Ordnar - diskussion

Information om religionerna och dess utbredning
birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2009-10-31 13:44

Inspirerad av tankar om fysiska bestraffningar innom Lysande Vägen dök följande munkorden upp i huvudet:

Doloritterorden

Munkorden S:ta Dolorezs heliga bröder, eller Doloritterna som de kallas, misstänkts ägna sig olika typer av fysisk bestraffning helt oförenliga med Läran och den Lysande Vägen.* Det skall huvudsakligen röra sig om påtvingad självbestraffning gentemot ordens egna solmunkar och ulepper men även vanligt folk kring klostren tros vara utsatta. Vid många tillfällen har visiterande präster och munkar från andra ordnar rapporterat till Ekeborg om vad de bevittnat i dolorittkloster och kerîsariet har också undersökt flera av dessa. S:ta Dolorezs heliga bröder förlägger dock sina solkloster i avsidesliggande områden så eventuella spår efter budbrott och mörka handlingar kan lätt döljas innan en ståtlig delegation präster hinner anlända (Lysande Vägens högre prästerskap och deras officiella utskickningar färdas sällan utan att visa upp sin makt och betydelse), likaså gör klostrens lägen att dolorittbröderna får få besök överhuvudtaget.

Mörkblinding och Rening i solljus är de mildare formerna för bestraffning det har rapporterats om men också betydligt hårdare straff som klart och tydligt räknas som budbrott tros förekomma. Det finns även ett par vittnesmål om något kallad Markisinnans förförelse men inga detaljer är kända.

I Ekeborg har på senare tid ordû-kerîgassen (ordensväsendet) och pûr-kerîgassen (Ljusa Handen) allt oftare drabbat samman i hårda ordalag kring önskemålet om att komma till klarhet i misstankarna och kring viktigheten i att rentvå sig för dessa typer av rykten knutna till Doloritterorden och därigenom hela den Lysande Vägen. Ljusa Handen hävdar att deras redan utplacerade kunskapare inte har hittat några bevis än och i fall de gör det vill det omedelbart rapporteras, inga ytterligare undersökningar och förhör av doloritternas ledarskap anses nödvändiga. Ordû-kerîgass Hans helighet Hugil Strang av Kastellien är dock mycket oroad och planerar i hemlighet en icke-officiell utskickning till Doloritterordens huvudsäte i södra Magilre. Vad pûr-kerîsgass Hans helighet Yvein Hevel av Krerex skulle tycka om detta i fall det kom honom för öra skulle förmodligen skapa en teologisk kris i kerîsariet.

* Orden är vigd åt den heliga S:ta Dolorez av Sade från Magilre som ägnade sitt liv åt att befria svartfolk från fångenskap hos de fruktansvärda dylerna i Klomellerbergen. Hon ansåg att dessa varelser som av så många betraktas som Hemaquiels mörka tjänare även de kunde upplysas och lät föra dem till sitt adelsgods för undervisning och invigning i Läran. S:ta Dolorez framgångar i denna hedervärda uppgift var dock utan vidare framgång (flyende orcher från det Sadiska godset gav med tiden upphov till vad som i dag är södra Magilres enda svartfolksstam) men intentionerna var goda och efter sin död blev hon helgonförklarad i den Lysande Vägen.

Användarvisningsbild
Snibben
Barbisk Hövding
Inlägg: 1093
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Inlägg av Snibben » 2009-11-09 16:20

De heliga riddarordnarnas vapensköldar (åtminstone några av dem)

Bild

Förslag till Miakel. Byt purpurbotten på DHOO till vitt för att de inte skall vara allt för lika S:tJO[/i]

Mikael
Admin
Inlägg: 5072
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael » 2009-11-09 16:35

Vad menar du? Vilken är vilken?

