Berendien

Samlingsplats för alla länder och platser
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Duellen i Ventimiglia
När Solstaten föll i norra Efaro 369 eO lyckas några överlevare ta sig ombord på zorakiska skepp. Deras ledare var Valien "Kronprins", son till den zorakiska kungen Valien V. Prinsen är svårt sårad och när de överraskas av en storm söker de skydd i den berendiska staden Ventimiglia. Berendien ligger i krig med grannlandet Felicien och endast några dagar efter zorakiernas ankomst seglar feliciska galärer upp och blockerar hamnen. De avvaktar med sitt angrepp eftersom fyra stora zorakiska skepp varav ett dessutom med kunglig flagga inte ingick i planeringen. Den feliciska amiralen, Khutoz DiMethil, skickar en ordonnans över till det zorakiska kungaskeppet och lovar fri lejd om de lämnar Ventimiglia omedelbart. Zorakierna vill inte blandas in men kronprinsen kan inte flyttas och detta blir svaret som skickas tillbaka. Amiral DiMethil blir arg och beger sig själv för att tala till kronprinsen. Denne ligger i feberyrsel och är knappt medveten men feliciern går hårdt fram och hotar med att sänka de zorakiska skeppen. Valiens berendiske väpnare Nevin går emellan men då vredgas amiralen ännu mer och utmanar till duell. Denna form för konfliktlösande är mycket vanlig bland felicier och de är därav ytterst duktiga svärdkämpare. Den unge väpnaren antar dock utmaningen. I grynningen nästa morgon ros de två duellanterna ut till en liten tallbevuxen ö i Ventimiglias hamn och väl synliga från båda sidors skepp och även hamnen möts de. Feliciern är duktigast men väpnaren snabbast. I morgonljuset utkämpas det som blivit känd som Duellen i Ventimiglia. Till sist lyckas Nevin hårdt skadat fälla amiralen, mer av tur än skicklighet, men feliciern ligger död och kronprinsens väpnare står kvar. Kort tid senare börjar feliciernas artilleri regna över både den berendiska staden och de zorakiska skeppen. Året efter går Zorakin in på Berendiens sida i kriget mot Felicien.
Senast redigerad av birkebeineren den 2008-06-09 15:07, redigerad totalt 1 gånger.
Regil
Kardisk Kung
Inlägg: 1399
Blev medlem: 2007-04-16 14:25
Ort: Stockholm

Inlägg av Regil »

birkebeineren skrev:Duellen i Ventimiglia
När Solstaten föll i norra....
Gillar! :D
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Någon som kan gissa inspirationskällan?

Undrar dock vad Fraxinus tycker då jag ännu en gång har varit inne i hans konungalängd och letat, fast till mitt försvar vill jag påpeka att jag inte tagit livet av någon utan endast sårat. :)
Hoppas också att det kan användas som bidragande orsak till Zorakins krigsförklaring.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Bra, spännande sätt att få med Zorakin i kriget. :D
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Mycket trevlig text! :D

Lite andra detaljer. Valien VI (Kronprinsen) äldste son hette Gederion. Han föds enligt de officiella källorna i Aidne 349 eO. Hans son Karolu XIII föds enligt samma källor 348 eO. Detta är ju lite udda.

För att råda bot på detta så beslutar jag att Gederion föds 339 eO och hans son Karolu XIII Landsplåga föds 355 eO.



Karolu Landsplåga får sedan bära hundhuvudet efter den katastrofala kriget mot Felicien. Flera byar och små städer längst kusten är pirathärjade av Feliciska kapare. Flottan är nästan utplånad. Och statsfinanserna är i ett uselt skick. Det blir Karolus XIII livsuppgift att försöka återställa Zorakiens statsfinanser, handel och flotta. Han gör detta med tre verktyg. Han höjer skattesatserna rejält på folket OCH även hertigarna. Detta är en av huvudanledningarna till hans impopularitet. Dessutom slår två års missväxt hårt mot befolkningen. Detta gör honom inte populärare.

