Klomellien

Samlingsplats för alla länder och platser
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Toppen Albrekt! :D

Trakorien gillar nog Mercana också då de dessutom har den gemensamma ärkefienden Magilre.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

birkebeineren skrev:Förstår ni hur jag tänker? :)
Kejsardömet Jorpagnas kolonisering av provinsen Drylo
Efter att kejsar Caion 942 fO skickat sina legioner norrut in i Mirellien för att underkuva "barbarerna" gick fälttåget västerut mot vad som kom att kallas Drylo. Härvägen ledde in bland de låga Melashebergens centrala delar, både från nordöst och Mefamirsjön, och från sydöst över passen i norra Aidnebergen. De sydnarguriska folken som ett hundraår tidigare bosatt sig i området drog sig undan och jorerna kom först senare till konfrontationer med dessa. Svartfolken på Ishnaslätten och uppe bland bergen mot dagens Magilre (Klomellerbergen) gjorde dock kraftigt motstånd. Till sist öppnades en väg genom mot plattlandet i norr och efter att det vilda dylerfolket som fanns i landet hade fördrivts grundades vad som blev den stora provinsen Magillia. Kring Melashebergen grundades Drylo Meridionalis, en provins som snabbt utvecklade sig till att bli mycket viktig for jorernas metallproduktion. Tidigt på 800-talet fO började joriska fiskare kolonisera den södra kusten längst in i viken mellan Aidne och Drylo (Gryppas vik), men först 861 fO hade kejsarmakten i Grivela kontroll över området och provinsen Drylo Iolevatica kunde etableras. Nästa skede i koloniseringen kom att dröja helt till 621-620 fO. Då gick legioner med utgångspunkt i staden Catonave in över Ishnaslätten och upp i bergen för att en gång för alla krossa svartfolken. Efter hårda striderer hade jorerna kontroll och Catonave styckades av från Magillia för att bli centralort i den nya provinsen Mercana.
Bild

ca 942 fO - Magillia
ca 942 fO - Drylo Meridionalis
tidigt 800-tal fO - Joriska fiskare längs kusten av dagens Yolev
861 fO - Drylo Iolevatica, fiskarna inlämmas i en ny provins som etableras
621-620 fO - Mercana, avstyckad del av Magillia som alldrig hann definera sina gränser, staden Catonave som centralort, överlevde in i Mörkertiden

Funkar? :?
Birke, det är du och jag som är sådana historikernördar så att vi bryr oss om detta... :D

Efter nya kontroller av källorna har jag följande kompromiss till förslag:
Kejsardömet Jorpagnas kolonisering av provinsen Drylo
När kejsar Caion 942 fO skickade sina legioner norrut in i Mirel för att underkuva "barbarerna" gick fälttåget kring år 937 fO västerut mot vad som kom att kallas Drylo. Från Aidniska farseglare hade man hört talas om det platta bördiga landet Margillien ytterst i Drylo. Från de många åren i fält i Mirel visste man dock att landet vaktades av ett vilt folk, de barbariska Dylerna. General Archibal Sangrezzo, härförare över de Aidniska legionerna, beslutade att man skall kringgå Dylernas försvar i norra Drylo och istället genomföra en ilmarsch genom de låga Melashebergens centrala delar för att kringgå fienden och slå dem i ryggen. Svartfolken på Ishnaslätten och uppe bland bergen mot dagens Magilre (Klomellerbergen) gjorde dock kraftigt motstånd och det var med stor möda hären drev på tills man tagit sig igenom bergen. Dylerna hörde rykten om vad som var på gång, men visste inte om det rörde sig om hela den joriska hären eller endast en avledningsmanöver. Tillslut fick dylerna varningen och förberedde att anfalla jorerna innan de hunnit återhämta sig från svartfolksgatloppet. General Archibal hade dock tidigt skickat order till den västra Kipprisflottan om att den från havet i väster skall invadera Magilres plattland. Hade det inte varit för dessa förstärkningar hade Dylerna varit en mycket svår nöt att knäcka för de sargade legionerna. Dylerna besegrades dock och tvingades gömma sig i norra Drylos bergsmassiv, medans resten av Drylo underkuvades av jorerna.