Pröva vit caddosol på purpurbotten

Användarvisningsbild
Snibben
Barbisk Hövding
Inlägg: 1093
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Inlägg av Snibben » 2009-11-09 16:55

Solorden (en stiliserad variant av S:t Decurionsolen)
Bild

S:t Wiliamsorden
Bild

S:t Justins orden
Bild

Den Helige Odos Orden
Bild

Som ni ser har både Justinsorden och Odoorden samma bakgrundsfärg. Har båda ordnarna samma färger på dräkt eller skiljer de sig?

birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2009-11-09 22:52

Detta blir utomordentligt snyggt att lägga upp i respektive ordens wikiartikel! :D

Kan kanske purpur i DHOOs vapen göras om till rött, och en svart bård laggas till runt (eller kanske en post/ginpost)?

Nu kollade jag i Aidne-modulen och heraldikreglerna där som möjligens inte är helt fullständiga men är det inte så att guld och silver (metaller) inte får ligga mot varandra?

Användarvisningsbild
Snibben
Barbisk Hövding
Inlägg: 1093
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Inlägg av Snibben » 2009-11-09 23:14

birkebeineren skrev: Nu kollade jag i Aidne-modulen och heraldikreglerna där som möjligens inte är helt fullständiga men är det inte så att guld och silver (metaller) inte får ligga mot varandra?
Stämmer bra att man inte får lägga Guld mot silver (gult mot vitt) eller färg mot färg. Regler är dock till för att brytas. Det går tex inte alltid att komma ifrån regel färg mot färg men så länge det är rött mot blått eller färger som står i skarpa kontraster mot varandra går det, om än de inte räknas som de bästa sköldarna. Gult mot vitt förekommer som undantag bara då det rör sig om extra heliga saker (den Heliga Stolen, Vaticanstaten och kungadömet Jerusalem på Tellus). DHOO kanske ser sig som extra heliga :wink:
Fast en röd sol mot vit bakgrund skulle ge en fin kontrast och samtidigt föra tankarna till en av korsfararordnarna i vå värld :wink: (nej, jag talar i om den livländska svärdsriddarorden :roll: )

Bild
Bild

Eller så kanske man har en helt egen sol - en stiliserad bild av solen i all sin glans (caddosolen alltså)
Bild

Mikael
Admin
Inlägg: 5072
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael » 2009-11-10 07:47

Guldsol (eller silvervit) på purpur ringer bra ihop med Jorpagna och arvet efter kejsarimperiet. Att de har liknande grundfärg med Justinerna ser jag inte som något större problem då de framförallt finns på olika håll i ereb som jag förstått det. Dessutom var DHOO först :wink: .

birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2009-11-10 20:58

Tycker att vi kan hålla oss till de solsymboler som listats i LV, åtminstonde när det handlar om en orden knuten till den religionen. Röd caddosol på vit bakgrund ser snyggt ut men det gör även gul caddossol på purpur bakgrund ...och för att göra det ännu lite svårare så har S:t Palins Orden
en gul ? sol på röd bakgrund som vapen!

Andra ordnar som snällt väntar på vapen är också Tornriddarna, Mandelorden och Kungsriddarna. :D

Användarvisningsbild
anders
Dalkisk landsprofet
Inlägg: 1403
Blev medlem: 2007-07-20 14:40
Ort: Colorado Springs, CO

Inlägg av anders » 2009-11-13 21:28

Oj!! Här har det hänt mycket medan jag varit borta! Storgillar heraldiken - mycket snyggt. :D

birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2009-11-14 11:42

Försöker att redigera samman vad som skrivits om de såkallade Odosmunkarna från Caddo. Vad jag hitat är att Orden till Odos minne bildades 154 eO men fölorade exarkens välsignelse 199 eO för att sen ta namnet 2:a Orden till Odos minne.

Vilket namn bör då orden listas under i wikin? :?