För att bryta blockaden och öppna Zorakien för handel och därmed öka intäkterna till staten krävde han att flottan skulle nå ett avgörande. Han gav order om ett fullskaligt anfall mot den Feliciska flottan. En av de mer erfarna Amiralerna, Greve av Uveklo, avrådde. Riskerna var för stora som han såg det. Men riksamiralen, Hertigen av Yttersol, avfärdar farhågorna och håller ett pomöst tal om mandom och ridderlighet. Flottan far ut och får till att börja med några mindre framgångar och sänker en mindre Felicisk eskader.

Men Felicicerna, som togs lite på sängen av att hela den Zorakiska flottan seglat ut, samlar sig utanför den lilla ön Selime strax öster om hertigdömet Amtefjärde. (Selim ligger inte här utan vid den erebosiska ön Targeros sydöstra udde. /Admin.) Man lägger sig mellan ön och fastlandet, dessutom lägger felicierna ett par eskadrar som vakt utanför ön. Slaget blir som alla vet förödande för Zorakierna. Riksamiralen blåser fullt angrepp och anfaller rätt på. Men Felicernas skicklighet som sjömän och snabbare och mer lättrörliga skepp fäller avgörandet. De Feliciska eskadrarna ute till havs fullbordar det hela och inringar den Zorakiska flottan.

Endast Greve av Uveklos eskader lyckas bryta sig ut från inringningen. Detta sker genom att Uveklo låter ett av sina fartyg agera brännare och segla rakt in i de Feliciska leden och sedan själv angripa två andra mindre feliciska fartyg i brännarens närhet och bordar båda samtidigt. Detta skapar en lucka och en förvirring som de övriga fartygen i hans eskader utnyttjar. När Uveklo ser att männen från hans skepp börjar övermannas låter han tända eld på sitt eget skepp och tar på detta sätt ett av de feliciska örlogsfartygen med sig i djupet.

Totalt lyckas fem fartyg ur Uveklos eskader rädda sig ur infernot. Uveklo själv dör sannolikt för han hörs aldrig av igen.

För det mod som hans far uppvisar under slaget dubbas hans son till den tomma posten som Hertig av Yttersol. Den forne riksamiralen och Hertigen av Yttersol stupade också i slaget och efterlämnade en ung barnlös änka. Den nye hertigen gifter sig med den unga änkan.



Så slutligen efter det katastrofala sjöslaget vid Selime skapar Karolus XIII Regalieorden vars ursprungliga syfte under Karolu XIII är att skapa strandridarepatruller som ska bevaka kusten mot kapare samt enrollerar egna kapare i jakt mot kapare. Detta för att försöka motverka det kraftigt ökade antalet piratattacker sedan Zorakiens flotta näst intill tillintetgjorts.

En av dessa kapare är en Baron William av Hertigdömet Dreverike. Han dubbas till hertig av Slättebo (då detta hertigdöme också står utan arvinge efter slaget vid Selim) sedan han genom att rekviderat tre fiskebåtar påbörjat en karriär som kapare som gjorde honom till en av de få framgångsrika Zorakiska sjökrigare under det Feliciska kriget. Han uppgraderade sina styrkor och fartyg hela tiden. Med sina första tre fiskebåtar överraskar han ett feliciskt krigsfartyg i den örika och dimmiga kusten i södra Dreverike. Och så fortsätter det. När hans eskader består av tre -fyra snabbseglande Feliciska krigsskepp går han ut och jagar Feliciska kapare i hela Zorakiens kustområde. Han överlever till freden och har så smått blivit en legend bland de Zorakiska kustborna och får sitt hertigdöme (för att stärka Kungens egenpopularitet). Även han gifter sig med änkan till den förra hertigen till Slättebo.

Denna änka är dock ej särdeles ung längre om än fortfarande ganska vacker. Hon lär ha tagit sin forne makes frånfälle med jämnmod i synnerhet efter att ha skådat sin nye unge blivande make, Baron William. Det är från detta par som Hertig Anvil av Slättebo härstammar.



Kung Karolu XIII tredje åtgärd för att stärka Zorakiens ekonomi blir ett statsbesök till Caddo där han bekräftar och förstärker den dalkiska minoritetens och den dalkiska LV.s rättigheter i Luksilo mot generösa handelsavtal.

Detta gör honom mycket impopulär även bland kyrkans folk.



