Språk

Samlingsplats för alla länder och platser
Användarens profilbild
Adragoor
Mirelsk Ramkrigare
Inlägg: 1768
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Inlägg av Adragoor »

birkebeineren skrev:Formerna i listan alltså de som användes innan månaderna benämdes öppne, kallte, Etinne osv? Någon anknytning till Trakorien kanske, där de fortfarande används? Tänker mig att kolonisterna från Kejsardömet Jorpagna inte bara förde med sig sitt joriska arv utan även golwyndiska ("sumeriska"?) företeelser upp till nordhavets öar (där moskorierna levde upp i en slags golwyndisk renässans i det Klavykiska riket).
Fast jag skulle nog vilja italisera namnen som används i Trakorien något.
birkebeineren skrev:Mina Na-Melen, Na-Byr, Na-Gir osv skulle antingen kunna blivit melendo, byrdo och giren i Trakorien (tillhörande de västjoriska språken) eller i det Kejserliga Jorpagna (med andra ändelser) under dets klassiska tid?
Nej jag tänkte mig att de fått formerna melendo osv. innan de västjoriska språken skiljts från varandra några hundra år efter kejsardömets fall. Alltså medan man fortfarande talade samma språk i Magilre som i Zorakin eller delar av Trakorien. Att namnen på tidsgudomarna i de publicerade formerna är "samvästjori" känns mest rimligt...
Egentligen handlar det om att jag vill modellera fram lite språkhistoria till de olika joriska språken som stämmer med tidigare publicerade ord. :)
birkebeineren skrev:Hur tänker du dig formerna latiniserade?
På kejsardömets tid kan de ha hetat:
persilus
girsagus
phatesca
iscamsis
misisca
mindes
melendus
birdus
girenus
taraganus
nusina
tannanus

eller liknande...
Användarens profilbild
Adragoor
Mirelsk Ramkrigare
Inlägg: 1768
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Dalkiska toner

Inlägg av Adragoor »

Som bekant är dalkiska ett tonspråk, dvs. förändringar i tonhöjd vid uttalet av ett ord är betydelseskiljande. (Det är skillnad på t.ex. írnoi "fattig och irnoi "vit"...) Svårigheten för utlänningar att höra skillnaderna kan jämföras med svårigheten som många utlänningar har att höra skillnad på svenskans tomten (som gillar att käka gröt) och tomten (som huset står på). (Svenskan är dock inget tonspråk.) Följande är tänkt som en liten handledning till den som skapar dalkiska ord att sätta ut accenttecknen på rätt plats.

Toner i dalkiska:
I dalkiskan finns två toner, en stigande och en fallande. Varje stavelse måste vara stigande, fallande eller obetonad. I skrift sätts endast den uppåtgående tonen ut. Var nedåtgående toner ligger i ett ord följer nämligen dessa (enkla :twisted: )regler:
1. Enstaviga ord kan inte vara obetonade.
2. Ett nasalt o (õ) kan aldrig ha en stigande ton.
3. Stavelser med olika toner ligger inte intill varandra utan måste separeras med en obetonad stavelse, se dock 7.
4. Två fallande toner kan aldrig ligga intill varandra.
5. De ”korta” diftongerna ei och oi kan inte ha stigande ton. Övriga diftonger kan i sällsynta fall ha stigande ton om de inte ligger i slutet av ord i vilket fall de räknas som korta.
6. I tvåstaviga eller flerstaviga ord är, om inget annat anges, alltid den första stavelsen fallande och den andra obetonad. Om första stavelsen är stigande är också då den andra obetonad.
7. Om en stigande ton ligger på den andra stavelsen i ett tvåstavigt ord är den första alltid fallande.
8. Om den andra stavelsen i ett ord är stigande måste den första vara obetonad.
9. Två obetonade stavelser kan aldrig följa på varandra i ett ord.

Jag hoppas att alla blev mycket klokare nu! :D
Användarens profilbild
Adragoor
Mirelsk Ramkrigare
Inlägg: 1768
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

dalkiska paradigm

Inlägg av Adragoor »

Lite mer att gotta sig i för den som blir upphetsad av substantivböjning på dalkiska...

