Moril Dilaz

Samlingsplats för alla länder och platser
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Jo, det vet jag men de kom betydligt senare i Europa! Men armborst och bågskyttevapen har jag överlag inte något emot. De förekom i europa också under medeltiden.

Och som Jan Erik säger så kunde man mycket väl kommit längre med vapenteknisk utveckling under medeltiden i Europa om inte Rom fallit eller om det inte funnits andra tekniska hinder. Ereb har kanske rent av uppfunnit dubbelarmborstet som man kan se i filmen Lady Hawk. Det skulle kanske också vara en grej för Magilre med sina kontakter med dvärgar?

Fast å andra sidan så genomled ju Ereb ett eget "fall" i form av angreppet från köttbitarna under den tredje konfluxen som slog ut mellan en tredjedel till hälften av befolkningen i stora delar av kontinenten och som fick till följd att hela länder och samhällen upplöstes. Detta gav upphov till ett Erebiskt "Dark age" där kunskaper glömdes bort, samhällsskick upplöstes, och städer och landsändar försvann.

Vad jag vill säg är att förändringar i vapen och vapenbruk ofta drevs på av att att något nytt revolutionerande skett inom krigskonsten (som krutet eller fotfolket och långbågarnas seger över de franska riddar vid Azincourt). Även olika former av samhällsförändringar kunde ytterligare driva på förnyelser eller tillbakagångar inom rustning- och vapensmide.

När riddare blev alltmer omoderna och adelsmännen mer blev "hovfolk" som alltmer såg till att säkra sin ekonomiska makt och borgarklassens makt började växa så uppstod gradvis värjan ur långsvärdet. Som en statussymbol och som ett försvars- och duelleringsvapen. Man ville inte släpa runt med en sköld och ett stort svärd i staden. Det väcker viss uppmärksamhet. Istället utvecklade man ett vapen som var mindre och smäckrare och som var mer elegant och som ofta ackompenjerades av en smal dolk.

Det är alltså främst när man kommer in på rustningar och eggvapen och omotiverat blandar ihop 1000 års utveckling och mode och placerar det på samma kontinent och samma tid som jag kan spinna loss. Vapen har helt enkelt inte skapats bara för att någon tycker att de är häftiga eller snygga. De har skapats som svar på förändringar inom samhälls- och stridskonst. Och jag vill gärna att detta hänger ihop i Ereb annars kommer Ereb fortsätta vara ologiskt. Kan man komma med en bra förklaring varför ett land har den eller den rustningen och vapnet så är jag nöjd och kan acceptera nästan allt (utom möjligen krut).

Att man sedan verkar ha kommit längre teknologiskt i Furgia eller andra mer avlägsna platser eller vid en första anblick tycks ligga i teknologiskt bakvatten i Jorduashur beror på avstånd och förutsättningarna i dessa länderna. Detsamma kan man se i Europa under 1200-tal och 1300-tal då man i en ända slogs med klubbor, yxor och sköldar och fortfarande trodde på fruktbarhetsgudar, åskgudar etc medan man i andra ändan var på väg in i renässance med bygelförsedda långsvärd och sirliga dolkar och bekända sig till en monoteistisk tro.
Jan Erik Söderman
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 730
Blev medlem: 2009-05-22 13:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Jan Erik Söderman »

Jo och exakt den sistnämda delen av europa är det jag använder som inspirationskälla eftersom det redan verkar ha varit inspirationen till Moril Dilaz ifrån början med dess kanaler, handelsförbindelser och interna såväl som externa konflikter. Men jag tänker nu lämna just korgen och bredsvärdet bakom mig och fokusera på att skriva lite mer om de husen som dominerar staden eftersom jag tror att detta är Magilre-tråden och inte historiatråden. (Pluggat historia på universitetet och är väldigt intresserad. Rekommenderar http://forums.swordforum.com/ om man vill grotta ner sig i ämnet ytterligare)
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Tidig-renässans stil (italienskt 1300-1450) har jag absolut inget emot. Jag kommer att delvis ha det i Zorakin med och som jag skrev i någon förvirrad passage så kan jag mycket väl stå ut med korg på svärd - så länge det är ett bredsvärd eller långsvärd och inte en värja och så länge stilen i övrigt inte flaxar iväg mot 1500-tal och 1600-tal. Det blir annars en smula för häftiga kontraster när grannlandet Ransard slåss i phalanx-liknande formationer i stilkombinationen nordisk förkristen stil+sparta. Ransarderna beskrivs dock även som stockkonservativa i sin krigsföring och phalanxer ackompanjerat med gripar är sannolikt effektiva även mot riddare a la 1300-tal.