De höga skatterna mot folket, införandet av en värnskatt riktad mot hertigarna, det katastrofala slaget vid Selim som han bar indirekt ansvar för, specialavtalet till Caddo. Allt det gör att han mycket snart vunnit epitetet "Landsplåga". Slutligen dör han 50 år gammal av hjärtinfarkt, det är iallafall den officiella versionen. Det enda goda hans regering sägs ha fört med sig är att han hyggligt lyckas återställa de svaga statsfinanserna samt att han påbörjat restaurationen av flottan.
Senast redigerad av Fraxinus den 2008-02-03 11:20, redigerad totalt 7 gång.
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Det är för övrigt vid detta krig som en Felicisk landstigningsstyrka lägger till vid den Pampiska halvön och lyckas få med sig tre Pampiska hästar därifrån. Dessa dör dock av sorg (sägs det ) bara några dagar efter avfärden som förövrigt blev mycket hastig då Felicierna fick fulla händer att försvara sig mot stora skaror av beridna pampiska krigare. Dessa anföll en av Feliciernas expeditionsstyrkor som sökte efter mer boskap och hästar några km inåtland. Felicierna retirerade mot fartygen i tät triangelformation värjande sig vilt från pampiska angripare som svärmade som getingar runt styrkan. När styrkan når de övriga landstigna Feliciska styrkorna och den realtiva säkerheten har den förlorat nästan hälften av soldaterna.

Efter häftiga skärsmytslingar vid stranden drar sig Pamperna temporärt undan för att hämta andan, fundera över taktiken och invänta förstärkning. Felicierna tänker dock inte vänta. De påbörjar genast påskeppning och lyckas dra sig därifrån. En Felicisk elitenhet skyddar pålastningen från förnyade Pampiska angrepp.

Det görs inte fler Feliciska landstigningar på den Pampiska halvön. Möjligen lär kapare lagt till någon gång men deras vistelse lär inte ha varit mycket mer angenäm än Feliciernas.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Fraxinus skrev:Lite andra detaljer. Valien VI (Kronprinsen) äldste son hette Gederion. Han föds enligt de officiella källorna i Aidne 349 eO. Hans son Karolu XIII föds enligt samma källor 348 eO. Detta är ju lite udda.

För att råda bot på detta så beslutar jag att Gederion föds 339 eO och hans son Karolu XIII Landsplåga föds 355 eO.
Skrev om detta utifrån en gammal notis kring soltågen, och då jag inte har min Aidne-modul tillgänglig kan jag inte dubbeltkolla, men tror det var så att denn Valien "Kronprins" alldrig blev kung utan dog innan hans far gjorde det 375 eO. Han kan ha dött av skadorna från Efaros fall eller kanske senare i kriget mot felicierna... eller något annat? :)

Trevligt med lite historia kring hur detta krig påverkade Zorakin, och att du fick med stölden av de pampiska hästarna!
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Enligt Kandra-modulen har denna stad ca 1800 invånare och är samtidigt en knutpunk för handeln mellan västkusten och östkusten.

Vill nödigt ändra något i denna ärevördiga modul men låter detta rimligt? :?
Regil
Kardisk Kung
Inlägg: 1399
Blev medlem: 2007-04-16 14:25
Ort: Stockholm

Inlägg av Regil »

birkebeineren skrev:Enligt Kandra-modulen har denna stad ca 1800 invånare och är samtidigt en knutpunk för handeln mellan västkusten och östkusten.

Vill nödigt ändra något i denna ärevördiga modul men låter detta rimligt? :?
Vi har ju redan beslutat att förhålla oss fritt till de angivna befolkningssiffrorna. Vi kan nog med gott samvete skriva upp den till säg 5-10 000 inv. (Stor stad med erebiska mått, men ingen storstad)
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Regil skrev:Vi har ju redan beslutat att förhålla oss fritt till de angivna befolkningssiffrorna. Vi kan nog med gott samvete skriva upp den till säg 5-10 000 inv. (Stor stad med erebiska mått, men ingen storstad)
Kandra har dock en fullständig stadskarta men det kan kanske kringås genom att låta detta utgöra stadskärnan eller "Gammelstaden" och sen bygga ut nya stadsdelar utanför murarna?
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