Oleirnea dop – de tre stora deklinationerna

Första deklinationen, ord på -o

úggo, hus
s. pl.
abs. úggo úggoi
erg. úggoni úggoini
gen. úggos úggois
inst. úggúni úggúnoi

Andra deklinationen, ord på –in och –õ.
Notera hur absolutiv är likadant i singular och plural samt hur ett i faller bort i ergativ plural. Lägg dessutom märke till att det nasala õ utvecklas till on när det följs av en vokal.

cassin, hjärna
s. pl.
abs. cassin cassin
erg. cassini cassoini
gen. cassinis cassinois
inst. cassinúni cassinúnoi

dottiõ, kedja
s. pl.
abs. dottiõ dottiõ
erg. dottioni dottoini
gen. dottionis dottoinis
inst. dottionúni dottinúnoi

Étin
abs. Étin
erg. Étini
gen. Étinis
inst. Étinúni

Tredje deklinationen, ord på –ei och -i
Notera hur ett ei eller i faller bort när ändelsen börjar på oi, samt hur ett v utvecklas i mötet mellan ei/i och u i instrumentalis.

hassi, pensel
s. pl.
abs. hassi hassoi
erg. hassini hassoini
gen. hassis hassois
inst. hassivúni hassivúnoi

kappei, son
s. pl.
abs. kappei kappoi
erg. kappeini kappoini
gen. kappeis kappois
inst. kappeivúni kappeivúnoi


Sók év – de två små deklinationerna

Fjärde deklinationen, ord på –us
Notera att endast instrumentalis har olika böjning för singular och plural, samt att genitiv och absolutiv är lika.

tannus, regel
s. pl.
abs. tannus tannus
erg. tannusi tannusi
gen. tannus tannus
inst. tannusúni tannusúnoi

Femte deklinationen, ord på-at
Notera hur t ombildas till d eller faller bort helt.

ámat, timme
s. pl.
abs. ámat ámadoi
erg. ámani ámadíni
gen. ámas ámois
inst. ámadúni ámadúnoi
Användarens profilbild
Adragoor
Mirelsk Ramkrigare
Inlägg: 1768
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Inlägg av Adragoor »

Gällande de narguriska språken... Birke: Ska de tjugiska språken sammanföras med barbiska och tillsammans bli nordnarguriska språk? På det gamla språkdiagrammet ser det ju ut som om barbiska är en egen gren av trädet...
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Adragoor skrev:Gällande de narguriska språken... Birke: Ska de tjugiska språken sammanföras med barbiska och tillsammans bli nordnarguriska språk? På det gamla språkdiagrammet ser det ju ut som om barbiska är en egen gren av trädet...
Är tjugiska både en dialektgrupp och ett språk? Talas tjugiska längre? vad talas i Orghin? Barboski talas i trakorien och har rötter i tjugiska dialektgruppen. Barbiskan är sin egen eller? Många frågor?
Användarens profilbild
Adragoor
Mirelsk Ramkrigare
Inlägg: 1768
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Inlägg av Adragoor »

De joriska runorna

Varifrån de joriska runorna kommer vet ingen med säkerhet. Enligt den mest vedertagna teorin ska de dock ha uppfunnits på 1400-talet f.O. av en man vid namn Harador. Harador ska ha utvecklat dessa runor som en kursiv variant till den golwyndiska skriften för att bättre passa de hyniska barbarernas behov. Till skillnad från krunerna som skrev med pensel och vasspenna på papyrus, ristade nämligen barbarerna ofta i trä och sten. De nya runorna var bättre lämpade för detta skrivsätt än de krunska glyferna som var långt mer rundade i formerna. Även om man med lätthet kan se likheterna mellan dessa äldsta haradoriska runor och klassiska joriska runorna finns det såpass många skillnader att många påstår att det rör sig om två olika alfabeten.

I slutet av 1000-talet f.O. hade de haradoriska runorna kommit att genomgå en hel del utveckling. I och med segern vid Grivela och kejsardömets upprättande fick hynerna ökad kontakt med västra kopparhavsområdet. Språket hade också förändrats och stavningen med de gamla runorna hade blivit såpass koplicerad att det blev nödvändigt att låna in vissa symboler från den uråldriga erdirska skriften, vilken var förhärskande i väst. Denna blandade skrift blev ursprunget till den klassiska joriska skriften.

