Klomellien

Samlingsplats för alla länder och platser
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

Att dalkiska legosoldater slåss för Addiaska är kanske inte mera konstigt än att Yolevska sjömen arbetar inom Mercanas handels och krigsflotta? EA sidan 72

Yolev är dessutom anhängare av den aidniska delen av LV men vill kanske ännu hellre se om sitt eget självbestämmande (eller snarare är det kanske så att Yolevs furste/prins/kung/Hertig är mer rädd om SITT eget självbestämmande :lol: ) än rättar sig i ledet efter addiaskas pipa.

Nya Arno å sin sida kanske hellre stödjer LV trogna Addiaska (trots att de lyder exarken i ekeborg) än Olemdyrkarna i Mercana. Detta stöd är dock inom ramarna för neutraliteten (likt Yolev) och de ryttare/riddare som man låtit ingå i addiaskas här, strider inte i den som innevånare av Nya Arno, utan som legosoldater åt Kungen av Addiaska.

Att riddarna/ryttarna var dalker innebär bara en etnicitet och inte nödvändigtvs (om vi så inte vill dvs) att de står i Caddos eller Nya Arnos tjänst. Tyskar (även katoliker) slogs ofta för Sverige som legosoldater under 30åriga kriget MOT tysk-romerska riket, detta för att vi kunde betala.
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Inlägg av Albrekt »

Så som Addiaska beskrivits till dags dato har bara en invasion av staden ägt rum och det var innan det var en riktig stad, år 494 e.O. På denna tid kallades staden ingenting speciellt och var mer en kåkstad av lycksökande pärlfiskare och de som handlade med dessa pärlfiskare (tänk guldrush). Man kan mycket väl tänka sig en pallisad runt den här nybyggarstaden, vilket är varför det i Vargmans-pdf:en talas om en ”stadsmur.”
Det fullständiga Nya Arno-citatet i Caddo-pdf:en skrev:Caddo har sedan 340 e.O. haft en fast koloni i det som idag kallas Klomellien. Besittningen grundades av en tillfällighet då ett caddiskt handelsfartyg förliste utanför Klomelliens kust. Dalkerna bosatte sig och grundade en oberoende stadsstat kallad Nya Arno. Idag är kontakterna mellan Caddo och Nya Arno mycket goda. Alla större dalkiska handelshus har representanter i den klomelliska kolonin, och den dalkiska kyrkan har byggt en ståtlig tados och utsett tre bontisâler i Nya Arno. Man har också förlagt ett mindre kompani justinerriddare i området. Dessutom är det inte ovanligt att nya dalkiska solriddare skickas till Nya Arno på exercis. Den dalkiska stadsstaten i Klomellien är inte speciellt involverad i handel, utan livnär sig främst på fiske och jordbruk. Man har ett eget ”riksråd”, som dock har mycket god kontakt med riksrådet i Arno – där en representant från Nya Arno också är välkommen som ”observatör”.
Caddo har alltså utmärkta relationer med Nya Arno år 610. Men det var möjligtvis inte fallet år 494! Tänk er detta: Nya Arno blir plötsligt kättare. Någon gång 480-490 ser sig en falsk profet (David Koresh-typ) som en pånyttfödd Odo i Nya Arno och folket där följer honom. Caddo’s LV folk blir förstås upprörda. De försöker först medla med staden, men när profeten blir mer obstinat bryter man relationen och kontaktar istället Mercana, kanske, med förhoppning att få slut på pinsamheten.

Nya Arno ser de nyfunna jättepärlorna som en fantastisk möjlighet för en framtid utan Caddos hjälp. Som dalkättlingar vet man hur detta görs bäst. De investerar hej vilt i detta. När Mercana och Targos Friman klampar in för att ta alla pärlorna blir Nya Arno den starkaste motståndaren. Caddo håller de sig neutrala, men ger råd till Mercana.

Nya Arno får på tafsen år 494. Profeten hängs. Kätteriet kuvas. Handel förbjuds – möjligen på ett sätt som gynnar inte bara Mercana, utan även Caddo. Caddo sätter bontisâler i Nya Arno för att hålla religionen i schack.

