Orghin

Samlingsplats för alla länder och platser
Användarvisningsbild
Adragoor
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1380
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Re: Orghin

Inlägg av Adragoor » 2014-11-25 20:20

birkebeineren skrev:Gärna en eller flera nordakrogaliska språkfamiljer. Enligt EA-boxen lever i nordligaste Akrogal primitiva folk (minns inte ordlyden men jag tror det står "indianliknande", vad man nu vill lägga i det) och dessa behöver ju språk. Sen finns även shargerna från Monster&Män som sägs leva i norr och deras språk kan ju härstamma från Akrogal.
Funderade lite över att uppdatera och utvidga språkkartan, så ett par språkfamiljer till får det bli!
De "indianliknande" folken kan kanske inspireras av vad Tacitus skrev om finnarna för 2000 år sedan:
Tacitus, Germania, kap. 46, (Per Perssons övers.) skrev:Finnarna äro ovanligt råa, vederstyggligt fattiga: de hava inga vapen, inga hästar, inga hem; till föda tjäna dem (vilda) örter, till kläder hudar, som läger marken. Deras enda hopp står till deras pilar, som de i brist på järn förse med spetsar av ben. Och samma jakt underhåller i lika mån män och kvinnor, ty kvinnorna ledsaga männen överallt och fordra sin andel av bytet. Och för de späda barnen finnes ingen annan tillflykt mot vilda djur och regn än att läggas i någon slags flätning av grenar.
Lägger man till fjäderskrudar, märklig schamanism och lite annat så kan det kanske bli en intressant backdrop till trapper-äventyr...
birkebeineren skrev:Kanske har något hittils obeskrivet folk vid Aqusuili-Kartals Innanhav upprättat handelskolonier i Orghin varifrån de under några få isfria månader skeppar varor hem till norra Akrogal?
Hur skulle ett sådant folk i så fall ta sig genom de enorma vildmarkerna i norra Akrogal? Det ser inte ut att finnas några floder de kan färdas på...-

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6873
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Orghin

Inlägg av birkebeineren » 2014-11-25 20:47

Tacitus finnar låter som en god inspirationsbörjan. Detta i vissa avseenden primitiva folk kan kanske låna från aboriginerna i våran värld också? Den såkallade Drömtiden exempelvis?

http://en.wikipedia.org/wiki/Dreamtime


Att korsa norra Akrogals ödemark kan kanske göras med stora slädar dragna av...
Höglandsmammut
Dessa massiva, raggtäckta djur har en matchvikt runt 6–8 ton, en mankhöjd runt 3–4 meter och en kroppslängd på ca 5–7 meter. Öronen är mycket mindre än de solunska olifanternas, men höglandsmammutens böjda betar är desto mer imponerande, uppemot 5 meter långa.
Vanlighet: Vanlig-Sällsynt
Hemvist: Barbiskahöglandet, Kardbergen, norra Akrogal och Orghins sydliga nejder.
Ett folk jag förövrigt i tråden för Handelsalliansen funderade på om håller till i Bergen på sydkusten av Aqusuili-Kartals innanhav tänkte jag inspirerad från inkaindianerna ifall du behöver förslag till språkideér.

Mikael
Admin
Inlägg: 5037
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Re: Orghin

Inlägg av Mikael » 2014-11-25 20:58

För att ge några korta svar…
Ja jag tänkte samiska…och jag tänkte Kalmurri, Dharbia, Trimbusbergens riken och kanske något rike från inlandet väster om Slempukernas mur.

Mikael
Admin
Inlägg: 5037
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Re: Orghin

Inlägg av Mikael » 2014-11-25 21:07

Orghinerna, i alla fall västorghinerna, är mer en kombination av förhållandevis samer och kvurer. Vildsinta finni-indianer i östra Orghin passar också. Inuiter och aboriginer kan också bidra med inspiration.

Orghinernas mytiska spirituella kultur bottnar i isens urgamla herrar Isherrarna och dess tjänare Frostkungen och hans drottning av Snö och Is.

Mikael
Admin
Inlägg: 5037
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Re: Orghin

Inlägg av Mikael » 2014-11-25 21:24

På sid 2 finns en del bakgrund värd att läsa.

Mikael
Admin
Inlägg: 5037
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Re:

Inlägg av Mikael » 2014-11-25 21:50

Mikael skrev:Orghin och blåhudingar
Folken
Orghiner och Sanithsider:
Kontinenten Orghin består av två större landmassor, Orghin och Sanithsid. Sanithsid och Orghin används synonymt och slarvigt av folk söder om kontinenten. Oghiner, Sanithsider, Blåhudingar, Isbarbarer är alla beteckningar på kontinentens befolkning som blandas friskt mellan i begrepp och användning i Ereb, alla i betydelsen folk från kontinenten Orghin. I fortsättningen skiljer jag mellan Orghin och Sanithsid.