Under kejsardömets första århundraden standardiserades skriften alltmer, bland annat genom kejserliga edikt, och gamla krunska idéer om harmoni och geometrisk skönhet påverkade så småningom skriften till en majestätisk fulländning som senare aldrig har överträffats. Denna monumentala skrift, som vanligen kallas den klassiska joriska runskriften, användes främst på kejserliga monument men blev spridd i hela imperiet.
Dock var de klassiska runorna inte särskilt lämpade för alldagliga anteckningar eftersom de krävde noggrann uppmätning med passare och linjal. Med tiden utvecklades därför flera kursiva varianter av den i olika delar av imperiet, och under kejsardömets sista århundraden hade en jorisk uncialskrift kommit till allmän användning som bokskrift och kansliskrift.

Denna uncialskrift överlevde imperiets fall och var det vanliga sättet att skriva bland överlevande jorer under hela mörkertiden. Med tiden kom dock de estetiska idealen att gå skilda vägar i olika delar av det forna imperiet och runformerna förändrades därefter. I Aidne och längs Västerhavets kust blev runorna alltmer kantiga och sammanpressade, medan skriften i Berendien och Hynsolge mera bevarade de gamla uncialernas rundade former. I Jorpagna överlevde den monumentala skriften och utvecklades till en helt egen bokskrift som är mer kvadratisk till utseendet och på Caddo där man fram till Odos födelse hade använt den erdirska skriften genomgick runorna en helt egen utveckling.

När den Gyllene boken skulle kopieras och Odos ord spridas ansågs det nödvändigt att på Caddo övergå till de joriska runorna för att folken på fastlandet lättare skulle kunna ta till sig den Lysande Vägens budskap. En särskild dalkisk skrift utvecklades därför, vars runor i mångt och mycket är desamma som i den joriska skriften även om vissa anpassningar gjorts för att passa det dalkiska språkets egenheter.

Jag tänkte komplettera texten med ett par illustrationer av olika runor senare...
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Mikael skrev:
Adragoor skrev:Gällande de narguriska språken... Birke: Ska de tjugiska språken sammanföras med barbiska och tillsammans bli nordnarguriska språk? På det gamla språkdiagrammet ser det ju ut som om barbiska är en egen gren av trädet...
Är tjugiska både en dialektgrupp och ett språk? Talas tjugiska längre? vad talas i Orghin? Barboski talas i trakorien och har rötter i tjugiska dialektgruppen. Barbiskan är sin egen eller? Många frågor?
Lite klurigt det här med barbiska och tjugiska som kan synas vara både ett språk ovh en dialektgrupp. Jag har redan ändrat lite i den narguriska språkfamiljen med tillägget centralnarguri så jag vill helst inte ändra så mycket mera.

En fundering har varit att lägga till nordnarguri och låta tjugiska och barbiska tillhöra den dialektgruppen, men tycker det blir lite konstigt med ett narguri för varje väderstreck och är därför lite tveksam till det...

Lösningen blir nog att tjugiskan, som sprungit direkt ur urspråket narguri, egentligen är splittrad i en mängd olika smådialekter endast sammanbundna av det enkla skriftspråk som deras runritsarna, tarkherna, använder. Barboski på Palamux (och övriga isbarbarers språk på Trinsmyra och Marjura) är tjugiska dialekter som utvecklats till egna språk. Språket i Barbia skulle således endast vara likt de tjugiska språken genom att vara mycket likt urspråket narguri, men egentligen är skildnaden som mellan som två dialektgrupper. Barbiskan är trots stor geografisk spridning ett språk eftersom barbierna har en närmare kontakt med sina förfäder än tjugerna (och förfäderna talar alla samma språk) och också har en mycket utvecklat berättarkonst. Kejsaren i Babor tänker sig ett enhetligt skriftspråk för hela landet och har på senare tid startat skolor som lär ut det skriftspråk, baserad på joriska och norddvärgiska tecken, som trots att det existerad länge inte har varit spritt särskilt långt utanför Babor.