När handelförbudet lyfts år 593 e.O. hålls en vacker ceremoni med den merkanske Stadsmästaren, det nyarniska riksrådet och en mindre representant från Caddo. Alla bedyrar vänskap och kärlek till varandra. Caddo ser detta som en ny början med planer på en landsväg till Zorakin och att man äntligen kan börja missionera LV i Klomellien ordentligt. Alla dalkiska handelshus flyttar prompt in representanter.
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Så när Zorakerna själva helt plötsligt själva dyker upp från Snoarskogens inre och anlägger en mindre men befäst hamn och handelsstation vid Drevedagas mynning så är det sannolikt ett allvarligt streck i räkningen för de storslagna planerna på en landsvägsbaserad och Caddo-kontrollerad handelsväg för pärlhandel mot Zorakin via Ereno.

Och värre kan det bli då Zorakerna själva är i stånd att saluföra exklusiva pälsverk, lönnsirap och timmer från världefulla trädslag. Dessutom för de Zorakiska handelsmännen direkt hem till Zorakin visserligen inte jättepärlor men väl utsökta regnbågsskimrande flodpärlmusslor. Därmed skapar Zorakerna själva en, mot Nya Arno, konkurrerande pärlmarknad.

Och allt är varor som Zorakerna upphandlat och bytt till sig av barbarstammarna runt Dreve-dagas flodsystem.
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Inlägg av Albrekt »

Monopolet på jättepärlor, vilket uppenbarligen handlar om otroligt mycket pengar, stals i sin tur av Addiaska som har det nu. De säljer nu alla jättepärlor vidare genom Kardien, vilket är anledningen till Kardiens stöd i Addiaskas gräl med Mercana (över just pärlinkomsterna).

Att få de olika ländernas historia och politik att nysta samman så som vi gör här är ju ett fantasktiskt exempel på varför detta projekt är så bra. Det blir klurigt ibland och vi kanske, i värsta fall, kan behöva gå tillbaka och ändra lite i redan publicerade pdf:er, men resultatet är definitivt värt det!
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Inlägg av Albrekt »

Vad säger folk om att göra Yolev till skeppsbyggare? Tidigare i tråden har det pratas om att de ska vara jordbrukare och fiskare, men de behöver nog något mer att försörja sig på. De skulle kunna förse Mercana med handelsskepp. Var kan de i så fall få timmer ifrån? Triska? Hisskov? De kanske hugger det själva och flottar det längs kusten? :?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Yolevborna kanske har urgamla avtal med några barbarstammar i Snoarskogarna och handlar sitt timmer här?
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

så som jag tolkar informationen i EAs spelledarbok så är Yolev självförsörjande gentemot andra Klomelliska stadsstater. Vad man sedan har för policy när det gäller Snoarskogen kan VI nog fritt utröna.
Intressant vore det ju om Yolev för första gången på väldigt länge, blir intvingade i ett diplomatiskt spel om tillgångarna i Kasenu, detta nu när Zorakin så smått börjar etablera sig i området.
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Inlägg av Albrekt »

birkebeineren skrev:Yolevborna kanske har urgamla avtal med några barbarstammar i Snoarskogarna och handlar sitt timmer här?
gtjorgo skrev:...så är Yolev självförsörjande gentemot andra Klomelliska stadsstater.
OK, ett självförsörjande Yolev! Jag tänkte introducera skeppsbyggandet just för att involvera dem i den nationella ekonomin och politiken, vilket ju då är helt fel :oops: . Men detta med en stark relation till barbarstammar i Snoarskogen låter mycket bra. (Är Snoarskogen den på kusten mellan Yolev och Addiaska?)
gtjorgo skrev:Intressant vore det ju om Yolev för första gången på väldigt länge, blir intvingade i ett diplomatiskt spel om tillgångarna i Kasenu, detta nu när Zorakin så smått börjar etablera sig i området.
Kasenuskogen verkar väldigt långväga från Yolev. Dessutom skulle de behöva ta sig igenom vad borde vara Nya Arnos eller Bozsas territorier för att ta sig dit. (Bozsa eller Hamur skulle däremot kunna ha detta problem.) Kanske vi kan hitta på något liknande (involverande Zorakin eller Kardien) om Yolev har intressen på de områden de lätt kan ta sig till sjövägen, precis under Klomelliens skjöld på kartan: de två öar som ligger just utanför dem, eller kusten på den halvö som putar ut där.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Kasenu ligger i östra delen av Snoarskogen.