Efter att dylerfolket slutligen hade fördrivits grundades vad som blev den stora provinsen Magillia. Kring Melashebergens östra sluttningar grundades Drylo Meridionalis, en provins som snabbt utvecklade sig till att bli mycket viktig for jorernas metallproduktion. Resten av dagens Klomellien som var ett så utpräglat tillhåll för svartfolken lyckades man inte införliva utan nöjde sig med att gallra bland svartfolksstammarna när deras räder mot den nya provinsen blev för många. Istället föll det på de sydnarguriska invandrarna att utföra det smutsiga utrotandet av svartfolken som successivt drevs bort från kuster och slätterna.

Tidigt på 800-talet fO började jorifierade mirelska fiskare kolonisera den södra kusten längst in i viken mellan Aidne och Drylo (Gryppas vik). De kom i ett fåtal skepp under några år då kejsarens höjda skatter hade fött missnöje och frihetslängtan bland vintervattnens fiskarfamiljer. Först 711 fO hade kejsarmakten åter införlivat utvandrarna under sin kontroll och provinsen Drylo Iolevatica kunde etableras i området kring staden Yolev. Utanför detta område förblev dock Klomellien vilt och mycket lite påverkat av imperiet. Sydnargurerna och svartfolken dominerade fortfarande landet och höll sig på sin kant med undantag för viss begränsad handel.

Nästa skede i koloniseringen kom att dröja till 621-620 fO. Först då gick legioner med utgångspunkt i staden Catonave in över Ishnaslätten och upp i bergen för att en gång för alla krossa svartfolken. Efter hårda strider hade jorerna kontroll och Catonave styckades av från Magillia för att bli centralort i den nya provinsen Mercana. Först därefter vågade kolonisatörer från Magillia och andra närliggande provinser sig över Klomellerbergen och vikens klomullerrika vatten.


Vad säger du/ni?
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Inlägg av Albrekt »

Mikael skrev:Trakorien gillar nog Mercana också då de dessutom har den gemensamma ärkefienden Magilre.
Mycket bra poäng. Borde tänkt på det!

Jag byter således ut sista meningen i första paragarfen om Trakorien mot: "Vänskapen har fördjupats genom en gemensam fiendskap mot Magilre och ett hundraårigt samarbete mot de angrepp bådas flottor ständigt utsätts för av ransardiska pirater."

Funkar det?
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Toppen!
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Mikael skrev:Birke, det är du och jag som är sådana historikernördar så att vi bryr oss om detta... :D
:lol:

Din kompromiss låter bra. Skal du eller jag kort och översiktligt sammanfatta årtalen åt de dödliga att förstå?
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

birkebeineren skrev:
Mikael skrev:Birke, det är du och jag som är sådana historikernördar så att vi bryr oss om detta... :D
:lol:

Din kompromiss låter bra. Skal du eller jag kort och översiktligt sammanfatta årtalen åt de dödliga att förstå?
Toppen! Varsågod att göra det så justerar jag wikin till helgen.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Här får ni den bearbetade historien som rör Klomellien generellt och den som rör Mercana lite mera speciellt. Några årtal för Yolev, Hamur och Triska kommer snart, även för Magilre. Vissa detaljer är nya men ni får säga till om det inte gillas.

Hoppas det underlättar ditt fina arbete Albrekt! :)

