Klomellien

Samlingsplats för alla länder och platser
Mikael
Admin
Inlägg: 5034
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael » 2010-06-06 10:41

Rubicon skrev:En liten tanke slog mig häromnatten efter att ha ögnat igenom tråden angående det Mercaniska (heter det så?) krigsväsendet.

Hur vore det inte lite intressant med om den i huvudsak baserar sig på en borgarmilis beväpnad med hillebarder, glaver, partizaner, faucharder, voulger (och min personliga favorit) runker samt andra långa, tunga och vassa otrevligheter. Rustade i någon form av brigantin rusting och en liten järnhjälm, lite grann som de medeltida flamländska borgarna. Uppbackade av inhyrda legosoldater med armborst eller andra fega avståndsvapen från exempelvis Erebos, Caddo eller Trakorien så tycker i alla fall jag att det vore en liten ovanlig lösning.
Tycker jag låter som en bra idé! Flandern är en bra influens för Klomellien tycker jag. Välkommen Nytt Blod (Rubicons indiannamn)! :D

Användarvisningsbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2031
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir » 2010-06-06 20:39

Broms-fafnir kommer med fingret igen... ;)

Vill bara poängtera att jag tycker att hillebarder och andra högmedeltida/renessans vapen skall brukas en smula försiktigt för att inte ruba balansen...
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------

Användarvisningsbild
Rubicon
Ransardisk Gripryttare
Inlägg: 162
Blev medlem: 2010-06-05 17:28
Ort: Härnösand

Inlägg av Rubicon » 2010-06-06 20:54

Kanske läge att påpeka för Fafnir att teknologi nivån skulle motsvara europeiskt 1300-tal, inte svenskt. :wink:

På 1300-talet fanns det en uppsjö elaka stångvapen i allmän användning. Som exempelvis glaven som enligt uppgift började användas redan på slutet av 1100-talet, eller den engelska billen som varit i använding redan under vikingatiden. Den flamländska borgarmilisen utrustad med diverse stångvapen smiskade en riddararmé på ett öppet slagfält. Skedde om jag inte missminner mig helt på 1260-talet mot en fransk armé.

Ah, nej 1302 var slaget, si där ja http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Golden_Spurs Så stångvapen i en flandersinspirerad handelsstad ser jag som mycket mer troligt än att Magilre/Zorakin/Berendien/Kardien har något dylikt.

Annars är bromsklossar bra, brukar vara en själv :)
-Vi kåt nik och Lill-Aron? Vilka fåniga namn!

Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 00:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus » 2010-06-07 15:47

Vad herr Fafnir menar är att just hillebarden är ett relativt "högteknologiskt" vapen som inte hunnit sprida sig till så stora landområden än. Annars var Söderman inne på att Hillebarden har börjat brukas i just Klomellien och i Magilre (där Söderman lär ha Flandern som föregångsland :wink: ).

Luskilerna i östra Zorakin har också varit aktiva att använda och utveckla stångvapen. De har dock inte riktigt nått fram till Hillebard. Däremot använder de sig av långspjut, glav och partizan (bardisaan som det heter på Luksiliska). Tvåhandsvärd är i Ereb främst ett Ransardiskt utvecklat svärd. Medan en-och enhalv-handssvärd/slagsvärd är en Zorakisk utveckling ur långsvärdet men en ytterst modern sådan och inte särskilt vanligt än så länge. Långsvärdet är också ett relativt nytt och modernt svärd där främst den Erebosiska formen av långsvärdet tenderar att bli allt längre och smalare. Framförallt allt smalare (på väg mot Rapier).


Dessutom bör du tänka om att kategoriskt föra in Magilre/Zorakin/Berendien/Kardien som "riddarland" där fotfolk för en tynande tillvaro. Så enkel är inte vapenutvecklingen och framförallt så är länderna inte så homogena.

Ta Zorakin som exempel. Det är ett land med starka feodala rötter med riddare etc. Men det är också en stat med växande centralmakt och en stat med åtminstonde två stridbara folkslag till förutom de dominerande Pennerna (jag tänker då på Raxorerna och framförallt Luksilerna).(Förebilder är det senmedeltida-förrenässanska Frankrike samt de Italienska statsstaterna).

