Nidland / Lhassu

Samlingsplats för alla länder och platser
Användarens profilbild
leinder
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 799
Blev medlem: 2008-03-12 19:39
Ort: Stockholm

Inlägg av leinder »

Och lite om statsapparaten

Admistrationen

Vicotnic har skapat en admistration som ger honom total inblick och kontroll över Lhassu.
Hans 20 dummuzi utgör ett övergripande råd som har veto i alla kollegium och insyn i alla delar av admistrationsapparaten.

Vicotnic- högsta hönset

Dummuzi – De 20 dommare som är Vicotnics lärjungar och de mäktigaste i Lhassu. De har inblick i allt och svarar enbart till Vicotnic

Tammuz – Ki-paktasherna (överstepräster) utgör Lhassus ”högadel” om man vill. De är priviligerade i Vicotnics rike och har bara de 20 dummuzi över sig förutom Vicotnic personligen då.

För att styra samt kontrollera Lhassu har Vicotnic och dummuzi skapat olika kollegium som ansvarar för olika områden. De fyra kollegierna är

Kollegiet för krigsmakten – Den näst viktigaste men största av de fyra är krigsmaktens kollegium.
Härifrån styrs och organiseras den enorma försvarsmakt Vicotnic förfogar över.
Kollegiet är uppdelat 5 enheter med olika specialinriktningar, förutom överkommandot då. De är de högsta befälen i samtilga vapenslag.

Överkommandot
Här sitter Lhassus skarpaste militärer och lägger upp strategier. Alla i överkommandots stab är korkurmay(General) i rang. Härifrån styrs de olika försvarsgrenarna.

Generalstaben
Den viktigaste och högst ärade delen av kollegiet. De som tjänstegör i generalstaben är de främsta tümkurmay armén förfogar över. Det är i praktiken generalstaben som är kollegiet för krigsmakten och överkommandots ögon och öron i fält.

Amiralitetet
Den minsta och mest obetydliga av staberna. Härifrån styrs Lhassus flotta och dess officerare är ofta misslyckade arméofficerare. Det anses vara mindre ärofullt att tjäna i flottan än armén och flottan.

Kvartersmästeriet och murvakten
För att försörja de stridande trupperna i fält krävs logistiska genier. Och de finns här i kvartersmästeriet. Härifrån admistreras även den stora murens underhåll och vakthållning. Ett enormt ansvarsområde.

Säkerhetstjänsten
Qarhinosh ligger officiellt under kollegiet för krigsmakten men i verkligheten så är de toppstyrda av Vicotnic och hans dommare. Många tvister har uppkommit när överkommandot velat få insyn i säkerhetstjänstens arbete men ofta förvägrats detta.
Säkerhetstjänsten organiserar spionage, underrättelsetjänst , lönnmord och sabotage bakom fiendens linjer i krig och politiska sådana i fred.
Tyvärr är många i säkerhetstjänstens syn på det hela att de alltid är i krig med de otrogna och utför många operationer utan vetskap uppifrån.

Kollegiet för kyrkan – Vicotnics kyrka kräver en enorm organisation för att hålla reda på samtliga ihassiers tro. Vicotnic har som alltid total insyn och styr kollegiet intimt genom sina dommare och överstepräster. Av naturliga skäl är detta kollegium under starkast kontroll och samtliga är fanatiska anhängare av kuzhers lära och hans profet.

Dummuzi
Dommarna har en särskild plats i kollegiet där de kontrollerara så allt går rätt till i Vicotnics kyrka.
Admistrativt har de ingen direkt plats i kollegiet utan fungerar som en utomstående övervakande enhet.

Shuran
I denna församling utarbetas kyrkans högsta frågor och beslut. Är dummuzi Vicotnics ögon och öron så är Shuran hans händer och utför hans vilja.
I denna församlig finns tammuz som styrande råd. Dess ki-paktasher och paktasher är kyrkans högsta beslutsenhet , under Vicotnic och dommarna.