Med det sagt ser jag alltmer fram emot din skildring av ett Magilre inspirerat av italiensk (och flamländsk? Tänker på Karl den djärve av Burgund) tidigrenässans . :D

Och slutligen vad gäller fäktning så sysslar även jag med det. Både i form av sportfäktning (Värja och Sabel) samt så kallad historisk fäktning (främst Rappier och en-och enhalvhandssvärd).

Jag håller härmed käft i fråga om korg! :wink:
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

Med risk för att vara riktigt dryg vill jag bara tillägga att korgen kan komma via influenser från trakorien, vars kavalleri använder sig av syrang-sabeln med korg.

Dock är det väl magilres lansbeväpnade riddare det som främst håller dyler och annat oknytt stången? Det och en hyfsat kompetent flotta (skydd mot pirater, raner och näsvisa kapare från Mercena)? Därtill kan man snabbt frakta förnödenheter via spårvägen till den plats där fara hotar.
Ett annat vapen man inte får glömma är Magillernas tunga!

Annars tänker jag bara ge mitt medhåll till tanken om flandern och norra frankrike som inspirationskällor till Magilre. Moril-Dilaz och de näst intill självständiga kanalstäderna i nuvarande belgien har i mina ögon mycket gemensamt.
Jan Erik Söderman
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 730
Blev medlem: 2009-05-22 13:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Jan Erik Söderman »

Jo det var precis vad jag ville ha. Inte en värja utan ett bredsvärd fast med korg. Så fort jag har lite mer tid så kommer det att finnas ett dokument om släkterna och eventuellt blir det ett litet stycke om mode också.

Och ja jag kan definitivt har Brugge i åtanke när jag designar med tanke på att jag faktiskt har varit där och att det är en cool stad.
Jan Erik Söderman
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 730
Blev medlem: 2009-05-22 13:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Jan Erik Söderman »

Detta är del 1 av två då Borgarnas Hus kommer sedan.

ADELNS HUS
Av Fader Joarpo Kleuvant till en kollega inom kyrkan.
Hus Marcaril

Hertigens eget hus är en blandning av unga rebelliska element och äldre mer konservativa medlemmar. Inga av dem är särskilt kända för varken sinne för handel eller kompetens de är dock kända för en oproportionerligt stor tur. Kanske är det just tack vare deras synbara inkompetens och deras goda relation till ödet som deras stad har växt sig till den väldiga metropol det är idag. Hade det varit så att de varit bättre på att skatta sina handelsmän och ta andelar av affärer så hade kanske inte staden befolkats av alla de skickigaste krämarna i Magilre. Om deras tur inte hade varit så stor hade de kanske inte kunnat behålla makten trotts att de verkar minst sagt ovilliga att öka sin inblandning i den nationella politiken. Inget annat än ren bonröta kan väl förklara grundaren Romanio Gattai Marcarils fantastiska fiskelycka som byggde släktens förmögenhet eller att den nuvarande hertigens far överlevde 15 mordförsök under sin tid vid makten. Delar av den nya generationen har dock fått privilegiet att gå på den relativt nyligen grundade Mandelordens Kollegie och har således fått alla möjliga galna idéer om matematik, politik, teologi och andra saker som inte hus Marcaril historiskt brukar bry sig om. Detta bådar inte gått för framtiden.
Hus Argyss
Detta hus är under den nuvarande översteknekten och rikspatrikalen* Korci Aboal Argyss en av de stora pådrivarna inom den ”nyspirituella” rörelsen som alltmer gör sitt bästa för att blanda sig i precis allting.
Således ses dess kvinnor till väldigt lite och deras karlar gör sitt bästa för att i alla lägen klä sig betydligt mer konservativt och i mörkare färger än resten av samhället för att föregå med gott exempel. Det faktum att skurkaktiga individer ofta använder mörka färger för att skrämma folk verkar vara något som roar de andra husen men inte nämnvärt bekommer Hus Argyss eftersom dessa ser sig som att de är speciellt utvalda av Etin för att återinföra de korrekta värderingarna i staden. Det faktum att den ”nyspirituella” rörelsen går långt mycket längre i sina konservativa värderingar än man någonsin har varit förut i Magilre är något som av Argyss inhyrda oberoende specialister bestrider. Man kämpar också aktivt mot de irrläror som den vanliga befolkningen får ta del av via Mandelordens Kollegie och verkar både för att dess uppenbara historieförvanskning och att de mottar ofrälse som elever skall upphöra. Hus Argyss är också väldigt rika tack vare sina mycket lyckade vinodlingar och det faktum att de har varit delaktiga i många lyckade krigskampanjer mot bland andra Dyler, Trakorier och Klomellier. De använder sina pengar till att skänka gåvor till inflytelserika personer inom samhället och att se till att de själva även i framtiden skall få fördelaktig behandling. Trotts deras attityd mot de ofrälse så ses hus Argyss ändå som själva sinnesbilden för gammal adel. Således ägnar de husen bland borgarna som har aspirationer på att bli adliga mycket tid, energi och pengar på att fjäska för dem. Något som på ett svalt sätt uppmuntras.
Hus Imperto
Detta hur är kända för att de till skillnad ifrån sina andra adliga kollegor faktiskt har en aning om hur man tjänar pengar på handel. Detta får dem givetvis att hamna i konflikt med de andra adelshusen och det viskas om att dom i hemlighet ingår i någon slags ohelig pakt med stadshusets suspekta element. De är också nära involverade i byggandet av nationen Magilres växande flotta då de med tiden verkar vara av åsikten att det är viktigt för deras hemland att inte behöva oroa sig för Ranska och Paratorniska pirater. På kort sikt har man en överenskommelse med kyrka och kung om att ägna sig åt gudsfruktig kaparverksamhet på hedniska skepp i Erebs norra farvatten. Denna verksamhet står officiellt inte helt under Hus Imperto men majoriteten av kaptenerna involverade i projektet tillhör deras intressesfär. Imperto verkar också vara lokalpatrioter av ganska hög nivå och sägs vara inblandade med frihetsriddarna**.
Hus Innavoig
Döpta efter den kände helaren och etinprästen Innavoig. Detta hus har länge ansetts vara det mest altruistiska av alla husen och de som mest förkroppsligar de gamla riddaridealen. Detta har dock ändrats på senaste tiden då många andra hus har skänkt betydligt mer pengar och tid åt den allt mäktigare kyrkan. Detta har fått rykten att florera om att de inte skulle vara fromma nog. Kanske ägnar de sig till och med åt svart magi bakom lyckta dörrar. Samtidigt så fortsätter Innavoig med sina vanliga aktiviteter och skänker pengar till de fattiga direkt istället för kyrkan, binder egna kontakter med de olycksaliga krakarna på samhällets botten och beblandar sig med smutsiga landstrykare.

