Zorakin

Samlingsplats för alla länder och platser
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Har ngn skrivit ngt om Indarsol?
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Svärdet Kvällulv förlorades i Zorakinska Nordbergaskogen år 12 e.O. då Grymboll Jägaren försvann spårlöst. (Aidne s 83)
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Mikael skrev:Har ngn skrivit ngt om Indarsol?
Inte vad jag vet, men lite bakgrundshistoria finns i Aidne-modulen tror jag?
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Indarsol
Indarsol är Zorakins andra stad med minst 6000 invånare. Staden ligger på en brant kulle som höjer sig ett par hundra meter över den omkringliggande flacka slätten. Från kullens topp ser man långt ut över den flacka terrängen på Indar. Det sägs att klara dagar kan man se Kopparhavet glittra vid horisonten åt tre väderstreck och ana Nordbergaskogens älvfolksrike i norr.

Staden är minst lika väl befäst som huvudstaden Pendon. Staden har höga dubbla murar och ett stort antal torn av olika typ och utseende. Tornen har olika tak då inte alla följt med i tidernas idéer om försvarsteknik. Några av stadsmurens torn har väderkvarnsvingar på taket och runt om kullen syns flera av de här på Indar så vanliga kvarnarna. Vid kullens västra fot flyter den breda Solaån (som dock är en flod) sakta förbi. Från staden går en befäst kaponjär omgiven av enklare bebyggelse ner till Solaån och en muromgärdad pråmhamn. Även utanför stadens murar på flodsidan av kullen finns bebyggelse med kanske ytterligare ett tusental invånare.


Bild

Historia:
Staden Indarsol byggdes av Legerdierna år 154 f.O. efter påtryckningar av Caddo som ville ha en enda plats att handla upp Indars spannmål på. Dalkerna gav de legerdiska ledarna en stor summa guld för byggandet av en sådan stad och blev mycket irriterade när de fick veta att staden byggdes drygt 10 mil från närmaste kust! Valet av kullen var självklart för de legerdiska ledarna som såg till det egna behovet av skydd före dalkernas behov av effektiv handel. (Dalkerna vände sig därför till Indarhalvöns näst största folkgrupp luksilerna och hjälpte dem att bygga staden Luksilo på östkusten.)

Kullen är de eroderade resterna av en vulkan från tiden kring den första konfluxen. Området som då utgjordes av en mycket större halvö begravdes med sina urtidsvarelser i lava och aska från vulkanen som steg upp ur underjorden som en infekterad finne på den Altors feta näsa som är Ereb. Block av lava kan ännu bli funna i terrängen ända upp längs Aidnebergens sluttningar och vulkanens aska är grunden till den bördiga jorden på Indar. Kullen har än idag en sänka på toppen vilket är den gamla kratern.

Troligtvis var halvlängdsmän kullens första invånare då man vid byggandet av källare ibland har stött på små tunnlar (utan tecken på gruvdrift vilken kunde inneburit vättar eller dvärgar). Det var dock när människofolket Penterna vandrade in i Aidne från nordost som kullen fick namnet Inder Kumar. Penterna hade snart drivit bort de människor som innan dess bebodde Indars kuster (av vilka idag pamperna tros vara en rest). Penternas druider såg berget som heligt och lät resa stora bautastenar i ringar på dess topp. (Flera av stenarna och dess inskriptioner kan idag bli funna som delar av och i dagens bebyggelse.)

På 900-talet f.O. erövrades Indar av Jorernas imperium och penterna drevs västerut. Under Imperiets dagar stod en mindre borg med ett högt torn på platsen, byggt av dvärgar åt magikern Carsac. Jorerna hade ett fort vid floden nedanför kullen. Det var jorerna som gav halvön namnet Inadar och kullen blev känd som Carsac Kumar, vilket idag gett kullen namnet Carcumar. Carsac dog tillslut av hög ålder (vissa magiker gör det) och Imperiet tog över kullen som nu blivit viktig för att övervaka spannmålsproduktionen på halvön. Under tronföljdskriget på 720-talet f.O. förstördes fortet och delar av borgen när Befriarnas arméer krossade general Dirivins armé förlagd till fortet. (Snart efter krossades resten av Dirivins armé.) Under Solkejsaren gjordes endast mindre reparationer av borgen för att kunna kontrollera jordbrukarna. Redan på denna tiden var dock legerdierna lätta att styra och ordet revolt fanns inte ens i deras vokabulär
(fråga Adragoor :wink: ).