Khüdashorden
Majid-ghûlam lyder direkt under shuran och är kyrkans sköld mot de otrognas irrläror.
Orden arbetar mycket självständigt och är extremt fanatiska (om det nu går att gradera fanatisk)

Dukan
Alla noviser som icke ännu blivit prästvigda och utför det dagliga arbetet att assistera paktascherna i landets alla församlingar.
Dukan fungerar i praktiken som en typ av förening för de icke ännu prästvigda att utbyta erfarenheter, studera och samtala. Detta är dock ingen admistration utan ideellt och frivilligt.
På landsbyggden fungerar ofta dukan i fattighusen och tar hand om de fattiga och utslagna. Något Vicotnic inte alltid uppskattat och sett ner på som svaghet, men inte riktigt vågat förbjuda.

Kollegiet för diplomati och handel – Ett skuggkollegium under qarhinosh och fungerar som dess spionnät. Det minsta av kollegierna. Kollegiets lokaler är alltid täckmanteln för säkerhetstjänsten. Eftersom Lhassu inte bedriver diplomati alls med de andra länderna i Ereb så är den enda verksamhet som bedrivs i Akrogal med Kalmurri medan samtliga ”köpmän” är utbildade agenter och spioner från säkerhetstjänsten.

Verksamheten är uppdelad geografiskt och områdesmässigt. Tex. Kontoret för kalmurrirelationer, kontoret för export etc..

Folkkollegiet – Detta kollegium är till för den stora grå massan. Intresseorganisationer, arbetare osv.
Kollegiet för gruvdrift, kollegiet för juvelerare etc. Alla arbetande ihassier finns med i och kontrolleras av något av kollegiets kontrollanter.

(återkommer med mer om detta senare)
Användarens profilbild
leinder
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 799
Blev medlem: 2008-03-12 19:39
Ort: Stockholm

Inlägg av leinder »

Ihassisk kalender

Veckodagarna

Vicotnic gündüz – Vicotnicdagen (Den första veckodagen= Vicotnic den förste)
Küdash gündüz – Küdashdagen (Till Kuzhers sons ära)
Insanlar gün – folkets dag (vardag typ)
Kuzherabhas gün – Till Kuzhers förste lärjunges ära
Miraq gündüz – offerdag och påminnelsedag. Offrar till Kuzher
Kuzher hafta – veckoslutet och stor bönedag i Kuzhers ära
kuzher salám – vilodag och familjedag

Månaderna

Kis¨soguga – ”kylig månad”
Gecis dônemas – övergångens månad
Tohum – grönska/fröets månad (?)
Canlandirma – pånyttfödelsens månad
Tohum – grönskan och fröets månad
Dinlenme – vilomnad(vilan innan sommarmånadernas bråda arbeten)
Elmalari – skördemånaden
Sonlari – sommarmånad
Elmalari ikinci – andra skördemånaden
Gecisdônemi ikinci – andra övergångsmånaden
Kis sûre – vintertid
Benäbirm sûre – mörkermånad
Användarens profilbild
leinder
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 799
Blev medlem: 2008-03-12 19:39
Ort: Stockholm

Inlägg av leinder »

Geografi

Lhassu ligger i östra Ereb med Cerval som granne i norr, Hynsolge i väster och Krun i söder. På andra sidan demnontungan, den landbit som håller samman Ereb med det enorma Akrogal och närmsta grannarna Furgia och Kalmurri.

I norra Lhassu ligger den stora Atlarslätten , där de stora städerna inklusive Khaanikel ligger.
Slätten är bördig och uppodlad i öster och ju längre västerut man kommer övergår den bördiga slätten i savann. Slättens livsådra är den mäktiga Gerathfloden som bevattnar den bördiga slätten och förser de stora städerna med spannmål.

I Grynnerbergen utvinner Lhassu goda mängder järnmalm och ädelmetaller som guld och silver. Varor som är mycket viktiga för landets ekonomi och krigsmakt. I bergen finns även flera svartfolksstammar som är allierade med Vicotnic.
Grynerbergens bergsklaner har sin hemvist här med. De lever ett förhållandevist fritt liv här, långt ifrån fanatiska ihassier i de myllrande städerna. Bergsklanerna är en lämning från mörkertidens barbarstammar och lever nog under samma förutsättningar nu som då, utan inblandning utifrån.