Klomellien

937 fO
Kejsardömet Jorpagnas legioner går in i Drylo och grundar provinsen Magillia i dagens Magilre och nordvästra Klomellien. Kort tid senare grundas provinsen Drylo Meridionalis i Melashebergens sydöstra delar. Det övriga Drylo behärskas av svartfolk samt olika vilda människofolk.
800 talet fO
Joriska fiskare från Mirellien bygger upp en bosättning längst in i viken mellan Aidne och Drylo. Området är undanskymt och lämnat i frid av svartfolken från inlandet. Kejsarmakten bryr sig inte om utvandrarna.
711 fO
Från Aidne skickas legioner sjövägen in i södra Drylo för att få kontroll över regionen och säkra handelsvägarna. Med utgångspunkt i den joriska fiskarkolonin grundläggs Drylo Iolevatica. Svartfolk och sydnarguriska stammar hindrar dock en större utvidgning av provinsen.
621 fO
Från Magillia i norr leder jorerna en erövring in över Ishnaslätten. Svartfolken flyr upp i bergen där de drabbar samman med det mäktiga dylerfolket.
620 fO
Staden Catonave vid Maureflodens mynning styckas av från Magillia och blir huvudstad i en ny provins kallad Mercana. En kolonisering av det tidigare svartfolkshärjade landet inleds.
599-598 fO
Den Tredje Konfluxen drabbar Ereb i form av miljontals köttätande insektoider. Kejsardömet Jorpagna faller och lämnar endast isolerade grupper av överlevande runt om i imperiet. Centralstyret i provinserna Iolevatica och Meridionalis kollapsar medans det i Mercana lyckas kvarstå. Svartfolk och dyler drabbas även de hårt av insektoiderna.
595-530 fO
Catonave räknas som en del av riket den tidigare ståthållaren av Magillia skapar i västra och norra Drylo.

Mercana

621 fO
De styrande i Magillia beslutar att en gång för alla krossa svartfolken och med utgångspunkt i staden Catonave skickas legioner in över Ishnaslätten. Svartfolken är hårda motståndare men drivs till sist upp i bergen. Här drabbar de samman med det mäktiga dylerna och jorerna lämnar de två folken att förhoppningsvis utrota varandra.
620 fO
Catonave styckas av från Magillia och blir huvudstad i den nya provinsen Mercana. Kolonisatörer från både det övriga Drylo och farsegels provinser följer den mäktiga Maurefloden inöver i landet.
617 fO
Staden Dargo grundläggs.
599 fO
Från sydöst kommer först vansinniga rykten och sedan de första köttbitarna. Den Tredje Konfluxen har drabbat Ereb. Prokurator Iyula som i väntan på ett ämbetsbyte i provinsen styr Mercana äts upp under en rekognosering tillsammans med flertal övriga ledare.
598 fO
Magillias ståthållare Nartaloz flyr provinshuvudstaden Amazunga och tar tillflykt i Catonave. Efter vart kommer även ledare från Iolevatica och Meridionalis till staden. Härifrån försöker de få kontroll över regionen. Ett rykte säger att kejsaren är på väg hit från det fallna Grivela.
595 fO
Nartaloz återvänder till Magillia efter att ha plundrat Catonave på allt av värde. Han avser bygga upp ett nytt styre i Drylo och beslutar att Mercana är återinlemmad i Magillia.
Senast redigerad av birkebeineren den 2009-01-31 14:59, redigerad totalt 1 gånger.
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Inlägg av Albrekt »

Jättebra, Birke!

Men jag antar att du menar 617 för Dargos grundläggelse.

Jag uppdaterar då även den följande perioden till:
  • År 590-560 f.O.
    En självständighetsrörelse växer i Catonave, då Nartaloz beskattar staden allt hårdare.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Ändrar till 617 fO. Resten av historien är din! :)

Nu har jag även postat Magilres historia: viewtopic.php?p=21383#21383
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Hamur

938 fO
Grunderna till en jorisk bergsbefästning läggs uppe bland Melashebergen i dagens östligaste Hamur. Den får namnet Clorsodium.
937 fO
Den stora invasionen av Drylo inleds och går via Clorsodium västerut in genom bergen. Sydnarguriska klaner som finns i området drar sig undan mot söder och lämnas i frid.
935 fO
Drylo Meridionalis etableras i de sydöstliga Melashebergen. I området har stora metallförekomster hittats och provinsen bli snabbt mycket viktig för vapenproduktionen i de västra delarna av kejsardömet. Svartfolk och sydnargurier finns talrika längs gränserna så mängder av små befästningar byggs vid bergspass och gruvorter.

Triska

937 fO
Ur den aidniska härstyrka som är på väg genom Melashebergen för att invadera Drylo försvinner spårlöst en hel legion någonstans i dagens Triska. Trots flera expeditioner som senare skickas upp i bergen kan ingen hitta svaret på vad som hänt. Starka dylska stammar finns dock i området.