Under tredje konfluxen drabbades Indar hårt och drygt hälften av befolkningen dog. Legerdierna hade drabbats hårt, men då halvön varit tätbefolkad innan konfluxen var befolkningen även efteråt förhållandevis stor. Legerdierna slog sig ihop i en slags kollektivjordbruk, en organisationsform som höll fram till lindskiarnakrigen. Carsacs torn undveks och ansågs hemsökt då köttbitarna hade kryllat på tornet som svärmande getingar och kullen övergavs därför. I vågorna av inbördeskriget efter konfluxen mellan advokat Dirivin och general Jegher förstördes borgen på kullen definitivt. Kvar stod endast rester av murarna, några torn, teatern och några raserade byggnader. Dvärgarnas välbyggda torn var dock intakt.

I 400 år ansågs kullen och ruinerna hemsökta. Det var först ca 340 fO då Mandelmunkar gjorde en expedition till det ruinområde som syntes milsvitt omkring men som alla legerdier undvek. Man hittade flera intakta konstföremål och statyer samt resterna efter ett bibliotek på kullen. Hänförda av denna orörda skatt från kejsartiden startade man ett lycée även här. Man anställde en mindre vaktstyrka bland de Legerdiska stammarna som bodde i närheten (efter mycket övertalning och en hel del betalning). Snart flyttade mer folk från det tättbefolkade området som idag utgör Indarrike dit och en liten och primitiv köping skapades. Köping var ända fram till år 153 f.O. Zorakins största, men då växte penternas Pendon förbi.

Med dalkiskt guld kunde legerdierna dock år 154 f.O. förvandla sin köping till stad. Staden fick namnet Carkumar. Tornet rustades upp och blev garnisonens högkvarter. Under lindskiarnakrigen på första hälften av 60-talet före Odo belägrades och erövrades staden av pharynkierna. Indarsol under attackerna: http://www.landtreks.com/image/land274.jpg
Efter att pharynkierna besegrats är pennerna obestridliga herrar på Indar. Den penniska adeln hade inga problem att kuva legerdierna och har byggt vidare på staden efter freden. Efter att tron på Etin erövrat Zorakin döptes staden om till Indarssol.


Bild

Staden har en borg som till skillnad från staden ägs av kungen. Detta är en av de borgar kungen reser mellan under året. Staden ingår i hertigen av Indarrikes domän, men hans borg, eller slott av Magilisk stil, ligger ett par mil från staden nära den lilla byn Touln. I staden finns ett mindre kloster från 280-talet och en större katedral, den femte största inom den Lysande Vägen. I anslutning till klostret finns även ett solriddar-hospit. Solriddarna bevakar exarkens och kyrkans tillgångar och ägor på Indar. Kvar står också Carsacs torn, idag stadsvaktens kvarter och hertigens administration. I övrigt finns hantverkare och tjänstefolk för att stadens maskineri skall snurra. Stadens hela existens är dock som ni säkert förstått beroende av jordbruksprodukterna som poduceras på Indar, i huvudsak spannmål. En hel del förädlas i staden, men mycket skeppas också som råvaror på pråmar längs floden ner till Hixani där det skeppas vidare.

Bild

1. Pråmhamnen
2. Väderkvarnar
3. Hamnbarfred
4. Kaponjären
5. Kungliga borgen
6. Solkatedralen
7. Amfiteatern, med anor från strax innan 3K
8. Carsacs torn
9. Storporten
10. Yttre porthuset
11. Kvarterstempel, med intiligande litet munkkloster
12. Solriddarhospit
13. Gamla gravgården. (Dess placering i öster beror på en gammal legend om att solen vid Odos födelse vände över Indar. Den nya allmänhetens gravgård ligger på kullens västra sida i höjd med katedralen.)
14. "Råkornas torn", övergivet sedan imperiets dagar

Finns fler platser att beskriva men detta får räcka nu.
Senast redigerad av Mikael den 2008-01-29 21:31, redigerad totalt 11 gång.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Lite rörig text att läsa men det låter ju inte så tokigt! :D
Användarens profilbild
Spelknepe
Admin
Inlägg: 2518
Blev medlem: 2007-01-25 20:26
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Spelknepe »

Uppdaterad karta på första sidan.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Sjön gheter Anja och floden Fjollran. Skall kolla resten när jag får tid. Du har kanske en suddig karta?
Senast redigerad av Mikael den 2007-11-03 16:55, redigerad totalt 1 gånger.
Användarens profilbild
Spelknepe
Admin
Inlägg: 2518
Blev medlem: 2007-01-25 20:26
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Spelknepe »

Mikael: Vilket falköga du har! :shock:
Dubbelkollade och du har rätt, men för all del så får du gärna kolla igenom resten också. Har en dålig PDF som karta. :|
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Floden heter Fjolran. Flodena i Snoarskogen heter Daga älv och Dreve älv vilka sedan blir Drevdaga. Annars Zorakin kollat! Snyggt jobbat!