Jag vet inte om jag inte är precis i semantiken, men kan man inte vara självförsörjande och sälja skepp? Man saknar inget väsentligt för sin överlevmad men guld klingar väl alltid bra i kassan?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Snoarskogarna
Det skogsområde som täcker den norra delen av Aidnehalvon, från Kardiens gräns i väster till gapet mellan Melashebergen och Aidenbergen i öster. Innom Snoarskogarna finns alvriket Goiana och den av narguriska folk bebodda regionen Kasenu. Beteckningar som Goianas skogar, Goianaskogen, Kasenuskogarna används men hela skogsområdet defineras som Snoarskogarna.

Skogen i mellersta Klomellien ute vid kusten vet jag faktisk inte om har något namn, varken i källona eller påhittat här på forumet?


Om vi utgår från att nedanstående karta gäller så ligger kustskogen i Addiaska och inte i Yolev (om vi inte ändrar vill säga).

Bild

Om Yolevborna ändå skal ha tillgång till timmer de kan bygga skepp av måste det antingen finnas småskogar som inte syns på kartan eller vara så att virket hämtas utifrån. Halvön söder om skölden på kartan tänkte jag när jag föreslog Snoarskogarna som handelspartner. Frågan är dock om vi skal "tillåta" denna handel om Yolev sägs vara självförsörjande?

Kan det vara Nya Arno som tillverkar skepp i stället? Caddo är en skeppsbyggarnation och detta kan kanske gälla för den klomelliska stadsstaten också? Då är isåfall nästa fråga vart får nyarnoerna sitt timmer ifrån? Addiaska möjligtvis?
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

Yolev är, skall tilläggas bara självförsörjande i förhållande till sina Klomelliska grannstater, inte nödvändigtvis andra områden.

"Man varken imorterar eller exporterar några varor till de andra staterna och man är också den enda stat som lyckats hålla fred med sina grannstater"
EA spelledarbok sida 72

Så en lätt tilltagen timmerhandel från Kasanerstammar är inte omöjligt om vi vill ha Yolev som skeppsbyggarmekka. Något roligt bör vi ju kunna göra av denna landremsa befolkad av än så länge, föga sexiga fiskare. Till fisket behövs ju båtar men frågan är om inte skepp (alltså större skapelser) är lite för avancerat för lilla Yolev. Att de kan bygga fantastiska fiskeskutor råder inget tvivel, samt att detta är ett viktigt hantverk för staten.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Ja de tillverkar de speciella Yiozzo fiskebåtarna som är perfekta för kustnära fiske i Gryppas vik. Kanske kustboende barbarstammar visat intresse. Kanske Zorakerna letar bra båtbyggare till sitt flodprojekt?
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Givetvis söker Zorakerna duktiga skeppsbyggare för flodleden. De vill ha grundgående fartyg som Sandkilar, Lodjor, Strussar, Szkuta, Knarrar och Bojorter men även galärer. Galärerna är huvudsakligen för militärt bruk för försvaret av flodleden samt kustoperationer i Gryppas vik.

(SZKUTA: Om det polska ordet "szkuta" är släkt med det skandinaviska "skuta/skude" är det i så fall ett inlån från Skandinavien.
Den polska szkutan representerade flera sorters flodbåtar som fraktade varor på Wisla (Weichsel). De förde råsegel och vara upp till 33 m långa. Kännetecknande var den flata bottnen, de raka klinkbyggda sidorna, det stora flodrodret vars rorkult gick över kajutan. De kunde ha spetsig för och akter (berlinka och lyzwa), avskuren för och akter (galar, byk), spetsig för och avskuren akter (koza, dubas).