Tjugiska: Olika dialekter men med samma (enkla) skriftspråk, som dock ytterst få behärskar.

Barbiska: Ett språk som sakta börjar få ett utveklat skriftspråk.

Hur låter det?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Adragoor skrev:De joriska runorna

Varifrån de joriska runorna kommer vet ingen med säkerhet. Enligt den mest vedertagna teorin ska de dock ha uppfunnits på 1400-talet f.O. av en man vid namn Harador. Harador ska ha utvecklat dessa runor som en kursiv variant till den golwyndiska skriften för att bättre passa de hyniska barbarernas behov...
Hela denna historia om de joriska skrivtecknens historia tycker jag verkar mycket bra. :)

...förutom dessa inledande ord som kanske behöver förtydligas. Hade verkligen de narguriska hynerna ett behov av ett skriftspråk på 1400-talet fO? Efter att ha deltagit i Järnkrigen på 1500-talet fO levde de själv i sitt Hynsolge i flera århundraden och blev inte en del av den krunska kulturen före 900-talet fO. Skulle det inte kunna vara så att denna Harador var krunier och utvecklade den joriska runraden som ett slags folkspråk men inte riktigt fick genomslag för detta före efter 1065 fO då folket fick makt genom att tillsammans med hynerna segra över det gamla styret?
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

birkebeineren skrev:
Adragoor skrev:De joriska runorna

Varifrån de joriska runorna kommer vet ingen med säkerhet. Enligt den mest vedertagna teorin ska de dock ha uppfunnits på 1400-talet f.O. av en man vid namn Harador. Harador ska ha utvecklat dessa runor som en kursiv variant till den golwyndiska skriften för att bättre passa de hyniska barbarernas behov...
Hela denna historia om de joriska skrivtecknens historia tycker jag verkar mycket bra. :)

...förutom dessa inledande ord som kanske behöver förtydligas. Hade verkligen de narguriska hynerna ett behov av ett skriftspråk på 1400-talet fO? Efter att ha deltagit i Järnkrigen på 1500-talet fO levde de själv i sitt Hynsolge i flera århundraden och blev inte en del av den krunska kulturen före 900-talet fO. Skulle det inte kunna vara så att denna Harador var krunier och utvecklade den joriska runraden som ett slags folkspråk men inte riktigt fick genomslag för detta före efter 1065 fO då folket fick makt genom att tillsammans med hynerna segra över det gamla styret?
Var i samma tankar Birke, håller på ditt förslag. 8)
Användarens profilbild
Adragoor
Mirelsk Ramkrigare
Inlägg: 1768
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Inlägg av Adragoor »

birkebeineren skrev:
Adragoor skrev:De joriska runorna

Varifrån de joriska runorna kommer vet ingen med säkerhet. Enligt den mest vedertagna teorin ska de dock ha uppfunnits på 1400-talet f.O. av en man vid namn Harador. Harador ska ha utvecklat dessa runor som en kursiv variant till den golwyndiska skriften för att bättre passa de hyniska barbarernas behov...
Hela denna historia om de joriska skrivtecknens historia tycker jag verkar mycket bra. :)