Pennerna är framförallt riddare med mycket kavalleri, lika mycket sk men-at-arms samt milis med långspjut, sköld och gambeson med läderharnesk.

Kungamakten har förutom ca 1000-1200 egna ryttare (sammanslaget kungsmarkerna, markiser(!) och palatsvakten) även två elit-infanterigarden med sammantaget ca 10000-12000 man.

Luksilerna använder framförallt fotfolk med stångvapen, armborst och svärdsmän samt en mindre del tungt rytteri (italienska statsstater som förebild). Deras främsta fiende är framförallt konkurrerande Penniska adelsmän.

Raxorerna är fria män med läderharnesk eller brigantinrustningar (Visbyharnesk) och remskenor på ben och armar samt runda sköldar, bredyxor, stridklubbor, spjut och bågar. Deras främsta fiender är svartfolken från Aidnebergen.

Användarvisningsbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2031
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir » 2010-06-07 17:53

Tack fraxinus, för att du så fint översätter mitt vanliga svammel :)

Och som sagt, jag är inte emot hillbarder och dylika "massförstörelsevapen" som sådant, utan önskar dem bara som en relativt ny och änsålänge ny företelse.

Hillebarden kan mycket väl vara "född" i mailre eller klomellien. Vill minnas att även en variant brukas av det elitgarde härstammande från jorpagna som lysande vägen använder. ( vad hette dom nu...?)

Ordet hillebard kanse kan härledas till magillerska eller klomelliska ord tom?
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------

Användarvisningsbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2031
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir » 2010-06-07 17:55

För vidare vapen diskutioner kan med fördel vapen/teknologitråden i övrigt användas också, så vi inte kapar klomellien för mycket :)

Kan även rekomendera ett besök på http://www.erebaltor.se/wiki/index.php?title=Vapen för lite om vad som änsålänge är skrivet därom, även om just stångvapen änsålänge lyser med sin frånvaro.
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------

Användarvisningsbild
Rubicon
Ransardisk Gripryttare
Inlägg: 162
Blev medlem: 2010-06-05 17:28
Ort: Härnösand

Inlägg av Rubicon » 2010-06-07 18:31

Haha, verkar som jag sparkat upp ett litet getingbo :lol: bra, ni ska inte försoffas i den goda sommarvärmen, utan det är nu utan stress från plugg eller jobb som man kan lägga ner mer tid på väsentligare saker som exemeplvis en fantasivärld :wink:

Oroa er inte, kommer nog att lägga min stora snok i blöt i både vapenteknologi tråden som Magilre och Zorakin trådarna inom sin tid :wink:

Funderar på att starta en tråd om befästningsverkens ädla konst och hur långt den har evolverat i de olika länderna :?
-Vi kåt nik och Lill-Aron? Vilka fåniga namn!

Användarvisningsbild
gtjorgo
Barbisk Hövding
Inlägg: 1061
Blev medlem: 2008-05-24 12:54
Ort: stockholm

Inlägg av gtjorgo » 2010-06-08 00:13

Välkommen till Klomellien (även om ni undvek min våta dröm Triska *mutter*)

Här är i Triska vapenteknologin på ett förindustriellt plan helt utan masstillverkningar och individuellt utformade vapen är på modet hos huskarlarna. Detta för att kunna samla på sig så mycket ärbarhet som möjligt, och har krigaren ett ovanligt vapen ökar även berömmelsen.
Här finns Allt från konstnärliga och tekniskt krävande stridsgissel och korta vassa bredsvärd till huskarlar som specialiserat sig på strid med påk eller brottning. Kvaliteten på vapnen har dock sjunkit senaste åren då den inhemska myrmalmen inte har samma styrka som den Hamuritiska bergsmalmen.
Generellt och traditionellt sett slåss huskarlarna individualistiskt. Nu har man dock från oligarkernas sida börjat inse att detta inte alltid är så lyckat och experiment med lansar för defensiva "igelkottar" har använts av bland annat ätten Peffomir. Just en lyckad defensiv krigsföring har varit svårt för triskerna att få till stånd. På offensiven är man fortfarande den kanske främsta makten i Klomellien även om Man har svårt att hävda sig mot större Mercanska och addiastiska befästningar. Dessa är ännu (som tur är :twisted:) ovanliga.
Därtill är oligarkerna inte alltid så duktiga på att sammarbeta vilket gör att den Triskiska terrorn är mindre än den skulle kunna ha varit.