Yolev

800 talet fO
Joriska fiskare från Mirelien grundar en bosättning längst in i viken mellan Aidne och Drylo. Området är undanskymt och lämnas i frid av svartfolken i inlandet. Kejsarmakten bryr sig inte om utvandrarna.
711 fO
Från Aidne skickas legioner sjövägen in i södra Drylo för att försöka få kontroll över regionen och säkra handelsvägarna. Med utgångspunkt i den joriska kolonin erövras en del av dagens södra Klomellien och provinsen Drylo Iolevatica etableras. Svartfolk och sydnarguriska stammar som organiserat riken i bergen hindrar dock en större utvidgning av provinsen.
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Inlägg av Albrekt »

Tjoflöjt!! Nu kommer vi nånstans! Fortsätt, fortsätt!
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Inlägg av Albrekt »

Jag har ett förslag på hur Mercanas regering kan se ut. Jag tror att detta system skulle ge rätt känsla och möjligheter till mycket intriger.

Om något inte stämmer med andra källor, får ni säga till.
  • Styre

    Stadsmästarkontoret
    Stadsmästarkontoret styr Mercana. Det leds av stadsmästaren som är ansvarig ”på det att Mercana må glänsa, dess handelshus’ rikedomar flöda och dess folk av lycka tindra”. Till sin hjälp har han att befalla:
    *Havsmästaren – som har hand om hamnen, sjöfarten, skeppshandeln och utrikespolitiken;
    *Flodmästaren – som har hand om klomulluppfödarna, flodtransporterna och handeln inom den Klomelliska Unionen;
    *Jordmästaren – som har hand om fisket, jordbruket, marknadsplatserna och stadsvakten;
    *Tornmästaren – som har hand om militären och försvaret av Mercana; och
    *Två rådgivare från Handelshusrådet.

    Stadsmästarkontoret anställer även en mängd skrivare, räknare och diverse andra tjänstemän.

    Mercanas nuvarande stadsmästare heter Haliban Nusemang.

    Handelshusrådet
    Handelshusrådet består av överhuvudena för sju av Mercanas handelshus. Man möts för att diskutera stadens affärer med stadsmästaren en gång var tredje fullmåne. Två representanter från rådet utses dock som stadsmästarens speciella rådgivare och ges egna kammare i stadsmästarpalatset.

    Var åttionde månad hålls val till Handelshusrådet. Varje registrerat handelshus har en röst, som måste kastas antingen på det egna handelshuset eller ett annat handelshus. Ingen röst är hemlig utan alla kan se vem som röstat på vem. Hot, mutor och plötsliga inkrävningar av gamla skulder är vanligt förekommande när valet närmar sig. Det har även förekommit regelrätta strider mellan olika handelshus’ inhyrda arméer, både innan och efter det att resultaten presenterats.

    Handelshusrådet utser stadsmästaren och har rätten att avskeda denne närhelst man finner detta nödvändigt.
(Texten tidigare rödmarkerad men har sedan ändrats. /Admin.)
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Inlägg av Albrekt »

Detta är tänkt som en början på stycket om Mercanas handel.
  • Handel
    Mercana är en framgångsrik handelsstad. Varor från hela Klomellien kommer till Mercana för att exporteras till Trakorien, Kardien och Mereld. Merkanska köpmän seglar även runt Faltraxudden ända till Zorakin och Caddo. Från alla dessa länder kommer de åter med varor till alla Klomelliens stadsstater – en handel med god vinstmarginal för Mercana.

    Redan för mer än tusen år sedan hoppades det jorpagniska kejsarriket använda Mercana som den hamn där västvärldens alla varor kunde samlas för vidare transport till Staden O och därifrån via Kejsarvägen till den jorpagniska överklassens palats. Den drömmen blev aldrig riktigt sann. Konfluxen kom, kejsaren föll och vägen mellan Mercana och Staden O erövrades av svartfolk. Ett fåtal karavaner tog sig ändå landvägen till Staden O genom att betala skyhöga tullar till svartfolksstammarna, men detta var riskfyllt då karavaner ofta försvann trots betalade tullar.

    Drömmen om en handelsväg med Erebs inre har dock aldrig slocknat och för att uppnå den slöts för nittio år sedan ett mystiskt avtal med svartfolksamhället i Brikho. Brikhos vättar släpper nu inte bara igenom, utan eskorterar även karavaner till andra sidan Klomellerbergen. I Staden O och Kalklanden kan så merkanska köpmän byta västerländska varor mot mirellisk vildeld, berendiska hantverk och krunska kryddor.