...förutom dessa inledande ord som kanske behöver förtydligas. Hade verkligen de narguriska hynerna ett behov av ett skriftspråk på 1400-talet fO? Efter att ha deltagit i Järnkrigen på 1500-talet fO levde de själv i sitt Hynsolge i flera århundraden och blev inte en del av den krunska kulturen före 900-talet fO. Skulle det inte kunna vara så att denna Harador var krunier och utvecklade den joriska runraden som ett slags folkspråk men inte riktigt fick genomslag för detta före efter 1065 fO då folket fick makt genom att tillsammans med hynerna segra över det gamla styret?
Stämmer detta verkligen? Hynerna fick Hynsolge, krunierna skapade kolonier längs hela Kopparhavets nordkust mellan 1500-1300 f.O. och nog borde hynerna som bodde mitt emellan bli influerade av den krunska kulturen. Det sägs ju dessutom i kronologin på wikin: 1100-talet f.O.
Flera hundra år av fredlig samvaro och krunifiering har inte helt utsuddat hynsolgernas barbarsinne.. Här är ju krunifiering nyckelordet. För mig är det självklart att hynerna efter att ha bebott Hynsolge i ett århundrade kände behov av ett eget skriftspråk och därför uppfann ett eget... Varför skulle en krunier bemöda sig om att uppfinna ett runalfabete åt barbarerna? Det är väl snarare de mer primitiva folken som vill efterapa idéer från de mer utvecklade. Jmfr. hur grekerna lånade idén om ett alfabete från de då mer utvecklade fenicierna vars idé i sin tur kan härledas till Egypten... På samma sätt antog jag att Harador såg hur användbara de krunska skrivtecknen var och drevs att skapa något liknande åt sitt eget folk...
Att sen hynernas skriftspråk blev allmänt vedertaget runt Kopparhavet först efter segern vid Grivela är ju en annan sak...
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

The Master teaches the pretenders!
Användarens profilbild
Adragoor
Mirelsk Ramkrigare
Inlägg: 1768
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Inlägg av Adragoor »

Mikael skrev:The Master teaches the pretenders!
heh... 8)
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Adragoor skrev:
birkebeineren skrev:Efter att ha deltagit i Järnkrigen på 1500-talet fO levde de själv i sitt Hynsolge i flera århundraden och blev inte en del av den krunska kulturen före 900-talet fO.
Stämmer detta verkligen?...
Dessa årtal stämmer med officiella källor, men sen har flera av oss gjort olika tolkningar. Hela historien rundt upprättandet av Kejsardömet Jorpagna är rätt central men svår att få ihop på ett bra sätt som alla gillar.
Adragoor skrev:Hynerna fick Hynsolge, krunierna skapade kolonier längs hela Kopparhavets nordkust mellan 1500-1300 f.O....
Hynerna fick en foga utvecklad del av Krun och bosatte sig här som ett eget folk.
Adragoor skrev:...och nog borde hynerna som bodde mitt emellan bli influerade av den krunska kulturen. Det sägs ju dessutom i kronologin på wikin: 1100-talet f.O.
Flera hundra år av fredlig samvaro och krunifiering har inte helt utsuddat hynsolgernas barbarsinne.. Här är ju krunifiering nyckelordet. ....
Självklart har de två kulturerna påverkats av varandra men det står i källorna att motsättningarna var stora och att det var dessa som resulterade i Krunska Kriget 1080-1065 fO. Texten från kronologin kan tolkas lite olika (vilket jag gissar var Mikaels tanke) och jag ser det som att en "krunifiering" egentligen först började efter segern vid Grivela och då av de hyner som blev en direkt del av den nya statsbildningen. Hynerna i Hynsolge som inte deltok i kriget behöll länge sitt gamla sätt att leva, "kungen" fanns bara på annan ort, och kom först att bli en helt integrerad del av kejsardömet 900 fO. Detta tolkar jag som att hynerna i Grivela som snabbt anammade krunsk kultur inte riktigt visste hur de skulle göra med sitt gamla hemland och därför under lång tid lät det sköta sig själv. När avstånden i tid blivit tillräckliga och en direkt anledning (någon har föreslagit ett uppror eller stöd till ett sådant) trampade legionerna in i Hynsolge.
Adragoor skrev:...För mig är det självklart att hynerna efter att ha bebott Hynsolge i ett århundrade kände behov av ett eget skriftspråk och därför uppfann ett eget... Varför skulle en krunier bemöda sig om att uppfinna ett runalfabete åt barbarerna? Det är väl snarare de mer primitiva folken som vill efterapa idéer från de mer utvecklade. Jmfr. hur grekerna lånade idén om ett alfabete från de då mer utvecklade fenicierna vars idé i sin tur kan härledas till Egypten... På samma sätt antog jag att Harador såg hur användbara de krunska skrivtecknen var och drevs att skapa något liknande åt sitt eget folk...
Att sen hynernas skriftspråk blev allmänt vedertaget runt Kopparhavet först efter segern vid Grivela är ju en annan sak...
Tanken med mitt förslag till Haradors skapande av ett alfabete var inte att han gjorde det åt hynerna (dessa var ju inte som jag förklarar ovanför en integrerad del av Krun vid den här tiden) utan åt folket i Krun. De högre klasserna i krunska riket använde ett avancerat och penselvackert skriftspråk vilket inte var för vem som helst att lära sig. Harador var en mann som ville ge skrivkonsten till även de lägre klasserna och utvecklade därför ett enklare alfabet som också kunde användas som ritsat i trä och sten, inte nödvändigtvis målas på dyrbar papyrus. När så de barbariska hynerna segrade vid Grivela och blev de nya makthavarna i det som varit Krun, anammade de inte den avancerade penselskriften utan de "folkliga" och enklare tecknen skapade av Harador. Dessa blev så eftervart Kejsardömet Jorpagnas officiella skrivtecken precis som du beskriver utvecklingen.