Jan Erik Söderman
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 730
Blev medlem: 2009-05-22 12:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Jan Erik Söderman » 2010-06-08 00:15

Tror att hillebarden faktiskt dyker upp som ett vapen på en bild i Magilre någonstans i källorna. Jag tänkte mig mest att de Mercaniska och andra legosoldaterna var de som påbörjade sedan med att ha Harberdiarium där de utbildade folk i formationsstrid med stångvapen.

P.S. Förresten har inte stadsvakten på framsidan av kandra en partisan?
Sorry can't brain today, I have the dumb.

Användarvisningsbild
gtjorgo
Barbisk Hövding
Inlägg: 1061
Blev medlem: 2008-05-24 12:54
Ort: stockholm

Inlägg av gtjorgo » 2010-06-08 00:21

Just Moril Dilatz torde kunna ligga långt fram i utvecklingen av vapen för fotfolket eller vad tror du Jan-Erik? Här finns en tämligen stark köpmanna/borgar klass samt ekonomiska förutsättningar, inte sant? Om sedan övriga konungadömet tagit efter är mera tveksamt. På det flesta platserna, inte minst i syd, styr väl fortfarande grevarna och deras vasaller från hästryggen (eller mest via tungan men med hotet om ryttarchock alltid närvarande)?

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6866
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2010-06-08 06:25

Vi kanske kan förklara förekomsten av stångvapen bland mercanaborna som något de med framgång använt för att värja sig mot magillerska ryttarhorder? Sådana sägs plåga stadsstaterna i norra Klomellien, åtminstonde de landsbygdska delarna.

Kanske var det den på O-traden verksamma karavanvaktsföraren Hille som efter han blev kommendant i Mercanas stadsvakt "uppfann" bruken av vissa stångvapen. Han hade kommit på iden efter att ha sett en svartfolkshord skickligt motstå en lansförsedd belgothisk ryttartrupp norr om Melashebergen med plundrade vapen av blandad sort de fått före sig att sätta på sina långspjut (svartfolk kan vara rätt påhittiga). Detta slag försiggick ute i obygden och med ytterst få överlevande så lärdommarna härifrån var det endast Hille som drog. :?:

Fafnir: Exarkens garde är de såkallade Pergoniterna

Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 00:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus » 2010-06-08 08:08

Kanske inte uppfann stångvapen (långspjutet har nog hängt med ett tag) utan snarare vidareutvecklat dem! :wink:

Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 00:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus » 2010-06-08 08:33

gtjorgo skrev:Just Moril Dilatz torde kunna ligga långt fram i utvecklingen av vapen för fotfolket eller vad tror du Jan-Erik? Här finns en tämligen stark köpmanna/borgar klass samt ekonomiska förutsättningar, inte sant? Om sedan övriga konungadömet tagit efter är mera tveksamt. På det flesta platserna, inte minst i syd, styr väl fortfarande grevarna och deras vasaller från hästryggen (eller mest via tungan men med hotet om ryttarchock alltid närvarande)?
Ungefär som Gredelmark och Luksilo med andra ord. Hertigdömet är för litet till ytan för att kunna producera stora mängder kavalleri. Däremot är det tätbefolkat och hertigdömet har gott om fria bönder och borgare. Många yngre Luksiliska bondsöner utan någon upplyftande framtid på gården väljer ofta en karriär att bli soldat i någon Luksilisk stadsvakt eller adelsborg. Vissa reser längre till hertigdömet Yttersol, Östmark eller Grindanuhalvön eller till det oroliga Jorpagna där soldenärer betalas bra.

Hertigdömet Gredelmarks mest lysande stad är givetvis staden Luksilo. Men Hertigdömet är fullkomligt pepprat med små städer med små ringmurar och höga smala torn vid varje köpmans- och adelsmanspalats inne i staden. Ofta dominerar en eller två gillen samt en eller ett par adelsfamiljer varje stad/köping.