Isbarbarer:
Isbarbarerna är de människor av erebisk härkomst som huvudsakligen bebor Orghins sydligaste delar fram till bergen som skiljer kusten från tundran. De har nargurisk härkomst, främst stammen Tjugerna som invandrade kring 1800 f.O. Under århundradena har det naturligtvis förekommit viss invandring från Barbia och Jorduashur, men det var först under Jorduashurs expansiva period på 400-t e.O. som en betydande nyinvandring skedde. Tjugernas kultur berikades då av flera jordiska inslag. Under Jarl Harald Krokigs regeringstid erkännde de tjugiska kustområden Jorduashurs överhöghet, men efter hans död 456 e.O. tog det inte många decennier innan Jorduashurs jarlar inte hade något att säga till om.

Blåhudingar:
Blåhudingar är ett isfolk av okänt ursprung vilket också finns mer eller mindre uppblandat med de andra människorna. Det blåhudade folket har visserligen en gemensam bakgrund i millennienas dimmor så som beskrivits under historien, men består egentligen av flera olika folk. De blå orghinerna, blåhudingarna, bebor i huvudsak Orghins tundra norr om bergen och Sanithsid. Hudfärgen varierar mellan de olika grupperna från blekblått till mörkt kornblått. Mellan tummen och pekfingret kan man säga att blåheten följer en nord-sydlig indelning. Blåhudingarna på Orghin och längs Sanithsids sydkust är ljusare blå, medan folken i nordligaste Orghin och det inre av Sanithsid är av djupare blå nyanser. I det inre av Sanithsid fnns de riktiga sanithsiderna som upphöjdes av Isherrarna och med deras välsignelse har skapat ett feodallikt rike med en välutvecklad men egenartad kultur om vilket inte mycket är känt. Sanithsid anses som helig mark av sanithsiderna och det är därför tabu för icke blåhudiga människor att sätta sin fot där. Handel sker därför oftast via isbarbarernas hamnar. Blåhudingarna tål kyla utmärkt, till och med iskantens extrema temperaturer, men tål istället värme illa. De blåhudingar som trots allt besöker Trakorien, Jorduashur, Ransard, Mastika Agga och Barbia är oftast ljusa kustorghiner. Blåhudingarnas språk är unikt, även om det innehåller några få lånord, främst från Akrogal.

Nomaderna:
Över Orghins och Sanithsids glesbefolkade tundror vandrar flera mindre grupper av nomader. De kom ursprungligen från norra Akrogal och talar ett akrogaliskt språk till skillnad från isbarbarerna. De lever främst som renförare, jägare och fiskare. Orghins övriga befolkning ser ner på nomaderna som svagsinta, primitiva och svaghjärtade. Detta grundas nästan enbart på deras tysta agerande i kontakt med de bofasta folken och det faktum att nomaderna alltid dragit sig undan de konflikter som ändå titt som tätt härjat kontinenten. Det finns alltid mer tundra tycks de resonera.

Akrogaler:
I sydöstliga Orghin där Akrogalska kusten är som närmast finns det kolonier från mer civiliserade akrogaliska riken söder ut på den kontinenten. De hävdar överhöghet över Orghin och har flera gånger gått i strid med övriga orghiner, men ännu inte haft någon större framgång. Akrogalernas ledare tycks inte kunna få det stöd de skulle behöva från sina hemländer. Som en barriär mellan isbarbarer och akrogalerna ligger också ett enormt obeboeligt myrområde. De akrogaliska ledarna styr över en befolkning bestående av nomader, akrogaliska äventyrare och straffångar samt några få blåhudingar. Kolonierna har över ett par århundraden utvecklats till egna kulturer anpassade till den hård kalla vardagen i norr.

Övriga:
I mindre antal finns det som sagt Frostalver, Dvärgar, Isjättar, Istroll, en del andra Svartfolk, några Shargerstammar, en handfull skygga magirer och eventuellt på de nordligaste bergens glaciärer Blåisfolk (det Blåsvarta folket). I de större hamnstäderna finns en del erebiska handelsmän, men inte något betydande antal. Anmärkas kan att det de senaste decennierna har börjat dyka upp missionärer från Palinor i södra Orghin som haft viss framgång bland hedningarna som annars tror på en variant av Aesir.