SEN var det en liten ide i mitt förslag att anknyta uppkomsten av namnet jorer för befolkningen i det nya riket Jorpagna till användandet av dessa nya tecken gjorda för folket men det är en annan sak!

Ursäkta det upphackade svaret men jag vill bara försöka vara tydlig och komma fram till en bra lösning! :)
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Några vidare ideer:

De krunska glyferna (gillar namnet) kanske var Golwyndakulturens skrivtecken, eller åtminstonde en utveckling av dessa?

Under Kejsardömet Jorpagnas tidiga historia var det någon kunnig person från västra Ereb, kanske en slav från en avlägsen krunsk koloni, som tog sig an Hardors tecken och lånade in vissa symboler från det uråldriga erdir för att således ge upphov till den klassiska joriska skriften?
Användarens profilbild
Adragoor
Mirelsk Ramkrigare
Inlägg: 1768
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Inlägg av Adragoor »

birkebeineren skrev:De krunska glyferna (gillar namnet) kanske var Golwyndakulturens skrivtecken, eller åtminstonde en utveckling av dessa?

Under Kejsardömet Jorpagnas tidiga historia var det någon kunnig person från västra Ereb, kanske en slav från en avlägsen krunsk koloni, som tog sig an Hardors tecken och lånade in vissa symboler från det uråldriga erdir för att således ge upphov till den klassiska joriska skriften?
Detta var även min idé. Det är därför som jag refererar till samma skrift som både golwyndisk skrift och som krunska glyfer. :)

Vem som gjorde sånt där brukar ju oftast vara okänt, men jag ser inget hinder för att det var en slav från en avlägsen koloni... eller varför inte en lärd man i Grivela av krunsk härkomst, det funkar ung. lika bra.