Mellan Atlar slätten i norr och Evler slätten i söder ligger den märkliga Kabsahs sandöken. Öknen är hemmvist för den uråldriga benäberkulturen, ett isolerat nomadiserat folk (det är inte känt för omvärden att de lever i små samhällen under ökensanden på vissa ställen)
Öknen är ett farligt ställe för de som inte är vana och mystiska sandstormar blåser plötsligt upp utan förvarning och bergsåsar och riktmärken man sett ena dagen är borta andra dagen samtidigt som en ny bergsås avslöjats i sanden. Ibland när stormarna slår som värst kan man urskilja ljusröda färgspel i sandyran. Alla ihassier undviker klokt öknen och bedriver en liten lönande handel med nomaderna där man byter till sig vackert färgade tyger.

Evler slätten dominerar södra delen av landet med delvis odlad mark och andra delar bedriver man boskapsuppfödning och skötsel. Mot havet möter flera floder Golwyndas hav och löper ut i djupa gröna fjordar.

I öster ligger Ûmerhithöglandet som är den största delen av ihassiska högplatån. Från höglandet ilar flera floder där den största är Kasthan. Liksom i Grynerbergen bryter man här stora mängder ädelmetall , som guld och koppar. Folket som lever här härstammar från ett traditionellt ryttarfolk men livnär sig numera mest av skötsel av får och getter. Men man använder sig mycket av hästen fortfarande i både jakt och i rituella manlighetsprövningar.
Till skillnad från de fria bergsklanerna i Grynerbergen lever höglandets folk mer nära Vicotnics regim och till större delen lojala. Stor handel med tyger som säljs vidare från Chöviskir och Besportho och exporteras till både Akrogal och Soluna.
Användarens profilbild
leinder
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 799
Blev medlem: 2008-03-12 19:39
Ort: Stockholm

Inlägg av leinder »

Hm.. Såg över texten och ser att den är lite hoppig på sina ställen. Speciellt geografi delen.
Ska se över den delen mera
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2428
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

Bra jobbat Liander! dags för lite wikifiering snart?

vad tror folk?
Användarens profilbild
leinder
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 799
Blev medlem: 2008-03-12 19:39
Ort: Stockholm

Inlägg av leinder »

gtjorgo skrev:Bra jobbat Liander! dags för lite wikifiering snart?

vad tror folk?
Tackar :) Lite formuleringar som ja skulle vilja se över och så med..
Men wiki ringer vackert i mina öron 8)
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Ja mycket bra jobbat Arkaermagiker Leinder. Du vårdar och utvecklar Nidland...förlåt Lhassu jättebra. Wiki ok för mig. :D

Som historieansvarig tittade jag dock närmare på detta och kanske vi får fundera lite på när allt egentligen startade.
Densel och Arkaermagin(8500 F.O.)
I begynnelsen då människan fortfarande var ung blomstrade en civilisation i staden Densel i dagens Nidland. Densel var en magins och mystikens boning och härifrån kommer delvis de frön som senare i Golwyndaskulturen kommer växa till ellementarmagin och mentalismens magiskolor.
Allt eftersom staden växte i makt och storlek lade den under sig de omgivande folken , som såg stadens invånare som gudar.
Alla spår efter det mäktiga Densel försvinner spårlöst för 9000 år sedan. Legenden säger att invånarna tog steget upp till gudarna och utplånade staden så inte dess hemligheter skulle komma i dagen.
Vi kan på ett ungefär räkna ut att Densel går under någon gång mellan 8000 fO och 9000 fO genom att räkna tillbaks till Fhênesh/Jachul begravdes, beroende på hur mycket mellantid vi estimerar trollkarlen ägnade sig åt.

Innan dess fanns i trakterna kring Grynnerbergen ett lindskiarnaliknande folk vars magiska rådgivare Grahë/Fhênesh trollade lite väl bra och drog på sig och folket Gudarnas vrede. Gudarna lyckades stoppa folket som dog ut, men inte Fhênesh som kom undan och senare grundade Densel. detta skall ha skett innan människor, alver och dvärgar skapades, så inte senare än ca 9000 fO.

