Klomellien

Samlingsplats för alla länder och platser
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2427
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

Torquemada:
And now for something completely different:
Gtjorgo, herr Nusemang, som inte är en särskilt finkänslig diplomat, kommer att fråga triskierna vilken klan som är ormen i kimeran, och om han får inte får något svar kommer han att börja spekulera (och få på käften). Vore förresten inte en kimera med drakhuvud tio gånger tuffare än en med ormhuvud? De är ju ändå ihopsydda monster, så det kan inte vara någon omöjlighet – ett eldsprutande huvud från en ungdrake…
Den gode herr Nusemang kommer definitivt att få det hett om öronen! En orm är inget högt skattat djur hos triskerna då den står för svek och fult spel hos dem. Det är mycket riktigt ett drak eller kanske snarare lindorm/ hydrahuvud som pryder chimeran. Detta är dock ett djur/monster som står för rikedom eller makt (snarare rikedomens väktare). Att säga att någon är en orm bland Triskerna är att skymfa någon svårt.

Bocken i Chimeran är mycket riktigt Cudda, Hydran står för Peffomirs rikedom (som tyvärr dock inte är så fasligt tilltagen) och Lejonet står egentligen för Doun "Kimrdrapa" av Wemerkrök och dennes mod. Då Barsane "feitansikte"Vildbete hade modet att ta den gamla monsterdräparen av daga fick han ärva dennes titel och märke i unionssymbolen . Chimera-vapnet används dock som tidigare sagt sällan utan triskeroligarkerna egna vapen är långt mer vanliga, både i Triska samt i övriga unionen.
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1165
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Inlägg av Torquemada »

Tugg Tugg: Korkade Grushack, har din husse Hurduck dödat draken än?

Grushack: Det har han, du fete!

Tugg Tugg: Så var är drakdödaren, din loppa?

Grushack: Jag stack Hurduck i ryggen med min stridsgaffel, så nu är JAG en drakdödare! Drakdödaren Grushack!

Tugg Tugg: Kom hit så att jag får äta upp dig...

Ta över andras trofeer, vad är det för sätt...

En mullig mö OCH ett hydrahuvud. Bäst att hålla Nusemang hemma. Tyvärr hålls ju mötena i Mercana...

(ovanstående nötter är de ursprungliga rollpersonerna på jakt efter en stor ödla)
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1320
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Inlägg av Snibben »

Angående HISSKOVS Sköld kanske något sånt här skulle passa?

Bild
Senast redigerad av Snibben den 2009-10-18 01:27, redigerad totalt 1 gånger.
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1320
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Inlägg av Snibben »

Mercana kanske nåntingt så här?

Bild

Bild

Och Sanzas så här?

Bild

Bild

Bilder lagt upp på nytt. /Admin.
Senast redigerad av Snibben den 2009-10-18 02:13, redigerad totalt 1 gånger.
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1320
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Inlägg av Snibben »

Torquemada skrev:
Addiaska är de enda som faktiskt tar heraldiken på allvar, och som håller sig till ”nutida” heraldiska regler. Din tolkning av skölden är nästan på pricken, fast jag hade tänkt mig en ”sluten” krona.
Slutna kronor inom heraldiken är oftast specifika, dvs specifika kronor. Den svenska kungakronan är Lovisa Ulrikas drottningkrona, den Brittiska är Imperiekronan etc etc. Varje land har sin tolkning. Öppna kronor finns det däremot en drös ospecifika som tex de i lilla riksvapnet.
Torquemada skrev: Sanzas sköld är något ljusare grön, och har bara två pilar, diagonalt ställda.
Grönt är grönt i heraldiken
Torquemada skrev: Yolevs sköld är rund (som Japans kejsarhus), och äldre än reglerna för heraldik. Grå botten, tomt timglas i mitten, en vit och en svart fisk vrider sig runt kanten och biter varandra i stjärten. Tänk yin-yang.