Inspiration hämtar jag från Björn Holms "Skomakarens hus" som skildrar sjöstriderna mellan sverige och ryssland på Peipus-sjön och floderna runt om under 1700-talet

I länken här nedan kan man se en hel del olika skeppstyper, bland annat Bojorter, Szkuta, Lodjor mfl. samt en länk till en Knarr.

http://www.sydaby.eget.net/swe/typ.htm#%202ref
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Modell_Knorr.jpg

Och här är några koggbilder

http://www.kamper-kogge.nl/kamperkogge/ ... index.html
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Fraxinus skrev:Inspiration hämtar jag från Björn Holms "Skomakarens hus" som skildrar sjöstriderna mellan sverige och ryssland på Peipus-sjön och floderna runt om under 1700-talet.
Nu blev jag inspirerad till att läsa om Holms trevliga böcker från Stora Nordiska kriget. :)

Det sjö- och skogsland (finska Karelen) som beskrivs i boken "De svarta ryttarna" finns som en del i min bild av Nargurs skogar.
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Inlägg av Albrekt »

Jag har skrivit ihop en förändrad del av Mercanas tidslinje för att få ihop storyn med Nya Arnos kätteri som leder till deras fördärv och därför den pånyttfödelse som vi ser nu (610 e.O.).

  • 491 e.O.
    En kardisk legosoldat vid namn Aseri Skila kommer till Mercana på uppdrag av en Targos Friman. Hon framlägger för handelshusen en genial plan för att med våld ta kontrollen över samtliga Klomelliens jättemusselstråk. Vinstpotentialen räknas ut vara enorm, så pengar och legosoldater utlånas villigt och en armé vandrar söderut. Många av pärlfiskarna kommer från Yolev och Nya Arno. Yolev förklarar sig neutralt i konflikten och kallar hem sina medborgare. Nya Arno, styrt av profeten Valiô, deklarerar krig mot Mercana och begär utträde ur den klomelliska unionen.

    492 e.O.
    En officiell budbärare anländer från Caddo. Efter ett kort möte med Mercanas handelshusråd meddelas att i kampen mellan Mercana och det kätterska Nya Arno stöder önationen Caddo Mercana. Mercanas etintroende stadsmästare, Aba Bagibu, deklarerar samtidigt att han själv föredrar den dalkiska läran av den Lysande Vägen, framför den aidniska, och att han hädanefter kommer att gå till Mercanas dalkiska kvarterstempel på Odosdagen.

    494 e.O.
    Pärlfiskestaden (som i folkmun redan kallas Addiaska) intas efter belägring av Targos Friman. Nya Arno lider stora förluster. Dess ledare Valiô begår självmord och Nya Arnos riksråd går med på fredsförhandlingar med Mercana om Caddo medlar. Fredsfördraget förbjuder Nya Arno att delta i handel i nittionio år. Alla existerande handelsrutter delas upp mellan merkanska och dalkiska handelshus. Alla religiösa ämbetsmän måste också importeras direkt från Caddo under denna tid.
Tanken är här att Lysande Vägen i Klomellien upp till 490-talet logiskt nog varit mest av den aidniska sorten. Caddo har dock alltid sett Nya Arno som en möjlig utgångspunkt för att sprida dalkisk etintro på fastlandet, men detta går helt åt pepparn med Valiôs karismatiska kult. Caddo använder sig av kriget mellan Nya Arno och Mercana till att stampa ut denna nya vantro och återfå kontrollen över religionen i Nya Arno (och därmed på lång sikt politiken och handeln). Mercana är förtjust över det stöd de får på kortare sikt och stadsmästarens konvertering är en liten politisk eftergift som hjälper den dalkiska tron få mer fäste i Klomellien. Så idag kan de båda trosinriktningarna vara ungefär 50/50 (40/60?) i Klomellien.

Allt detta kommer förstås förklaras mer ingående i Klomelliens och Mercanas religionskapitel, i Mercanas utrikespolitik och i Nya Arnos wiki.
Skriv svar