:idea: Mitt förslag är att Grahë/Fhênesh och "Grynner-linskiarnerna" är en av de avgörande orsakerna till Gudarnas Vrede dvs 1K. Folket förgörs under 1K men trollkarlen lyckas komma undan. (Kanske lindskiarnasläktingar på anann plats överlever också?)
Densel skall förslagsvis ha existerar någon gång under perioden 10.000 - 8.500 fO men begravs i ett av de sista "efterskalven" av Gudarnas Vrede 1K. De första primitiva människorna i området hinner se och höra staden Densel och kanske blandas med Densels primitiva tjänarfolk...idag Benäberna. :?:
Senast redigerad av Mikael den 2009-08-27 11:23, redigerad totalt 1 gånger.
Användarens profilbild
leinder
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 799
Blev medlem: 2008-03-12 19:39
Ort: Stockholm

Inlägg av leinder »

Självklart!! Jag drog till på en höft med tiden där. Ändrar med sann glädje efter din post där. Toppen :)
Användarens profilbild
leinder
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 799
Blev medlem: 2008-03-12 19:39
Ort: Stockholm

Inlägg av leinder »

Lite morgonpyssel denna regniga dag

Folken i Lhassu

Ihassierna
Den ”vanliga” ihassiern tillhör en ung folkgrupp som blickar bak till 140 e.O då provinsen Lasutyp blev del av Hynsolge efter en serie av långa perioder i barbari. Det är vid denna tidpunkt nomader och barbarer flyttar in i städer och börjar mer organiserat bruk av jorden. Den genomsnittlige ihassiern är 185 cm hos mannen och 175 cm hos kvinnorna. De blir oftast svarthåriga med bruna ögon och männen sparar det prestigetyngda skägget medan kvinnorna brukar fläta sitt långa hår i vackra flätor som kallas för pish.
De är ofta flitiga i allt de företar sig(evig press att prestera i Kuzhers namn).
En viss skillnad kan man märka på stadsborna och landsbygdens befolkning i uppträdandet. Stadens invånare tenderar att vara mera intensiv(fanatisk) i sin lojalitet mot Vicotnic och kyrkan som är centrum för var stadsbos vardag vilket resulterar i ett mera tryckt stämmning. Man visar aldrig känslor utåt och kan verka hotfulla mot främlingar. Landsbyggdens ihassier har familjen som centra i vardagen och något mjukare i sitt humör mot främlingar. Rent utav vänliga och gästfriheten är god. Men missta dem inte för ilojala utan bara mera självständiga.

Kvinnans ställning i det ihassiska samhället är i största allmänhet förtryckt. Även här kan amn skönja viss skillnad i städerna och landsbyggden då de i landsbyggden är mer en matriark i hushållet och organiserar familjens vardag medan stadens kvinnor är mera förtryckta och instängda.
Kvinnan är ägd av mannen och mannen kan om han vill gifta om sig medan detta skulle vara förenat med döden hos en kvinna.

Höglandets folk
På Ûmerhithöglandet lever ett barbarfolk som är en lämning från tiden då barbari härskade i området och ingen statsbildning fanns. De lever i nomadsamhällen som flyttar runt på de olika årstiderna. Hästen är traditionellt centrum i var höglännings liv fast i dagens liv är det mer gruvarbete och herdesysslor i Vicotnics tjänst som gäller. Folkets ursprung går tillbaka till de akrogaliska barbarer som kom in från grannkontinenten under mörkertiden.