Den japanska skölden räknas som vapen ety den är gjord efter japanska heraldiska regler. En liten jämförelse med vår värld och det imperium som dominerade innan medeltiden. I rom hade man inte sköldar på samma sätt som man hade under medeltiden. Varje familj hadde sitt sigill som ändrades med olika tillägg och tolkningar. Sigillet hade inga färger på det sätt som sköldar hade. I armén användes förvisso ett vexilium. Vexiliet (fana, standar) var både fasta föremål, skyltar och symboler såväl som ett rött skynke. På detta skynke fanns det en symbol i gult eller guld. Redan under denna tid utgick man från att inte lägga guld mot gult eller silver mot vitt av den enkla anledningen att man kan inte se vilka som slåss var om de för snarlika färger mot varandra. På ca 400 meters avstånd kan man inte göra någon större skillnad på silver och vit vilket kan vara nog så kritiskt vid ett fältslag.
Rund, fyrkantig, triangulär... det spelar ingen roll utan är upp till konstnären som tolkar. Om det däremot är en rundel med omgivande färg så....
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2427
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

Exilent Snibben! Sandzas är nästan för bra för att vara sann!
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1165
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Inlägg av Torquemada »

Mercanas herrar är gråtfärdiga av lycka, Snibben! Inget gör dem så glada som förskönandet av dem själva (ja, förutom berikandet av dem själva, då). Vapenskölden är perfekt! T.o.m. de flankerande djuren är bra. Inga lejon, drakar, eller andra djur som aldrig ses i Mercana här inte, nej, starka, trogna, användbara och lönsamma djur. Björnhetsning är mycket populärt på Mercanas arena (alla evenemang kan inte anordnas framför Olems tempel). Björnen och hunden ses förstås också som symboler för de två stadsmästarna.

Sanzas ser också bra ut. Inga djur, utan två rejäla yxor. Det sänder rätt signal till utlänningarna.

Glöm det där med en sluten krona, den öppna är bra som den är. Jag tog en titt på de gamla vapensköldarna, och Kardien har tre öppna kronor, så Addiaska lär inte vilja ha något annat. För övrigt får ingen klomellisk vapensköld innehålla några liljor eller gripar, då de står för ärkefienderna Magilre och Ransard.

Temporärt så kan NYA ARNO få en vapensköld, tills någon annan kommer på en bättre ide:

NYA ARNOS vapensköld är en svart caddosol på vit botten, över ett svart fartyg. Caddierna är som alla vet färgblinda, och vill inte ge utlänningar möjlighet att förlöjliga dem, därav den påvra färgsättningen. Solen är densamma som hemlandet Caddos, och fartyget står för fiske och stadens stolta flotta (som det är si och så med).

Yolevs vapen får nog förbli silverfärgat, en böjd svart fisk är tillräckligt för att bli igenkända i fält. Vapnet är runt när det används som symbol, men i strid hamnar det ju ändå på en fana eller en sköld, och blir en rundel på en sköld…

Ditt förslag på nytt vapen för Hisskov är alldeles för snyggt och avancerat för hisskoviterna. Däremot skulle det kunna bli ett nytt fint riksvapen, med det gamla på centralplatsen.

Nytt försök för Hisskov:

HISSKOVS vapen är en svart båt utan segel, på vit botten. Detta symboliserar stadens närvaro på Maure och Jaggarack. Från båten höjer sig en röd fenix, en symbol för stadens förmåga att resa sig igen vid varje nederlag. På och framför sitt bröst har fenixen tio gröna lagerkransar, symboler för seger i tävling, strid och kamp, och för de tio andra stadsstaterna, ett tydligt tecken på Hisskovs tro på Unionens styrka och sammanhållning. De tio lagerkransarna är arrangerade som en uppochnedvänd pyramid. En elfte lagerkrans, symbolen för Hisskov självt, kröner själva fenixen. En tolfte lagerkrans, mycket större än de andra, omsluter fenixen och de andra lagerkransarna. Detta står för att Unionen är starkare än summan av sina delar. Hisskovs vapen används alltid vid de Hisskovitiska Spelen. Annars använder hisskoviterna vapenskölden lite som de känner för, ibland syns den överallt, ibland är den helt bortglömd.

Slutligen några ord från herr Orre Cusmar, kusin till herr Otte Cusmar, stadsmästare.

Bäste kusin!

Då ni var frånvarande från det senaste gillet i Unionssalen tänkte jag att det kunde gläjda er att ta del av det timade. Hoppas att förhandlingarna med orcherna gick bra, och att vi slipper fler förseningar i leveranserna.

Som ni vet har salen putsats från golv till tak, och de gamla flaggorna har rengjorts och lagats. Det här gav gamle Bop ett tillfälle att glänsa. När Melorghs flagga vecklades ut så skaldade han:
”Dagblinda dårpippin dråsar drumligt…”osv

Uttrycket ”Dagblinda dårpippin” uppskattades och upprepades flera gånger vid bordet. Vi får se vad melorghierna tycker när de får höra vad vi kallar deras fina Dunderuggla, vissa av våra kolleger har ju aldrig vett att hålla käften när de borde, men desto mer affärer för oss, inte sant?