Exempelvis tunnbindargillet i en stad, stenhuggargillet (med tydliga dalkiska influenser) i en annan stad, rustningsmakargillet och saffransgillet i en tredje, tenngjutargillet och vävargillet i en fjärde osv. I staden Luksilo dominerar juvelerargillet, skeppsbyggargillet, glasblåsargillet och vapensmedsgillet bland hantverkarna. Men i Luksilo dominerar främst bankverksamheter, handelsmän (även adliga) och hertigen.

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6866
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2010-06-08 21:03

Fraxinus skrev:Kanske inte uppfann stångvapen (långspjutet har nog hängt med ett tag) utan snarare vidareutvecklat dem! :wink:
Precis. :)

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6866
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2010-06-08 21:52

gtjorgo skrev:Vattnet närmast Cudda (mitt i Triska) heter Raidijrnvathna efter den Vittnavitter (triskiska namnet på najader) konung som ansågs ha sitt tillhåll vid flodens källa i svunnen tid. Raidijrvathna är givetvis Cuddas viktigaste transportled då landsvägarna ständigt blir översvämmade, sönderregnade eller spricker på grund av frost.

Floden i norr skiftar karaktär kraftigt ju längre ner för bergen den ringlar sig. I norr forsar vattnet fram och sliter med sig segment nerför melasherbergen. Detta segment slammar sedan igen då topografin ändras till planare mark och närmast jagarakksjön har floden bildat ett stort deltaliknande område. Detta vattensjuka område kallas av triskerna för Vaumijnvautre ( De sjuka, stilla vattnet). Här lever allehanda sjukdomsspridande kryp, främst myggor, men även större och farligare bestar gömmer sig i mörkret. Stora delar av området undviks av triskerna då det är svårt att odla grödor i dyn. Vad sandzasborna kallar sin gränsflod/träsk kan jag inte svara på.
gtjorgo skrev:Här är i Triska vapenteknologin på ett förindustriellt plan helt utan masstillverkningar och individuellt utformade vapen är på modet hos huskarlarna. Detta för att kunna samla på sig så mycket ärbarhet som möjligt, och har krigaren ett ovanligt vapen ökar även berömmelsen.
Här finns Allt från konstnärliga och tekniskt krävande stridsgissel och korta vassa bredsvärd till huskarlar som specialiserat sig på strid med påk eller brottning. Kvaliteten på vapnen har dock sjunkit senaste åren då den inhemska myrmalmen inte har samma styrka som den Hamuritiska bergsmalmen.
Generellt och traditionellt sett slåss huskarlarna individualistiskt. Nu har man dock från oligarkernas sida börjat inse att detta inte alltid är så lyckat och experiment med lansar för defensiva "igelkottar" har använts av bland annat ätten Peffomir. Just en lyckad defensiv krigsföring har varit svårt för triskerna att få till stånd. På offensiven är man fortfarande den kanske främsta makten i Klomellien även om Man har svårt att hävda sig mot större Mercanska och addiastiska befästningar. Dessa är ännu (som tur är ) ovanliga.
Därtill är oligarkerna inte alltid så duktiga på att sammarbeta vilket gör att den Triskiska terrorn är mindre än den skulle kunna ha varit.
Låter bra det här.

Du har skrivit en hel del om Triska gtjorgo så vad tros om lite wikifiering? Även om texterna inte är fullständiga eller klara så kan de samlas i artikeln för Triska så att det därifrån går att få översikt över och arbeta vidare från. Så är ju redan gjort med flera av de klomelliska stadsstaterna av olika skribenter. Tycker själv iallafall att det är svårt att ha koll på nya land eller saker som flätas in i gamla Ereb innan det är wikifierat.

En helt annan sak, den flod som gränsar mellan Triska och Sanzas heter förslagsvis Strömstrida. Floden är ytterst svårforcerad tack vare starka strömmar, forsar och ett ovanligt kallt vatten. I urminnes tider har Strömstrida för halvlängdsmännen varit ett effektivt skydd mot trisker och annat vildfolk från sydöstra Izeskogen. Uppströms längs östbredden finns även flera kolonier med kingelmyldrar (n. jättespindlar) så triskerna gillar heller inte att färdas i trakten, något som ytterligare bidrar till flodens skyddande effekt för halverna.

Skriv svar