    Handelshus
    Mercana har många handelshus. Vissa är väldigt gamla, andra helt nya. Många är familjedrivna, medan andra ägs av flera privata investerare. För att registreras som ett handelshus måste en grupp eller en individ bevisa för Stadsmästarkontoret att man äger ett handelsskepp eller tre flodklomuller. Handelshusets överhuvud måste även svära att handelshuset kommer att betala skatt och tullar till Stadsmästarkontoret enligt gällande regler och att man kommer att ta del i Mercanas försvar i händelse av krig.

    Var åttionde månad är det val till Handelshusrådet. Innan ett handelshus’ överhuvud får rösta utförs en revision av handelshusets tillgångar. De handelshus som inte har de tillgångar som krävs avregistreras omgående och förlorar sin rösträtt.
(Texten tidigare rödmarkerad men har sedan ändrats. /Admin.)
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Inlägg av Albrekt »

Vi forsätter med ett handelshus:

  • Handelsvägskompaniet
    Handelsvägskompaniet är Mercanas största handelshus. De har monopol på all handel genom Birkho och därmed till Kalklanden och Staden O. De är en av de största pengautlånarna och de har den största privata legoarmén i staden. Deras överhuvud, Kornelio Trask, är den mäktigaste enskilda medlemmen i Mercanas Handelshusråd.

    Handelsvägskompaniet var, tills för cirka nittio år sedan, bara ytterligare ett av Mercanas många små handelshus. Kompaniet tjänade under många år sitt uppehälle på att sälja kardiska åsnor till halvlängdsmännens gårdar i Sanzas. Vinsten var dock aldrig speciellt god och Sanzabornas efterfrågan mättades ganska snart.

    När Kornelios farfars bror, Taimak Trask, tillsammans med endast tre äventyrare, år 519, gav sig iväg österut med två tunnor trakoriskt svavel och sex kardiska stridshästar, köpta på kredit, trodde alla att han blivit galen och att man sett honom för sista gången. Ett halvår senare kom han tillbaka med en stor kista österländskt silver och smycken. Med sig hade han två vättar i full stridsmundering. Då svartfolk sågs som fiender arresterades de omedelbart och en representant från Stadsmästarkontoret tillkallades. Ingen vet vad som sades till denne, men Taimak och de två vättarna togs genast till Stadsmästaren för ett långt samtal. Därefter befriades Taimak och vättarna gavs fri lejd tillbaka till Brikho. Tre månader senare anordnade så Taimak och hans familj sin första karavan till Staden O genom Brikho. En konkurrerande handelsfamilj försökte då också skicka en karavan, men denna försvann spårlöst.

    Hur traskarnas obetydliga kompani lyckades sluta avtal med vättestammen i Brikho är därmed oklart. Hur detta avtal upprätthålls och kvarstår år efter år är också inte klart. Faktum är dock att handeln bringar in mycket rikedom som kommer många till dels, både i Mercana och i resten av Klomellien. De flesta medborgare tycker därför att det är bäst att inte fråga för mycket.
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Inlägg av Albrekt »

Och ett till:
  • Tofskompaniet
    Tofskompaniet fick sitt namn och lade grunden till sin förmögenhet genom ett kortvarigt monopol på importen av knätofsar från Randsard. Knätofsmodet var intensivt, men varade inte länge. Man lyckades dock sälja tillräckligt många tofsar för att finansiera ett kredit- och räntesystem som idag är Mercanas mest använda och vinstgivande.

    Både utlänningar och klomeller från alla elva stadsstater använder Tofskompaniet för att låna pengar och för att sätta sina egna tillgångar i säkert förvar och därigenom tjäna en blygsam ränta. Kompaniets huvudkontor är i Mercana, men man har även kontor i Nya Arno, Tricilve och HOXOH.

    Legosoldater i Tofskompaniets sold kommer oftast från Trakorien och känns lätt igen på den gula tofs de måste bära från hjälm, hatt eller pannband.
Skriv svar