När Triskas flagga visades för första gången så grymtades och morrades det över maten. Maken till stöddighet! En kimera! Alla hatar de där bestarna, så det är väl passande att de där vandalerna gjort den till sin. Bop drog ner ett rejält gapskratt när han kallade Triskas kimera för ”monstret med tre huvuden och två ryggar”.

Bozsas fana fick Bop att resa sig och gå runt och imitera en blind magiker. Han krockade med väggar och talade med nasal stämma till salens statyer, till allmän munterhet.

Bop tystnade när alla fick se Brikhos vapen. Inte ens han kan skämta om dess röda färg, som bara får en att tänka på spillt människoblod. Tvi vale för svartfolken! Era affärspartners givetvis undantagna, käre kusin!

Sanzas gulliga lilla blomma drog ner så mycket fnissanden att Bop inte kunde göra sig hörd. De är ju för söta, de små gynnarna! Kan du se en halvmansplutt svinga en yxa? Tur att vi inte hade bjudit in några av dem. Buacka skrattade dock högljutt med. Säga vad man vill om ankorna, de är inga dysterprickar precis.

Hamurs vapen passerade obemärkt tills Bop frågade vad vi gav för hackan. Först förstod vi inte vad han menade, men när han påpekade vilka fina yxor som fanns i hans butik såg vi hur lik Hamurs vapensköld är en vanlig handelsbods, så nu heter Hamurs fana ”Förrådsflaggan”.

Hisskovs fana fick mig att vråla ”Båten brinner, båten brinner” och kasta mitt vin mot den fåniga eldspippin. Alla skrattade uppskattande åt mitt skämt, till och med Bop, fast jag tog över hans roll.

När vår egen praktfulla fana kom till synes svällde alla hjärtan av stolthet. Som bonad, som sköld eller som fana, den söker sin like i landet eller i hela världen. Visste ni förresten att ni kallas ”bithunden” efter hunden på vapenskölden? Ni biter fast och släpper inte taget! Hela församlingen hyllade er i er frånvaro med ett högljutt skällande och gläfsande!

Kvällens höjdpunkt var nog ändå när Bop stämde upp ”Björnen sover” utan att stroppen Haliban märkte nåt. Haliban var alldeles uppslukade av sin tallrik och sin bägare, och reagerade inte förrän vi kom till ”men man kan dock honom aldrig tro”. Då han förstod att vi gjorde narr av honom reste han sig med ett ilsket rytande! Det var obetalbart! Jag önskar att ni hade sett det!
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1320
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Inlägg av Snibben »

Torquemada skrev: Temporärt så kan NYA ARNO få en vapensköld, tills någon annan kommer på en bättre ide:

NYA ARNOS vapensköld är en svart caddosol på vit botten, över ett svart fartyg. Caddierna är som alla vet färgblinda, och vill inte ge utlänningar möjlighet att förlöjliga dem, därav den påvra färgsättningen. Solen är densamma som hemlandet Caddos, och fartyget står för fiske och stadens stolta flotta (som det är si och så med).
Föreslår annars denna för Nya Arno

En sköld delad medlest vågskura i grönt och blått med en sol i sin härlighet stigande ur det blå fältet.
Det blå står för det gamla Caddo och det gröna för Nya Arno. Den uppgående solen symboliserar också en ny dag för den nya staten. Sjöhästarna symboliserar det marina livet och vågorna de står på för havet. Skölden kröns av ett vingpar med en sol si sin härlighet mellan dem. Vingarna symboliserar skeppen som flyger över vattnet och solen för tron.
Bild

Bild

Angående Hisskov föreslår jag en lind med tio blad (linden är ett gamalt vårdträd som symbolisaerar gemenskap) kanske med en fenix i toppen.

Bild lagts till på nytt. /Admin.
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1165
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Inlägg av Torquemada »

Tjusigt, Snibben!

Stöder Nya Arnos vapen till fullo. Det kan bli lite svårt för dem att få till, deras färgblindhet är högst genetisk, och inget påfund av Mercanas satiriker, men annars är den bra.