birkebeineren skrev:
Regil skrev:Vi har ju redan beslutat att förhålla oss fritt till de angivna befolkningssiffrorna. Vi kan nog med gott samvete skriva upp den till säg 5-10 000 inv. (Stor stad med erebiska mått, men ingen storstad)
Kandra har dock en fullständig stadskarta men det kan kanske kringås genom att låta detta utgöra stadskärnan eller "Gammelstaden" och sen bygga ut nya stadsdelar utanför murarna?
Saken är den att exempelvis Pendon har, enligt orginal-uppgifter, 7000 invånare. Men efter att räknat på antalet fastigheter på den officiell stadskarta (och inte räknat med fastigheter som kan vara lagerhus, institutioner, slott och militära logement) så kommer jag till en siffra med minst 16000 och som mest 24000 invånare. Under förutsättning att inte alla boningshusen i hela staden är envåningshus (bara markplan). Boningshusen jag räknat på är i ca två tredjedelar av fallen 4-våningshus (inklusive takvåning). Ett område närmare en av portarna har enklare, lägre bebyggelse med två- och trevåningshus samt en del bondgårdar innanför muren.

Utöver det finns två förstäder där ett flertal bondefamiljer bor.
Senast redigerad av Fraxinus den 2008-02-19 18:52, redigerad totalt 1 gånger.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Fraxinus skrev:Saken är den att exempelvis Pendon har enligt orginal-uppgifter 7000 invånare. Men efter att räknat på ntalet fastigheter på den officiell karta (och inte räknat med fastigheter som kan vara lagerhus, institutioner, slott och militära logement) så kommer jag till en siffra med minst 16000 och som mest 24000 invånare. Under förutsättning att inte alla boningshusen i hela staden är envåningshus (bara markplan). Boningshusen jag räknat på är i ca två tredjedelar av fallen (inklusive takvåning) 4 våningshus. Ett område närmae en av portarna har enklare, lägre bebyggelse med två- och trevåningshus samt en del bondgårdar innanför muren.

Utöver det finns två förstäder där ett flertal bondefamiljer bor.
I Pendon låter detta helt rätt men i Kandra så är varje lilla nummererade "fyrkant" ett hus med i snitt ca fem invånare. Tror mer på nya stadsdelar här om befolkningen skal ökas.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

birkebeineren skrev:
Fraxinus skrev:Saken är den att exempelvis Pendon har enligt orginal-uppgifter 7000 invånare. Men efter att räknat på ntalet fastigheter på den officiell karta (och inte räknat med fastigheter som kan vara lagerhus, institutioner, slott och militära logement) så kommer jag till en siffra med minst 16000 och som mest 24000 invånare. Under förutsättning att inte alla boningshusen i hela staden är envåningshus (bara markplan). Boningshusen jag räknat på är i ca två tredjedelar av fallen (inklusive takvåning) 4 våningshus. Ett område närmae en av portarna har enklare, lägre bebyggelse med två- och trevåningshus samt en del bondgårdar innanför muren.

Utöver det finns två förstäder där ett flertal bondefamiljer bor.
I Pendon låter detta helt rätt men i Kandra så är varje lilla nummererade "fyrkant" ett hus med i snitt ca fem invånare. Tror mer på nya stadsdelar här om befolkningen skal ökas.
Fast illustrationerna till Kandra visar flervåningshus bra mkt större än 5 persons bostad, snarare flera familjer med 7-10 i varje, tycker jag.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

För att börja i andra ändan; hur många invånare i Kandra tycker vi är lämpligt?
Staden verkar ligga som en knytpunkt mellan storstäderna Atrema, Lindaros och Entika, samt nära flodbåtshandeln i södra Berendien, och borde ha en befolkning på mer än 1800 just därför (även om jag gillar småstaden Kandra).
Ghazam
Zorakisk Väpnare
Inlägg: 102
Blev medlem: 2007-03-02 15:17
Ort: Lund

Tillbaks...

Inlägg av Ghazam »

Hej! Jag är tillbaka, om ni vill ha mig... Har funderat en hel del på Berendien den senaste tiden och nu står stjärnorna rätt.. Ska bara läsa allt som jag missat först.
Skriv svar