Ja och så heter Solån Solaån.

Skulle dock vilja se mindre skog på Indarhalvön och att skogen på stäppen mot Caddobukten/Greveryd helt försvinner (inte Nordbergaskogen så klart). Men Zorakin faller väl på någon annan eller hur!?
Senast redigerad av Mikael den 2007-11-03 17:06, redigerad totalt 1 gånger.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Om vi kollar på kartan i Aidne-modulen ligger Fristaden som en liten enklav utanför Zorakins gränser, något den inte gör i EA boxen. Har kanske med hertigen av Zalamoras erövring av staden att göra?
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

birkebeineren skrev:Om vi kollar på kartan i Aidne-modulen ligger Fristaden som en liten enklav utanför Zorakins gränser, något den inte gör i EA boxen. Har kanske med hertigen av Zalamoras erövring av staden att göra?
Eller svartfolkens täthet i området?

Tycker mellanliggande område kan vara nybyggarland som nu kronan eller hertigen gör anspråk på.
Senast redigerad av Mikael den 2007-11-03 17:28, redigerad totalt 1 gånger.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Hertigen gör anspråk på området men de faktiska förhållanden syns på Aidne-modulens karta?

Har Fraxinus skrivit något om detta?
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Mikael skrev:Floden heter Fjolran. Flodena i Snoarskogen heter Daga älv och Dreve älv vilka sedan blir Drevdaga. Annars Zorakin kollat! Snyggt jobbat!

Ja och så heter Solån Solaån.

Skulle dock vilja se mindre skog på Indarhalvön och att skogen på stäppen mot Caddobukten/Greveryd helt försvinner (inte Nordbergaskogen så klart). Men Zorakin faller väl på någon annan eller hur!?
Skogar finns det i Indarhalvön men det är ganska långt i mellan dem och de är oftast torra glesa pinjetallskogar eller glesa lövskogar bestående av jättelika ekar och lindar. Sedan är det korrekt att sjön heter Anja och flodens namn är som sagt Fjolran.

Fristaden var en fristad under Zorakisk överhöghet. Så det är mer sannolikt att Salamoras angrepp är en strid mellan adelsmän (Hertigen och markisen som styrde Fristaden. Men då Markisen formellt sett är direkt underställd kungen så anfallet är de facto också en styrkedemonstration mot kungen. Kanske vill hertigen pröva kungens reaktion, kanske har hertigen dåliga rådgivare. Det är också möjligt att Markisen ingick i det Sydzorakiska brödraskapet eller agerande under täcket med Caddo. Det var just på syftet att lägga under sig Fristadens handeln med Caddo som var huvudanledningen till Hertigens anfall mot staden

Landområdet utanför Fristaden är en ganska otrygg plats. Sannolikt gör Svartfolk (Brända jordens klan) anspråk på området och det kan vara huvudanledningen till Svartfolkens angrepp mot Fristaden. Samtidigt så bör den Zorakiske kungen vara väldigt intresserad av att lägga landområdet norr om Fristaden under sina egna domäner.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Sinkadus 3, s. 17 talar om att när Fristaden erövrades vållade det ett avbräck i den dvärg-dalkiska handeln, men snart efter byggde de staden Ereno längre norrut. Jag undrar om detta Ereno kan vara staden 6 mil åt nordöst på kusten från Fristaden räknat, Svartfolk s. 58?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Mikael skrev:Sinkadus 3, s. 17 talar om att när Fristaden erövrades vållade det ett avbräck i den dvärg-dalkiska handeln, men snart efter byggde de staden Ereno längre norrut. Jag undrar om detta Ereno kan vara staden 6 mil åt nordöst på kusten från Fristaden räknat, Svartfolk s. 58?
Låter rimligt.

Är mäster Anders medveten om denna stad existens tro? :)
Skriv svar