Det viktigaste elementet hos Hisskov är spelande, tävling och seger. Det är långt viktigare än enighetstanken, så skölden måste ha ha med något (eller helst mycket) av det, tex lagerkransar. Ett träd måste ha elva blad, inte tio. Hisskov är inte övermodigt nog att tro sig vara stammen.
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1320
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Inlägg av Snibben »

Dalker är färgblinda med undantaget för färgen blå. De kan altså inte se skillnad på röda eller gröna nyanser nyanser. Grönt eller lila är alltså detsamma för dem. De borde dock kunna se viss skillnad i de röd - gula färgerna även om det egentligen bara ter sig som grått.
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1320
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Inlägg av Snibben »

Kanske någon av dessa sköldar skulle passa Hisskov?

Bild
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1165
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Inlägg av Torquemada »

Snyggt. Vad sägs om den nedre bakgrunden (breda svartvita streck) och de elva kransarna ovanpå? Det har aldrig fastslagits vem eller vilka som styr i Hisskov (alls faktiskt, det är mer eller mindre säkert i de andra städerna), men det är med största sannolikhet inte en kung, så fenixen skulle kunna "kröna" skölden, likt den klyvna kronan gör Mercanas.

Klomellien är ett land av hantverkare, så vackra sköldar passar bra här.
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1320
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Inlägg av Snibben »

Så här ungefär ser de olika förslagen ut på ett slagfält på när håll. Tänk då på att man skall kunna se det på upp till 500 meters håll. Det finns även en udda sköld som inte hör hemma här men är lik.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hisskov kanske är ett valkungadömme?
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2427
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

Tidigare tankar om Hisskovs statsskick

Jag skrev
Vad har Hisskov för statskick?

Monarki med någon storhövding i spetsen? Oligarki där flera handelshus agerar mot samma mål? Kleptokrati där statens kriminella ligor, bla spelkartellerna försöker leda staten (samtidiht som man försöker bestjäla alla som kommit in på sitt område, antingen via spel, "tullar" eller rena piratöverfall i små snabba båtar riktade mot Maures trafik. Republik där statens fria män röstar i någon form av parlament? Kanske spelar man om vilka som skall bestämma i olika göromål. En ludokrati där tärningar eller fysiska prestationer avgör hur stadsstaten styrs?
Torquemada skrev
Hisskovs styrelseskick är en öppen fråga. Det står inget om det i någon av böckerna och ingen har haft en åsikt om saken ännu. Själv tycker jag väl bara att Hisskov inte ska styras av handelshus - det skulle bli för likt Mercana, och dessutom har eventuellt Mercanas köpmän mutat in sina territorier i Hisskov. Ludokrati kan funka i en begränsad omfattning. Man kan kasta lott eller tävla om en del ämbeten, eller ha stora grupptävlingar om vissa privilegier - den vinnande gruppen i det stora råkurret får rätten att trafikera en viss biflod eller något sådant. Om det får för stor betydelse skulle det öppna upp för storskalig manipulation av staden både utifrån och inifrån.

Blandad religion i Hisskov är också bra, antar jag, funkar lika bra som renodlad LV. Men vi kan inte ha tre olika namn på samme Aesirgud, det blir för trassligt om alla dessutom är nära grannar.

Det lilla jag har tänkt om hisskoviterna är att de är de mest öppna och tillgängliga av alla klomellierna (läget gör det smått nödvändigt), att de reser mycket och gästarbetar i de andra städerna, och att de har hand om en hel del av flodfarten och kontrollen över Jaggarack (i strid med Trsika förstås).

Hisskovs främsta sevärdhet är förstås en jättearena där de all-klomelliska Hisskovitiska Spelen hålls vart fjärde år eller så. Vidare tänker jag ha en labyrint där hågade äventyrare kan gå ner och bli dödade (i bästa Fasans Labyrint-stil). Gladiatospel (fast bara med frivilliga) och liknande blodigheter passar också in här.

Hisskov behöver adopteras av någon som vill utveckla stället.
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2427
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

Kanske är Hisskov en aristokrati där aristokraternas ätter/sammanslutningar kämpar angående statens inre angelägenheter med hjälp av vad, spel etc? På detta sätt får den med störst tur eller insikt bestämma i den aktuella frågan, då dessa två egenskaper (tur samt insikt)är väldigt högt värderade i Statsstaten Hisskov?

en aristokratisk ludokrati alltså?

Är jag ute på djupt vatten nu? :roll:
Skriv svar