det gynnar givetvis Svarta Tornet då Zorakins baroner måste lägga resurser på Torilorcherna. Häxmästaren ser Toril som en dyrköpt seger för Zorakerna och skulle gärna se dem decimera sina soldater i den snåriga Toril.
Svartfolken har funnits i Torilskogen sedan 120-talet eO och Häxmästaren dök först upp på scen ca 400 eO. Men sedan dess lär de ha varit tvungna att förhålla sig till varandra, och troligtvis på det sätt du beskriver att de inte vill buga för honom. Så jag menar inte att Svarta Tornet och Torilskogens svartfolk är allierade men jag tänkte kanske att Häxmästaren vill förhindra att zorakierna lyckas fördriva skogsfolket helt. Om zorakierna hela tiden måste förhålla sig till två fiender så kan de inte rikta all uppmärksamhet mot Svarta Tornet. Mycket praktisk för Häxmästaren.
Markis har ansvar för markisat och är teoretiskt sätt alltid direkt underställd kungen. Varken hertig eller greve styr över dem. Om de inte även råkar ha en sätesgård i ett grevskap. Och en tredje sätesgård i ytterligare ett grevskap. Normalt sätt brukar dock markiser hålla hårt på lojaliteten mot kungamakten. Av flera skäl. Det brukar aldrig finnas mer än en markis per grevskap.

Andelen baronat skiftar från grevskap till grevskap. Tumregeln är att ju större/bördigare/rikare ett grevskap är desto fler baroner. Normalt brukar det vara ca 4-5 baronat per grevskap. I Dreverike är de något fler. I Inberg något färre.

Svartfolken har funnits länge i Torilskogen än Häxmästaren suttit uppflugen på Aidnes bergstoppar. Helt korrekt. Och givetvis vill Häxmästaren behålla svartfolk i Torilskogen. Vad svartfolken där tycker om Häxmästaren är dock en annan fråga. Torilskogen svartfolk är dessutom inte samlade under något enat ledarskap. Det finns till och med byar med svartalfer som handlar med människor (officiellt).

Ogde är en faltrakisk titel. Fogde är en form av förvaltare av ett slott, av kungsmarker, av fristäder mm. Det är även en officiell befattning i Aidnemodulen. Om en adelsman eller adelsdam har två sätesgårdar har han eller hon ofta en fogde som sköter ruljansen i den ena. Fogde är ofta en eftersökt position bland yngre syskon som har små möjligheter att ärva sätesgård och titel. Möjligheten att tjäna pengar och få erfarenhet av förvaltning (och kanske gifta sig med arvtagerska) lockar. Vissa mer sluga adelsmän låter anlita skärpta ofrälse som ofta har en gedigen skolning hos ex Mandelorden. Ibland kan det vara en adlig arvtagare som låter anlita en gammal skärpt icke adlig skolkamrat från Mandelorden eller katedralskolan som fogde. Fördelen är begåvning och (oftast) lojalitet.

Slutligen ber jag om ursäkt att jag inte är inne här och tittar varje dag. Har lite för mycket att göra med jobb, familj och studier just nu.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Zorakin

Inlägg av birkebeineren »

Helt okej om du inte tittar in här hela tiden Fraxinus men att du gör det emellanåt är mycket uppskattat. Du är den som har bäst översikt över Zorakin här och då är det bra att ha någon att fråga. :)
Fraxinus skrev:Markis har ansvar för markisat och är teoretiskt sätt alltid direkt underställd kungen. Varken hertig eller greve styr över dem. Om de inte även råkar ha en sätesgård i ett grevskap. Och en tredje sätesgård i ytterligare ett grevskap. Normalt sätt brukar dock markiser hålla hårt på lojaliteten mot kungamakten. Av flera skäl. Det brukar aldrig finnas mer än en markis per grevskap.

Andelen baronat skiftar från grevskap till grevskap. Tumregeln är att ju större/bördigare/rikare ett grevskap är desto fler baroner. Normalt brukar det vara ca 4-5 baronat per grevskap. I Dreverike är de något fler. I Inberg något färre.
Och med sätesgård menar du då "huvudstaden" i en förläning vare det sig handlar om ett baroni, grevskap, markisat eller hertigdöme?

I så fall kan kanske herrgård användas om en platsen där riddare utan titel har sin hemvist?
Fraxinus skrev:Svartfolken har funnits länge i Torilskogen än Häxmästaren suttit uppflugen på Aidnes bergstoppar. Helt korrekt. Och givetvis vill Häxmästaren behålla svartfolk i Torilskogen. Vad svartfolken där tycker om Häxmästaren är dock en annan fråga. Torilskogen svartfolk är dessutom inte samlade under något enat ledarskap. Det finns till och med byar med svartalfer som handlar med människor (officiellt).
Häxmästaren har troligtvis spioner bland svartfolken så han vet vad som händer i Torilskogen. Skulle det komma till en situation där Svarta Tornet åter igen går i krig vill nog Häxmästaren försöka dra nytta av svartfolken här på något vis.
Fraxinus skrev:Ogde är en faltrakisk titel. Fogde är en form av förvaltare av ett slott, av kungsmarker, av fristäder mm. Det är även en officiell befattning i Aidnemodulen. Om en adelsman eller adelsdam har två sätesgårdar har han eller hon ofta en fogde som sköter ruljansen i den ena. Fogde är ofta en eftersökt position bland yngre syskon som har små möjligheter att ärva sätesgård och titel. Möjligheten att tjäna pengar och få erfarenhet av förvaltning (och kanske gifta sig med arvtagerska) lockar. Vissa mer sluga adelsmän låter anlita skärpta ofrälse som ofta har en gedigen skolning hos ex Mandelorden. Ibland kan det vara en adlig arvtagare som låter anlita en gammal skärpt icke adlig skolkamrat från Mandelorden eller katedralskolan som fogde. Fördelen är begåvning och (oftast) lojalitet.
Då använder vi fogde i Zorakin. Med passande epitet kan titeln användas på flera olika sätt. Ordet ogde i norra Kardien och fogde i Zorakin har ett gemensamt ursprung men det kan vi lämna åt den gammalaidniska historien att förklara och konstatera att det nu finns två titlar med olik betydelse. Ogdarna i Kardien är förövrigt nästan borta också.
Skriv svar