Benäberfolket
I Kabsahs sandöken lever utt uråldrigt folk som ingen vet något om, inte ens Vicotnic. De är hemlighetsfulla och den enda kontakten de har med omvärlden är genom de handelskaravaner som regelbundet bedriver byteshandel med ihassierna. De är kända för sina vackra tyger som anses som lyxvara i städerna.
Dess ursprung löper genom tiden tillbaka till Denselkulturen och de dyrkar den mörka vägen – Karanlik taharah. De tror att den rätta sanna vägen är i mörker. Ursprunget föddes i mörkret och sanningen är mörk.
Man renas från synd var natt och de kallar processen -tahir.
De gräver ut tempel under ökensanden - güvenlik yasaları – trygg plats. Benäbernas präster -dervish blir redan vid födseln utvalda. De har nämligen helsvarta ögon.
(mer ingående beskrivning kommer)

Grynerbergens bergsklaner
Detta frihetsälskande bergsfolk kommer ursprungligen från nargur(?birke?)
väntar med mer ingående beskrivning av detta folk tills jag koordinerat mera med Birkemannen om dess ursprung
Användarens profilbild
leinder
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 799
Blev medlem: 2008-03-12 19:39
Ort: Stockholm

Inlägg av leinder »

Densel skall förslagsvis ha existerar någon gång under perioden 10.000 - 8.500 fO men begravs i ett av de sista "efterskalven" av Gudarnas Vrede 1K. De första primitiva människorna i området hinner se och höra staden Densel och kanske blandas med Densels primitiva tjänarfolk...idag Benäberna
Precis. Jag uttryckte nog inte helt tydligt där. Tjänarfolket var de jag hade i tanken då själva invånarna i staden Densel var halvgudar.
Ska ändra till det tydligare där
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Får jag föreslå följande:
Densel och Arkaermagin(10.000-8500 F.O?)
Enligt nästan bortglömda legender blomstrade i begynnelsen då människan fortfarande var nyanländ på Altor en civilisation kring den mytiska staden Densel i dagens Nidland. Densel var en magins och mystikens boning och härifrån kommer delvis de frön som senare i Golwyndaskulturen kommer växa till ellementarmagin och mentalismens magiskolor. Allt eftersom staden växte i makt och storlek lade den under sig de omgivande folken , som såg stadens invånare som gudar.
Förutom legenden finns inga spår efter det mytiska Densel. Legenden säger att invånarna tog steget upp till gudarna och utplånade staden så inte dess hemligheter skulle komma i dagen.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Den sanna bakgrunden och historien kan ju finnas med i en version under Historia på wikin och en mer detaljerad Spoilervarningsversion under Vicotnik i Monster och Män på wikin, vad sägs om det?
Användarens profilbild
leinder
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 799
Blev medlem: 2008-03-12 19:39
Ort: Stockholm

Inlägg av leinder »

Mikael skrev:Får jag föreslå följande:
Densel och Arkaermagin(10.000-8500 F.O?)
Enligt nästan bortglömda legender blomstrade i begynnelsen då människan fortfarande var nyanländ på Altor en civilisation kring den mytiska staden Densel i dagens Nidland. Densel var en magins och mystikens boning och härifrån kommer delvis de frön som senare i Golwyndaskulturen kommer växa till ellementarmagin och mentalismens magiskolor. Allt eftersom staden växte i makt och storlek lade den under sig de omgivande folken , som såg stadens invånare som gudar.
Förutom legenden finns inga spår efter det mytiska Densel. Legenden säger att invånarna tog steget upp till gudarna och utplånade staden så inte dess hemligheter skulle komma i dagen.
Guld Mikael!! Skinande guld 8)
Användarens profilbild
leinder
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 799
Blev medlem: 2008-03-12 19:39
Ort: Stockholm

Inlägg av leinder »

Mikael skrev:Den sanna bakgrunden och historien kan ju finnas med i en version under Historia på wikin och en mer detaljerad Spoilervarningsversion under Vicotnik i Monster och Män på wikin, vad sägs om det?
Precis. Låter bra det.
Användarens profilbild
leinder
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 799
Blev medlem: 2008-03-12 19:39
Ort: Stockholm

Inlägg av leinder »

Grynerbergens bergsklaner
Detta frihetsälskande bergsfolk kommer ursprungligen från nargur(?birke?)
väntar med mer ingående beskrivning av detta folk tills jag koordinerat mera med Birkemannen om dess ursprung
Birkemannen! Vi petade i hurvida detta folk härstammade från dina nargurer. Tänkt något mera på detta? Skulle gärna peta ihop folken till Lhassu. Förväntar mig ingen avhandling utan bara skrapa på ytan lite för grovfaktan
:!:
Skriv svar