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6873
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Orghin

Inlägg av birkebeineren » 2014-11-26 05:53

De delar av Orghin och norra Akrogal där de olika folken kan leva utifrån sina förutsättningar borde kunna avgöras med klimatkartan här:

viewtopic.php?p=27386#p27386

Nästan hela norra Akrogal och större delen av södra Orghin har ett subarktiskt klimat. Taigaskogar och mycket snö men ändå inte permanent tjäle i marken. Med variationer. Här kan man leva om man är väl anpassad efter förhållandena. Eventuella kolonier i detta område borde behöva goda kontakter med sitt hemområde om de skall överleva vintertiden.

Användarvisningsbild
Adragoor
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1380
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Re: Orghin

Inlägg av Adragoor » 2014-11-26 15:51

Idén med folk från Aqusuili-Kartals innanhav som har kolonier i nordvästra Akrogal är ju onekligen intressant. Frågan är vad de är ute efter? Pälsen från något särskilt djur, någon ovanlig mineral eller metall, skalen från orghinska isbaggar som används för att färga dyrbara textilier?
Hur framkomlig är sedan taigan för mammutdragna jätteslädar? Kanske finns en uråldrig anlagd väg genom ödemarkerna. Vägen är byggd av ett okänt material på vilket ingenting kan växa. Det är därför den ännu går att använda efter tusentals år. Vissa menar att vägen byggdes av magirerna i urtiden, men ingen vet dess ursprungliga syfte. Inte ens magirerna minns längre...

Användarvisningsbild
Adragoor
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1380
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Re: Orghin

Inlägg av Adragoor » 2014-11-26 17:17

Uppfann just landet Yurax-pache vid Aqusuili-Kartals innanhav som har en koloni vid den nordakrogaliska kusten där de anskaffar cyanfärgat pigment utvunnet ur isbaggeskal av akrogaliska isjägare samt i viss mån bryter azursten, vilket är populärt som byggmaterial runt innanhavet... Möjligen går detta att bygga vidare på...

Yurax-pache är f.ö. muterad Quechua för "vita landet", och Chulunghe för "is(kolonin)".

Bild

Mikael
Admin
Inlägg: 5037
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Re: Orghin

Inlägg av Mikael » 2014-11-26 19:52

Adragoor skrev:Idén med folk från Aqusuili-Kartals innanhav som har kolonier i nordvästra Akrogal är ju onekligen intressant. Frågan är vad de är ute efter? Pälsen från något särskilt djur, någon ovanlig mineral eller metall, skalen från orghinska isbaggar som används för att färga dyrbara textilier?
Hur framkomlig är sedan taigan för mammutdragna jätteslädar? Kanske finns en uråldrig anlagd väg genom ödemarkerna. Vägen är byggd av ett okänt material på vilket ingenting kan växa. Det är därför den ännu går att använda efter tusentals år. Vissa menar att vägen byggdes av magirerna i urtiden, men ingen vet dess ursprungliga syfte. Inte ens magirerna minns längre...
Kanske är de ute efter Magiriska hemligheter (good luck de ligger under kilometeris…or?) eller dvärgrikenas skatter. Och borde det inte finnas en urgammal väg mellan det Akrogaliska magirriket (visst fanns det ett sådant?) och det Orghinska?

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6873
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Orghin

Inlägg av birkebeineren » 2014-11-26 20:25

Adragoor skrev:Uppfann just landet Yurax-pache vid Aqusuili-Kartals innanhav som har en koloni vid den nordakrogaliska kusten där de anskaffar cyanfärgat pigment utvunnet ur isbaggeskal av akrogaliska isjägare samt i viss mån bryter azursten, vilket är populärt som byggmaterial runt innanhavet... Möjligen går detta att bygga vidare på...
Går absolut att bygga vidare på. Nu har vi ett ursprung för den lapis lazuli som de berendiska handelshusen i Lindaros enligt tidigare skriverier har monopol på borta i Ereb. :) Namnen lapis lazuli och azursten används om vart annat. Isbaggeskalen når dock sällan längre ut på handelsvägarna än till Yurax-paches grannland Tahuantin på sydsidan av Aqusuili-Kartals innanhav. Den blåa färgen är helig i detta land och just den nyans isbaggeskalen ger används av de högsta alkemiprästerna i deras mest bloddrypande ritualer. De betalar därför ett så högt pris att få andra kan bjuda över. Från de tahuantinska Järnhamnarna går skeppen tunga upp till Yurax-pache. En fråga då vilka andra handelsvaror de kan skeppa hem igen från norr eftersom järn troligen är mycket mer skrymmande än baggskal?
Adragoor skrev:Yurax-pache är f.ö. muterad Quechua för "vita landet", och Chulunghe för "is(kolonin)".
Med dessa namn kan du kanske fläta in mitt Tahuantin i samma språkfamilj? :wink:

Användarvisningsbild
Adragoor
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1380
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Re: Orghin

Inlägg av Adragoor » 2014-11-26 21:30

birkebeineren skrev:Med dessa namn kan du kanske fläta in mitt Tahuantin i samma språkfamilj? :wink:
Självklart! Tahuantin är ju quechua för "fyrfaldig". (http://encyclopedia.thefreedictionary.c ... cite_ref-7) Frågan är då varför detta land har det namnet? Vad är fyrfaldigt? Finns det fyra folk i landet, fyra religioner, fyra städer, eller vad?
birkebeineren skrev:En fråga då vilka andra handelsvaror de kan skeppa hem igen från norr eftersom järn troligen är mycket mer skrymmande än baggskal?
Troligen nordakrogalisk azursten... Tänkte mig att detta var ett uppskattat byggmaterial runt innanhavet.

Tänker mig dock att azursten inte är samma sak som lapis lazuli (som ju givetvis kommer från Blåkamsun långt i söder). Azurstenen ser mer ut som en svagt blåaktig kristallin, glasartad bergart. Lite som is som aldrig smälter. Orsaken till att detta material är så uppskattat av folken runt innanhavet är att det faktiskt har lite färg, till skillnad från bergarterna i området, som främst består av kvarts, kalksten och alabaster, vilket gör de flesta städer tråkiga och färglösa, om än vita och skinande. Kanske importerar man även den röda salamantstenen från Dharbia.

Annars låter ju det här rätt brilliant! Hur ska vi placera in magirriket i innanhavsområdet?
Senast redigerad av 1 Adragoor, redigerad totalt 2014 gånger.

Användarvisningsbild
Adragoor
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1380
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Re: Orghin

Inlägg av Adragoor » 2014-11-26 21:42

Mikael skrev:Och borde det inte finnas en urgammal väg mellan det Akrogaliska magirriket (visst fanns det ett sådant?) och det Orghinska?
Det var precis det jag hade i tankarna... :D

Användarvisningsbild
Adragoor
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1380
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Re: Orghin

Inlägg av Adragoor » 2014-11-26 22:11

Eller kanske t.o.m. så här:
Bild

Detta kanske borde fortsätta i Akrogal-tråden f.ö. Kan I mäktige admins icke klistra öfver de senaste inläggen så att saker går att hitta i framtiden?

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6873
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Orghin

Inlägg av birkebeineren » 2014-11-27 08:03

Adragoor skrev:...samt i viss mån bryter azursten, vilket är populärt som byggmaterial runt innanhavet... Möjligen går detta att bygga vidare på...
Adragoor skrev:
birkebeineren skrev:En fråga då vilka andra handelsvaror de kan skeppa hem igen från norr eftersom järn troligen är mycket mer skrymmande än baggskal?
Troligen nordakrogalisk azursten... Tänkte mig att detta var ett uppskattat byggmaterial runt innanhavet.

Tänker mig dock att azursten inte är samma sak som lapis lazuli (som ju givetvis kommer från Blåkamsun långt i söder). Azurstenen ser mer ut som en svagt blåaktig kristallin, glasartad bergart. Lite som is som aldrig smälter. Orsaken till att detta material är så uppskattat av folken runt innanhavet är att det faktiskt har lite färg, till skillnad från bergarterna i området, som främst består av kvarts, kalksten och alabaster, vilket gör de flesta städer tråkiga och färglösa, om än vita och skinande. Kanske importerar man även den röda salamantstenen från Dharbia.
Ok, vi kan låta lapis lazuli komma från Blåkamsun nere i södra Akrogal. Gillar azurstenen du beskriver och hur den används men jag undrar om den verkligen kommer hela vägen från Orghin? Blir det inte väldigt långt att frakta större partier tung sten även för digra mammutar, och trots magiriska väglämningar, över halva kontinenten? :? Eller är stenen så exklusiv att det faktisk lönar sig? Faran för att rånas borde dock vara minimal eftersom det inte går att flytta stenen annat än med mammutarna (som man då måste kunna hantera) och vägen leder bara framåt eller bakåt om man då inte vill försöka baxa sig genom snö och tät granskog. Iofs finns det platta istäckta floder... (min urprungliga ide innan magirvägen dök upp på hur mammutslädarna färdades)

Jag verkar argumentera bort mina egna motargument. :roll:

Azurstenen kan få vara kvar som den är. Men vi skall kanske inte uppfinna fler färgglada material från norra Altor eftersom det redan finns två till, och det från officiella källor: Ädelis (kristalliserad blåskimrande is som avger svalka) och Månsten (lysande sten som speglar månens faser)

Skriv svar