*En patrikal är en av Moril Dilas bonitsal speciellt utsedd helig lekman med uppgift att leta efter suspekt ogudaktigt beteende. En rikspatrikal är samma sak fast finare.
**En liten men växande riddarorden som arbetar för att Moril Dilaz-regionen skall antingen bli Magilres huvudstad eller bli en fristad som inte står under någon konung utan direkt under en Furste.
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

En fråga! Enligt Aidne-böckerna så ingick inledningsvis även Kardiska och enstaka Magillerska riddare i den så kallade Greverydska orden.

Den greverydska orden var ursprungligen ett slags pan-aidniskt sällskap som grundades i den nordzorakiska staden Greveryd. Orderns syfte är att hålla varandra om ryggen i fråga om politik och ekonomi.

Min fråga är då ...finns orden kvar i Maillre och har den någon mening i politiken? Och hur ser Magillerna på Zorakerna i allmänhet och Zorakernas välvilja mot Mandelorden i synnerhet, vilkas "forskning" och "historieskrivningar" huvudsakligen lämnas ifred (utom av kritiska konkurrerande kollegium skapade av de Lärdes skara och av Lysande vägen)?

I dag är orden även en av de viktiga "politiska" grupperingarna i Zorakin Man kan grovt säga att det är mäktig högadel i nord- nordväst som är medlemmar samt andra adelsmän som delar deras värdering. Och värderingen kan sammanfattas med detta mantrat "motverka centralstyre och stark kungamakt - mer pengar och makt åt adeln. Jag förutsätter att det även var de ursprungliga kardiska och magillerska ordenmedlemmarnas mål.

Zorakerna kan betecknas som hyggligt bildade vid lärosäten (Gäller inte alla men fler än genomsnittet i Ereb), förhållandevis skickliga retoriskt (om man inte jämför dem med Magillrer), kosmopolitiska, gillar visa sina rikedomar och makt i form av smycken konst och kläder samt ytterst ridderliga till det yttre men och (allmer) brutalt realpolitiska i sinnet dvs om krig är oundvikligt - ja då är (nästan) alla medel tillåtna - men inte om (privat)ekonomin blir allför lidande.