birkebeineren skrev:Dessa årtal stämmer med officiella källor, men sen har flera av oss gjort olika tolkningar. Hela historien rundt upprättandet av Kejsardömet Jorpagna är rätt central men svår att få ihop på ett bra sätt som alla gillar.
I Imperium Jorpagnum artikeln sägs det däremot följande:
Hynsolgerna tog upp den krunska kulturen och använde den, utan att tillföra särskilt mycket.
Under flera hundra år levde de nya hynsolgerna fredligt och tog del av den krunska kulturen,
Under den tid i imperiet som benämns guldåldern och som slutade med Aurelion II utvecklades den krunska kulturen ytterligare
Kejsardömet omfattade vid denna tidpunkt [från rikets grundande] regionerna Krun, Hynsolge och Jorpagna med öarna söder därom.
Genom en formell statsakt enade den unge hynsolgiske kungen Aurelion Krun och Jorpagna till ett rike.
Uppgiften 900 f.O. verkar komma från Hynsolge artikeln i EA boxen där det sägs att Jorpagna erövrade Hynsolge ca 900 f.O. Precis ovanför sägs dock att
Hynsolgerna besegrar Krun vid Grivela. Här grundas deras nya rikes huvudstad. Kejsardömet Jorpagna uppstår.
Hur troligt är det att Hynerna grundar ett nytt rike på erövrat krunskt område men säger till sina kusiner därhemma att de inte får vara med? Inte nog med det, 150 år senare erövrar de sitt gamla hemland och förslavar sina bröder! Hur sannolikt är det i jämförelse med den andra versionen! Att Hynsolge redan från början var en del av imperiet dvs. Det var ju faktiskt ett krig mellan Hynsolge och Krun och inte mellan några hyner i exil och Krun. När Jorpagna bildas bildas det av den hynsolgiske kungen. Ger han plötsligt upp makten över sitt gamla land? (Äsch, nu har jag grundat ett nytt rike, strunt i mina gamla undersåtar, dem pallar jag inte med, låt dem klara sig själva...)
Jag personligen tycker att redogörelsen i Hynsolgeartikeln inte stämmer med övriga källor eller ens med sig själv. Det finns f.ö fler märkligheter i Hynsolgeartikeln. Bl.a. sägs Kruns seger över dvärgarna ha skett 1350 f.O...
birkebeineren skrev:Hynerna fick en foga utvecklad del av Krun och bosatte sig här som ett eget folk.
Detta stämmer bra. Att de var ett eget folk motsäger dock inte att de upptog många element från den mer avancerade krunska kulturen.
birkebeineren skrev:Självklart har de två kulturerna påverkats av varandra men det står i källorna att motsättningarna var stora och att det var dessa som resulterade i Krunska Kriget 1080-1065 fO.
Fast inte förrän ett tiotal år innan kriget bröt ut. Det står att:
Vissa motsättningar som till en början verkade obetydliga, förvärrades gradvis.
Efter något årtionde av höjt röstläge bröt ett stort krig ut åren 1080-1065 fO.
Och t.o.m. Hynsolgeartikeln stödjer idén:
Runt 1100 fO blir spänningen stor mellan Hynsolge och Krun.
Först då, innan dess var hynerna fredliga...
birkebeineren skrev:jag ser det som att en "krunifiering" egentligen först började efter segern vid Grivela och då av de hyner som blev en direkt del av den nya statsbildningen
Det första citatet från Imperium Jorpagnum artikeln ovan motsäger direkt din uppfattning och det finns ingenstans någon uppgift som stödjer detta.
birkebeineren skrev:Tanken med mitt förslag till Haradors skapande av ett alfabete var inte att han gjorde det åt hynerna (dessa var ju inte som jag förklarar ovanför en integrerad del av Krun vid den här tiden) utan åt folket i Krun. De högre klasserna i krunska riket använde ett avancerat och penselvackert skriftspråk vilket inte var för vem som helst att lära sig. Harador var en mann som ville ge skrivkonsten till även de lägre klasserna och utvecklade därför ett enklare alfabet som också kunde användas som ritsat i trä och sten, inte nödvändigtvis målas på dyrbar papyrus. När så de barbariska hynerna segrade vid Grivela och blev de nya makthavarna i det som varit Krun, anammade de inte den avancerade penselskriften utan de "folkliga" och enklare tecknen skapade av Harador. Dessa blev så eftervart Kejsardömet Jorpagnas officiella skrivtecken precis som du beskriver utvecklingen.
Jag gillar personligen min egen version bättre. Det har nämligen varit en idé hos mig att också beskriva den golwyndiska/krunska skriften. Här ingår att detta skriftsystem som var uråldrigt redan 1400 f.O. hade utvecklat flera kursiva varianter som folket använde. Det var dessa som Harador inspirerades av när han skapade ett eget skriftspråk åt hynerna. Han valde ju också att inte ta det krunska rakt av utan att skapa något eget, kanske för att stärka hynernas nationella identitet.
I min text finns inget som strider mot någon Ä-källa som jag har kunnat hitta...
birkebeineren skrev:SEN var det en liten ide i mitt förslag att anknyta uppkomsten av namnet jorer för befolkningen i det nya riket Jorpagna till användandet av dessa nya tecken gjorda för folket men det är en annan sak!
Jag trodde att benämningen "jorer" kom från "Jorpagna" (vad nu -pagna betyder). Jorpagna var ju en krunsk koloni redan innan imperiets upprättande. På vilket sätt hade du tänkt knyta detta till skrivtecknen?
Skriv svar