Vet vi annars mer om orden och odosmunkarna?

birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2009-11-14 12:20

Hittade själv svaret i wikin:
Den fjärde kategorin munkar är de så kallade Odosmunkarna. Odosmunkarna tillhör "2:a Orden till Odos minne" vilket från början var menat att vara ett missionsinitiativ, men då munkarna inte lyckades åstadkomma de resultat man väntat sig tog man istället på sig samma roll som Mandelorden på fastlandet, det vill säga man lade sin energi på forskning och undervisning istället för mission och man kallade sig "Orden till Odos minne". Skillnaden från Mandelorden är att man behöll klosterlöftena för att kunna fortsätta hedra och ära den gudomlige Odo. Trots att exarken i Arno flera gånger förbjöd munkarna tog dessa kontakt med Mandelorden på fastlandet, och man lärde sig mycket av varandra. Exarken kunde inte längre välsigna munkarna utan drog år 199 e.O. sin hand från dem. Munkarna organiserade sig då som en ny orden (med förebilder från fastlandet) och kallade sig "2:a Orden till Odos minne". De blev helt självständiga och lever idag utanför den dalkiska kyrkans gemenskap. Däremot håller man fortfarande hårt på sina klosterlöften om fattigdom, lydnad och celibat.
Kan det tänkas att odosmunkarna har ett fäste i Nya Arno i Klomellien?

Användarvisningsbild
Snibben
Barbisk Hövding
Inlägg: 1093
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Inlägg av Snibben » 2009-11-14 12:50

birkebeineren skrev:Tycker att vi kan hålla oss till de solsymboler som listats i LV, åtminstonde när det handlar om en orden knuten till den religionen.
Det skulle i så fall betyda att det funnits högst åtta stycken konstnärer inom LV under de senaste 600 åren, eller det skall var sex stycken egentligen om man räknar bort Odo.

Jag tror mer på ett myller av varianter av solar. Olika idéer om hur man stiliserar solen eller symboliserar solen.

En jämförelse kan vi säga att det finns fyra grundformer av ett kors
1. Grekiskt kors.
Varianter:
Liljekors
Kulkors
Kulkors
Korsat kors
Ankarkors
Kryckkors
Jeruslamekors
Svastikan
m.fl.

2. Latinskt kors
Varianter:
Crucifix
Triumfcrucifix
Ryskt kors
Patriarkalkors
Påvekors
Peterskors
Filipuskors
Lothringskors
m.fl.

3. Pateé kors
Varianter:
Malteserkors
Mantaukors
Järnkors
Teutonisktkors
mfl.

4. Andreaskors:
Varianter:
Burgundiskt kors

Utöver dessa finns det speciella kors som spikkors, Taukors och Lauburu (baskiskt kors).

Med denna utläggning vill jag säga att den lysande vägen vore väldigt fattig med bara åtta symboler för solen. Och om inte riddarordnarna kan stilisera andar än dessa åtta är Altor en plats med få konstnärligt lagda personer.

birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2009-11-14 13:19

Jag tror du missuppfattar mina avsikter (vilket nog inte helt framgick...) Snibben, högst sannolikt att det finns ett mångtal olika solgestaltningar innom LV men jag var ute efter att använda vårt eget skapade material så att säga. Tycker det är roligt om vi kan binda samman och använda oss av varandras material, tänker att det kanske kan verka mer verkligt och ge mera djup om vi, i detta exemplet, känner igen DHOOs vapen från något vi läst och sett i LVs historia.

Fast, tja... Använd det solsymbol som vi tycker ser snyggast ut! :D

Röstar på:

Bild

Eller:

Bild

Användarvisningsbild
Snibben
Barbisk Hövding
Inlägg: 1093
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Inlägg av Snibben » 2009-11-15 14:59

Mer sköldar:

Kungsriddarna
Bild

Handslagsorden
Bild

Tornriddarna
Bild

Användarvisningsbild
Snibben
Barbisk Hövding
Inlägg: 1093
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Inlägg av Snibben » 2012-07-13 23:59

Olika riddarorndar i ereb

Prior---------------------Riddare-----------Väpnare/Serjant
Bild[/i]

Uppifrån och ner
Den Helige Odos Orden
Solriddarna
S:T Justins Orden
Palinorden
S:t Wiliams Orden
Tornriddarna

Skriv svar