I Zorakin finns förövrigt en andra orden vars syfte är att motverka de nordliga mäktiga adelsmännens inflytande i politiken (och ekonomin). Denna gruppering kallas Sydzorakiska brödraskapet. Kungen utnyttjar splittringen adelsmännen emellan i dessa båda ordnar (eller partier)och runt honom samlas dessutom en tredje gruppering adelsmän där även en del oadliga personer med mycket makt och inflytande ingår. Denna gruppering är dock inte en orden i strikt mening. Mer ett sällskap av likasinnade som verkar för en stark kungmakt och centralmakt. De kallar sig Regalisterna.
Senast redigerad av Fraxinus den 2009-06-01 23:21, redigerad totalt 1 gånger.
Jan Erik Söderman
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 730
Blev medlem: 2009-05-22 13:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Jan Erik Söderman »

Jag utgår ifrån att detta är riktat till någon annan än mig då jag inte är direkt bekant med det mesta av det du talar om. Jag använder mest mandelorden eftersom jag minns dem som ett brödraskap tillägnat kunskap. I övrigt är Ivanhoe en av de få böcker om Ereb som jag inte kikat så mycket på. Ska kanske göra det nu dock då det mer och mer verkar som att Magilre befinner sig i inte bara samma religiösa utan även kulturella sfär som Aidne.
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Personligen tycker jag att du kan skapa en del eget - dina idèer verkar spännade. Försök väva in ursprungsmatrialet så mycket du kan. Ändra eller vrid där du tycker det behövs. Det har jag gjort.

Magillre ligger i utkanten av den Aidniska sfären och egentligen närmare Trakorien och Ransard (och Klomellien). Detta bör ha påverkat Magillres utveckling...kanske mer än de Aidniska staterna. Och i de historisk längderna som du hittar här i forumet så finns detta med greverydska orden omnämnt. Vilka källorna är är jag mer osäker på. Observera att man talar om "enstaka" Magillerska adliga. Och orden skapades 426 eO. Den aidniska prägeln är kanske bara ett tunnt ytlager. Kanske var det rent av en modefluga? Fast det är ju ett riddarland.
Senast redigerad av Fraxinus den 2009-06-01 23:31, redigerad totalt 2 gång.
Jan Erik Söderman
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 730
Blev medlem: 2009-05-22 13:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Jan Erik Söderman »

I så fall gissar jag på att det rör sig om sydmagillisk lantadel och inte de försoffade åbäken som kallar Moril Dilaz för sitt hem.
Jan Erik Söderman
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 730
Blev medlem: 2009-05-22 13:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Jan Erik Söderman »

BORGARNAS HUS
En text av Imberto Van Biren i konungens tjänst.
Hus Falenzo

Dessa uppkomlingar har börjat ta sig ton och använder sig av mer och mer adliga attribut. Det sägs att de numer är den rikaste familjen i staden men det är ju självklart ett omstritt faktum. Vad som dock är ett faktum är att de är inblandade med såväl vävarna, klistermakarna och tunnbindarnas gille och att detta har givit dem pengar nog att betala för mer kyrklig konst de senaste åren än någon annan släkt. Detta gör dem till allt mer väl ansedda. Så till den grad att hur Marcaril nu har lagt en extra skatt på inköpandet av konstverk för icke frälse för att hindra att de blir totalt förnedrade nästa år igen. Den nuvarande Borgmästaren är inte ifrån hus Falenzo. Detta är något som upptar en stor del av deras uppmärksamhet och de kämpar idogt för att så skall bli fallet att Borgmästare Ido Merguille har avsatts. Det ryktas om att de till och med ska ha hyrt in den röda fiskens lönnmördare för att döda honom vid tillfälle.
Hus Merguille
Denna ätt av ofrälse skojare och karismatiska banditer har historiskt sett varit legosoldater i handelshusens tjänst. Med Ido Merguilles skapande av soldaternas gille har de dock nått en tidigare otänkbar status och rikedom. Detta har gjort att de har blivit möjligt för dem att även vinna inflytande i skomakarna, rustmästarna och garvarnas gillen. Dessa har så pass hög status att Ido nu har lyckats bli vald till borgmästare mestadels för att de andra husens kandidater ägnade för mycket tid åt käbbel för att inse att de borde hålla koll på honom. Under hans styre har knappast konflikten med Adeln trappats ner, han har bakom sig en stor militär styrka som gör att han inte känner att han behöver fjäska för någon på samma sätt som tidigare. Han har också via ett kontroversiellt medlemskap i frihetsriddarna* ,som han enligt egna lagvrängare kan inneha som certifierad condottiär även om han inte är de facto adlad, en nära allians med de som verkar för att staden skall få en mer autonom position och han har också tillgång till ännu fler vapenföra män om så skulle behövas.
Hus Burimi
Extremt villiga att fjäska inför adeln då de hoppas kunna vinna en egen titel. Innan de började med detta var de dock kända för att vara mycket skickliga handelsmän som genom sina smarta affärsöverenskommelser och giftemål hade tagit kontrollen över Båtbyggarna, Ljusstöparna och Färgarnas gillen. Detta gjorde att man länge höll titeln som de mest framgångsrika i staden. Det faktum att man har fallit in i hus Argyss intressesfär nu och således gör sitt bästa för att agera belevat och kultiverat är förmodligen ett roande faktum för de som minns att stadens första kvinnliga borgmästare tillhörde släkten Burimi. Nu bojkottar man Mandelordens kollegie som utbildar alla andra unga personer av vikt i staden och på det sättet har man undvikit att utvecklas med tiden de senaste 10-20 åren. Burimi är dock fortfarande kända för att man håller en bal en gång om året på ”Den svarta natten” som är en natt när folk klär ut sig och vandrar ut för att möta stadens vampyrer och vålnader och umgås med dem. Det sägs att det till och med finns vampyrer gömda inom släkten Burimi.
Hus Umerga
Hus Umerga är allmänt kända som stadens bästa tjänare och lagvrängare. De har inte samma status som de andra husen men deras position som rådgivare i var och varannan affärsuppgörelse har gjort dem mycket rika eftersom de alltid vet när och var det är dags att investera. De väljer dock gärna att dölja sin makt och rikedom bakom en fasad av att alltid vara enkla tjänare då hela deras affärsidé går ut på att de går att lita på. De fungerar också som medlare i många konflikter och till och med Hertigen använder sig av diplomater ifrån hus Umerga för att medla med Kungen. Umerga sägs också inom sina led ha ett flertal mindre nogräknade typer som kan tänkas bryta mot diverse olika lagar och förordningar om deras uppdragsgivare så önskar. Till detta kommer också rykten om att de egentligen skall vara konungens spioner i staden och att de på detta sätt är kanske det enskilt största hotet mot frihetsfalangen.
Hus Leuman
Bryggare Leuman skapade ölsorten Leumanbreu för snart 100 år sedan. Sedan dess har glasblåsarna och bryggarnas gillen varit under den nu mycket stora släkten Leuman. Släkten är stor både i individernas omfång så väl som antal. Deras välstånd slösas till större delen på banketter, orgier och andra svinerier. Somliga av dem skall till och med tillhöra någon märklig trakorisk orgiesekt med rötter i det heliga Kishatets närhet. Andra rykten hävdar att det inom huset till och med gömmer sig kannibaler. Själva hävdar de att alla dessa rykten bara är en del av kyrkans försök att smutsa ner deras anseende eftersom de lägger ner sina pengar på sina egna liv istället för att som andra släkter köpa extra konst till kyrkan. Det faktum att den genomsnittlige medlemmen av hus Leuman är en smått motbjudande fet kåtbock hindrar dem inte ifrån att faktiskt även dölja sluga tankar som har lett dem till att ha sina tjocka fingrar med i mången affär som de egentligen inte borde ha något med att göra. Det är just denne dolda skicklighet samt deras totala brist på respekt för de normala reglerna som har fått dem till att bli en av de riktigt stora och mäktiga familjerna runt stadshuset.
*En liten men växande riddarorden som arbetar för att Moril Dilaz-regionen skall antingen bli Magilres huvudstad eller bli en fristad som inte står under någon konung utan direkt under en Furste.
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Angående Mandelorden så har den upplevt en renässans här på forumet. Vi hade en lång och intensiv diskussion som avslutats och Wikifierats. Din användning av Mandelorden är nästan på pricken. :D
Jan Erik Söderman
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 730
Blev medlem: 2009-05-22 13:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Jan Erik Söderman »

Jag kan nog ha tittat på den en aning utan att jag minns det. Jag browsade jävligt mycket olika saker när jag just kom hit.
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

JAg gillar verkligen beskrivningen av "dina" familjer. :D
Jan Erik Söderman
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 730
Blev medlem: 2009-05-22 13:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Jan Erik Söderman »

Det är väldigt kul att höra. Jag är så van vid att skriva saker för mitt vanliga gäng som ger ungefär noll feedback på kampanjmaterial och mest pratar regler oftast känns det som.

Härnäst antar jag att jag måste gå igenom stadens praktiska styre, kyrkans roll och lite om ordnar och liknande antar jag.

Jag har heller inte glömt bort att jag utlovat en liten text om mode.
Skriv svar